caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie: Dezastru electoral pentru Partidul Laburist

de (3-5-2008)
Gordon Brown a suferit o înfrângere umilitoareGordon Brown a suferit o înfrângere umilitoare

Partidul Laburist din Marea Britanie, condus de premierul Gordon Brown, a suferit cea mai severă înfrângere electorală din ultimii 40 de ani în scrutinul local desfăşurat pe data de 1 mai.

Partidul de guvernământ a pierdut peste 300 de mandate de consilier local – circa 12% din numărul de consilieri cu care a intrat în alegeri – şi a căzut pe locul trei în privinţa votului total din Anglia şi Ţara Galilor unde au avut loc alegerile, cu 24%.

Scrutinul din 1 mai a reprezentat un triumf pentru Partidul Conservator, condus de David Cameron, care a înregistrat un câştig net de peste 250 de consilieri locali şi un vot pe ţară de 44%.

Mai mult, candidatul Conservator Boris Johnson a reuşit să-l detroneze la Londra pe primarul Laburist Ken Livingstone, în post de opt ani.

Partidul Liberal Democrat – al doilea partid de opoziţie, condus de Nick Clegg – a înregistrat un câştig net de 30 de consilieri locali şi un vot pe ansamblu de 25%.

Rezultatul constituie un dezastru piolitic pentru premierul Gordon Brown, la primul său test electoral după preluarea funcţiei de la predecesorul său Tony Blair în iunie 2007.

Brown a recunoscut gravitatea înfrângerii şi a promis să asculte de semnalul venit de la electorat.

Motivele acestei înfrângeri de proporţii sunt destul de clare: degradarea climatului economic care a afectat puga cetăţeanului, dar mai ales intrarea în vigoare a noului buget care i-a afectat pe cei cu venituri mici.

Ȋncepând cu 1 aprilie a fost abolită rata de impozitare de 10% care se aplica premilor 2230 de lire sterline pe an impozabile (veniturile mai mici de 5435 de lire anual nu sunt impozitabile), simultan cu reducerea ratei de baza de la 22 la 20% pentru veniturile până în 36000 de lire anual (peste aceasta limită orice sumă este impozitată cu 40%).

Un calcul simplu arată că toţi cei cu venituri sub 18000 de lire şi fără copii vor plăti mai multe impozite.

Majoritatea celor care au fost afectaţi de această măsură sunt alegători tradiţionali ai Partidului Laburist, mai ales din nordul Angliei şi din Ţara Galilor şi ei n-au ezitat să-şi exprime furia la urne.

Dar pe lângă aspectul conjunctural mai există şi impactul uzurii la guvernare. Partidul Laburist a împlinit 11 ani de când se află la putere şi dă impresia de epuizare şi lipsă de direcţie.

Mulţi comentatori au comparat acest dezastru electoral cu cel al premierului Conservator John Major din anii 1995 – 1996, care a prevestit catastrofala înfrângere din alegerile parlamentare din 1997, după 18 ani de guvernare.

Premierul Brown, care şi-a dorit atât de mult funcţia supremă, pare lipsit de vlagă şi coerenţă, mai ales în comparaţie cu Tony Blair.

Iar Partidul Conservator pare pentru prima dată în ultimii 15 ani capabil să câştige alegerile generale.

Scrutinul parlamentar, care poate fi convocat la discreţie de prim ministru, trebuie să aibă loc nu mai târziu de iunie 2010.

Premierul Brown speră într-o revigorare a partidului său, dar pentru mulţi alegători pare să fie deja prea târziu.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Intrarea in Ierusalem

Cohortele romane nu puteau sa astupe glasul si tremurul salciilor peste ape, Maria Magdalena ingenunchiind in lacrimi, doar maslinii mai...

Închide
3.142.36.215