caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Un pacient de vaza: Testul Medical

de (6-7-2008)

Putine sunt subiectele mai discutate si mai dezbatute decat analizele de laborator si diferitele teste medicale la care suntem supusi cu totii, la un moment sau altul. Oriunde ne-am afla – in compania prietenilor, la servici, in fata televizorului, sau, bineinteles, in fata medicului, suntem « bombardati » cu informatii despre aceste faimoase teste. Rubrica « Sanatatea » a revistei ACUM s-a gandit sa abordeze subiectul dintr-un unghi mai putin obisnuit. Aici, « pacientul » in discutie va fi chiar el, Testul Medical, iar noi vom incerca sa ne apropiem si sa-l examinam mai indeaproape : ce este el ? ce semnificatie are ? care-i sunt avantajele si limitele ?…

Ce este de fapt un test medical?

Testele medicale sunt o interactie dirijata intre organismul pacientului si diferite aparate, care inregistreaza fie fenomene spontane (de pilda, activitatea electrica a inimii este inregistrata de aparatul EKG), fie provocate (un aparat ecocardiografic, de pilda, bombardeaza tesuturile cu valuri de ultrasunete, provocand coliziunea dintre acestea si tesuturi, si inregistrand apoi ecourile produse ; la urma, aceste ecouri sunt afisate pe ecranul aparatului eco.) Rezultatele sunt exprimate sub forma de imagini, curbe presionale, concentratii chimice ale unor substante, etc., iar acestea sunt apoi comparate cu rezultatele normale (stabilite pe voluntari sanatosi, inainte de introducerea respectivului test in clinica), stabilindu-se astfel prezenta sau absenta semnelor de boala, iar in caz ca sunt prezente, care le este gravitatea si extinderea, daca sunt reversibile sau nu, etc.

Care sunt caracteristicile unui test medical ideal?

Intai, desigur, testul trebuie sa nu fie nociv – principiul de baza al medicinei este, sa nu uitam, « primum non nocere ». Bineinteles, in realitatea practica, lucrurile sunt mai putin clar delimitate decat in tratatele eticienilor, caci numeroase teste medicale comporta un anumit risc – de pilda, chiar si o simpla radiografie ar putea fi nociva femeii gravide, mai ales in primul trimestru. In general, acest risc este minim, raportul dintre beneficiul diagnostic si riscul pentru pacient fiind in mod clar de partea amintitului beneficiu.

Dar pentru ca tot vorbeam de lumea reala, sa amintim ca acest test « ideal » trebuie sa fie si cat se poate de ieftin (pentru a fi accesibil cat mai multor pacienti), si, desigur, sa fie capabil a diagnostica cu precizie boala respectiva.

Ce inseamna de fapt un test medical « precis »?

Un asemenea test ar trebui sa poata identifica toate cazurile de boala si numai cazurile de boala ; cu alte cuvinte, un rezultat anormal sa semnifice intotdeaune prezenta bolii, iar unul normal, absenta ei. (In limbaj medical, rezultatele anormale sunt numite « pozitive », o exprimare contraintuitiva pentru pacient, pentru care acest rezultat pozitiv inseamna…vesti proaste, adica prezenta bolii !) In realitate, orice test medical are « rateurile » sale, la unele persoane bolnave testul putand fi negativ (rezultate “fals negative”, ce duc la ratarea diagnosticului), iar la unele persoane sanatoase testul putand fi pozitiv (rezultate “fals pozitive”, ce duc la o alarma falsa, dar si la efectuarea unor alte teste mai agresive, sau chiar la ineceperea unor tratamente medicale inutile si uneori periculoase.)

Despre toate acestea, in numerele viitoare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
poemele lunii

**lui LORCA** ciupind coarde de şovăitoare ape, luna seceră scântei din pietre: nisipul alunecă printre degete. tânguirea saxofonului în tunică...

Închide
3.15.1.23