Simon Șeinerovici era deja cunoscut ca un mare mincinos. Din cauza asta a avut o seamă de succese, dar tot de aici i s-a tras și drama vieții lui. Printre cele câteva minciuni mai deosebite, lansate numai în scop practic și nicidecum de dragul de a minți, Simon se distingea în câteva capitole: profesional, intelectual, sentimental și material. Voi încerca să rezum romanul său, potrivit acestor patru capitole.
Profesional: Deși lucrase într-un mare magazin alimentar la raionul de mezeluri ca vânzător, Simon Șeinerovici afirmase că este inginer specialist în chimie alimentară. Documente nu avea din cauza persecuțiilor și altor motive obiective.
Intelectual: În treacăt am și intrat în acest capitol. De adăugat că Simon Șeinerovici avusese grijă să afirme că e un bun cunoscător de engleză, franceză și germană. Rupea ce-i drept, câteva cuvinte în fiecare limbă, deoarece înainte de a fi promovat vânzător, lucrase un timp ca debarasator la un restaurant pentru turiști unde se inițiase în valută străină și în câteva expresii, gen mulțumesc mult, să vă fie de bine și mai poftiți pe la noi.
Sentimental: Deși fusese insurat de cel puțin două ori, Simon Șeinerovici îi mărturisise Yafei Așkenazi, o brunetă focoasă și foarte sinceră, că iubește pentru prima oară. I-a mai mărturisit că e inginer chimist, vorbitor poliglot și că are un salariu de vreo două zeci de mii de euro, în echivalent. Yafa s-a arătat dornică să se mărite cu el.
Material: Acesta e un capitol special, pentru că iată ce s-a întâmplat. Yafa a aflat de la Liuba Kalacinicov că, de fapt, Simon a mai fost însurat. Dar Yafa i-a mărturisit (lui) că asta nu contează, căci îl iubește sincer. După un timp, aceeași Liuba i-a suflat câteva cuvinte despre adevărata lui profesie.
Yafa i-a mărturisit (lui) că importantă e dragostea curată și că ea se mărită cu omul, nu cu meseria lui. Liuba i-a spus atunci cum e cu limbile străine. Iafa i-a declarat (tot lui) că dragostea nu are nevoie de cuvinte, importante fiind în viață sentimentele și seriozitatea.
Epilog: Încurajat de dragostea curată a Yafei și mustrat de conștiință, Simon Șeinerovici a avut un moment de slăbiciune și i-a mărturisit că de fapt nu câștigă cât i-a spus, ci are doar salariul minim pe economie. Yafa a ieșit să cumpere ceva urgent la farmacie și încă nu a revenit. Sunt de atunci peste șase luni și Simon nu știe dacă să mai aștepte s-au s-o uite și să-și revină…
D-le Schor! Povestea d-tale imi reaminteste de un fost coleg de facultate in Haifa cand eram amandoi proaspeti veniti din Romania si calici. Cand il intrebai ce face familia lui si cu ce se ocupa raspundea: tatal meu lucreaza in bransa alimentara. Era un fel de barbierala : era chelner!!! Avea un fel de a vorbi care l-a dus departe in viata. La Cernauti era comunist, la Bucuresti sionist si la universitate profesor!!