caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Prima zi a noului Congres american

de (4-1-2017)
11 ecouri

 
Noul Congres american a fost inaugurat, dar începutul nu a fost de bun augur. Cum a decurs prima zi a forului legislativ?

Corespondenţa zilei de la Washington

Ziua depunerii jurământului este una festivă, urmată de obicei de enunţarea strategiei, în cazul de faţă, vizînd reducerea impozitelor, înlocuirea programului de asigurări medicale Obamacare şi investiţii masive în infrastructură.

Aşa ar fi decurs o zi ideală pentru majoritatea republicană, dar realitatea a fost alta. În cursul serii de luni, republicanii din Camera Reprezentanţilor au decis să slăbească Biroul de Etică al Congresului, care este un organism independent menit să investigheze alegatii împotriva deputaţilor.

Preşedintele ales, Donald Trump – care a promis în campanie să cureţe ceea ce a denumit „mlaştina” washingtoniană – nu a fost deloc încântat să vadă cu ce au ales colegii săi de partid să înceapă anul. El a scris pe Twitter: „Cu toată munca pe care o are în faţă Congresul, trebuie să facă din slăbirea Biroului de Etică, oricît de inechitabil ar fi acesta, prioritatea numărul unu?”. El a continuat: „Concentraţi-va asupra reformei fiscale, sistemului de îngrijire a sănătăţii şi altor chestiuni de mai mare importantă”.

Biroul de Etică a fost creat în 2008 după câteva scandaluri de corupţie. Membrii în Congres s-au plâns în ultimii ani că Biroul preia prea repede şi fără discernământ cazuri semnalate de grupări partizane politic.

Membrii republicani îşi doreau mai mult control asupra Biroului. Chiar înainte de intervenţia lui Trump, conducerea republicană a exprimat rezerve, temându-se de consecinţele măsurii, în condiţiile în care Congresul nu este o instituţie care se bucură de încrederea americanilor.

Intervenţia lui Trump a antrenat însă o şedinţa de urgenţă şi renunţarea la măsură preconizată. În rest, ziua a decurs normal, Paul Ryan fiind reales preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Valeriu Sela, 4 ianuarie 2017

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Victor Manta: (7-1-2017 la 22:17)

    > Noul Congres american a fost inaugurat, dar începutul nu a fost de bun augur.

    Nu înţeleg de unde vine această părere a autorului.

    A fost o dispută asupra unui subiect de interes intern, în care membrii republicani ai Congresului au găsit că Biroul de Etică nu a funcţionat de manieră optimă, iar preşedintele ales a fost de părere că acest subiect nu trebuia discutat în şedinţa de inaugurare, nefiind atât de important.

    Ce nu a fost aici de bun augur? Oare cele două părţi nu pot avea păreri diferite, ci trebuie să funcţioneze monolitic, ca în dictaturi?

    În subsidiar, cu ce ne atinge pe noi această diferenţă de păreri între nişte congresmani americani şi preşedintele ales al SUA?

  • Wanda Lucaciu: (9-1-2017 la 03:05)

    (Trump) „El a scris pe Twitter: „Cu toată munca …”

    Sint curioasa cind Prededintele Statelor Unite , Donald Trump, va inceta sa comunice cu publicul si cu politicienii, pe Twitter?

    Populatia Statelor Unite a ales un presedinte adult sau un teenager?

  • Victor Manta: (9-1-2017 la 03:53)

    @Wanda Lucaciu

    > Sint curioasa cind Prededintele Statelor Unite , Donald Trump, va inceta sa comunice cu publicul si cu politicienii, pe Twitter?

    Deocamdată este doar preşedinte ales.

    Văd că preşedintele în funcţie al României comunică lucruri importante prin Facebook (ce mi-e Facebook, ce mi-e Twitter?), de exemplu pe cine l-a ales ca prim-ministru. La TV el pare foarte adult.

    > Populatia Statelor Unite a ales un presedinte adult sau un teenager?

    Să vedem statistica celor care folosesc Twitter

    24% dintre utilizatorii de pe internet, 21% dintre toţi americanii folosesc Twitter. Defalcat pe vârste:

    18 – 29 ani …. 36%
    30 – 49 ani …. 23%
    50 – 64 ani …. 21%
    65 + …. 10%

    (Deci dintre adulţi, vârstele mai active folosesc Twitter mai mult – vm).

    Twitter este cumva mai popular printre cei cu nivel mai înalt de educaţie: 29% cu studii de facultate folosesc Twitter, faţă de doar 20% dintre cei cu studii liceale sau mai joase.

    http://www.pewinternet.org/2016/11/11/social-media-update-2016/

  • Wanda Lucaciu: (9-1-2017 la 15:46)

    @V.Manta

    Comentariul dv este ridicol. Nu merita sa va raspund

  • Alexandru Grosu: (9-1-2017 la 17:26)

    Stimata doamna Lucaciu, ma scuzati ca va intreb ceva ce nu are legatura cu articolul.

    Am citit in week-end-ul trecut cartea lui Mark Twain „Old Times on the Mississippi”. Autorul ne povesteste cum a incercat sa devina pilot de vapor pe raul Misdissippi, avand dorinta sa castige de la 250-400 dolari pe luna si sa devina eroul oraselului natal, iubit de catre toti: caini, femei, copii, parinti. Este studiata creatia lui Twain in scolile din SUA? Nu este socotit drept rasist si sclavagist?

  • Victor Manta: (9-1-2017 la 17:26)

    @Wanda Lucaciu

    > Comentariul dv este ridicol. Nu merita sa va raspund.

    Comentariul meu furnizează date extrase de pe internet care pun sub semnul întrebării ceea ce aţi scris.

    Al dv. nu conţine decât o invectivă, fiind la un nivel de argumentare al unor copii de clasa a IV primară. Nu sunt sigur că a meritat să vă răspund la el, dar cine ştie, să nu-mi pierd speranţa în mai bine, în special la un început de an.

  • Victor Manta: (10-1-2017 la 00:12)

    @Alexandru Grosu

    > Este studiata creatia lui Twain in scolile din SUA? Nu este socotit drept rasist si sclavagist?

    Îmi permit să vă răspund eu la întrebare, deoarece răspunsul meu nu împiedecă pe nimeni altul să o facă la rândul său.

    Am găsit un articol interesant pe site-ul unei prestigioase instituţii americane de învăţământ. Îl găsiţi aici:

    http://news.harvard.edu/gazette/story/2000/09/fight-over-huck-finn-continues-ed-school-professor-wages-battle-for-twain-classic/

    Din articol rezultă că Huck Finn este citit în continuare în şcolile americane, în ciuda multor obiecţii, dintre care unele vechi de când a apărut cartea. În articol ni se explică, într-un mod convingător, de ce este bine să continue să fie citit.

  • Alexandru Grosu: (10-1-2017 la 13:43)

    Ar fi un mare pacat sa se dezica de Twain. E un mare scriitor, citit, iubit si tradus in toate limbile posibile. A fost iubit si publicat si in URSS. S-au turnat periodic filme dupa cartile lui Twain. In programul scolar intra „Print si cersitor”. Fara Twain lumea ar fi posaca si plicticoasa.

  • CHARLIE: (11-1-2017 la 12:55)

    D-le Manta! In general a cita informatie luata de pe Internet e foarte riscant. Fiecare scrie ce vrea: si excroci, si tampiti si ignoranti. Am predat odata un curs despre aplicatile de laser si an citat date de pe internet. A doua zi mi-am dat seama ca informatia era gresita! Atentie marita!

  • Wanda Lucaciu: (11-1-2017 la 16:33)

    @Charlie,

    Va multumesc foarte mult pentru comentariul dv precedent.

  • Victor Manta: (11-1-2017 la 18:28)

    @CHARLIE

    > D-le Manta! In general a cita informatie luata de pe Internet e foarte riscant.

    Sunt desigur la curent şi verific sursele şi informaţiile, dar oricum vă mulţumesc pentru atenţionare. Cred că harvard.edu este o sursă de o oarecare încredere, iar articolul semnalat de mine este serios. Dacă vedeţi însă pe viitor ceva cu adevărat dubios în referinţele mele, vă rog să-mi semnalaţi deîndată, pentru ca să corectez. TIA.

    Constat că aveţi un fan, pe d-na Lucaciu, felicitări! Dânsa nu riscă să i se întâmple ceea ce mi-aţi semnalat, deoarece nu are obiceiul să citeze surse în comentariile sale. Dau ca exemplu un extras din firul prezent de discuţie: „Comentariul dv este ridicol”. Câtă profunzime, ce argumentare subtilă şi convingătoare!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noul guvern pentru un nou naționalism. Și de ce o lege a amnistiei și grațierii „e de bun augur”

Noul premier, Sorin Grindeanu, a avut astăzi în Parlament un discurs despre normalitate, ca și cum până acum România ar...

Închide
3.15.141.184