caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Jurnalistul Dmitrii Gordon despre Mihail Saakaşvili şi despre Gruzia

de (13-8-2017)
18 ecouri

 
Jurnalistul Dmitrii Gordon, considerat printre cei mai buni din Ucraina, a vorbit în cadrul emisiunii-dezbatere a lui Savik Şuster, probabil după ce Mihail Saakaşvili şi-a dat demisia din postul de guvernator al regiunii Odesa (noiembrie 2016). Moderator: Savik Şuster, jurnalist poliglot (7 limbi la perfecție!), emigrat din Rusia Sovietică în Canada (1971), a lucrat la postul de radio „Europa liberă” (1988-2001). Din 2005 locuieşte în Ucraina. Până la sfârşitul lui decembrie 2016 a avut o emisiune zilnică de dezbateri politice.

Moderator (Şuster): Dmitrii Gordon, şi Dumneavoastră v-aţi dat demisia ? (aplauze)

Dmitrii Gordon: Da [ziaristul şi scriitorul D. Gordon şi-a dat demisia din primăria Kievului pe data de 10 noiembrie 2016; n.tr.]. Dar ce vreau să spun este că Mihail Saakaşvili nu are nici cea mai mică nevoie de mine ca avocat. Eu am fost de multe ori în Georgia, în Gruzia sovietică, o republica înfloritoare, unde oamenii erau foarte bogaţi, şi unde gruzinii care nu circulau pe maşini de tip „Volga”, ci pe mașinile modeste „Jiguli”, deja nu mai erau consideraţi atât de „respectabili”. Gruzia era o republica coruptă, cea mai coruptă republica din Uniunea Sovietică, toţi ştiu cum au trăit gruzinii pe timpul puterii sovietice.

Am fost în Gruzia şi pe timpul când era preşedinte Şevarnadze (între 1995 şi 2003; n.tr.), cu care eram în relaţii. Atunci Gruzia era o ţară distrusă, ucisă. Îmi era milă de gruzini – mândri şi frumoşi, obişnuiţi cu mese îmbelşugate, cu sărbători la care să primească oaspeţi, iar atunci nu aveau ce pune pe masă. Pe prospectul Rustaveli (stradă principala din Tbilisi; n. tr. ), îţi opreau maşina, te scoteau din ea cu forţa şi îţi furau maşină. Pe Ministrul de Interne, atunci când ateriza la aeroport venind de la Barcelona, îl întâmpina un cortegiu de maşini ale conducătorilor mafioţi. (Adresându-se lui Saakaşvili) Aşa este? (Saakaşvili a confirmat, dând din cap). Repet: devenise o ţară bătută de Dumnezeu!

Şi am fost de multe ori în Gruzia şi pe vremea când Mihail Saakaşvili a fost Preşedinte (2008-2013; n.tr.).

Eu pot să aud orice se vorbeşte, dar eu am proprii mei ochi şi propriile mele urechi, şi vreau să vă spun că sub conducerea lui Saakaşvili şi a echipei lui această ţară a făcut un salt impresionant, şi a devenit un model pentru toată lumea normală şi civilizată (aplauze puternice), pentru că preşedintele Saakaşvili, prin puterea voinţei sale, a rezolvat un şir de probleme de cea mai mare importantă, şi într-un termen foarte scurt. Criminalitatea a fost lichidată. Elita mafiotă fie că a plecat, fie că trăia ascunsă în beciuri, fără telefoanele mobile, sau au fost judecaţi şi condamnaţi.

Şoselele au căpătat un aspect ideal. Criminalitatea a dispărut în totalitate. Au fost adoptate legi corespunzătoare. S-au făcut salturi impresionante în sfera educaţiei, a sănătăţii publice, în toate sferele vitale. Oraşul Batumi a devenit un oraş-grădina, întregul Tbilisi a fost iluminat, clădirile reparate şi la exterior şi la interior. Reformele se vedeau la fiecare pas, erau perceptibile. Dar cel mai important: oamenii nu mai voiau să se întoarcă în trecut, gruzinii vor să trăiască după acele norme şi reguli adoptate pe timpul lui Saakaşvili, ei vor să trăiască ca oamenii, nu ca animalele.

Politicienii şi deputaţii noştri se ocupă de două lucruri: vorbesc şi fură (aplauze puternice). Fură până la epuizare, şi niciodată la noi (este vorba de Ucraina; n. tr. ) n-o să fie ordine şi normalitate până când nu va există o voinţă de fier a primul om din stat (aluzie la Poroşenko/n.tr.), şi o aplicare a acestei voinţe de fier până la ultimul colţ din ţară.

Cât timp primul om din stat nu-i va adună pe toţi reprezentanţii procesului politic şi nu le va spune răspicat cuvintele importante: „Ajunge cu furatul, v-aţi săturat, haideţi să ne oprim, eu am să fiu un prim exemplu, cu mine începem, Rada Supremă (parlamentul ucrainean; n. tr.), va adopta legile cu care aceşti oameni să fie de acord, nu va există nicio confiscare de averi, tot ce aţi furat vă va rămâne. Să considerăm că a fost un război civil, dar că de acum înainte vom trăi în conformitate cu legile, aşa cum se trăieşte în ţările civilizate – America, Germania, Elveţia, Polonia, etc.”

Dacă un asemenea pas nu va fi făcut de cel care va fi la cârma ţării, suntem pierduţi cu toţii, fiecare în parte şi toţi împreună (aplauze puternice).

Sursa: clip video cu un fragment din emisiunea lui Savik Şuster – v. aici.

Transcriere şi traducere: Sfartz Pincu.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (14-8-2017 la 03:27)

    O descriere a lui Gordon a situaţiei din Ucraina, care se potriveşte ca o mănuşă şi situaţiei din România.

    Eu găsesc totuşi o deosebire ! În Ucraina: „…deputaţii fac două lucruri-vorbesc şi fură..”, iar în România deputaţii (majoritatea lor!) nu vorbesc pentru că nu se pricep şi nu au ce spune, şi se rezumă doar la partea cu furatul, unde se pricep de minune !

    Menţinerea lui Saakaşvili pe postul de guvernator al Odessei ar fi adus un mare avantaj şi României: el voia să realizeze – cu prioritate – o autostrada „Odessa-Isaccea”, cu o lungime de 261 km., inclusiv cu un pod de 5.7km în zona Belgorod, la gurile Nistrului, cu o capacitate de 10.000 vehicole pe zi, pe ideea circulaţiei Odessa-Bucureşti-Bulgaria-Turcia ! Un proiect cu avantaje economice imense pentru toate partile, lichidat de Poroşenko cu o lovitură de bată în … baltă – concedierea şi alungarea lui Saakaşvili din Ucraina – pentru a nu stânjeni din furat pe deputaţii şi oligarhii ucraineni.

  • Alexandru Leibovici: (14-8-2017 la 11:50)

    Acum vreo 2-3 ani, cititorul Nicolae Waldmann (sau era Tzvi Saita?) relata că în timpul unei călătorii în Georgia/Gruzia a fost răpit de nişte bandiţi şi i s-a cerut o răscumpărare ca să fie eliberat.

    Din păcate n-am reuşit să regăsesc relatarea pentru a veni cu mai multe amănunte…

  • Boris M. Marian: (15-8-2017 la 15:18)

    intesant,noi nu știm mai nimic,am fost în Gruzia în 1963,o duceau bine,când ești o țară mică,cam juma din România,pierzi Abhazia,nu ai rel.bune cu vecinii,cauți un aliat,pe tov.VVPutin,nu scoți coarnele, acum,mila cui o aștepți?

  • Victor Manta: (15-8-2017 la 20:25)

    @Boris M. Marian

    > intesant,noi nu știm mai nimic,am fost în Gruzia în 1963,o duceau bine, …

    Iată de de o duceau mai bine (tot capitalismul, bată-l vina):

    A thriving pseudo-capitalist shadow economy emerged alongside the official state-owned economy. Sursa.

  • Boris M. Marian: (16-8-2017 la 06:39)

    @V.Manta

    Cine spune că soc. e bun,cap. e rău? Naivul. Noțiuni perimate.Fiecare țară alege priile căi de dezv.
    România a ales soluții slabe,influența unor grupuri occ. de a „rade” prod.internă pt. a veni cu produse proprii a adus și necazuri.Să nu vorbim în necunoștiință de cauză.Dacă produsele rom. erau de cal. 2-3,acum ele au dispărut.De vină sunt proștii aleși de noi.

    [Vă rog să vă luaţi suficient timp şi să renunţaţi la prescurtări; ele fac textul dv. mai greu de citit. Mulţumesc anticipat/Mod.]

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 12:05)

    @Boris M. Marian

    > Cine spune că soc. e bun,cap. e rău? Naivul. Noțiuni perimate.

    Sunt declarate noţiuni perimate de cei care erau adepţii socialismului, deoarece acesta s-a prăbuşit cu tronc în Europa, iar altceva nu le-a rămas. O metodă bună de a vedea ce preferă oamenii (inclusiv copiii proprii) este de a vedea unde se duc când pot.

    > Dacă produsele rom. erau de cal. 2-3,acum ele au dispărut.De vină sunt proștii aleși de noi.

    „De vină” sunt în primul rând cumpărătorii, care nu le mai vor. Şi mai sunt şi producătorii, care nu sunt capabili să acopere cerinţele crescute, cantitative şi calitative, ale populaţiei. Iar aceste cerinţe au crescut de când oamenii au devenit liberi, debarasându-se de comunism.

    Doar în treacăt îmi permit să menţionez asemănarea tot mai mare a comentariilor dv. cu anunţul pentru închirierea unui spaţiu de locuit, ieşit de sub pana lui Ilf şi Petrov.

  • Sfartz Pincu: (16-8-2017 la 15:27)

    Victor

    „„De vină” sunt în primul rând cumpărătorii, care nu le mai vor”. Gresit ! Le vor, dar marile magazine nu le promoveaza ! De aceea cine vrea un produs fara E-uri, se duce in piata. Si in piata, pe langa precupetii, care cumpara din aceleasi produse de „viteza a doua”, aduse din afara gasesti produese romanesti autentice, si lumea le cumpara cu prioritate. Un caş bun, o urda dulce, un lapte abia muls, legume proaspete din gradinile proprii ale taranilor, nuci, fasole miere, carne de vita, de porc de miel, din abatoarele particulare, etc. Vino sa vezi piata din Onesti !

    Prietenii mei din Israel fotografiau si filmau sectoarele cu produse naturale pentru a le arata celor de acasa o abundenta si un colorit de exceptie !!

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 17:29)

    @Sfartz Pincu

    > „„De vină” sunt în primul rând cumpărătorii, care nu le mai vor”. Gresit ! Le vor, dar marile magazine nu le promoveaza !

    Adică marile magazine nu vor să câştige bani? Ciudat, ciudat…

    > Si in piata, pe langa precupetii, care cumpara din aceleasi produse de „viteza a doua”, aduse din afara gasesti produese romanesti autentice, si lumea le cumpara cu prioritate.

    Deci există şi produse de calitate, şi cumpărători pentru ele. Probabil că acele produse sunt ceva mai scumpe decât cele din supermarketuri, la fel cum se întâmplă în Occident.

    > Vino sa vezi piata din Onesti ! … Prietenii mei din Israel fotografiau si filmau sectoarele cu produse naturale pentru a le arata celor de acasa o abundenta si un colorit de exceptie !!

    Bănuiesc că aceasta se întâmplă după 1990, lucru pe care pot să-l confirm şi pentru Bucureşti.

    Cum în Israel nu sunt numai israelieni veniţi din RO, asemenea produse, în special cele româneşti regionale, mi se pare normal să fie mai puţin răspândite. Cum am stat prea puţin acolo, mi-e greu să mă pronunţ, dar oricum, din motive să le zic naturale, cantitatea acestor produse va tot scădea cu timpul acolo.

  • Boris M. Marian: (17-8-2017 la 00:15)

    @V.Manta
    România nu este țară socialistă,fiți obiectiv,germanii au dus-o greu în anii 50,israelienii la fel, câți au plecat.La noi munca pt.binele societății nu s-a învățat.

  • Victor Manta: (17-8-2017 la 13:33)

    @Boris M. Marian

    > România nu este țară socialistă,fiți obiectiv …

    Nu am spus că România de azi este o ţară socialistă, cum de exemplu a fost cea de ieri.

    > … germanii au dus-o greu în anii 50 …

    Cam la ce trebuiau să se aştepte? Şi cine i-ar fi primit?

    > … israelienii la fel …

    Ştiau că le va fi greu, dar totuşi au plecat din ţările lor de baştină. Oare de ce?

    > La noi munca pt.binele societății nu s-a învățat.

    Cum să nu, s-a tot învăţat, şi sub legionari, şi sub comunişti. Că tot i-aţi pomenit pe germani, la fel a fost cu „munca pt.binele societății” şi în Germania nazistă, şi în DDR.

    Sper că nu vă veţi plânge iarăşi la moderator pentru că vă contrazic, cu scopul vădit de a-mi pune un căluş la gură.

  • Ghita Bizonu': (17-8-2017 la 15:12)

    Stimati domni ati zis produse si consumatori din Romania?

    Intrebare – pe aici se mai afala un fumator sau fost fumator? Da cu pileala cum stati?!

    Deci unde este Snagovul? Nu mai este! Unde este Dacia? Nu mai este! Dintai s-a pus un impozit european. Si Snagovu a fost bagat in ac iasi catgiri cu Dunhilu si Kentu. Dacia a dvenit colega de taxare cu Philip Morris si Marlboro. Dup-a 2 lunim pretul tiugarilorm straine s-a impiedicat. Viceroiu a ajuns cam la acelasi pret cu Snagovu…..
    Sau … Philip Morris a lansat pe piata tigarile Callatiis ca marca locala. Au disparut.

    Acu8m sa nu imi ziceti ca eu am ajuns sa fumez de din astea boiersti ca mi-am rafinat gusturiloe. Ntz.

    Si ca tigara acompaniaza bine un pahar cam de orice. Prin 90 Zarea paarea sa isi „revina” dupa cura de asuteritate … Scosese o linie de tarie „Sarmis” … Ma rpg numle n u se potrivea (pe vrema aia alambicu … ) votca (facuta din porumb. Se simtea „samburle” chiar daca porumbul nu il are) si un rachiu (distilat) din piersici …(parca mai erau 2 insa eu le „frecventam” pe aste 2). De vandut se vindeau … dar dar .. intr-o buna zi multi dadeam marunt din buze…. Azi Zarea mai produce decat biter Carpaten si parca vermut. Carpatenu este excelent (mai ales ptr pret) insa biterul nu ste chiar agreat…

    Si domnilor sa nu imi ziceti ca ” cumpărătorii, care nu le mai vor” … sau ca erau de calitatea a 2a. Da , Sngaov nu erau la calitate cu Dunhilu. Accept. Insa taxele l-au impins la un pret la care puteai cumpara o tigara mai fina. Da la pret egal sau pe aproape am cumparat Viceroy. Insa „libera concurenta” a fots manarita ca pe maidan.
    Ca oericum Ernte 23 sau tigaril Bastos nu sunt nici ele fin du fin

  • Victor Manta: (17-8-2017 la 18:10)

    @Ghita Bizonu’

    > Intrebare – pe aici se mai afala un fumator sau fost fumator? Da cu pileala cum stati?!

    Sunt un fost fumător. Carpaţi cu filtru n-am fost în stare să fumez, aşa că am trecut pe Snagov, iar apoi pe ţigări bulgăreşti, parcă BT. Preţul celor la care am trecut era prohibitiv, de 8 lei pe pachet, ceea ce reprezenta mult din salariul meu, chiar dacă am fumat relativ puţin.

    Mai ales vara îmi plăcea să mai beau câte o bere. Cine este din Bucureşti (şi nu numai) ştie de ce. Berea era bună si la un preţ rezonabil, dar problemele cu ea erau altele.

    Una era că nu puteai să cumperi bere pentru acasă de la vreun magazin, ci doar rareori din restaurante, deci mai scump şi mult mai nesigur ca sursă de aprovizionare.

    Iar la restaurante, chiar în interiorul lor, nu se servea bere fără mâncare, lucru pe care ţi-l anunţa de la început un afiş mare şi vizibil, pus pe peretele opus intrării. În acest fel nu mai deranjai personalul cu întrebări stupide. Mâncarea era de regulă proastă şi scumpă, iar tu, ca omul, aveai chef pe căldură mare doar de o bere, două, la o vorbă şi mai multe despre ultimul meci al lui Steaua sau Dinamo.

    Mi-a fost dat să beau recent bere la Bucureşti. Era de toate felurile, iar cea băută de mine, românească, era excelentă. Păcat că în tinereţea mea nu a fost la fel nici cu berea, şi nici cu altele…

  • Boris M. Marian: (18-8-2017 la 07:35)

    @V.Manta

    Ați ocolit exact p.esențiale.V-am întrebat- pe cine și cum ați ajutat pe cinva? Nu mă refer la rude apropiate. Despre patriotism nu vorbim,globalizarea visată și de Marx a dizlocat noțunea. Totuși ubi bene ibi patria nu are nimic nobil, e frumos să iubești copacii, limba, cultura,oamenii din țara unde ai crescut. Plecarea a 4 mil.,din care mulți medici este catastrofală, o fi tot comunismul de vină?

  • Victor Manta: (18-8-2017 la 12:36)

    @Boris M. Marian

    > V-am întrebat- pe cine și cum ați ajutat pe cinva?

    Nu am ocolit, ci v-am spus clar că nu dau amănunte suplimentare din viaţa mea. La prima intrebare a dv. am răspuns.

    > Despre patriotism nu vorbim, …

    Avem păreri diferite despre patriotism. Eu nu fac parte dintre cei care îmbrăţişează mestecenii, brazii sau stejarii, ci mă manifestez în mod diferit. Nu insist.

    > … globalizarea visată și de Marx a dizlocat noțunea.

    Globalizarea de azi, o consecinţă a liberalizării, este complet opusă celei visate de Marx.

    > Totuși ubi bene ibi patria nu are nimic nobil …

    Nu cred că este cazul să daţi lecţii la milioane de români, ca să nu mai vorbesc de zeci de milioane de ruşi, de cetăţeni ai fostei Iugoslavii, ai DDR-ului, boat people, etc.

    > … e frumos să iubești copacii, limba, cultura,oamenii din țara unde ai crescut.

    Este, dar în viaţă oamenii au şi alte priorităţi, în special după ce timp de decenii şi lor, şi părinţilor lor, li s-a tot promis un viitor fericit care nu a venit niciodată.

    > Plecarea a 4 mil.,din care mulți medici este catastrofală, o fi tot comunismul de vină?

    Nu am nici o îndoială că comunismul poartă o mare parte de vină, deoarece înapoierea economică de lungă durată a României este o consecinţă a comunismului. Sper că aţi observat că ţările totalitare în care proprietatea privată nu a fost desfiinţată (exemple: Germania, Spania, Italia), abolirea ei fiind o caracteristică esenţială a comunismului, s-au redresat economic şi au evoluat apoi mult mai repede decât cele foste comuniste.

    > Ați ocolit exact p.esențiale.

    Acum ar trebui să fiţi mulţumit de răspunsuri, chiar dacă nu aţi auzit neapărat ceea ce aţi dorit.

  • Boris M. Marian: (18-8-2017 la 14:02)

    @VManta

    Îmi amintiți de Cato Maior despre Cartagina,mai sunteți și maniheist,spre deosebire de polonezi,unguri,nemți,tibetani,chiar ruși,sârbi,românii au stat destul de liniștiți,până să vină agenturili străine,iar în privința copacilor,de care tot vorbiți, au fost primele jertfe după 1989.Cu nostalgia- mai moale,dvs.nu vă i-e dor de tinerețe? Dacă nu ați fost închis,desigur.În comunism au scris Isaak Babel,Esenin,etc.Au fost uciși, dar au scris. Dvs.?//

  • Sfartz Pincu: (18-8-2017 la 16:26)

    @ Ghiţă Bizonu şi Victor Manta

    Dacă vreţi o bere românească bună,eu zic cea mai bună,o găsiţi la Oneşti, pentrucă eu am proiectat, realizat şi pus în funcţiune o fabrică de bere la Oneşti,care fabrică berea „Oneşti”, şi „Stejarul”-şi din care prea puţină mai iese din limitele oraşului !
    Apa folosită este cea destinată locomotivelor cu aburi de la Borzeşti,(deci duritate aproape zero!), fermentarea se face în subteran,întrun tren de vagoane -cisternă dezafectate,filtrarea- cu utilaj austriac,iar reţeta…,ei bine, e sauficient să Va spun ,că Directorul Fabricii de bere „Ciuç”-a venit la Oneşti-să-i arăt nişte chichiţe tehnologice,care fac berea mai clară ca chihlimbarul şi mai spumoasă decât şampania !
    Şi apropo de încălzirea globală,bioxidul de carbon emanat în procesul de fermentare,nu-l aruncam în atmosfera,să contribui la efectul de seră,ci-l comprimam,îmbuteliam,şi o parte îl foloseam injectat în bere,înainte de inbuteliere.

  • Victor Manta: (18-8-2017 la 18:53)

    @Boris M. Marian

    > Îmi amintiți de Cato Maior despre Cartagina,mai sunteți și maniheist, … Babel,Esenin,etc.Au fost uciși, dar au scris. Dvs.?//

    D-le Marian, vă amintesc că aştept un răspuns important de la dv., aceasta deoarece m-aţi criticat că vă ironizez în mod inacceptabil şi vă spun mojicii.

    Mă refer la pagina https://acum.tv/articol/78506/ (17-8-2017 la 07:31) si următoarele.

    Nu aş dori să vă consum resursele cu comentariile mele de aici, până nu vă adunaţi forţele/gândurile şi nu exemplificaţi (pe pagina respectivă) acuzaţiile grave pe care mi le-aţi adus. Este legat de respect şi onorabilitate, lucruri la care ţineţi în ceea ce vă priveşte.

    Amintesc că aţi afirmat: „Este vorba de omnișcientul V.Manta.Nu trebuie să caut trei ex.,sunt nenumărate”. Aştept să văd 3 dintre ele, după care putem eventual continua aici cu ceea ce aţi scris dv. ultima dată.

  • Victor Manta: (18-8-2017 la 21:17)

    @Sfartz Pincu

    > Dacă vreţi o bere românească bună,eu zic cea mai bună,o găsiţi la Oneşti, …

    Sună foarte tentant, dar păcat că este departe 🙁

    A fost cumva amuzant când am băut nişte bere (bună şi ea) în Germania, într-o zi în care exista dreptul ca cravatele domnilor să fie scurtate mult şi rapid cu nişte foarfece mari şi ascuţite (gata pregătite pentru ocazie). Noroc că nu purtam una.

    Apropo de ţigări, aş completa cu o informaţie despre fumatul în New York, probabil că unul dintre oraşele cele mai antifumat din lume. Un pachet de ţigări costă între 14 şi 17 dolari, dar mi s-a spus că de aceea piaţa de ţigări de contrabandă este foarte activă.

    Nu se fumează în restaurante şi pe terase, ceea ce poate fi justificat, dar la unele clădiri este interzis să fumezi la o distanţă mai apropiată de 7,5 m de intrare. Bănuiesc că acele firme vor să se arate cât mai politically correct.

    Câteva fumătoare mi-au povestit că au fost agresate verbal pe stradă deoarece fumau, deşi erau în locuri permise. În asemenea situaţii „favorabile” se găsesc întotdeauna cerberi amatori mai catolici decât papa, care se iau de cei mai slabi.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ora de baie

Sunt exasperat! îmi spune Eliahu Iliescu. Când ţi-e lumea mai dragă, apare câte un musafir nepoftit, câte un vecin dornic...

Închide
3.22.240.149