caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Ziua Universală a Iei. Romanian Design în Piața Mică, Sibiu

de (23-6-2018)
1 ecou

Astăzi comunitatea românească din Washington celebrează ziua iei. O întâlnire a românilor din diasporă și totodată un bun venit verii mult așteptate, dar și o reiterare a momentului străvechi al Sânzienelor.

Poate într-o zi această sărbătoare va deveni o parte integrantă a manifestărilor multiculturale din Washington.

În urmă cu o săptămâna, în Sibiu, am vizitat un mic magazin, boutique, chiar în spatele Turnului Sfatului și al Turnului Catolic, în fața Turnului Evanghelic, din Piața Mică. O încăpere de tip medieval cu pereți din piatră și cărămidă, netencuiti ne repun în timpurile de glorie ale unui burg de frunte din Transilvania. Boutique-ul se numește Romanian Design.

Frumos etalate zeci de ii, de articole de îmbrăcăminte confecționate în stil și croi popular ancestral vin să atragă atenția prin unicitate și bun gust, prin coloristică și însemnele geometrice tradiționale.

Am făcut cunoștință cu proprietara magazinului Andreea, o descendentă a unor familii de români din Mărginime, bunicul ei fost cabanier la Fântânele, în Munții Cibinului, iubitor de natură și de turiști. Partenera ei, Adriana, mi-a fost ghid și am învățat în câteva minute lucruri pe care nu le știam despre ii și portul popular românesc.

În succinta mea vizită mi-am făcut cu greu loc în încăpere, nenumărați turiști străini admirau articolele expuse. Sibiul este gazda unui Festival Internațional de Teatru, transformându-se într-un efervescent centru de spectacole stradale.

Conform tradițiilor ancestrale, ia își are originile în timpurile precreștine și confecționarea pânzei de in ține de o tehnică meșteșugăreasca aproape pe cale de dispariție. Astăzi, uscarea tulpinilor și extragerea fibrelor vegetale și topirea lor în pânză albă ține de magie.

Floarea de in, ochiul albastru al naturii de pe plai vine să se metamorfozeze în creații vestimentare de vis.

Cuvântul ie este atribuit bluzelor pentru femei, cămașa (sau cămeșă) celor pentru bărbați.

Ia originală nu este niciodată finisată. Are mereu o notă ușoară de imperfecțiune, mai bine zis nu e terminată. Această va să spună că Dumnezeu finisează și desăvârșește lucrul.

Elementele florale, geometrice, puțin naive sunt reprezentări cosmice-magice.

Imagini ale iei românești sunt întâlnite pe Columna lui Traian, în Cronica pictată de la Viena din 1330, în picturile lui Matisse.

Verbul a lămuri însemna în vorbirea veche clătitul pânzei de in  în apa râului de munte.

Proprietara magazinului înscrie liniile tradiționale într-un concept de creație de modă și într-o linie de obiecte vestimentare în care avangarda se reconstruiește din elementele străvechi.

Ecouri

  • Tiberiu Dianu: (28-6-2018 la 23:07)

    Un articol binevenit despre ia românească. La 24 iunie 2015, primăriţa din Washington, DC, Muriel Bowser, a declarat Ziua Internaţională a Bluzei Româneşti. Există şi câteva iniţiative de a introduce ia în patrimoniul UNESCO şi sper ca ele să se materializeze în curând.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un condamnat penal nu poate fi loial statului

Există un principiu în drept potrivit căruia unde este aceeași rațiune trebuie să existe și aceeași soluție (ubi eadem ratio...

Închide
3.147.103.33