După câte se vorbeşte, în termeni meteorologici, al 61-lea Festival cinematografic de la Cannes, va coabita cu mila cerului, azuriu sau plumburiu.
Nu pentru că pluviometria i-ar tulbura îndeplinirea (Palatul de pe Croisette fiind şi acoperit şi ceva mai sus de nivelul mării…), ci pentru că scările şi covorul roşu, atunci când musteşte, pot declanşa emoţii nedorite şi temeri de entorse ale delicatelor glezne de stars-uri şi starlete.
Ceea ce ne asigură întrucâtva este lentoarea escaladării, nu din cauza vârstei sau a oboselii, ci pentru a lăsa mulţimea admiratorilor să-şi clătească ochii în splendoarea siluetelor, mult mai adevărate ca pe ecran.
Mulţi dintre spectatorii cu acces numai în stradă, şi-au rezervat de timpuriu locuri la marginea faimoase scări de marmură, înveşmântată în roşu aprins, pentru a nu rata faimoasa „montées de marches” consacrată elitei artistico-culturale venite de pretutindeni.
Nenumărate celebrităţi, unele de durată variabilă, au apărut pe firmament graţie acestui defileu fastuos de „ego-uri” în ţinute de seară, când clienţii se confundă cu personalul.
Al 61-lea Festival, onorat de un juriu prestigios, în frunte cu Sean Penn, va permite, printre altele, o proiecţie în premieră mondială „Indiana Jones şi regatul craniului de cristal”, realizat de Steven Spielberg şi produs de George Lucas, al patrulea episod dintr-o celebră sagă la originea unui beneficiu de 1,2 miliarde de dolari de reţetă.
Filmul, protejat ca un secret militar, n-a fost vizionat, până acum, de mai mult de zece persoane, printre care, desigur, selecţionerul Festivalului, Thierry Frémaux.
Un alt tentpoles (în vocabular hollywoodian, un film destul de important pentru a trage piaţa după sine pe timpul verii) va fi , probabil, şi filmul de animaţie ale studioului Dream Works, „Kung Fu Panda” cu vocile, nu mai puţin celebre ale Angelinei Jolie şi Dustin Hoffman în regia lui Mark Osborn şi John Stevenson, pentru care Cannes reprezintă o platformă de lansare.
Thierry Frémaux a programat o competiţie de 20 de lungi metraje. Gustul personal l-a determinat să pună faţă cu Indiana Jones, două filme fără stars-uri, „Gomora”, un lung metraj de realizatorul italian Matteo Garrone, ilustrând activităţile Camorei napolitane şi „Serbis”, realizat de filipinezul Brilliante Mondoza, amândouă contrastând cu celebritatea primului.
Cinematograful francez nu putea lipsi din această prestigioasă competiţie :
„O poveste de Crăciun” nu va lăsa indiferent juriul, mai ales că în distribuţie apare împărăteasa Catherine (Deneuve), în fruntea cortegiului, urmată de Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Clara Mastroiani şi Hippolyte Girardo.
Contrar anului precedent, în ediţia 2008, România a strălucit printr-o absenţă aproape totală, atât in cadrul competiţiei oficiale, cât şi în afara ei.
Singurul film românesc, figurând la „Chenzina realizatorilor”, este „BOOGIE” de Radu Muntean.
În aşteptarea deciziei fatale a juriului din 25 mai, chestiunea ce ne frământă astăzi, la începutul Festivalului nr. 61, este următoarea: care dintre cele mai spectaculoase urcări de trepte şi cele mai admirabile siluete ne vor reapare în vis?
„În aşteptarea deciziei fatale a juriului din 25 mai, chestiunea ce ne frământă astăzi, la începutul Festivalului nr. 61, este următoarea: care dintre cele mai spectaculoase urcări de trepte şi cele mai admirabile siluete ne vor reapare în vis?”
Asta se poate aranja. Dumneavoastra pe cine ati dori sa va reapara?
D-le Teodorescu,
Dacă aţi putea face ceva pentru mine, v-aş rămâne recunoscător tot restul vieţii.
Când spuneţi că ceva se paote aranja, vă jucaţi cu speranţele unui oniric condamnat aşteptărilor deşarte.
N-am nimic de ales, accept ce-mi propuneţi cu ochii închişi şi fără să discut onorariul.
Punându-mă în faţa unei opţiuni (asupra preferate), nu faceţi decât să adăugaţi zăbavei o altă suferinţă.
Vedeţi, aşadar, că nu-mi rămâne decât să mă abandonez gustului d-voastră.
Mult merci cu anticipaţiune.
Totusi, indicati-mi macar preferintele in mare. Unora le plac de exemplu blondele. Altii prefera femeile rubensiene, carnoase.
Depinde apoi si ce grupa de varsta v-ar aranja mai bine. Sunt emotionat la gandul ca as putea sa va ajut.
Presupun c-aveţi un catalog, ca toţi profesioniştii care se respectă. Ei bine, sacrificaţi un timbru şi trimeteţi-mi-l ca să pot ieşi din ambaraua în care m-aţi pus.
Ştiţi foarte bine că o decizie pripită nu-i la îndemâna oricui. Nu uitaţi să marcaţi tarifele şi remizele posibile.
Sper că „onestitatea” d-voastră îmi va evita eventualele ţepe, atât de curent practicate în spaţiul mioritic.
Pentru o mai mare securitate a operaţiei, vă pot trimite coordonatele mele bancare, vreau să spun numărul cardului, mai ales dacă una din propuneri se va revela interesantă.
În tot cazul, n-ar trebui să tergiversăm tranzacţia, deoarece în corporaţia dvs., concurenţa bate plinul …
Sănătate şi spor la „treabă”!