caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Polonia dă o lovitură tratatului Uniunii Europene

de (1-7-2008)
Președintele Poloniei refuză să promulge ratificarea Tratatului de la LisabonaPreședintele Poloniei refuză să promulge ratificarea Tratatului de la Lisabona

Președintele Poloniei, Lech Kaczynski, a declarat că nu va semna tratatul Uniunii Europene, urmare a respingerii ratificării sale de referendumul din Irlanda.

El a declarat că este \”lipsită de sens\” semnarea Tratatului de la Lisabona, chiar dacă parlamentul Poloniei l-a ratificat. Toate cele 27 de state membre UE trebuie să-l ratifice înainte că tratatul să intre în vigoare.

Președintele Kaczynski se află în vizită în Franța, țară care a preluat pe șase luni președinția rotativă a UE.

Președintele Franței, Nicolas Sarkozy, a declarat că \”ceva nu e în regulă\” cu UE și a avertizat că cetățenii ar putea să-și piardă încrederea.

Tratatul de la Lisabona e menit să eficienteze luarea deciziilor de către UE după extindere, creând un post de președinte al Uniunii și ministru al afacerilor externe.

Președintele Kaczynski este un oponent de lungă durată al tratatului, a făcut afirmațiile într-un interviu cu cotidianul polonez Dziennik.

Ecouri

  • Dumitru, USA: (1-7-2008 la 00:00)

    Draga D-le Clej,
    Am „boit-o” far’ sa vreau, cred ca am scris pe intuneric. „Capul limpede” a fost in concediu.
    Daca-i asa, mi-e a culpa si mai ales din respect pentru functia pe care o detineti. Promit sa nu mai fac greseli de ortografie.Oricum, salut initiativa de eliminare a vorbitului dupa ureche si mai ales a celor care vorbesc in totala(?) necunostinta de cauza. N-am vrut sa fac pe politistul din ograda ACUM, cat m-as fi referit la a-l lasa pe cititor sa-si spuna parerea fara sa fie pus la colt ca la scoala, gen: Treci la subiect!
    Sper sa nu va auto sesizati din nou cu responsabilitatea si mai rigida de moderare a ecourilor(?) cu intentii bune in fond.
    Inca odata, scuze pentru greselile de ortografie.
    Cu mult respect, Dumitru

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (1-7-2008 la 00:00)

    Reactia presedintelui Poloniei trebuie privita cu rezerva caci mai mult ca sigur la mijloc este o conditionare in favoarea Poloniei, de genul „da, cu conditia sa ne mai oferiti si noua ceva”.

    Presedintele speculeaza rezultatul referendumului din Irlanda care a picat pentru Polonia cum nu se putea mai bine.

    Oricum, felicitari polonezilor care si-au ales conducatori care stiu sa le apere si protejeze interesele nationale. Oare cind se va intimpla asta si la noi?

  • Petru Clej: (1-7-2008 la 00:00)

    Reacția președintelui Kaczynski este una normală (ca și a liderilor Cehiei sau Marii Britanii, țări care nu au ratificat încă tratatul), atâta vreme cât intrarea în vigoare depinde de reatificarea de către TOATE cele 27 state membre ale UE, deci tratatul este, din punct de vedere juridic, respins.

    Altfel, Lech Kaczynski este cunoscut ca un demagog și nu prea înțeleg când ar fi trebuit să-i felicităm pe polonezi, în 2005 când l-au ales președinte pe Lech Kaczynski în dauna lui Donald Tusk sau în 2007 când au ales un parlament dominat de partidul aceluiași Tusk care a devenit ulterior prim ministru, parlament care a votat în favoarea ratificării tratatului?

    Mărturisc că aici am o dilemă și poate mă ajută domnul Ciocănea să ies din ea.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (1-7-2008 la 00:00)

    Stimate Domnule
    Petru Clej,

    Dupa umila mea parere si tragind cu ochii si la alte popoare pot sa spun ca politichia este ca si o afacere in care trebuie tot timpul sa negociezi speculind orice slabiciune a partenerului cu care negociezi. Ori in afaceri si mai ales in negocieri daca nu se depaseste limita legala orice arma/arsenal este admis. Mai mult chiar, asta tine de asa zisa „arta negocierii”. Arta asta o ai sau nu in singe si daca o ai, inseamna ca ve-i obtine ceea ce-ti propui. Restul este poezie. In ceea ce priveste demagogia, daca asta face parte din arsenalul de negociere, negociere de pe urma careia Polonia si polonezii vor cistiga ceva, care-i baiul? Ce, daca D-l. Basescu a zis ca Romania nu recunoaste Kosovo? Mai devreme sau mai tirziu, cu sau fara Basescu Romania tot v-a recunoaste independenta. Dar daca de pe urma acestei negocieri Romania nu se va alege cu nimic si in plus va mai si recunoaste independenta Kosovo, atunci se cheama ca am facut doar valuri ca sa ne bagam singuri in seama intr-un moment cind nu ne intreba nimeni nimic. Vremea diplomatiei de salon a cam apus demult, odata cu tratatul de la Yalta. Cine se amageste cu vremuri demult apuse nu va avea decit de pierdut. Acum in intreaga lume se poarta diplomatia de pe pozitii de forta si politica faptului implinit (nu cred ca este cazul sa dezvolt. Sper ca acum m-am facut cit de cit inteles. Daca nu, nu. Vorba cintecului : daca nu va place altul mama nu mai face.

  • Petru Clej: (1-7-2008 la 00:00)

    Domnule Ciocănea, v-aș ruga să lăsați generalitățile deoparte și să răspundeți la întrebarea pe care v-am pus-o:

    Când ar fi trebuit să-i felicităm pe polonezi, în 2005 când l-au ales președinte pe Lech Kaczynski în dauna lui Donald Tusk sau în 2007 când au ales un parlament dominat de partidul aceluiași Tusk care a devenit ulterior prim ministru, parlament care a votat în favoarea ratificării tratatului?

    Cine apără mai bine interesele poporului polonez: președintele Kaczynski care nu dorește ratificarea tratatului de la Lisabona sau adversarul său politic, premierul Tusk, care o dorește?

    Nu de alta, dar poate remarcați că și în alte țări există coabitări dificile președinte-premier, nu doar în țara-buric-al-pământului, cunoscută sub numele de România.

  • Dumitru, USA: (1-7-2008 la 00:00)

    Draga D-le P.Clej,
    Nu mai fabce valuri aidoma celor arhicuboscute, D-nul Ciocanea, a spus oarece, iar „dumnealorvoastre” daca puteti ceticti printri randuri si nu mai politizzati ziaristic fondul problemei. Nime’n lume nu cauta senzationalul ase cum unii… mai ales cei pro-occidentali se cred pe ….cal. Hai sa fim seriosi, daca si-a spus parerea, si ai perceput catu-si de cat (ace:iota), te rog sa-i raspunzi fara a-l mai pune la zid. OFFFF, urrrasc acest stil de abatere de la esenta discutiilor pe forum: …hai sa i-o spunem sa se linisteasca; ….ori, hai sa-i bag pumnu’n gura. Mai fratilor, cumnatilor, cand incepem sa ne si respectam????????????????????????????

  • Petru Clej: (1-7-2008 la 00:00)

    Domnule Dumitru, aveți de comentat ceva pe tema articolului propus?

    Când veți o responsabilitate pentru moderarea ecourilor la revista ACUM – unde încercăm să eliminăm vorbitul după ureche, în totală necunoștință de cauză – atunci o să aveți ocazia să faceți ordine.

    Până atunci, dacă tot e vorba de respect, vă rog să respectați regulile de ortografie ale limbii române.

  • Dumitru, USA: (1-7-2008 la 00:00)

    Draga D-le Clej,
    Am „boit-o” far’ sa vreau, cred ca am scris pe intuneric. „Capul limpede” a fost in concediu.

    Daca-i asa, mi-e a culpa si mai ales din respect pentru functia pe care o detineti. Promit sa nu mai fac greseli de ortografie.

    Oricum, salut initiativa de eliminare a vorbitului dupa ureche si mai ales a celor care vorbesc in totala(?) necunostinta de cauza.

    N-am vrut sa fac pe politistul din ograda ACUM, cat m-as fi referit la a-l lasa pe cititor sa-si spuna parerea fara sa fie pus la colt ca la scoala, gen: Treci la subiect!

    Sper sa nu va auto sesizati din nou cu responsabilitatea si mai rigida de moderare a ecourilor (?) cu intentii bune in fond.

    Inca odata, scuze pentru greselile de ortografie.
    Cu mult respect, Dumitru

  • Petru Clej: (1-7-2008 la 00:00)

    Domnule Dumitru,

    Ecourile fac și ele parte din publicație, contribuind la sporirea sau uneori la scăderea nivelului ei.

    De aceea insistăm ca și ecourile să fie întocmite după același criteriu ca și articolele: acela al competenței, măcar minimale. Așa facem din ACUM o publicație de ținută.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fundația Rațiu oferă un internship pe durata verii în Marea Britanie

This summer, the Ratiu Foundation offers a young UK-based student or researcher the unique opportunity to work as an in-house...

Închide
52.15.113.71