caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Ziaristul rus Arkadii Babcenko trăieşte!

de (31-5-2018)
1 ecou

 
Uciderea ziaristului Arkadii Babcenko, adversar al regimului actual de la Kremlin, s-a dovedit a fi fost o înscenare a Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): „Deocamdată sunt încă viu. Să aștepte ei!”, a declarat el.

Ziaristul Arkadii Babcenko, despre uciderea căruia a anunțat pe 29 mai poliția națională a Ucrainei, este viu! Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat pe 30 mai că tot ce s-a întâmplat a făcut parte dintr-o operațiune specială. Ziaristul însuși a participat la o conferință de presă de la SBU.

Atentatul pentru uciderea ziaristului Arkadii Babcenko la Kiev a fost comandat de Serviciile Speciale Rusești, a declarat la această conferință de presă șeful SBU, Vasilii Griţak. Asasinarea însăşi, despre care s-a aflat pe 29 mai, a fost o înscenare. Atât organizatorul, cât și executanții implicaţi în asasinare, au fost reținuți, a adăogat Griţak. Executantul desemnat de comanditari a participat la înscenare şi va fi doar martor în acest dosar penal.

Cu o zi înainte poliția ucraineană a comunicat că a avut loc un atentat asupra ziaristului rus (acesta părăsise Rusia în 2017); atentatul a avut loc la locuința acestuia din Kiev și s-a anunţat că el a murit în mașina „salvării”.

„Eu mi-am îndeplinit sarcina mea. Deocamdată sunt încă viu”.

Babcenko a apărut în faţa ziariştilor şocaţi la briefingul convocat la SBU și prezentat în direct de telecanalul „112 Ucraina”. Conform spuselor sale, dosarul proiectului de atentat era în cercetare de peste două luni, dar lui i s-a comunicat despre asta abia cu o lună în urmă, explicându-i-se că asupra persoanei sale există o „comandă” pentru asasinare. „Securiștii mi-au spus: este o „comandă” pentru viața ta. S-au trimis deja banii – 40.000 de dollari”, a povestit ziaristul . „Deci nu sunt cotat chiar așa de prost”, a glumit el .

„Mi s-au prezentat documente, datele mele personale, fotografia mea, una care există doar în pașaport. A devenit clar că informațiile vin din Rusia”, a continuat Babcenko. „Procurarea acelei fotografii se putea face doar de către serviciile speciale (ruse-n.tr.) și doar de la serviciul rusesc de pașapoarte”, a adăogat el, confirmând versiunea paternității serviciilor speciale rusești la acest atentat, expusă anterior de şeful SBU.

Babcenko s-a declarat de acord să ia parte la operațiunea serviciilor secrete ucrainene, ceea ce presupunea anunțarea uciderii sale. „Băieții au muncit ca niște draci. De dincolo,din cealaltă parte, a Rusiei, se făceau presiuni puternice de a grăbi asasinarea. Pentru executarea „comenzii” s-a stabilit un termen de trei săptămâni”, a adăugat Babcenko, mulțumind SBU pentru că i-a salvat viața, și s-a scuzat față de soția sa, care nu era informată de înscenarea crimei [s-a aflat ulterior că era, de fapt, informată].

Ziaristul s-a scuzat și față de prietenii săi că au trebuit să sufere după anunțarea uciderii sale: „Am înmormântat de multe ori prieteni și colegi și cunosc ce se simte când înmormântezi collegi”. De asemenea și-a cerut iertare de la soție: „Olecica, iartă-mă, te rog,d ar nu am avut încotră”, i s-a adresat el soției.

„Eu mi-am făcut treaba. Deocamdată sunt viu, să tot aștepte”, și-a încheiat ziaristul rus expunerea.

Atentat pentru 30.000 de dolari

Conducătorul SBU, Griţak, a precizat că executantul atentatului era un cetățean Ucrainean, care a fost reținu cu trei ore înainte de briefing, la Kiev. Acest om, conform spuselor sale ar fi primit de la serviciile speciale rusești 40.000 de dolari, din care 30.000 i-a propus unui cunoscut care participase la operațiunile militare din estul Ucrainei de partea forțelor guvernamentale.” Ca avans a remis executantului 15.000 de dolari, a comunicat Griţak, prezentând înregistrarea video a înmânării acestei sume. Griţak a declarat de asemenea că organizatorul atentatului vorbea despre pregătirea uciderii a încă 30 de oameni din Ucraina, iar atentatul asupra lui Babcenko trebuia să fie doar un test.

Totodată, așa cum a precizat procurorul general al Ucrainei Iurii Luţenko, omul căruia i s-a atribuit sarcina executării crimelor de către presupusul comanditar, va fi audiat ca martor în procesul penal. De asemenea, procurorul general a acuzat serviciile speciale ruse pentru pregătirea crimei asupra ziaristului. El a declarat că Ucraina nu este locul unde Rusia poate „efectua nepedepsită acte teroriste”.

Autoritățile rusești respinseseră anterior în mod categoric suspiciunile la adresa lor, acuzând Kiev-ul de o provocare: „Este culmea cinismului ca pe fondul unei crime atât de dure să agite spiritele în direcția rusofobiei, în loc să se vorbească despre necesitatea desfășurării unei anchete minuțioase și nepărtinitoare”, a spus miercuri secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitrii Peskov.

Cum la fost „omorât” Babcenko

Despre cum „l-au omorât”, că asupra lui Babcenko s-a comis la Kiev un atentat, au început să apară știri de marți 29 mai, din jurul orei 9 seara. Unul dintre primii care a scris că s-a tras asupra lui Babcenko a fost colegul său Aider Mujdabaev. Curând a fost anunțată poliția națională a Ucrainei că ziaristul a fost ucis cu câteva împușcături în spate, pe pragul locuinței sale din raionul Nipru al Kievului.

După cum a anunțat poliția, pe Babcenko zăcând într-o baltă de sânge l-a fi descoperit soția sa ,care în momentul atentatului era în baie. Femeia a chemat salvarea, dar ziaristul a murit pe drumul spre spital, în mașina „salvării”. Deputatul Radei (parlament-n.tr.) Ucrainei Anton Gheraşcenko a precizat ca atentatorul care a tras îl aştepta pe Babcenko la scara de intrare atunci când se întorcea de la magazin acasă.

Poliția națională, care a întocmit un dosar penal conform articolului „ucidere cu intenție”, a declarat că motivul principal al acestei crime este activitatea profesională a ziaristului, și a publicat o portretul-robot a presupusului ucigaș.

Un dosar penal fusese deschis și la Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse, care preciza că nu este prima dată că pe teritoriul Ucrainei sunt uciși cetățeni ai Rusiei. Ministerul de Externe al Rusiei ceruse autorităților ucrainene să depună toate eforturile pentru cercetarea celor întâmplate, subliniind că „nivelul de abuz fizic și ucideri a lucrătorilor din media crește necontenit”, iar cercetările nu duc la pedepsirea criminalilor.

Ministerul de Externe Ucrainean declarase la rândul său că uciderea ziaristului face parte din tactica Rusiei pentru destabilizarea Ucrainei.

Prezentare video: v. aici.

Andrei Illarionov, 30 mai 2018

Traducere din limba rusă de Pincu Sfartz.

Preluat cu permisiunea autorului de pe blogul acestuia.

Completare: iată cum explică mai clar înscenarea asasinării lui Babcenko un comentator de pe blogul lui A. Illarionov:

„Probabil că operaţiunea specială a SBU a constat în următoarele. După toate aparenţele, Kremlinul, în dorinţa de a-l lichida pe Babcenko în Ucraina, a decis să găsească acolo un asasin din cercurile potrivite, eventual printre cei care au luptat în estul Ucrainei. Interceptând asemenea zvonuri pe diferite canale, SBU a decis să organizeze o operațiune specială. Ea a furnizat un „asasin” al ei, iar serviciile ruse de securitate (FSB) l-au acceptat, iar părţile s-au înţeles ca plata să se efectueze după executarea contractului, adică după moartea lui Babcenko.

Comanda a fost executată şi toată mass-media l-a considerat pe Babcenko mort. Atunci comanditarul a achitat asasinului suma convenită. Iar ăn momentul plăţii comanditarul a fost prins în flagrant delict. S-a putut dovedi astfel cine anume a fost comanditarul.

După toate probabilităţile, au fost găsiţi şi arestaţi de către serviciile ucrainene rezidenţii în Ucraina ale serviciilor ruseşti FSB care au fost comanditarii asasinării. Prin aceasta s-a putut demonstra că cei care au plănuit asasinarea lui Babcenko sunt Kremlinul şi FSB. Quod erat demonstrandum.”

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (2-6-2018 la 11:07)

    Imediat după dezvăluirea faptului că moartea lui Babcenko a fost o înscenare, au apărut critici vehemente.

    Controversa se referă la întrebarea dacă este acceptabil ca un stat civilizat să înşele duşmanul, şi prin aceasta lumea întreagă, pentru ca să obţină, să zicem, informaţii operative importante.

    Unii consideră că „scopul scuză mijloacele” şi că, prin urmare pentru obţinerea rezultatului, adică pentru a stabili cine a fost comanditarul asasinatului dejucat şi eventual a altora, se poate, sau chiar trebuie să fie conduse operaţiuni speciale care ar implica nu numai înşelarea adversarului, ci şi a întregii lumi.

    Alţii consideră că pentru această înscenare s-a plătit un preţ etic mult prea ridicat, care se va repercuta în mod grav asupra unor societăţii care se află şi aşa în plină confuzie a valorilor.

    O atitudine intermediară constă în a spune că nu este desigur voie de minţit, dar dacă serviciile ucrainene vor putea furniza în cele din urmă dovezi convingătoare despre asasinatele planificate de serviciile secrete ruseşti, atunci ar fi permisibil.

    În continuare articolul evaluează acest trei poziţii şi principiile etice care le stau la bază.

    [După articolul „Două etici” de A. Illarionov (în limba rusă)]

    Dacă există suficient interes pentru subiect (deci în funcţie de comentariile cititorilor) atunci voi continua cu extrase din articolul lui A. Illarionov.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pe intelesul tuturor: Decizia CCR din 30 mai 2018 cu privire la procurori

CCR a pronunțat astăzi o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului asupra...

Închide
13.58.147.19