Consiliul Național al Audiovizualului de la București a amânat intrarea televiziunii proruse RTR pe piața audiovizualului din România, dar Banca Internaţională de Investiţii, instituţie multinaţională de dezvoltare cu sediul la Moscova a cumpărat o parte din acțiunile companiei române Digi, după listarea pe bursă a acesteia.
RTR, televiziunea care așteaptă un răspuns la solicitarea sa de licență pentru România îi are în spate pe cei care dețin același post tv la Chișinău prin care retransmit programele televiziunii rusești de stat Rossiya 1.
Cererea a fost discutată acum o săptămână de membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), fiind susținută mai cu seamă de Gabriel Tufeanu trimis în CNA de către social-democrați.
Luminița Popa, producătoarea emisiunii matinale la RTR Moldova, prezentată ca producător general la RTR Iași le-a explicat membrilor CNA că noul post tv ar vrea să fie apolitic, să pună accent pe divertisment și să aibă o serie de telenovele rusești sau din Ucraina.
Reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului trimiși acolo de liberali au întrebat cum va fi satisfăcut publicul rusofon, care este avantajul celor care vin cu acest proiect și ce câștigă telespectatorii români.
„Avantajul lor este accesul pe o piață de cinci ori mai mare decât cea de dincolo de Prut”, spune Răzvan Popescu, cel care a condus ședința în care moldovenii și-au prezentat produsul.
Cei de la RTR au mai adăugat că 50% din filmele pe care le vor prezenta vor fi rusești și ucrainene și 50% europene și americane.
Mai mulți reprezentanți CNA au atras însă atenția că obligația televiziunilor din Uniunea Europeană este să aibă cel puțin jumătate din producții provenite din statele Uniunii.
Majoritatea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului a votat pentru amânarea luării unei decizii, cu explicația că e nevoie de timp pentru a afla ce se ascunde în spatele acestei noi televiziuni care își propune să aducă mai multe știri și mai multe filme din Est.
Potrivit autorității care monitorizează audiovizualul din Republica Moldova, televiziunea RTR Moldova utilizează adesea instrumente de propagandă agresive, promovează și intensifică zvonuri neconfirmate.
Moscova a încercat în mai multe rânduri să întrețină în România canale de comunicare prin care să-și transmită mesajele, dar mereu aceste încercări au eșuat, fiindcă audiența era foarte mică.
Strategii acestei propagande nu înțeleg că orice are rădăcini în Rusia este lipsit de credibilitatea pentru marea majoritate a publicului românesc. În schimb, dacă mesajele sunt transmise, mai mult sau mai puțin indirect prin televiziuni autohtone de mare audiență, atunci lucrurile se schimbă. De pildă, campaniile împotriva multinaționalelor au avut mare credibilitate, fiind, în contextul regional în care se află România, un compliment indirect adresat Rusiei.
În mediile politice și jurnalistice se mai discută însă și o altă variantă, dincolo de o licență pentru RTR și știrile oficiale ale Kremlinului. Banca Internaţională de Investiţii, instituţie multinaţională de dezvoltare cu sediul la Moscova a cumpărat o parte din acțiunile Digi, după listarea pe bursă a acestei companii românești, care deține și televiziunea Digi 24.
Se vorbește, așadar, despre eventuala transformare a acestei televiziuni într-un canal mai sofisticat prin care să fie transmise și anumite informații direct de la Moscova.
Bancă Internațională de Investiții are printre acționari state din fostul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc, creat în 1949 pentru statele din fostul lagăr socialist) Bulgaria, România, Cehia, Slovacia și Ungaria plus Mongolia Cuba și Vietnam.
Sabina Fati, 18 august 2017
> … dacă mesajele sunt transmise, mai mult sau mai puțin indirect prin televiziuni autohtone de mare audiență, atunci lucrurile se schimbă. De pildă, campaniile împotriva multinaționalelor au avut mare credibilitate, fiind, în contextul regional în care se află România, un compliment indirect adresat Rusiei.
Poate cineva să-mi explice ce vrea să spună exact d-na Sabina Fati? În ce constă acest „compliment indirect”? Cumva în faptul că, de vreme ce multinaţionalele nu sunt bune, atunci Rusia este bună şi merită să fie complimentată?
În acelaşi context, e timpul oare să fie scos din România grupul multinaţional Renault – Nissan, care zice-se că nu este bun, aşa cum nu sunt bune nici toate celelalte? Este o ştire care s-ar bucura în România, după d-na Fati, de o „mare credibilitate”.
Vor televiziunile autohtone ca România să renunţe la cifră de afaceri a acestui grup, care a fost în 2016 de 4,6 miliarde de euro (20,765 milioane de lei), în creştere faţă de 2015 cu 8,35%? Grupul Renault România are 16.000 de angajaţi şi contribuie substanţial la bunăstarea României.
Cand am timp liber,si am mult timp liber,ma uit la filmele si serialele rusesti.Am vazut,nu exagerez-multe sute de filme si seriale rusesti, si pot sa spun,ca exceptand ecranizarile dupa clasicii literaturii ruse,(foarte putine-dealtfel),din cele cu tematica actuala-se desprinde pofta nebuna de inbogatire, si o reclama de calitate pentru bauturi alcoolice!
Dar,cu siguranta,ca serviciile specializate in propaganda in strainatate,care propaganda a beneficiat anul trecut de un buget dublat-pentru aceasta activitate,vor strecura direct,sau subluminal-o tematica favorabila Cremlinului !
Calul troian-redivivus ! Fereste-te de darul…putinist !
@Sfartz Pincu
> Dar,cu siguranta,ca serviciile specializate in propaganda in strainatate, … ,vor strecura direct,sau subluminal-o tematica favorabila Cremlinului !
După cum se ştie chiar de la moderatorii ei, canalul românesc de TV Antena 3 este afiliat la reţeaua de TV de origine americană CNN International. CNN are o pronunţată tendinţă pro-partidul-democrat.
Vedeţi vreun pericol pentru români în această asociere?
> Fereste-te de darul…putinist !
Poate. Dar trebuie să ne ferim cumva şi de darul (?) clintonian?
@Sfartz Pincu
> Cand am timp liber,si am mult timp liber,ma uit la filmele si serialele rusesti
Unde le vedeţi?
Nu văd nici un pericol,față de tâmpeniile posturilor noastre.
@Boris M. Marian
«Nu văd nici un pericol,față de tâmpeniile posturilor noastre.» Ba da, tocmai ăsta e pericolul. De altfel, nici nu cred că este greu. În ultimii ani urmăresc comparativ diverse posturi TV de știri din diverse țări, inclusiv din «fostele țări comuniste». România are, de departe, cel mai scăzut nivel al mass media. Mă refer la posturile de analiză și de sinteză, de știri. Am stat recent 3 săptămâni la Sofia și am urmărit câteva ore zilnic programele lor. Bat de departe orice post românesc. Poate, uneori, TVR 1 să mai respire un pic de jurnalism minimal, dar rar și inconsecvent. Iar dacă facem comparație cu maeștri ai analizei media precum France24, orice comparație devine ridicolă.
Pe acest fond de nivel foarte scăzut, o ofertă rusească poate fi, la nivel mental, foarte tentantă pt multe categorii de telespectatori. Nu este vorba numai de filme, posturile TVR dau și filme rusești, e drept că nu prea mult. Nici nu ar fi normal. Mie nu-mi plac filmele rusești, sunt constructe adesea false, bazate pe clișee relativ ieftin (eternul sufletului rus, bunătatea rusului de rând, angoasa existențială a rușilor etc.), dar multora le plac banalitățile astea și le preferă banalităților americane.
@ Alex. Leibovici
Un prim link,pentru filme si seriale rusesti:
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F+%D0%B4%D0%BB%D1%8F+%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2
Daca doriti pe genuri:
Medicina,comedie,fantastica,melodrama,criminale,etc. e suficient sa scrieti in rubrica „Cauta”-din susul paginii,ce doriti-in rusa, de ex.: про медицину; музыкальные;,комедийные, etc.
Sunt mii de filme si seriale!
Vizionare placuta !
Pentru vizionare gratuita, se foloseste seitul -„hotului de filme=кинокрад”:
http://kinokrad.co/otechestvennyy/page/147/
din care alegeti ce doriti,daca vreti filme si seriale rusesti,punctati la genuri (stanga sus),apare lista de filme-in grupe,cate 7-8 titluri, schimbarea grupelor se face mai jos, in romburile portocalii-numerotate 1-147 grupe a cate 7-8 titluri !
@Sfartz Pincu
Deci YouTube şi acest Kinokrad.
Mulţumesc mult!!