caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Savoir Vivre



 

Cum să devenim mai energici?

de (27-7-2008)

Nu cred că e cineva dintre noi care să nu ştie răspunsul la această întrebare. Da, ştim, însă nu ştiu de ce acţionăm taman pe dos. Şi nu de puţine ori simţim că nu dispunem de suficientă energie pentru a face faţă unui anumit program de lucru, unei situaţii, unui mediu, unei situaţii oarecare. Ce se poate face în acest caz?

Somnul
Unii specialişti susţin ca somnul e unul din cele mai bune leacuri. Se povesteşte că în ajunul inaugurării alegerilor prezidenţiale, Ronald Reagan a dat instrucţiuni explicite personalului său că el nu va fi disponibil un anumit timp.
Preşedintele Jimmy Carter a solicitat să discute cu acesta unele probleme înainte de predarea puterii, însă i s-a spus că Reagan doarme şi nu îi poate fi perturbat somnul. Acesta voia să fie pe deplin odihnit înainte de susţinerea celui mai important discurs din viaţa sa.

Pentru organismul nostru, somnul (fie că este vorba de patru ore sau opt ore – nu pentru toată lumea e nevoie de aceeaşi perioadă de somn) poate face diferenţa în modul în care ne comportăm. Aşadar, suntem sfătuiţi să fim sinceri cu noi înşine, să stabilim câte ore de somn sunt ideale pentru noi şi… nani! Nu trebuie să ne comparăm cu alţii deoarece la un moment dat putem avea surpriza unui rezultat total opus.

Deseori, aflaţi în situaţia de a realiza o prezentare simţim că nu putem face faţă, nu putem depăşi uşor nivelul de energie al audienţei. În aceste situaţii nu e recomandabil a se rămâne până târziu pentru a evalua situaţia ce urmează să fie prezentată, privându-ne astfel de odihnă. În conformitate cu un adevărat creier în domeniul cercetării, omul de ştiinţă John Medina: \”Pierderea somnului afectează atenţia, memoria, atmosfera, abilităţile cantitative, raţionamentul logic şi chiar dexteritatea\”.
În cartea lui Brain Reguli, Medina a subliniat faptul că un studiu NASA a demonstrat că un pilot şi-a îmbunătăţit performanţa cu 34% după ce a reuşit să doarmă doar… 26 minute.

Sportul
O altă situaţie destul de interesantă privind starea energizantă a orgnismelor este cea care îl descrie pe Schwarzenegger în primele 100 de zile de când devenise guvernator al Californiei: discursuri, prezentări etc – un program extenuant – însă Schwarzenegger a a dat dovadă de mai multă energie decât personalul său de 100 de persoane, cu vârsta – jumătate din vârsta lui. Explicaţia? Programul său sportiv destul de riguros.

S-a ajuns la concluzia că majoritatea liderilor de succes efectuează cu deosebită stricteţe un program sportiv: cu bicicleta, gimnastică, plimbări matinale, jocking. Efectuarea exerciţiilor fizice transmit creierului sânge bogat în oxigen, “promovând” astfel claritate, fluenţă, energie.

Gândirea pozitivă
\”Drumul spre eşec este pavat cu tot ce e negativ\”, scria cineva. Într-adevăr, s-a demonstrat de atâtea ori că dacă noi vom crede nu putem face ceva, sunt şanse uriaşe să nu fim în măsură să concretizăm acel lucru. În schimb, puterea de gândire pozitivă poate transforma o situaţie negativă chiar şi într-o oportunitate pentru un act de eroism.
Stresul emoţional, de cele mai multe ori autoimpus, acţionează ca o smoală asupra creierului.

Psihologia pozitivă, gândirea optimistă au asupra noastră un efect extraordinar. O atmosferă pozitivă va creşte potenţialul de energie, va da putere în a căuta cuvintele potrivite, în a face remarcată prezenţa noastră profesională.

Aşadar, vrem să fim mai energici – atunci să ne facem cadou mai multe ore de somn, mai mult exerciţiu, gânduri pozitive.

Ecouri

  • Aurel Popescu: (27-7-2008 la 00:00)

    Dar daca vom crede cu optimism ca putem face ceva, atunci sunt sanse uriase sa facem acel lucru?

    Intrebare 1: deci devine justificata manipularea?

    Intrebare 2: gandirea pozitiva merge pana la punctul in care devenim convinsi ca am facut ce nu am facut, dar suntem satisfacuti la maximum de buni ce suntem?

  • Adriana: (27-7-2008 la 00:00)

    Draga Relu,

    Problemele ridicate de tine sunt mult mai profunde decat substantialitatea pe care, recunosc, am abordat-o scriind acest material.

    Fiecare dintre ele (intrebarile tale)constituie, dupa parerea mea, subiecte in sine de abordare in viitor.

    Eu am tratat din punct de vedere al cotidianului si mai ales al faptului ca fiecare din cele trei „solutii”, respectiv somnul, sportul, gandirea pozitiva, sunt arhicunoscute de noi toti dar, paradoxal, nu le punem in practica de cele mai multe ori.

    Ne lasam dominati de emotii de orice natura, de stres etc – toate in detrimentul sanatatii organismului nostru.
    Pe curand.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Câteodată doar vântul

câteodată doar vântul ne spulberă iluziile ca zăpada pe crengile goale câteodată nici el se aprinde o lumină adâncită în...

Închide
3.147.69.64