caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Romii de ambele maluri de Prut: sărăcie, lipsă de educaţie, marginalizare (III)

de (13-7-2008)
foto: Julie Pudlowskifoto: Julie Pudlowski

“Despre problemele cu statul se poate de vorbit mult. Cele mai mari probleme apar cu poliţia. Ceva se întâmplă… Cine-i vinovat? Ţiganul… Aceasta deja este o problemă serioasă între ţigani şi stat. Lumea ne întreabă: de ce copiii ţiganilor se duc mai mult la facultăţile de drept? Pentru că societatea ne impune să facem astfel. Noi, încetul cu încetul, tot mai mult înţelegem că nouă nu ni se respectă drepturile şi trebuie să ne cunoaştem drepturile… De aceea şi se duc toţi la drept, ca să se poată apăra pe ei şi să discute cu ei la egal, prin buchia legii, dar nu aşa de parcă noi am fi robi, dar ei stăpâni… În rest, ţiganii lucrează şi nu mai puţin decât alţii. Dacă moldovenii, acum au început a migra la lucru peste hotare, atunci ţiganii plecau de mult în Rusia. Ei lucrau foarte mult, nu furau. Ei câştigau banii cu sănătatea lor şi casele pe care le au la Otaci, Soroca sunt ridicate pe bani munciţi”.

Emigrarea şi abandonul şcolar

“Care părinte nu ar dori să-şi vadă copilul învăţat, educat, să aibă un lucru oarecare ca să-şi poată întreţine familia? Nu este corect că la romi ar exista o tradiţie oarecare ca copiii să nu înveţe. Chiar şi pe vremurile când ţiganii umblau cu şatra şi atunci tradiţia era ca copiii să înveţe, dar nu era posibilitate. Problema este că nu pot părinţii să stea acasă pentru ca copiii să se poată duce la şcoală, şi este nevoit să-l ia cu dânsul să umble pe drumuri”.

Discriminarea

“Discriminarea a fost şi este prezentă chiar şi în şcoală. Se spune că toţi copiii sunt egali, dar acest lucru este numai în cuvinte, pentru că discriminarea există cu adevărat. Despre ea nu se vorbeşte, dar ea se simte, în aceeaşi clasă. Dacă tu eşti ţigan, cu tine nu sunt receptivi pentru că există stereotipuri şi să demonstrezi că tu nu eşti rău este nevoie de timp, trebuie câţiva ani să treacă. Cu ei se comportă mai strict, dar în acelaşi timp şi mai indiferent. Noi suntem aşa cum suntem, dar atitudinea faţă de noi este aceasta. Dar oriunde nu te-ai duce, discriminarea se simte şi la spital şi în altă parte. Asta se simte şi eu cred că va mai fi încă mulţi ani… Dar drepturile nu ar trebui să existe doar pe hârtie”.

Estimare a numărului populaţiei

“Consider că numărul populaţiei roma în Republica Moldova constituie aproximativ 250.000 de oameni şi am să explic de ce recensământul prezintă un număr atît de mic de romi. De exemplu, naţionalitatea mea în paşaport este moldovean şi cunosc romi care sunt înscrişi în paşaport ca găgăuz, bulgar. Din cauza vieţii lor complicate, a existat o tendinţă printre romi de a ascunde cu orice preţ apartenenţa lor la această etnie; aceasta este o realitate istorică.

Ei au acceptat să se căsătorească cu moldovence sau ucrainence sau cu femei de orice altă naţionalitate şi să aibă copii mai albi, să fie înscrişi în acte ca moldoveni, dar după toate acestea nu înseamnă că ei nu mai sunt romi. Dacă cel care realizează interviul în timpul recensământului este moldovean, romii vor declara că şi ei sunt moldoveni. De exemplu, dacă mergi în satul Pîrjoleni din raionul Străşeni şi numeşti oamenii ţigani (romi) ei vor rămâne nemulţumiţi, însă de fapt, ei sunt romi. Am mers la şcoală şi am discutat cu directorul, care de asemenea e din acest sat şi el ne-a spus că este moldovean, chiar dacă e rom, căci el mi-a fost coleg la Universitate”.

Sunt câteva răspunsuri oferite de lideri roma, intervievaţi în legătură cu anumite aspecte cu care se confruntă comunitatea roma. Desigur, sunt subiective, însă nu putem nega şi o anumită doză de adevăr.

Vom încheia acest reportaj dedicat studierii comunităţilor roma cu câteva date de ordin statistic general, care consider că ar putea fi utile în diferite proiecte specialiştilor în domeniu.

Populaţia roma în regiune>

1. România

Datele oficiale (recensământul din 2002) arată că în România există 535250 romi, ceea ce reprezintă 2,5% din populaţie. Diferiţi experţi estimează (Institutul pentru cercetarea calităţii vieţii, 1998) că populaţia romilor este de circa 1.5 milioane sau 6.5% din populaţie. Alţii estimează numărul romilor la 1.4 milioane şi respectiv 2.5 milioane, prezentând acest grup drept cel mai numeros grup de romi în Europa şi posibil din lume.

2. Republica Moldova

Cel mai recent recensământ, efectuat în 2004, a arătat că aici locuiesc 12271 cetăţeni romi, adică 0,4% din populaţia statului. Aceasta reprezintă o rată cu mult mai mică decât în alte ţări din regiune.

3. Bulgaria

Datele oficiale (recensământul din 2001) indică 365797 persoane identificate ca romi ceea ce reprezintă 4.7% din populaţie. Diferiţi experţi estimează mărimea populaţiei romilor (potrivit datelor sondajelor sociologice, ale oficiilor forţei de muncă, serviciilor de asistenţă socială, Ministerului de Interne) între 600,000 şi 750,000 de persoane, fără modificări esenţiale în ultimii ani.

4. Ungaria

Recensământul din 1990 din Ungaria a arătat că 142683 de unguri erau romi, iar în timpul recensământului din 2001 au fost înregistraţi 190046 romi în această ţară. Grupurile de romi şi ONG-urile estimează un număr al populaţiei rome cuprins între 400000 şi 500000, estimat uneori până la 800000. Sondajele sunt recunoscute pentru cea mai sistematică apreciere a numărului de romi în anii 1993/94 şi la 1 ianuarie 1994, s-a stabilit că erau 456646 romi care trăiau în Ungaria (mai puţin de 5% din populaţie).

5. Slovacia

Datele oficiale (recensământul din 2001) arată 89920 de persoane de identitate romă (1,7% din populaţie). Cu toate acestea, ONG-ul Grupul Drepturilor Minorităţilor cu sediul la Londra estimează numărul lor ca fiind cuprins între 480000 şi 520000 de oameni (9 – 10% din numărul total al populaţiei). Această estimare face ca romii să devină a doua minoritate ca mărime în Slovacia, după unguri.

6. Republica Cehă

Potrivit datelor oficiale (recensământul din 2001), numărul romilor e de 11718, cu mult mai puţin decât a arătat recensământul din 1991 când erau 32903. Diferiţi experţi estimează cifre variind între 160000 şi 300000 (Liégeois 1994). Grupul Drepturilor Minorităţilor estimează că numărul lor ar fi de 275000 (între 2.5 şi 2.9% din populaţie).

Pentru un studiu mai detaliat al romilor din regiune recomand Studiul “Romii în Republica Moldova”, realizat cu profesionalism sub egida PNUD Moldova, apărut într-o formă grafică deosebită, la sfârşitul anului trecut.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
‘Şi totuşi… viza de tranzit nu înseamnă viză de intrare…’ – reportaj la Consulatul României de la Chișinău

Decizia României a fost primită cu scepticism în fața Consulatului de la ChișinăuPe strada Vlaicu Pârcălab, în imediata apropiere a...

Închide
3.147.86.30