Am primit la redactie urmatorul comunicat de la Biroul de Presa al Principelui Radu:
Vineri, 9 mai 2008, la invitatia autoritatilor locale ale judetului Calarasi, Majestatea Sa Regele Mihai I si Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului si colonel in Armata Romana, au luat parte la dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Carol I in Piata Prefecturii din Calarasi.
Majestatea Sa si Alteta Sa Regala au fost intampinate cu paine si sare de primarul municipiului Calarasi, domnul Nicolae Dragu, care i-a oferit Regelui Mihai cheia orasului in semn de aleasa pretuire.
Dupa intonarea Imnului de stat al Romaniei si a imnului regal, au luat cuvantul Ministrul Culturii, domnul Adrian Iorgulescu, prefectul judetului Calarasi, domnul Jenel Serban, domnul Raducu Filipescu, presedintele Consiliului Judetean, domnul Nicolae Dragu, primarul municipiului Calarasi si domnul Prof. Nicolae Tiripan, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale. Vorbitorii au rememorat momentele istorice importante ale orasului in relatia speciala cu Casa Regala si le-au multumit Majestatii Sale si Altetei Sale Regale pentru onoarea pe care au facut-o orasului Calarasi prin vizita lor.
In continuarea evenimentelor prilejuite de dezvelirea statuii Regelui Carol I, un sobor de preoti, in frunte cu PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, a oficiat o scurta slujba religioasa.
In discursul sau, Majestatea Sa Regele Mihai I a declarat ca, prin amplasarea noii statui, municipiul Calarasi face o reparatie identitara si statala, iar statuia va aminti generatiilor viitoare de exemplul temeinic pa care Carol I l-a dat Romaniei si fiecarui oras al ei.
In finalul ceremoniilor, Majestatea Sa Regele Mihai I si Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei au depus o coroana de flori la statuia ecvestra a Regelui Carol I.
Cuvantul Majestatii Sale Regelui
rostit la Dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Carol I in Piata Prefecturii, Calarasi, 9 mai 2008
Doamnelor si domnilor,
Sunt bucuros sa dezvelesc statuia Regelui Carol I intr-o localitate atat de importanta pentru Razboiul de Independenta. Este pentru prima oara dupa Al Doilea Razboi Mondial cand se ridica o statuie a Regelui Carol I in Romania.
Talentatul sculptor Ivan Mestrovici a daruit tarii doua mari capodopere: statuia ecvestra a Regelui Carol I si statuia Regelui Ferdinand. Ambele au fost distruse in timpul dictaturii comuniste. Calarasiul face astazi o reparatie identitara si statala. Carol I isi reia locul in Piata Centrala a orasului de care a fost legat.
Statuia va aminti generatiilor viitoare de exemplul temeinic pe care Carol I l-a dat Romaniei si fiecarui oras al ei.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Gestul Regelui are doua semnificatii.
Prima ar fi cea legata de traditii; cea de Rege crestin si patriot; a doua este respectul fata de inaintasii sai regali si are o incarcatura afectiva omeneasca la modul superlativ.
Respectul fata de traditia familiala si istoria nationala dau intreaga dimensiune morala a Regelui Mihai I.