caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Cosmologie și religie

de (6-7-2008)

Inaintea oricarei discutii despre religie si cosmologie am sa incerc sa dau o definitie a fiecareia dintre ele si sa descriu modus operandi.

Cosmologia este o ramura a stiintei care studiaza originea si natura universului, folosind legi de cercetare stiintifica bine stabilite.

Cercetarea in cosmologie incepe prin a analiza diferite evenimente si fenomene. Urmatorul pas este de a gasi ecuatiile si/sau functiile care pot descrie fenomenul cercetat.

O metoda de a gasi aceste ecuatii este de a folosi faptul ca balanta energetica este nula. In unele cazuri este necesar sa recurgem la stiinte matematice noi, ca de exemplu la geometria ne-Euclidiana sau calculul tensorial, etc…

Matematizarea fenomenului cercetat este esentiala pentru ca aceasta permite deteminarea maximelor sau minimelor fenomenului respectiv, doar printr-o derivare a functiei. De asemenea fenomenul se poate simula pe computer unde cercetatorul are control asupra variabilelor.

Modelul stiintific si teoriile care insotesc acest fenomen (eveniment) trebuie sa devina predictibil, verificabil pe baza empirica. De exemplu “String Theory” are solutii teoretice la verificarea “quantum theory a gravitatii”, dar nu poate fi verificata experimental.
Experimentarea este o conditie absolut necesara penru a valida o conceptie noua in cosmologie.

Cercetarile facute de astronomi constau in observatii si masurari ale luminii, ale cimpurilor elctromagnetice si a diferitelor radiatii emanate de corpurile ceresti, urmate de interpretarea datelor si in final de elaborarea unei teorii capabile sa explice fenomenele observate.

O ipoteza este acceptata pina cind noi informatii cer explicatii noi sau apare o teorie noua care este mai generala, de exemplu Teoria Gravitatiei Univerale a lui Isaac Newton, este un caz particular al Teoriei Relativitatii.

Legile lui Newton si Kepler isi mentin validitatea pentru cimpurile gravitationale minuscule si sunt sunt folosite zi de zi cu succes in navigarea sondelor interplanetare, ceea ce dovedeste validitatea lor. Miscarea acestor sonde ar fi guvernata de legile Teoriei Relativitatii a lui Einstein daca viteza lor s-ar apropia de viteza luminii.

Ce este deosebit de important este domeniul cosmologiei se bazeaza pe principii care intodeauna trebuie sprijinite de date empirice. Exemplu: Teoria lui Einstein, care presupune ca gravitatea deviaza lumina, a fost validata prin masurarea pozitiei planetei Mercur bazata pe devierea sursei de lumina solara reflectata de planeta.

Este de remarcat ca datele stintifice sint bazate pe observatii asupra naturii si nu sint dictate de un creator.

Definitia Religiei

Religia este o “credinta” intr-o putere supranaturala care are capacitatea de a controla existenta si destinul omenirii. O analiza mai apropiata arata ca religia este o colectie de ritualuri, ca de exemplu rugaciuni, care in acelasi timp reprezinta o forma de a comunica cu supranaturalul.

Trebuie observat ca aceasta comunicare are o singura directie. Religia s-a nascut datorita incapacitatii oamenilor de a intelege si explica fenomenele din natura, de exemplu, fulgerul in timpul unei furtuni a fost considerat ca fiind de origine divina pina cind stiinta a ajuns la un nivel de intelegere a fenomenului fizic.

Religia constituie de asemenea o institutie si un business cu cea mai lunga durata de existenta, (peste 3500 de ani). Fiecare religie are legile ei de guvernare. De exemplu crestinismul si iudaismul sunt guvernate de cele 10 porunci.

Fiecare religie are reguli scrise: Biblia, Evangheliile, Coranul, etc., care sa controleze modul de comportare al credinciosilor ei.

Necesitatea de a ne ingrji de “suflet” mentine religia prospera si in plina vigoare.
Teoria Big Bang

Principiile de baza pe care a fost dezvoltata cosmologia sunt ca verificarea unei teorii care se face pe date empirice.

In “spiritul” acestei afirmatii acest articol prezinta validarea a doua teorii esentiale in cosmologie, si anume Big Bang si Devierea Luminii in prezenta unui cimp magnetic.

Formarea universului se datoreaza unei explozii cunoscute in literatura de specialitate ca teoria “Big Bang”. Conform acestei teorii majoritatea corpurilor ceresti (toate galaxiile) sunt intr-o miscare de expansiune ca rezultat al unei explozii.

Pentru a demonstra aceasta teorema, care mai tirziu poate sa devina o teorie, ne folosim de faptul ca raza de lumina care vine de la corpurile ceresti este o unda care are toate propietatile fizice ale unei oscilatii. Raza de lumina este formata de un intreg spectru de oscilatii de diferite frecvente.

Doppler a descoperit ca frecventa sunetului pentru un observator stationar se schimba atunci cind sursa este intr-o miscare relativa la acesta. Masuratorile schimbarii frecventei permit calcularea vitezei de deplasare a sursei. Acest principiu se poate extinde si la “undele de lumina”.

Daca sursa oscilatiei este stationara (oscilatia de culoare verde), la receptia ei observatorul va masura o oscilatie cu aceeasi frecventa. Frecventa undei de lumina creste cind sursa de lumina se apropie de observator,
numita in literature Blueshift – deplasarea spre albastru, iar cind sursa se departeaza frecventa scade. Fenomenul poarta denumirea de Redshift – deplasarea spre rosu.

Ceea ce permite observarea acestor fenomene, Blueshift si Redshift, sunt niste linii de “absorbtie/emisie” existente in spectrul luminii. Este de remarcat faptul ca fiecare structura este specifica unui anumit element chimic. Prin urmare structura de linii este luminoasa in cazul in care se emite lumina de catre elementul chimic si intunecata in cazul absorbtiei de lumina.

Masuratorile facute de catre astronomi asupra razelor de lumina provenite de la diferite corpuri ceresti au dus la descoperirea ca toate galaxiile se departeaza de Terra si fata de ele insusi. Paternul de linii se deplaseaza catre culoarea rosie.

Acest lucru este echivalent cu ceea ce se observa cind are loc o explozie, iar materialul este deplasat in exterior indepartandu-se de centrul exploziei. In acest fel s-a ajuns la concluzia ca nasterea universului a avut loc in mod similar, in urma unei explozii denumita “Big Bang”.

Explozia cosmica “Big Bang” care a generat nasterea universului a pornit dintr-un material de marimea unei monede de un leu, extrem de dens si extrem de fierbinte.
Data de nastere a universului este estimata ca fiind acum 12-20 de miliarde de ani.

Implozia Universului

Paralel cu teoria Big Bang s-a nascut o noua teorie datorita in parte efortului de a afla cita materie exista in univers. In cazul in care exista vaste cantitati de materie, cimpurile gravitationale vor atrage toate materialele impreuna, iar universul se va opri din expansiune sa si toata materia se va ingramadi, formind ”The Big Crunch”.

Devierea luminii in prezenta cimpului magnetic

Mai jos este descrisa metodologia prin care s-a verificat teoria lui Einstein referitoare la influenta cimpului magnetic asupra luminii.

Exista o situatie unica in sistemul solar si anume atunci cand planeta Mercur se gaseste in spatele soarelui, in timp ce Terra se gaseste intr-o eclipsa de soare. O astfel de aliniere a planetelor a avut loc in anul 1919.

Din cauza influentei cimpului magnetic al soarelui, lumina, culoare portocalie emisa de planeta Mercur este teoretic deviata. Ca urmare Mecur apare intr-o pozitie diferita fata de cea reala.

Observatorul vede planeta Mercur in directia razei de lumina deviata de soare. Einstein a calculat un unghi de deflectie de 1,75 arc de secunda. Masuratorile astronomice facute coincid cu calculele teoretice facute de Einstein.

Acestea reprezinta doua exemple de verificare a teoriilor din cosmologie pe baza de date empirice.

Pot Religia si Stiinta coexista?

Stiinta are o viata mai dificila deoarece toate teoriile si teoremele trebuie demonstrate pentru a fi acceptate, in plus, validarea trebuie facuta cu date empirice. Lucrurile se complica cind nu gasim o solutie rationala sau un sistem de ecuatii ori o functie care poate valida teoria.

In acest caz validarea recurge la metode matematice ca inductia sau reducerea la absurd.

Metoda inductiva se bazeaza pe faptul ca teorema este demonstrata ca valabila de “N” ori pe baza datelor empirice, iar demonstrand logic sau prin diferiti algoritmi ca teoria este valabila si pentru cazul ”N+1” unde N este un numar intreg, teoria este considerata ca valabila oricind.

Metoda “absurdului” valideaza o teorie prin presupunerea ca teoria este falsa si rezultatele obtinute cu o astfel de presupunere contrazic legile demonstrate deja ale naturii. Aceasta contradictie fiind considerata absurda, teoria devine astfel valabila.

Religia, pe de alta parte, nu trebuie sa dovedeasca nimic. Creatorul explica totul si are o putere nelimitata: poate sa schimbe legile universale si orice parametri ca valorea unei constante fizice cum ar fi viteza luminii, acceleratia gravitationala a planetelor, etc…

Teoria Big Bang este acceptata de Biserica, de fapt biserica catolica are un grup de credinciosi care au sarcina de a interpreta descoperirle stintifice din cosmologie.

In felul acesta a aparut conceptul de ”Intelligent design”, conform caruia in univers exista o forma de viata superioara care ne-a creat, cu alte cuvinte exista un Creator care poate explica toate “neajunsurile” stiintifice.
Ironia este ca cosmologia a aparut prin eforturile facute de preoti, calugari sau studenti in teologie. Ei au studiat corpurile ceresti, au inventat calendare si au devenit capabili sa explice eclipsele de soare, astfel incat discipolii religiei erau considerati ca avand puteri divine.

Intelegind fenomenele naturii si legile care guverneaza miscarile ei, au devenit posibile predictiile. Este remarcabil ca Nicholas Copernicus, James Kepler, Isaac Newton si chiar si Gallileo erau religiosi.

De-a lungul istoriei religia si-a aparat teritoriul de dominatie in mod feroce, ducand pana la cruciade si inchizitie.

Conflictul dintre Biserica si Stiinta a inceput cind Kant si Rousseau au teoretizat separarea religiei de cercetarea stintifica. Trebuie recunoscut ca de-a lungul istoriei stiinta si religia au mers mina in mina pina la aparitia Darwinismului.

Biserica a inceput sa trateze stiinta cu suspiciune dupa publicarea Teoriei Evolutiei Speciilor de catre Charles Darwin. Oamenii de stiinta tind sa vada in Biserica un pericol care ameninta libertatea stiintifica.

La inceput, Cosmologia si religia erau legate prin interesul lor comun in afacerile ceresti, in timp ce in prezent, ca urmare a unor descopriri si progrese tehnologice conflictul si-a schimbat caracterul. Probleme ridicate de: celulele Stem, intreruperea sarcinii, manipularea DNA, intelligent design, etc…, pun religia si stiinta pe picior de razboi.

Evitarea unui astfel de conflict este posibila numai daca inlocuim Credinta cu Cunostintele Stiintifice.

Este adevarat ca stiinta nu poate explica toate fenomenele naturii, dar daca privim la istoria progresului stiintific din ultimii 50 de ani, omenirea va invinge toate greutatile.

Religia este un rau necesar. Frica de Creator, necesitatea spirituala a omului precum si mentinerea unei ordini sociale face ca religia sa prospere si va exista indiferent de descoperirile stintifice sau progresul tehnologic.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
poemele lunii

**lui LORCA** ciupind coarde de şovăitoare ape, luna seceră scântei din pietre: nisipul alunecă printre degete. tânguirea saxofonului în tunică...

Închide
18.188.102.117