caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Un tiran nu-și poate depăși limita, dar poate îngenunchea o națiune sub ea

de (11-6-2018)
11 ecouri

 
Nimeni nu poate da timpul înapoi. În viață, ne putem înțelege greșelile, putem învăța din ele, putem urmări țeluri cu tenacitate și perseverență. Un om care merge înainte, în ciuda unui eșec, este un om puternic, cu singura și marea condiție, să-și înțeleagă propriile limite, căci înțelegându-le și le poate depăși. Da, un astfel de om este Simona Halep. Nu, un astfel de om NU este Liviu Dragnea, deși acesta a avut cumva pretenția de a curba timpul și spațiul, de a recrea momentul OUG 13, din ianuarie 2017, pentru a face lucrurile altfel.

Câteva lucruri sunt evidente acum, după mitingul PSD de weekendul trecut. Altele abia se profilează. Acțiunea și-a făcut efecte înainte de a avea loc, așa cum vă avertizam de săptămâna trecută – intimidarea magistraților a fost primul său obiectiv. Judecătorii Înaltei Curți au mai amânat o dată sentința lui Liviu Dragnea, într-un proces ușor din punct de vedere penal, al probatoriului, al faptelor și încadrărilor, dar un proces cu încărcătură politică evidentă, un proces reluat de la zero toamna trecută, exact în momentul în care ajunsese, la fel ca acum, la sentință. Amenințările directe și explicite pe care participanții la miting și vorbitorii (mai ales Dragnea însuși) le-au proferat la adresa magistraților au fost cel puțin o prostie, cel mult o aroganță, căci efectul de intimidare era deja produs.

O altă țintă evidentă a mitingului a fost intimidarea președintelui Iohannis. Nu vreau să dezvolt acum, nu încă, dar mi se pare că, la fel ca în cazul magistraților, efectul preexista la momentul venirii pesediștilor în piață. Încă sper să mă înșel.

A treia țintă, mult mai dificilă, a mitingului PSD a reprezentat-o comunitatea #Rezist. Acei oameni, zeci, poate sute de mii, care au tot ieșit în stradă de la Ordonanța 13 încoace… Da, ei, cei care cred că nu suntem o nație de hoți, cei care vor Justiție, nu Corupție, cei care își împart viața între slujbă (carieră, căci au una) și familie (uneori îi implică și pe copii în proteste, da) astfel încât să le mai rămână câteva ore de stat în picioare în piețele din București, Timișoara, Cluj, Sibiu sau Iași… toți aceia care fac asta fără un interes imediat pentru ei ci pentru un bine general au fost ținta intimidării puse la cale de Liviu Dragnea prin marele miting al PSD. A vrut să se răzbune? Puțin, da… A fost și pentru satisfacție, dar ceea ce a contat cu adevărat a fost intenția de a-i reduce la tăcere, de a-i descuraja pentru viitor. Căci nu, marele miting al PSD nu închide un conflict ci prefigurează ofensiva finală.

Liviu Dragnea încă nu a scăpat și singura lui scăpare imediată este Ordonanța de Urgență 13.

De aceea vă spun că acest om, atins poate în mod patologic de obsesia unor greșeli din 2017, încearcă să curbeze Timpul și să rearanjeze Spațiul și Personajele, pentru a-și recrea și pentru a schimba de fapt același moment din trecut – momentul în care EL, marele EL, a fost înfrânt. Uitați-vă la diferențe! Atunci nu pusese DNA-ul pe burtă, magistrații în general erau și ei mai băieți, iar președintele… eh, mai țineți minte ce președinte avea România în ianuarie 2017? Atunci, în 2017, Dragnea nu a anticipat că această societate civilă, se va coaliza împotriva lui, că aroganța de a schimba totul cu un gest din deget i se va întoarce în nas… S-a enervat, a mers înainte, dar încăpățânarea lui a catalizat și mai puternic energiile națiunii noastre. Apoi a schimbat tactica… Și iată-ne azi aici! Toate s-au schimbat, mai puțin un grup mic, de câteva mii sau zeci de mii de oameni, care se încăpățânează să-i #Reziste lui Dragnea.

Sper să înțelegem toți diferența dintre un caracter puternic și o aroganță prostească! Diferența dintre Halep și Dragnea asta e, chiar dacă liderul PSD a încercat să se lipească precum marca de scrisoare de succesul Simonei. Tenacitatea și munca, nu trebuie confundate nici cu ambiția obsesivă, nici cu tupeul sau aroganța. Simona s-a luptat cu ea însăși, pentru a-și putea depăși limitele. Dragnea îngenunchează o națiune pentru a o constrânge sub bariera foarte joasă a propriilor sale limite. NU are cum câștiga. Astfel de oameni nu câștigă niciodată, decât episodic și pe termen scurt. Mitingul PSD a fost pentru Dragnea iluzia unei victorii, minciuna de care avea nevoie propriul său ego, delirul unui bețiv al puterii, încă neîmpăcat cu trecutul pe care nici nu-l poate accepta, nici nu-l poate șterge. Să vedem dacă îl va putea învinge.

Moise Guran, 11 iunie 2018

Articolul a fost preluat de pe blogul autorului.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (11-6-2018 la 15:56)

    DIICOT va sesiza CSM după amenințările lansate de Dragnea împotriva procurorilor.

    „[…] Demersul DIICOT survine declarațiilor făcute de președintele PSD Liviu Dragnea duminică seară, la Antena 3, unde a spus că speră ca niciun procuror să nu rişte atât de mult să dea curs acestei „demenţe”, făcând referire la plângerea penală depusă pe numele premierului.

    „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu (Daniel Horodniceanu, n.r.) să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. […]

    Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel.

    Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat Liviu Dragnea duminică seară la Antena 3, preluată de stiripesurse.ro. […]”

    Preluat de pe situl Revistei 22.

    V. de asemenea ştirea AGERPRES, care citează CSM:

    „Urmarea a afirmaţiilor făcute în spaţiul public în data de 10 iunie 2018 de către domnul Nicolae Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în temeiul art. 30 alin (1) din Legea 317/2004 republicată, Secţia pentru procurori s-a sesizat din oficiu şi, pe cale de consecinţă, a solicitat Inspecţiei Judiciare – Direcţia de inspecţie pentru procurori efectuarea de verificări cu privire la afirmaţiile prezentate, din perspectiva potenţialului de afectare a independenţei sistemului judiciar”, a transmis, luni, Secţia pentru procurori [a CSM].”

  • Victor Manta: (11-6-2018 la 17:57)

    > Da, un astfel de om este Simona Halep. Nu, un astfel de om NU este Liviu Dragnea, (…)

    Biata Simona, dacă tot a câştigat titlul în Franţa, a devenit tocmai bună pentru ca să slujească autorului drept exemplu în ce vrea el. Să extrapolez la meseria autorului: Da, un astfel de om este Simona Halep. Nu, un astfel de om NU este Moise Guran 🙂

    > Nu vreau să dezvolt acum, nu încă, …

    Pregăteşte vreun miting?

    > Astfel de oameni nu câștigă niciodată, decât episodic și pe termen scurt.

    Logic, nu-i aşa? A uitat că nu trebuie să spui niciodată, niciodată…

    @Alexandru

    > DIICOT va sesiza CSM după amenințările lansate de Dragnea împotriva procurorilor.

    Cred că DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism) îi va face un bine cu o asemenea sesizare, turnâng gaz peste focul întreţinut de un membru marcant al parlamentului României.

    Nu mă pricep prea bine la rest d.p.d.v. legal, dar afirmaţia „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa”, legată de denunţul de Înaltă Trădare al lui Ludovic Orban la adresa prim-ministrului V. Dăncilă, denunţ asumat de conducerea PNL, mi se pare că rezumă corect esenţa lucrurilor.

  • Alexandru Leibovici: (11-6-2018 la 18:29)

    > Dragnea: „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa” mi se pare că rezumă corect esenţa lucrurilor.

    Nu contest neapărat, dar asta nu legitimează ameninţarea făţişă la adresa procurorilor din partea unui personaj ce deţine multă putere, nu numai ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, ci ca prim-ministru de facto al României, ceea ce face ameninţarea cât se poate de credibilă.

    Credibilitate accentuată de ameninţările proferate de el şi alţi vorbitori, precum şi de organizator – PSD/ALDI prin pancarte şi slogane. în timpul marii demonstraţii de forţă de sâmbătă

  • Victor Manta: (11-6-2018 la 21:01)

    > Nu contest neapărat (demenţa pârei lui Dăcilă de DIICOT – vm), dar asta nu legitimează ameninţarea făţişă la adresa procurorilor din partea unui personaj ce deţine multă putere, (…)

    Eu am înţeles că Dragnea îi atenţionează pe procurori să-şi facă treaba corect, iar dacă nu o fac că vor suferi consecinţe legale. Până acum nu a existat pare-se o adevărată lege a răspunderii magistraţilor, sau una suficient de clară, dar ceva se coace în parlament.

    Sunt împotriva ameninţărilor, de oriunde ar veni ele, dar sunt pentru cerinţa manifestanţilor de stăvilire a abuzurilor şi în general pentru cea de libertate, oricare ar fi acei manifestanţi.

    Cât despre pancarte, iată câteva din feb. 2017, zice-se „haioase”: „Liviu Dragnea fii bărbat, nu-i aşa de rău legat”, „Drag ne-ai fi în puşcărie”, „PSD eşti un gunoi, ai dat timpul înapoi”,”noi în frig voi la răcoare”, „Dragnea nu fii trist, la Jilava au dentist, #spersăcrăpi #REZIST”.

    După cum vezi, este o luptă sans pardon et sans merci, de unde se trage şi ideea cu Ţepeş Doamne a celui mai cunoscut comentator de pe ACUM.

  • Alexandru Leibovici: (11-6-2018 la 22:33)

    > Eu am înţeles că Dragnea îi atenţionează pe procurori …

    Ameninţarea făţişă a devenit la tine „atenţionare”… Şi în ce calitate este Dragnea autorizat să ameninţe/”atenţioneze” pe magistraţij? Ca preşedinte al Camerei? Ca preşedinte PSD?

    Sau cumva ca condamnat definitiv (2 ani cu suspendare) şi cu o sentinţă amânată? Din cauza primei ar putea să fie dispus să facă ORICE ca să nu mai primească o a doua, pentru că atunci şi prima – doi ani închisoare fermă!! – trebuie executată. Îşi joacă nu numai cariera, ci şi libertatea.

    Cum să nu te gândeşti că marea demonstraţie – deloc spontană – sub lozinca „Justiţia este coruptă” a fost destinată să-l apere pe el personal. Şi pe Tăriceanu, care are, e drept, o achitare, dar asta nu este definitivă. Au deci tot interesul să-i sperie pe magistraţi, şi sunt atât de sub presiune, încât nici nu se tem să trezească asemenea bănuieli infamante.

    > Până acum nu a existat pare-se o adevărată lege a răspunderii magistraţilor

    De ce trebuie să existe o lege a răspunderii special pentru magistraţi, deci pentru deciziile pe care le iau? Magistraţii ca magistraţi trebuie să fie independenţi, iar ca cetăţeni – li se aplică Codul penal, inclusiv pentru corupţie, dacă corupţia a jucat un rol în decizii.

    > După cum vezi, o luptă sans pardon et sans merci,

    Care este atunci echivalentul justificator dinspre tabăra adversă a ameninţărilor făţişe ale lui Dragnea ?

  • Victor Manta: (12-6-2018 la 00:57)

    @Alexandru

    > Ameninţarea făţişă a devenit la tine „atenţionare”… Şi în ce calitate este Dragnea autorizat să ameninţe/”atenţioneze” pe magistraţij? Ca preşedinte al Camerei? Ca preşedinte PSD?

    Îţi amintesc contextul: „Dragnea: „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa”, la ce eu am comentat că Dragnea rezumă corect esenţa lucrurilor, iar tu ai răspuns „Nu contest neapărat (…)”.

    Calitatea în care Dragnea îi atenţionează pe procurorii de la DIICOT este cea de Preşedinte al PSD-ului, partid care a câştigat alegerile parlamentare şi care a desemnat-o pe d-na Dăncilă drept prim ministru.

    Este evident că a o târâ pe d-na Dăncilă într-un proces de Înaltă Trădare este o măgărie a adversarului politic al PSD-ului, preşedintele PDL-ului Ludovic Orban, motiv pentru care Dragnea este pefect justificat să-şi exprime indignarea şi să atenţioneze DIICOT-ul de riscul unui amestec nepermis al acestei organizaţii în jocul politic din România.

    > Sau cumva ca condamnat definitiv (2 ani cu suspendare) şi cu o sentinţă amânată?

    Aceasta nu are absolut nici o legătură cu „ameninţarea” sau cu „atenţionarea” despre care vorbim. Procesul lui Dragnea nu se judecă la DIICOT, ci la ICCJ, care AFAIK nu a fost atenţionat de dl. Dragnea.

    > De ce trebuie să existe o lege a răspunderii special pentru magistraţi, deci pentru deciziile pe care le iau?

    Dacă va fi votată o asemenea lege, atunci voi şti mai multe (probabil că de la ministrul justiţiei) şi atunci sper că voi putea să răspund la întrebarea ta.

    > Care este atunci echivalentul justificator dinspre tabăra adversă a ameninţărilor făţişe ale lui Dragnea ?

    Echivalentul este că reprezentantul lor de vază, L. Orban, a denunţat-o pe d-na Dăncilă pentru făptuirea unei crime de Înaltă Trădare atunci când a fost într-o vizită oficială în Israel (apropo, împreună cu dl. Dragnea)!

  • Pincu Sfartz: (12-6-2018 la 05:17)

    Domnul Manta V., în calitatea de comentator aproape din oficie, a scris mai sus, comentând termenul de „demență” folosit de Dragnea la adresa procurorilor: „Eu cred că Dragnea rezumă corect esenţa lucrurilor”.

    Adică și Domnul Manta crede că procurorii sunt „demenți” !! Adică demența procurorilor” „rezuma corect esența lucrurilor” scrie Dumnealui.

    Ei, bravo-neicușorule !(Caragiale). Să ne uităm puțintel ce spune DEX-ul despre termenul „demență”: Alienat mintal, Nebunie, Suferund de schizofrenie, Surescitare intensă, etc.

    Iar în exprimarea unor scriitori mari:

    – Galactioń: „…. era dement,la trăsnit cu târnăcopul drept în frunte.…”
    – Camil Petrescu: „… era nebun IMBECIL (subl.meą)..”
    – Ibrăileanu: „… dementa mea, a intrat întro altă fază..”
    – Victor Manta: „..dementa procurorilor. rezumă corect „ESENTA” lucrurilor!!”

    Și Domnul Manta îl persiflează pe Domnul Moise Guran : „..Da, un astfel de om – NU este Moise Guran”..!?

    Zic și eu: „..trebuie să curgă multă apă pe Bistrița,și trebuie să se nască din nou unii COMENTOTORUl, ca să ajungă la inteligența, înțelepciunea, bunul simț și excelența profesională a lui Moise Guran „.

    Excelent articolel lui Moise Guran – o oglindă perfectă a realităților românești.

  • George Petrineanu: (12-6-2018 la 07:48)

    Toată România pare angajată trup și suflet hartuielii Dragnea-PSD contra Anti Dragnea-PSD. Cam 90% înjurături și atac la persoană.

    I am so tired.

  • Alexandru Leibovici: (12-6-2018 la 10:40)

    @George

    > Cam 90% înjurături și atac la persoană.

    90% ? Nici nu-i aşa rău 😉

    Dar problema de fond – dacă lupta contra corupţiei este global pozitivă sau este majoritar un instrument în lupta politică – nu este derizorie, ci, din contra, foarte importantă – pentru cine se interesează de România (ceea ce nu îţi doresc/recomand neapărat 🙂 )

    Sunt însă puţine publicaţiile care, pe lângă comentarii favorabile unora sau altora, îţi şi furnizează toate datele / faptele relevante pentru ca să poţi singur să cântăreşti. Unele trec sub tăcere fapte importante, dar incomode… sau vin cu „fapte” inventate pur şi simplu!

    Dreptate are acela care nu este nevoit să omită (sau falsifice) fapte pentru a-şi justifica poziţia. Dreptate are acela ale cărui opinii sunt compatibile cu toate faptele.

    PS: numeroşi oameni cu poziţii înalte şi foarte înalte în stat, inclusiv din guvernul şi majoritatea parlamentară, au tinichele penale de coadă şi sunt susceptibili să fie supectaţi că de aceea „luptă contra abuzurile justiţiei” cu atâtă violenţă – verbală deoacamdată.

    Eu cred există în RO un real pericol de derivă autoritară în direcţia controlului justiţiei, prin intimidare deocamdată, iar dacă nu ajunge, atunci chiar prin epurări…

  • Alexandru Leibovici: (12-6-2018 la 15:16)

    • Un nou articol al lui Moise Guran: De la Dragnea, pentru Opoziție: Reforma asistaților va schimba balanța la vot! – v. aici.

    • Recomand de asemenea un reportaj de 20 de minute cu crâmpeie vesel-triste-amare de la Marele Miting de sâmbătă de pe situl reporter.ro, pare-se cunoscuț; v. aici.

    • Apoi: nu apare în clipul de mai sus, dar sâmbătă am văzut pe realitatea.tv o secvenţă de micro-interviu cu un participant voios de vreo 30 de ani. Reporterul îl întreabă: văd că aveţi un ecuson pe care scrie „Jos statul paralel” (ca acesta). Cine este statul paralel? Tânărul răspunde: Dragnea!

  • Victor Manta: (12-6-2018 la 18:58)

    Alexandru a scris (marcat cu „>”):

    > Dreptate are acela care nu este nevoit să omită (sau falsifice) fapte pentru a-şi justifica poziţia. Dreptate are acela ale cărui opinii sunt compatibile cu toate faptele.

    Adevărat. Problema este în stabilirea a ceea ce sunt şi a ceea ce nu sunt fapte reale şi cum trebuie apreciate ele. Acest lucru nu este de regulă simplu, motiv pentru care în anumite cazuri se poate observa ce produce de exemplu justiţia, iar în alte este nevoie de multă informare şi capacitate de judecată corectă.

    > (…) numeroşi oameni cu poziţii înalte şi foarte înalte în stat, inclusiv din guvernul şi majoritatea parlamentară, au tinichele penale de coadă şi sunt susceptibili să fie supectaţi că de aceea „luptă contra abuzurile justiţiei” cu atâtă violenţă – verbală deoacamdată.

    Foarte mulţi dintre cei cu poziţii foate înalte au fost achitaţi IN ACEST AN de către justiţie. De ce oare? Şi-a pierdut justiţia independenţa, sau poate că şi-a recâştigat-o? Eu optez pentre recâştigare.

    > Eu cred există în RO un real pericol de derivă autoritară în direcţia controlului justiţiei, prin intimidare deocamdată, iar dacă nu ajunge, atunci chiar prin epurări…

    Eu cred că justiţia a fost intimidată începând cu domnia fostului preşedinte T. Băsescu, care o controla prin organele de forţă ale statului (SRI, DNA, protocoale secrete,etc.). Să ne amintim de epurările făcute de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei în 2005, de când a intrat în pâine. https://www.luju.ro/magistrati/dna/remember-marea-epurare-cum-a-decapitat-tandemul-macovei-basescu-fostul-pna-pentru-a-impanzi-parchetul-anticoruptie-cu-procurori-politici?pdf

    Acum a început să se vadă lumina la capătul tunelului ( provenită de la soare, şi nu de la un tren ce vine din sens opus 🙂 )



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fără precedent (ziceri)

Orice caz fără precedent, crează un precedent. // Cele mai mari moşteniri le primesc tot bogaţii... // Cine nu ştie...

Închide
18.223.125.226