caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Precizări privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice

de (7-2-2018)
7 ecouri

 
Din partea Ambasadei României în SUA primim următoarele Precizări privind rezidenţa fiscală a persoanelor fizice

Vă comunicăm că, prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice, s-a instituit obligaţia ca persoanele fizice, cetăţeni români, care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, să completeze şi să depună la organul fiscal central competent „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale de către persoanele fizice care pleacă din România şi se vor depune la organul fiscal central competent, cu 30 de zile înaintea plecării din România.

Chestionarele pot fi descărcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secţiunea: asistenţă contribuabili, rubrica: Formulare fiscale şi Ghid de completare, se completează în două exemplare şi se transmit în una din următoarele modalităţi:

– la organul fiscal de la adresa de domiciliu din România, prin poştă cu confirmare de primire;
– se depun personal sau prin împuternicit la registratura organului fiscal de la adresa de domiciliu din România;
– electronic, de către contribuabili care deţin certificat de semnătură electronică sau sunt înregistraţi în serviciul Spaţiul Privat Virtual.

Necesitatea depunerii Chestionarului derivă din faptul că persoanele fizice rezidente care pentru acelaşi venit şi pentru aceeaşi perioadă impozabilă sunt supuşi impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât şi în statul străin cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate. Respectiva convenţie prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri creditul fiscal.

Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri completează Chestionarul şi este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii 3 ani calendaristici.

În conformitate cu prevederile art. 336, alineatul 3^1 din Codul de procedură fiscală constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 lei, nedepunerea în termen a Chestionarelor pentru stabilirea rezidenţei fiscale, de către persoanele fizice obligate potrivit Codului fiscal. Această sancţiune se va aplica pentru faptele săvârşite după data de 1 ianuarie 2018.

În vederea informării contribuabililor cu privire la obligaţia de depunere a chestionarelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe pagina de internet “Ghidul pentru stabilirea rezidenţei fiscale”. Pentru mai multe informaţii se poate accesa următorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf

Menţionăm că România şi SUA au încheiat o Convenţie privind evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor, al cărei text poate fi consultat accesând următorul link:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/SUA.htm

Ecouri

  • George Petrineanu: (8-2-2018 la 13:13)

    Presupun ca formularul poate fi descarcat de aici. Altfel nu e usor sa navighezi pe saitul anaf.

    https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf

  • George Petrineanu: (8-2-2018 la 13:21)

    Iti sta minea in loc ce se cere pe formularul ANAF celor care se stabilesc in alta tara! De exemplu vor sa stie in caza ca persoana locuieste in locuinta inchirata „adresa si perioada pentru care ati inchiriat locuinta”!

  • CHARLIE: (8-2-2018 la 14:54)

    Hi George! Welcome to Romanian bureaucracy! What if you ignore them. When on a visit in Romania they will put you in jail for not paying taxes all these years.

    A cui este idea asta tampita? Olguta Prostuta sau sunt si alti candidati?

  • Gheorghe Petrineanu: (9-2-2018 la 15:37)

    Charlie, asta e poveste veche după părerea mea. Administrația nu are acea doctrina modernă de a sta în planul doi, a lăsa cetățeanului primul plan și a interveni strict atita cit e necesar.
    Trecerea prin comunism a înăsprit și mai mult această poziție. Procedurile administrative sunt concepute în ideea de a apăra administrația de cetățean, care e văzut ca o potențială amenințare.

  • CHARLIE: (9-2-2018 la 17:50)

    Hi Gheorghe! Am inteles desi mi se pare cam anapoda.Atotputernicul cetatean terorizeaza saraca administratie!

  • George Petrineanu: (11-2-2018 la 14:24)

    Exista tot felul de estimari citi români lucreaza in strainatate, intre 2 si 4 milioane.
    Daca iei cifra de 3 milioane si consideri ca un functionar, lucrind 8 ore pe zi, 45 de saptamini pe an, rezolva 4 cereri pe ora (le citeste si introduce in sistem, ceeace e de fapt putin, timpul fiind probabil mult mai lung) atunci vor vi necesari 417 ani pentru introducerea tuturor formularelor. Dar ANAF are un sediu in ficeare judet (42 de judete parca) si daca vor plati 5 angajati sa lucreze norma intreaga numai cu acest proiect, se va termina introducerea datelor in numai 2 ani. Se vor plati in orice caz 750000 de ore de lucru care vor costa 450 000 000 euro la un salariu lunar de 3000 lei.
    Oare gresesc la calcul?

  • Victor Manta: (14-2-2018 la 16:09)

    @George

    > Oare gresesc la calcul?

    S-ar putea ca premizele să nu fie complete.

    Nu am verificat, dar poate că este posibil să se depune câte un formular pe familie, ceea ce ar reduce numarul formularelor ce trebuie prelucrate.

    Apoi, trebuie să depuna formulare doar cei care stau in România peste 183 zile în 12 luni, ceea ce iarăşi reduce serios numarul aplicanţilor. Destui dintre exilaţi şi/sau copiii lor nu trec de altfel niciodată prin România, dar câţi oare?

    Şi, în final, ar fi interesantă şi o comparaţie între potenţialele costuri şi potenţialele avantaje pentru ambele părţi, lucru greu de evaluat fără a se şti numărul celor implicaţi, veniturile medii ale lor şi criteriile precise în baza cărora autorităţile iau decizii de taxare. Numai ştiind aceste lucruri s-ar putea eventual determina dacă „le jeu en vaut la chandelle”.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Viitorul Memoriei: Rezistenta / Bucureşti la Cinema Union pe 28 februarie şi 1 martie

Viitorul Memoriei: Rezistenţa, platformă transnatională şi multi-oras pentru comemorarea Holocaustului prin artă şi media in Romania si Republica Moldova, vă...

Închide
18.118.166.47