caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Festivalul „Ziua Romaniei pe Broadway” – o susanea reprezentativa?

de (6-5-2008)

Bulevardul Broadway, colt cu Wall Street. Vinzoleala mare. Musterii de toate natiile si mirosuri de gratare care perpelesc ghirosul grecesc, frigaruia arabeasca si porumbul american! Sapunuri si masti africane, ochelari de soare chinezesti, fuste indiene, limonada mexicana….mama, mama ce mai sorcova! Nu e bilci, nici circ, nu e nici macar Ziua Internationala a Comertului! Merg in continoare si tot sper sa-mi miroasa a mici si cirnaciori oltenesti! Sau macar o sarma amarita, linga o felie de cozonac! Vad in zare un steag si baloane tricolore! Chiar un banner mare si frumos. Aha! Nu m-am ratacit! Este intr-adevar Ziua Romaniei pe Broadway! Daca nu erau steagurile, chiar ca ma intorceam si-mi vedeam de drum in partea opusa a bulevardului Broadway! Pai bine mai frate, anuntul din ziar spune: Festivalul Ziua Romaniei! Care Romanie? Doua tarabe cu mici, una cu cozonac, alte doua cu ziare romanesti, una cu cartele de telefon \”Suna Romania!\” si…si mai ce? A, poate scena din fata Muzeului Indienilor Americani, amenajata pentru spectacolul programat sa inceapa la ora 12, care este in febra pregatirilor. Inca de la ora 10, artistii isi incearca vocile, coloanele sonore! Totul este gata de start! Copiii din grupul de dans Banatul au jucat cit sa-si mai incalzeasca obrajii, manechinele creatorului de moda Catalin Botezatu stau la caldurica in autocar, asteptind semnalul verde, iar lumea spectatoare este nerbadatoare! Este frig si toti dirdiie in asteptarea momentului de virf al zilei: spectacolul Romanesc! Dar ca sa nu cumva sa ne stricam reputatia, ca e greu sa ne facem reclama pozitiva si mai plingem ca zic unii si altii vorbe grele despre noi, deci, ca sa nu ne stricam reputatia, programul nu incepe la ora 12, ci la 13:30, dupa ce toti copilasii erau zgribulti, inghesuindu-se in pardesiul parintilor, iar ceilalti interpreti imprumutasera si haina celor care-i insotisera la fata locului. Nu zic nu, aparitia prezentatoarei, a adus aplauze de usurare, toata lumea fiind bucuroasa sa o vada in fine in carne si oase pe Mihaela Radulescu! Dar ce s-a intimplat de a ajuns asa tirziu? A uitat cineva sa se duca sa o ia de la hotel? A dormit prea mult?

Rind pe rind, intr-o organizare haotica, incep sa-si sustina programul artistic oameni ai folclorului romanesc: Lia Lungu, Camelia Ciobanu-Filip, Any si Sinziana Stanciu, Maricela si Dorel Zamfir, Nelu Sperius si grupul de dans Banatul, deliciul tuturor fiind micuta Sinziana Stanciu, nascuta si crescuta pe pamint American, dar cu un suflet romanesc si un talent deosebit, cintind de mama focului \”Eu mi-s fata banateana\”.

Melodii de muzica clasica au fost interpretate, cu mare caldura, de catre solista Operei din Timisoara, Viorica Popivan. Muzica tinara si-a regasit ecoul in interpretarile solistelor Oana Zavoreanu si Ruxandra, caci Andreea Antonescu a dat mai mult din diferite parti ale corpului, impresionand mult mai putin in materie de voce. Dar poate ca asa este la moda in muzica usoara. Oricum, nu vad nimic romanesc demn de aratat in SUA intr-o interpretare potrivita pentru un bar striptease.

Catalin Botezatu a incercat sa mai ridice spiritul vexat-inghetat al spectatorului, printr-o prezentare de moda. Rochiile creatorului au fost aclamate pentru izul exotic, ca o pinza a unui tablou in care vopselele au fost inlocuite cu materiale imprimate.

S-a organizat si o tombola, ale carei premii au fost un bilet de avion pentru doua persoane, destinatia Romania si inapoi, cu linia aeriana Delta, o excursie de o saptamina pentru doua persoane in Bahamas, o rochie oferita de Catalin Botezatu si un televizor cu ecran plat. Fondurile tombolei au fost menite sa inleseneasca organizarea festivalului pentru anul viitor, cind s-ar implini zece ani de cind are loc in inima Mnahattan-ului, Festivalul Ziua Romaniei. Dar daca si la anul, cele zece strazi inchise de-a lungul bulevradului Broadway, vor avea alte zeci de tarabe cu produse de oriunde, numai din Romania nu, nu stiu care mai este sensul acestei zbateri pentru promovarea Romaniei! Nestiutorul care vine la acest festival, pleaca cu ideea ca in Romania mincarea nationala este shishkebab, casele se decoreaza de Craciun cu mastile luptatorilor africani massai, iar femeile se imbraca la nunta cu fuste indiene!

Daca tot se depune un efort si se inhama la munca suflete de romani, de ce sa nu se realizeze ceva fara gauri, fara puncte slabe care pot fi atacate. E atat de complicat sa ne stringem si sa facem ceva in spirit mai elevat? Totul este sa nu vrem sa parem a fi ce nu sintem, sau sa acceptam orice compromis. Rau, bun, sarac, bogat, romanul este unic, daca este privit din unghiul corect. Momentan insa, la intrebarea din titlu raspunsul este pozitiv…

Ecouri

  • iorgu: (6-5-2008 la 00:00)

    Asa a fost din pacate Ziua Romaniei pe Broadway! Nepersonalizata si ignorata total de oficialitatile din Romania si de media de acasa. Ce pot sa spun mai mult este ca sambata dimineata, pe la ora 9.30-10, matinalii care s-au strans deja la Festival au fost spectatori la repetitia de dimineata a Ruxandrei: 5-6 cantece interpretate live. Vocea extraordinara a acestei tinere, care efectiv ne-a electrizat inca de la repetitie, a fost o promisiune ca vom avea ce vedea la aceasta manifestatie. N-a fost sa ne bucuram deplin! Oana Zavoreanu si Andrea Antonescu au facut playback-uri penibile iar Ruxandra a cantat doar 3 cantece in spectacol. Din barfele caracteristice de dupa Festival am inteles ca Ruxandra este o studenta romanca, din Oradea sau Zalau (nu se stia exact) care studiaza la o mare universitate din Chicago si ca Oana Zavoreanu, impresionata de vocea ei a facut tot ce i-a stat in putinta sa nu urce pe scena cu playback-urile ei dupa ce va canta live tanara studenta. A modificat cu ajutorul Mihaelei Radulescu ordinea de intrare pe scena astfel ca Ruxandra a cantat spre sfarsitul spectacolului cand spiritele erau destul de incinse si nu se stie de ce a cantat doar o parte din cantecele pe care le repetase dimineata. Sa fi fost oare Oana Zavoreanu furioasa si pe prezenta lui Huidu si Gainuse – forever la New York?

  • florin predescu: (6-5-2008 la 00:00)

    Sunt cumva cu un gust amar de fiecare data cand persoane neavenite din tara sosesc in S.U.A. sa demonstreze si sa etaleze Romania ca pe o dupa amiaza de iarmaroc sau de bazar. Articolul este excelent si surprinde esenta.

    Eu as sugera ca Romania sa fie descrisa si sarbatorita in reprezentarea noastra a celor ce traim in afara tarii, vorbesc sa ne fie reprezentata ca o tara europenizata si minunata, si nu ca un spectacol ridicol si penibil.

    Ce ar fi avut fiul meu de remarcat in Romania pe Broadway ?

    In loc de madame radulescu sau alte staruri de cabaret, JUNII SIBIULUI sau niste instrumentisti virtuosi ai naiului sau ai tzambalului ar fi starnit atentia. Sunt artisti si actori, exista o pleiada de lume buna ce ar fi putut face fata unei prezentari a Romaniei pe Broadway…

    Sa nu uitam ca NY o aclameaza pe DOAMNA GHEORGHIU. Evreii romani il cinstesc pe Enescu.. si atatea altele pe care tovarasii noi din Bucuresti nu le stiu. „Oh well” – s-ar spune pe aici… la urma urmei poate ca intr-adevar „susaneaua” descrisa in articol este reprezentativa pentru Romania de azi!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Aerul, care poate ucide – pe agendele de politica externa

Poluarea chimică a aerului reprezintă preţul inevitabil al activităţii umane şi, în acelaşi timp, al daunelor pe care aceasta o...

Închide
18.221.61.135