Exista echipe de fotbal care fac ce fac si castiga chiar atunci cand joaca slab. Exista echipe care revin periodic pe podiumul marilor competitii, reusind in acelasi timp sa participe la aproape toate turnele finale. Explicatia consta nu numai in bafta, nu numai in greselile adversarilor, nu numai in inspiratia de moment a cate unui jucator de geniu, ci in valoarea intrinseca a formatiei, care la randul ei se bazeaza pe valoarea fotbalului jucat in campionatul intern. Finala Euro 2008 a pus fata in fata doua astfel de echipe.
Drumul Germaniei spre finala nu a fost plin de glorie. In grupa B, nemtii si-au vazut linistiti de treaba si n-au exagerat cu golurile, dar au dat cate era nevoie, formatiilor cu sansa a paispea, Polonia si Austria, in niste partide spectaculoase ca Baraganul pe ploaie. Singura trupa mai infipta, Croatia, i-a tavalit bine pe teutoni si i-a aruncat pe locul 2 in grupa, adica in ghearele Portugaliei, una dintre cele trei candidate la titlul de cea mai frumoasa echipa a competitiei, alaturi de Turcia si Rusia.
Germania, insensibila la farmecele Portugaliei, si-a vazut muncitoreste de treaba si a marcat de trei ori ca sa joace o semifinala, adversara fiind Turcia, experta finalurilor de meci. Turcia, care a triumfat in trei meciuri consecutive in care scorul l-au deschis adversarii si a scos din competitie tocmai pe Croatia! Hotarati sa demonstreze ca fotbalul se joaca pe goluri si nu tine cont de regula de trei simpla, germanii au stat bine pe picioare si au trimis acasa Turcia dupa singurul meci din turneu in care urmasii lui Baiazid au deschis scorul!
Spania a avut o grupa teoretic mai dificila decat Germania, dar pe care a reusit s-o incheie pe primul loc. Rusia, Suedia si Grecia, desi adversare redutabile, au fost invinse pe rand. In sferturile de finala, Spania a avut nevoie de loviturile de la 11m ca sa treaca de Italia si sa ajunga din nou in fata Rusiei, in semifinale. Rusia, care nu mai parea victima sigura din primul meci cu ibericii, pierdut cu 4-1. Rusia, care trimisese acasa Olanda! Regula ca revansele se rateaza a functionat insa si in a doua semifinala. Spania a trecut de Rusia tot la 3 goluri diferenta, acum cu 3-0 si a intrat in finala parand a avea armamentul potrivit ca sa faca fata solidei echipe germane.
Panzer german?
Ne-am obisnuit, cand vine vorba de Germania, sa facem aceeasi prafuita comparatie cu tancul numit Panzer. Interesant paradox, caci insusirile la care facem aluzie nu au nimic in comun cu felinele. Totusi, finala incepe cu consistente atacuri ale germanilor, dar acestia se dovedesc periculosi pentru ambele porti , caci o interventie neglijenta in aparare ofera lui Lehmann prima ocazie sa se remarce. Dar, incet- incet, tehnica superioara pare sa fie solutia antitanc a spaniolilor. „Britanicul” Torres nu vine degeaba din campionatul centrarilor si ingheata inimile cu o lovitura de cap care trimite mingea in bara din dreapta lui Lehmann. Tot Torres deschide scorul, luptandu-se voiniceste cu apararea germana ca sa „ciupeasca” mingea si s-o salte elegant peste portar. Desi in avantaj, tot Spania e mai periculoasa in atac si reuseste sa pastreze scorul pana la final.
Dupa victoria europeana din 1964, cand a invins pe viitoarea adversara din semifinala 2008 (in masura in care putem pune un semn de echivalenta intre URSS de atunci si Rusia de acum) si o finala pierduta in 1984 in fata Frantei lui Platini, Spania „recidiveaza” in 2008 castigand a doua oara Campionatul European. Desi fotbalul se joaca pe goluri si nu pe impresia artistica, de multe ori suntem tentati sa vorbim despre victorii meritate sau nemeritate. Ei bine, Euro 2008 a reusit sa ne ofere o castigatoare perfecta, caci Spania s-a impus indiscutabil, invingand in 6 meciuri din 6 si demonstrand ca stie sa joace si pentru rezultat, dar si pentru frumusetea competitiei.