caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

O tensiune pusa la inima

de (19-5-2008)

Daca ma-ntrebi pe mine care este cu adevarat cheia longevitatii, am sa-ti spun ca ea consta in a evita grijile, stressul si tensiunea. Si chiar daca nu ma-ntrebi, eu acelasi lucru ti-l spun…

George F. Burns

…Iar daca crezi ca de data asta ai scapat ieftin, editia se saptamana asta poti sa nici n-o citesti, in fond cine poate evita grijile, si stressul, si ce mai scrie pe-acolo – a, da, tensiunea ?!…pai mai ales tensiunea, pe asta cum, Doamne iarta-ma, s-o eviti? – daca asa crezi, ei bine, gresesti…deci, rogu-te, citeste mai departe…

Hipertensiunea arteriala: ucigasul tacut

In caz ca n-ai observat, am sa-ti dau eu vestea: suntem fiinte imperfecte, traitoare intr-o lume imperfecta. Dupa atatea milioane de ani de evolutie, te-ai gandi ca aceasta casa ce-i drept, destul de impresionanta (unele accesorii, pe bune, sunt irezistibile…) – casa asta care se numeste corpul omenesc ar avea macar un sistem de alarma ca lumea, sa stii si tu cand se strica ceva. Alarma asta, in cazul sanatatii, ar fi durerea, numai ca si asta e cam sucita, cateodata vezi stele verzi din te miri ce (ia, acolo, cand te dai cu genunchiul in coltul patului), iar alteori, ameninta sa ia foc toata bojdeuca, si tu nu simti nimic. Nu simti celula canceroasa care poate ca a inceput sa se inmulteasca, nu simti virusul de care tocmai te-ai molipsit, si care te poate ucide, si nu o simti nici pe ea, hipertensiunea arteriala. De fapt, ea este si mai greu de depistat la timp, cu cat nu este, ca virusul, un invadator din afara, ci exagerarea unui fenomen esential vietii.

Am tensiune arteriala, deci exist…

Tensiunea arteriala (TA) este presiunea cu care curge sangele de la inima inspre organe. Scaderea ei prea pronuntata duce la privarea organelor de oxigen si de substante nutritive, iar reducerea la zero a tensiunii timp de mai mult de 4 minute este echivalenta mortii cerebrale. Valorile TA depind de forta cu care inima propulseaza sangele in artere (in caz de insuficienta cardiaca avansata tensiunea poate scadea periculos de mult, iar in situatia extrema a stopului cardiac, scade la zero) si de rezistenta pe care o opun arterele curgerii sangelui. Aceasta rezistenta se exercita prin fortele mecanice pasive si prin componenta activa reprezentata de contractia vaselor de sange, ceea ce le permite sa regleze cantitatea de sange care ajunge la tesuturi, in functie de necesitatile acestora: de pilda, in timpul efortului fizic, cand in muschi au loc arderi intense, vasele muschilor se dilata. La fel, vasele intestinelor se dilata dupa mese, pentru a putea absorbi substantele hranitoare. Deoarece inima se contracta intermitent, insa organele au nevoie in permanenta de fluxul sangvin, a trebuit gasita o solutie pentru ca TA sa nu scadea la zero intre contractiile inimii. Solutia este inmagazinarea unei parti din energia cinetica a sangelui propulsat de inima, in vasele elastice ale arterelor mari, sub forma de energie potentiala, si returnarea acestei energii catre coloana de sange din vase, atunci cand inima se odihneste. De aceea, TA se exprima prin doua valori, cea « mare » (TA sistolica, ce corespunde contractiei inimii), si cea « mica » (diastolica), atunci cand inima se odihneste. TA se masoara in unitati numite «milimetri coloana de mercur » (mmHg): cat de sus poate TA sa impinga mercurul dintr-o coloana de sticla (se foloseste mercurul, caci are o densitate crescuta ; daca s-ar folosi apa, ar fi necesara o tubulatura mai lunga de un metru !). Cand TA creste peste 140/90 mm Hg, pacientul sufera de hipertensiune arteriala.

Maturitatea se atinge atunci cand accepti ca viata e plina de tensiune…

…in speta, de hipertensiunea arteriala (HTA); e un fapt, si tot un fapt este ca partea cu acceptatul se refera la a lua la cunostinta problema, nu la a trai cu ea. Nimeni nu cunoaste cauzele HTA – daca iti inchipuiai ca sunt aceleasi cauze (dar exagerate) ca cele respunzatoare de generarea TA normale, ei bine, afla, e mult mai complicat de atat; daca stai si te gandesti, destul pentru un « episod » separat. Deci…

…Saptamana viitoare, tot despre HTA.

Ecouri

  • levana: (19-5-2008 la 00:00)

    As dori sa stiu care e cauza cresterii tensiunii sau scaderii bruste in si dupa calotoria cu avionul?

    Cum se pot evita pulsatiile de tensiune, palpitatiile care apar mai ales caind schimbarea cotei fatza de nivelul marii. Sa zicem ca am fost la Marea Moarta la minus 500 si dupa doua zile ajung la Poiana Brasov la cota +1400?

    Cum sa eviti stressul daca lucrezi pe calculator minimum 12 ore pe zi?

    Toate bune,
    va urmaresc,
    levana

  • gabriel adelmann-elias: (19-5-2008 la 00:00)

    Draga Levana,

    1- in cursul zborului cu avionul, presurizarea cabinei este numai partiala, asa incat, neexpusa presiunii scazute corespunzatoare celor 10000 de metri ai altitudinii de croaziera, va vedeti nu mai putin expusa, totusi, unei scaderi presionale echivalente unei ascensiuni la 2000-2500 de metri …adica aproximativ cat de la Marea de Sare la Poiana Brasov.

    Principalul efect este scaderea presiunii partiale a oxigenului in aer (hipoxie), reflectata ca atare in sange (hipoxemie); pentru a asigura o aprovizionare tisulara normala, inima trebuie sa compenseze „cantitativ” deficitul „calitativ”, adica sa trimita mai mult sange mai putin oxigenat, in unitatea de timp, la tesuturi.

    Aceasta se face prin cresterea numarului de contractii cardiace pe minut (tahicardie), dat si prin cresterea fortei de contractie a inimii – ambele, necesitand stimularea sistemului nervos simpatic, cu secretie de adrenalina.

    Aceasta din urma determina, ca efecte colaterale, si o crestere a tensiunii, precum si palpitatii, rezultate din perceptia tahicardiei. Puteti incerca 0.125 – 0.5 mg de Xanax (in Israel, Alpralid), pentru a „struni” aceste reactii fiziologice.

    2- Palpitatiile pot insa traduce si mini-episoade de embolie pulmonara, extrem de frecvente in timpul zborului cu avionul. Hidratati-va bine, fiti…israeliana (vorbesc si la persoana I)si umblati cat mai mult pe coridorul cabinei, si, cand nu o faceti, contractati totusi ritmic muschii gambelor.

    3- Apropos de computer – cateva platitudini, dar utile: i) asigurati-va de caracterul ergonomic corect al scaunului pe care stati; ii) luati cateva lectii de relaxare yoga, sunt foarte simple, nu de genul care sa va ceara a „va da in spectacol”, se pot f. bine intercala chiar fara a parasi scaunul; unii patroni, in Israel si in lume, platesc chiar ei un profesor care sa vina, de 3-4 ori, sa dea lectii unui intreg colectiv de lucru, chiar la birou; iii) unii gasesc ajutor in aceea ca plaseaza un ecran protector in fata ecranului propriu-zis al computerului; puteti incerca si ochelari de soare mai slab colorati; octotesc bine ochii…
    …si daca toate astea ajuta, spuneti-mi, si le aplic si eu!

    In alta ordine de idei, va multumesc ca-mi urmariti insemnarile medicale. Eu, nu mai putin,va citesc cu emotie poemele, cand le intalnesc.

    Cu simpatie,

    G.A-E



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Israel la 60 de ani – un punct de vedere israelian

Israelul Modern s-a născut ca urmare a Holocaustului. Este un Stat nedorit de Islam, dar acceptat de lumea Modernă, chiar...

Închide
18.221.183.34