caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Inegalităţi de gen – psoriazisul și eczema

de (30-6-2008)

„De ce sacii de rufe murdare din duşurile bărbaţilor sunt întotdeauna mai plini şi necesită a fi golite mai des decât sacii din duşurile femeilor?”

Această întrebare a fost adresată de o infirmieră, când se discuta egalitatea de gen la o întâlnire a Grupului de Cooperare al Departamentului de Dermatologie al Spitalului Danderyd, Suedia.

Specialiştii în domeniu nu au stat mult pe gânduri şi au purces la efectuarea unui studiu de caz pe această temă, tocmai pentru a oferi răspuns la această întrebare.

Rezultatul?

Au fost depistate inegalităţi neobservate până atunci, atât în ce priveşte tratamentele prescrise, cât şi tratamentele propriu-zise recomandate femeilor şi bărbaţilor diagnosticaţi cu psoriazis sau eczeme. Astfel, la spital bărbaţii beneficiau de mai mulţi lubrifianţi şi mai multe tratamente cu raze UV. În urma tratamentului, pacienţii foloseau duşurile din spital şi aruncau prosoapele folosite în sacii de rufe murdare.

S-a efectuat o analiză comparativă de cost pentru a examina în ce măsură bugetul de sănătate finanţat public este repartizat între femei şi bărbaţi. Ce s-a constatat?
Cu permisiunea dumneavoastră vom trece la o analiză mai detaliată.

Informaţia de bază

Psoriazisul şi eczema sunt boli dermatologice obişnuite, care apar în egală măsură la femei şi bărbaţi.

Obiectiv

Femeile şi bărbaţii diagnosticaţi cu această boală dermatologică ce necesită tratament cu raze UV, beneficiază de acelaşi nivel de îngrijire medicală?

Metode

S-a efectuat o analiză retrospectivă a înregistrărilor tuturor pacienţilor aflaţi în evidenţă pe parcursul unui an cu diagnosticul de psoriazis sau eczemă. Eczema „de mână” a fost diagnosticată mai des în rândul femeilor; s-a efectuat o analiză de gen a numărului, a tipului de asistenţă medicală şi s-au estimat costurile tratamentelor oferite fiecărui pacient. Totul denotă o atenţie mai mare acordată bărbaţilor, decât femeilor, în pofida faptului că diagnosticele respective (mai exact eczema de pe mâini) este mai frecventă printre femei.

În general, repartizarea pe sexe a pacienţilor cărora medicul le-a prescris tratament cu UV este echitabilă, totuşi numărul de tratamente efectuate este mai mare în cazul bărbaţilor: bărbaţii cu eczeme sau psoriazis au fost trataţi mai intens cu emolienţi decât femeile, acelaşi lucru fiind valabil şi cazul tratamentelor cu raze UV.

Femeilor li s-a prescris auto-îngrijire în mai multe cazuri decât bărbaţilor, astfel încât, dacă femeile ar fi constituit sistemul de referinţă privind normele de tratare a psoriazisului, atunci s-ar fi înregistrat o reducere a costurilor cu 22%. Această analiză comparativă a costurilor poate servi ca exemplu metodologic în domeniul de bugetare prin prisma de gen. Analiza de gen a bugetelor din sectoarele publice şi studierea efectelor acestor bugete asupra vieţii, oportunităţilor şi situaţiei financiare a femeilor şi bărbaţilor au primit o recunoaştere internaţională considerabilă.

Aşadar, o primă concluzie este aceea că, costurile totale de tratament pentru bărbaţi depăşesc costurile înregistrate pentru femei.

În plus, tratamentul la spital este deseori administrat în zile/ore de lucru ale săptămânii, pe când auto-îngrijirea la domiciliu se poate administra pacientului în timpul său liber. În consecinţă, o posibilă concluzie ar putea fi că bărbaţii sunt trataţi în detrimentul productivităţii muncii (!!), deoarece ei primesc mai multe tratamente la spital (în timpul orelor de muncă). Acest fapt sugerează că inegalităţile de gen descoperite pot avea şi un efect socio-economic direct. Femeile îşi administrează considerabil mai mult tratament în timpul lor liber.

Aprofundând aceste studii de consum al timpului, suedezii au ajuns la concluzia femeile petrec cu 146 ore pe an mai mult decât bărbaţii pentru „îngrijire personală”, adică patru săptămâni de regim normal de lucru sau 24 minute în fiecare zi, 365 zile pe an, mai mult decât bărbaţii.

Implicări teoretice

Paradigma de gen existentă în societatea modernă promovează importanţa faptului ca femeile, de la o vârstă fragedă să-şi păstreze pielea curată, moale, gingaşă şi aromată folosind săpunuri, lame de ras şi creme de piele. Acest mesaj le este transmis prin intermediul exemplelor – modele ale societăţii – promovate prin publicitate şi mass-media. În ce priveşte ideea de masculinitate (în rândul bărbaţilor), această necesitate de îngrijire a pielii, nici pe departe nu atinge aceleaşi cote ca în cazul femeilor.

Totuşi, schimbarea pluteşte în aer. Industria cosmetică a început să se concentreze tot mai mult asupra îngrijirii pielii bărbaţilor: a sporit conştientizarea bărbaţilor privind idealul fizic masculin. Este posibil ca aceste construcţii de gen să fie perpetuate mai mult sau mai puţin conştient atât de personalul din spitale, cât şi de pacienţi, ceea ce creează dezechilibrul de gen în tratament, care a fost analizat mai sus.

O recentă trecere în revistă a tratamentului cu UV pentru psoriazis efectuat în spitalele din Marea Britanie indică un număr egal de bărbaţi şi femei cărora li se administrează tratament în spital.

Concluzii

Inegalităţile de gen în tratamentul femeilor şi bărbaţilor, apărute în departamentele/centrele studiate şi care, în baza studiilor formează de asemenea un model general, pot fi privite şi dintr-o perspectivă mai largă. Teoreticienii de gen vorbesc despre descoperirea prin ordinea de gen a asimetriilor dintre femei şi bărbaţi în numeroase domenii. De exemplu, există asimetrii privind accesul la resurse şi privind diviziunea lucrului plătit şi al celui neplătit. Resursele publice sunt orientate într-o mai mare măsură spre finanţarea tratamentelor pentru bolile de piele ale bărbaţilor decât spre tratamentul aceloraşi boli la femei. Însă, femeile se autotratează la domiciliu fără susţinere din partea resurselor publice într-o mai mare măsură decât bărbaţii. Această autoîngrijire este invizibilă în termeni economici. Pe de altă parte, tratamentul bărbaţilor este mult mai vizibil, deoarece este administrat în instituţii publice (spitale), folosind angajaţi finanţaţi public şi este reflectat în bugetul de ocrotire a sănătăţii.

Literatura de referinţă dermato-venerologică, instruirile specializate medicale şi recomandările de tratament pentru psoriazis şi eczemă sunt în mare parte neutre din punct de vedere a dimensiunii de gen. Cu alte cuvinte, medicii nu au fost pregătiţi pentru a trata bolnavii de psoriazis şi eczemă, bărbaţi şi femei, în mod diferit. În opinia cercetătorilor, faptul că totuşi acest lucru se întâmplă, rămâne un subiect ignorat de societate, ceea ce este regretabil.

Ecouri

  • gabriel adelmann-elias: (30-6-2008 la 00:00)

    Stiti, americanii numesc aceasta inegalitate in modul cum sunt tratati barbatii si femeile (ca despre diviziunea saraci/bogati ce sa mai vorbim…) „The Yente Syndrome”, dupa numele personajului de teatru (mai apoi, interpretat in film de catre Barbra Streisand) care a trebuit sa se deghizeze in barbat pentru…a i se acorda atentie!

  • Adriana: (30-6-2008 la 00:00)

    Nu, Gabriel, nu am stiut. Multumesc.

    Insa, in fond – aceasta este concluzia clara care se desprinde.

    Mi-a ramas in minte diviziunea saraci-bogati…

    Intr-adevar, cat de multe ar fi de spus din acest punct de vedere. Ca sa nu spun cate ar fi de facut… Mai ales in ce priveste mentalitatea omeneasca.

  • evelina moraru: (30-6-2008 la 00:00)

    Adriana,esti chiar tu?

    E o fericire sa te gasesc, asa in aceasta seara; n-am mai citit si scris nimic aici de atata vreme!

  • Adriana: (30-6-2008 la 00:00)

    Fericirea e si de partea mea, Doamna doctor!:) Daca in Iasi nu reusim, macar aici va invit sa scrieti din nou pentru a impartasi gandurile.

    Recitesc cu drag de fiecare data articolul dv despre trandafirii lui Exupery. Va imbratisez cu drag!
    Cu respect, Adriana



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
zidirea

mi-e sufletul deseori încăpere de sare adăpostind sub foşnet oceanul acolo sub grinzile cerului credinţa e tot ceea ce rămâne...

Închide
18.119.116.77