caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Comerțul liber ESTE un comerţ echitabil (revizitat)

de (3-4-2018)
1 ecou

În urmă cu aproape exact un an am scris un articol cu titlul „Comerțul liber este un comerț echitabil, domnule Președinte” ca răspuns la afirmația domnului Trump că „cred cu tărie în comerțul liber, dar trebuie să fie și un comerț echitabil”.

În ciuda faptului că cititorilor noştri au multe relaţii, mesajul nu pare să fi ajuns în Casa Albă. Deci asta este situaţia: ne confruntăm cu perspectivele taxelor vamale sporite la oțel și aluminiu (pentru China și alții), cu implicarea politicii în fuziunile corporaţiilor (Broadcom / Qualcomm), cu acordurile comerciale bilaterale care sporesc barierele comerciale (cu Coreea de Sud), și cine știe ce mai urmează.

O mulţime de economiști și oameni de știință ai politicii au explicat în mod corect nebunia declanșării unui război comercial. Aceştia arată spre eșecul măsurilor protecționiste din trecut, cum ar fi Smoot Hawley Tariff Act, semnat în 1930 de către președintele republican Herbert Hoover. Legea și taxele de retorsiune rezultate ale partenerilor comerciali ai Americii au determinat o reducere a exporturilor și importurilor americane cu mai mult de jumătate în următorii trei ani. Aceasta, la rândul său, a adâncit Marea Criză prin creșterea prețurilor și a șomajului. Și, alimentând protecționismul naționalist în întreaga lume, actul a contribuit la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial.

Mai puțin discutate decât implicațiile practicile devastatoare ale barierelor comerciale – taxele de import și export, subvențiile și reglementările care vizează concurența străină – este imoralitatea protecționismului.

Fiecare taxă vamală percepută, fiecare subvenție acordată și orice reglementare care împiedică introducerea unui produs sau serviciu încalcă dreptul nostru individual inalienabil de a face comerț cu semenii noștri în țară și în străinătate (cu câteva excepții de politică externă care limitează comerțul cu națiuni cu care suntem în război). O taxă vamală încalcă drepturile fiecărei persoane implicate în producerea, punerea pe piață și consumarea produsului sau serviciului taxat. O subvenție acordată unei întreprinderi, indiferent de motiv, încalcă drepturile contribuabililor, care sunt forțați să plătească şi factura altor întreprinderi, obligate să concureze în mod inegal cu beneficiarul acelei subvenții. Și reglementările care vizează în mod deschis sau ascuns entități străine încalcă drepturile acestora de a face afaceri în condiții egale cu companiile din S.U.A.

Este perfect moral ca Președintele nostru să-și folosească poziția pentru a exercita presiuni asupra altor țări pentru ca acelea să reducă barierele lor comerciale și să nu încalce drepturile individuale ale celor ce se opun politicilor protecționiste, astfel încât să nu fie încălcate nici drepturile individuale ale americanilor. De exemplu, apartenența la o alianță militară cu Statele Unite ar putea fi condiționată de eliminarea barierelor comerciale.

Acordurile noastre comerciale bilaterale și multilaterale actuale sunt o combinație de comerț liber și ne-liber. Retragerea din acordurile comerciale existente (NAFTA) sau refuzul de a ratifica acordurile comerciale noi (TPP) este morală cu două condiții: (1) retragerea nu reintroduce barierele comerciale eliminate în cadrul acestor acorduri și (2) barierele comerciale introduse prin încheierea acestor acorduri sunt eliminate ca parte a retragerii.

Dar sunt imorale măsurile de retorsiune împotriva altor țări prin (1) impunerea unora noi, sau (2) reintroducerea unor vechi politici protecționiste legate de produse și serviciilor care circulă în și din Statele Unite, fie ele sub formă de taxe vamale, subvenții, sau reglementări protecționiste. Combaterea încălcărilor drepturilor comerțului în străinătate însoţite de măsuri protecţioniste acasă este un comerț nedrept (unfair).

Refuzul altor țări de a elimina barierele comerciale nu oferă o justificare morală măsurilor de retorsiune din SUA. Ar trebui să facem cunoscute cu voce tare imoralitatea altor țări atunci când ele impozitează și îi reglementează pe cetățenii lor, și îi împiedică să obțină cea mai bună ofertă disponibilă pentru bunurile importate. Retorsiunile continuă să reprezinte o încălcare a drepturilor individuale ale americanilor, iar două măsuri rele nu duc la ceva bun.

Cea mai bună politică comercială este să fim un exemplu la noi acasă. Ar trebui să consolidăm protecția drepturilor individuale prin eliminarea unilaterală a măsurilor protecționiste, cum ar fi taxele vamale și subvențiile. Ar trebui să reducem cotele de impozitare, pentru a atrage întreprinderi și capital din întreaga lume. Reducerile impozitului pe profit din decembrie trecut au reprezentat un pas în direcția cea bună, dar ar trebui să fie urmate de alţi paşi. În mod ideal, ar trebui să găsim o cale de a le elimina pe toate împreună. Și ar trebui să abrogăm reglementările care obligă companiile americane să se mute în străinătate în căutarea unui climat de afaceri mai bun și care împiedică şi companiile străine să intre în Statele Unite.

Rezultatul va fi un stimulent masiv pentru economia americană, care extinde felia americană de creştere din PIB-ul pieței mondiale, lăsând alte țări să lupte pentru ca să ne ajungă. Pe măsură ce ele vor înțelege că politicile noastre aduc rezultate, şi pe măsură ce creşte cererea pentru bunuri și servicii interne mai ieftine, ele vor începe să ne urmeze exemplul și vor deveni mai puțin protecționiste.

Climatul de afaceri s-a îmbunătățit de la preluarea mandatului de către dl. Trump. Administrația lui și Congresul merită creditul pentru reformele fiscale și reglementările limitate care au fost legiferate. Să nu ne pierdem câștigurile prin reintroducerea unor drepturi imorale care încalcă drepturile individuale prin măsuri protecționiste. Pentru ca comerțul să fie echitabil, comerțul trebuie să fie liber.

Preluat cu permisiunea autorului de pe blogul său.

Anders Ingemarson, 27 martie 2018

Despre autor. Anders Ingemarson este Editorul şi COO (Chief Opinionated Officer) al revistei SEPARATE!. El este un apărător ferm al drepturilor individuale şi al capitalismului, precum şi un admirator al principiilor fondatoare ale SUA. Anders este un profesionist IT în timpul zilei (şi câteodată şi al nopţii). Detalii – v. aici.

Traducerea: Victor Manta

Ecouri

  • Victor Manta: (3-4-2018 la 18:00)

    Analiza autorului îşi arată toată importanţa sa după citirea ştirii ce urmează, publicate de agenţia Reuters:

    China a notificat Organizația Mondială a Comerțului că impune taxe de retorsiune în valoare de 611,5 milioane de dolari pentru importuri din S.U.A., inclusiv pentru porci, nuci și etanol, în valoare de 2,75 miliarde dolari, ca răspuns la taxele aplicate de SUA pentru aluminiu și oțel, a arătat un document al OMC.

    Documentul, datat joia trecută, dar publicat numai după sărbătorile legale de Paști, a venit după ce China a declarat că duminică seară a majorat taxele cu până la 25% la 128 de produse din S.U.A., escaladând disputa dintre cele mai mari economii din lume. Sursa.

    Aşa cum scrie autorul, toată lumea va pierde dintr-un război comercial.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sfârșit de iarnă în Montreal

O ilustratie din Montreal.

Închide
3.145.85.123