Seria de articole dedicate lumii franceze din Canada continua cu mentiunea ca in iulie ac orasul Quebec implineste 400 ani de existenta. La 3 iulie 1608 Samuel de Champlain avea sa inaugureze prima colonie franceza pe malul fluviului St. Laurent.
Orasul Quebec (capitala provinciei Quebec) isi sarbatoreste ziua de nastere prin manifestari cultural-artistice deosebite :
Moara de imagini, in fiecare seara sunt proiectate pe un ecran urias in Le Vieux Port (cartierul vechi al orasului) imagini din istoria Canadei franceze. Primaria împreuna cu scenograful Robert Lepage propun 40 de minute de proiectie pe cladirile silozurilor de cereale ale orasului, ecran masurand in lungime 600 metri, iar in inaltime 30 metri.
Artisti ai strazii, jongleuri, acrobati, muzicanti, actori ambulanti isi vor performa momentele de delectare.
Centrul orasului, zona pietonala amintind de burgurile europene va fi teatrul unor altor proietii de foc, lumini, sunet unde tehnologia electronica cu laser va amplifica ecourile concertelor si caracterul festiv al serilor francofone.
Aniversarea citadelei Quebec va culmina in 22 august ac cu un concert extraordinar sustinut de catre Celine Dion, in parcul numit Campia lui Abraham, loc al unei sangeroase confruntari dintre francezi si englezi (8 septembrie 1759). Sunt asteptati 100 000 spectatori.
Le Cirque du Soleil, circul quebecois arhicunoscut in lume si cu audienta enorma in Las Vegas va derula un sir de spectacole dedicate evenimentelor la inceputul lui octombrie.
O actiune patronata de catre Muzeul National de Arte din Quebec va gazdui o serie de opere aduse din Paris intr-o expozitie intitulata : Louvre in Quebec- Artele si Viata .
Opera din Quebec va prezenta un spectacol unic Operalia, sub directoratul celebrului Placido Domingo (18-24 septembrie). O noua versiune a musical-ului Les Miserables va fi pusa pe scena teatrului Capitole.
Un surplus de substanta il consituie prezenta Primei Natiuni a Quebec-ului ( populatia indigena) la festivalul verii cu o piesa de teatru numita Klugwe – Marea Intalnire, sustinut in aer liber in cartierul ameroindian Wendake, loc al triburilor Huroni.
Nu sunt omise nici omagierea imigrantilor in trecere sau stabiliti in provincia francofona. Un spectacol de sunet- lumina si expozitii sub tema Les Passagers inscriu inca o data intentia de reusita a multiculturalismului in America de Nord si in lume.
Zidurile de aparare, tunurile sunt datate inca din secolul al XVIII-lea devenind parte a patrimoniului UNESCO, reconsiderand fortareata cea mai veche si mai bine conservata.
Quebec-ul ramane o retraire Ev-ului Mediu extins peste ocean ca victorie a unei natiuni curajoase supravietuind de generatii in America.
In finalul articolului reproduc un poem scris in franceza si dedicat Quebec-ului :
Le Grand Fleuve Laurent
Le goéland qui vole d’une rivière á l’autre,
liberté
c’est ton nom, matin.
Chant vivant portant le bleu de l’été,
le diamant de l’hiver,
l’histoire de ton peuple.
L’amour et le soir,
le souvenir et le plafond d’étoiles
nagent leur visage
chaque jour
dans le miroir des eaux.
Plus loin
á l’océan la symphonie de métal,
victoire du Nord.
Draga Florin, avem cum sa semnalam romanilor din Canada aceasta excelenta serie de articole?
Sunt convins ca nu multi dintre ei cunosc aceste informatii!
Draga Stefan,
Am trimis deja multora dintre prietenii mei canadieni de origine romana pe cale individuala articolele si insemnele site-ului nostru, http://www.Acum.tv.
Am semnalat aparitia grupajului despre Quebec si redactorului sef al publicatiei „Tribuna noastra” din Montreal, Alexandru Vlad Lungu care mi-a oferit sprijin si informatii utile ( ca si presedintele Fundatiei romanilor din Montreal, Basile Gliga). Le multumesc enorm !
Alte comitete si comitii sunt indiferente la ceea ce se incearca in a solidifica o baza serioasa si unita a diasporei romane.
In calitate de scriitor si ziarist am adresat o scrisoare (via email) asociatie scriitorilor din Montreal (ASCR) in vederea unei colaborari si in ideea unui schimb de experientta profesionala.
Am inteles ca persoana respectiva este preocupata de politica si nu are timp sa raspunda si nici nu cred ca-l intereseaza in acest moment!
In urma modificarii Legii electorale adin Romania, care spune ca diaspora romaneasca sa fie reprezentata in Parlament si Senat de catre 4 deputati si 2 senatori, individul trage sforile sa ajunga intr-unul din aceste posturi, se pare ca din partea partidului lui Becali.
Asa ca ASCR exista, dar lipseste cu desavarsite, vorba lu’ conu’ Iancu!
ASCR a scos o revista literara trilingva, Destine, dar al doilea numar se lasa asteptat din lipsa de fonduri, zic ei!
Voi incerca sa traduc articolele in franceza si sa le trimit unor publicatii quebecoises.
Multumesc acestui site pentru incurajari si spatiu acordat!