caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Noul guvern pentru un nou naționalism. Și de ce o lege a amnistiei și grațierii „e de bun augur”

de (4-1-2017)
13 ecouri

 
Liviu Dragnea și „politica penală umanistă”…

Noul premier, Sorin Grindeanu, a avut astăzi în Parlament un discurs despre normalitate, ca și cum până acum România ar fi deraiat. A scos în evidență creșterile de salarii, de burse, de pensii și scăderile de taxe, preconizate de PSD, fără să aducă, în vreun fel vorba despre sursele de finanțare. „Într-o țară normală – a explicat Grindeanu – guvernul urmărește salarii mari pentru cetățeni, nu salarii mici în speranța că vor veni mai mulți investitori străini”. „Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români”, a adăugat noul prim-ministru, precizând că din acest motiv, în programul de guvernare al PSD a fost schimbată viziunea economică în ceea ce-i privește pe investitorii străini.

Această schimbare, care scoate în evidență noul tip de naționalism al majorității social-democrate, vine la pachet și cu altele din domeniul juridic, după cum a spus Florin Iordache, propus ministru al Justiției. Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor fi modificate, iar o lege a amnistiei și grațierii „e de bun augur” a declarat Iordache, accentuând că va promova „o politică penală umanistă”.

Sevil Shhaideh, care a fost aleasă de președintele PSD să conducă ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene a spus și ea la audierile din comisiile de specialitate că e nevoie de un proiect de lege care să-i scape pe primari de răspundere penală: „trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor” a declarat Shhaideh, pe care Klaus Iohannis nu a vrut-o în funcția de prim-ministru.

Ministerul Culturii, care a devenit și al Identității Naționale, va fi condus de Ioan Vulpescu, mai cunoscut din mandatul său anterior pentru o glosare nefericită în care îl confundase pe Shakespeare cu Hamlet, unul dintre personajele dramaturgului englez („Hamlet, unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea”). Nu există încă niciun fel de argumente despre noua titulatură care asociază identitatea națională cu ministerul Culturii și care sugerează, de asemenea, o revenirea la o politică de tip naționalist.

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor nu a reacționat încă, iar în discursul său din Parlament, a declarat că UDMR votează noul executiv și că mizează pe un nou început care să ducă la schimbarea atitudinii instituțiilor de control care-i tratează pe toți cetățenii „ca pe niște hoți”, aluzie la puterea Direcției Naționale Anticorupție, instituție pe care mulți politicieni o vor slăbită.

Președinta liberalilor, Raluca Turcan, a declarat în plenul reunit că lista guvernului arată că executivul va fi „feuda personală” a șefului PSD, Liviu Dragnea și că măsurile economice anunțate vor duce la „îndatorarea generațiilor viitoare”: „Nu aţi reinventat economia, nu aţi reinventat capitalismul, şi nici măcar populismul nu l-aţi reinventat. Dar, da, este adevărat, puteţi să-l duceţi la cote nebănuite”, a adăugat lidera opoziției.

Audierile miniștrilor în fața comisiilor de specialitate au avut loc pe bandă rulantă, fiindcă PSD și ALDE au majorități calificate. Așa se face că cei mai mulți dintre viitorii membri ai cabinetului n-au răspuns la întrebările puse de reprezentanții opoziției, demonstrând odată în plus că sunt nesiguri pe domeniile pe care urmează să le gestioneze.

Sabina Fati, 4 ianuarie 2017

Ecouri

  • Boris M. Marian: (4-1-2017 la 18:38)

    bun articolul,cunosc autorul, o comentatoare documentată, este limpede că reculul la acțiunile DNA a început să se arate, nu ne mai vindem țara străinilor, o vindem între noi, acesta este, se pare, scopul final. Sunt foarte suspicios față de această așa zisă schimbare în bine, votanții au dat ce au putut mai prost, mă refer la cei 45+ 5 +5 , celor trei formațiuni care asigură majoritatea. Vina liberalilor este imensă, aveau atuurile în mână acum un an. Nu înțeleg cum s-a întors roata.

  • Alexandru Leibovici: (4-1-2017 la 20:38)

    @Boris M. Marian

    > Nu înțeleg cum s-a întors roata

    Simplu: „o sticlă de țuică, de un sutar, etc.” 😉

  • Victor Manta: (4-1-2017 la 23:47)

    @Boris M. Marian

    > Vina liberalilor este imensă, aveau atuurile în mână acum un an.

    Le-au avut, dar la atâta i-a dus capul atât pe liberalii – liberali, cât şi pe democraţii – liberali.

    > Nu înțeleg cum s-a întors roata.

    Pentru aceasta trebuie văzut ce au adus ei bun unui popor care aştepta de la ei o viaţă mai bună şi dreptate.

    Cum a observat în glumă Alexandru, citându-vă, nu corupţia din alegeri a fost cea a făcut să se întoarcă roata atât de repede. Analiştii scenei politice susţin că mulţi dintre susţinătorii liberalilor, dezamăgiţi, nu s-au dus să voteze. Este şi acesta un mod valabil de a-ţi exprima opinia.

  • Boris M. Marian: (5-1-2017 la 10:58)

    @V.Manta
    @A. Leibovici

    acest mod de gândire al liberalilor va duce, cred, după ce și Justiția va fi batjocorită/distrusă, la o participare tot mai redusă la următoarele alegeri, poate renunțăm, să fie cine o vrea la guvern, la Parlament, că liberi suntem precum paserea cerului.

  • Victor Manta: (5-1-2017 la 21:23)

    @Boris M. Marian

    > … după ce și Justiția va fi batjocorită/distrusă …

    Poate că nu aţi urmărit desfăşurările recente, legate de auto-denunţările pe video ale lui Sebastian Ghiţă (pe postul său Romania TV) şi a confirmărilor surprinzătoare venite din partea fostului preşedinte. O parte însemnată a justiţiei nu apare prea curată prin prisma celor afirmate de cei doi.

    Să vedem ce va face noul parlament, dacă va face ceva, deoarece la cel vechi nu s-a vazut ceva eficace pe linia împiedecării/reparării nedreptăţilor. Aştept cu interes ca situaţia să se decanteze.

  • CHARLIE: (9-1-2017 la 23:57)

    Noul ministru al Kulturii (sic!) Vulpescu l’a confundat pe Hamlet cu Haplea marele „scriitor roman roman. Goering avea o zicala preferata: cand aud cuvantul cultura pun mana pe revolver! Unde pune Vulpescu mana?

  • Nicolae Muşat: (10-1-2017 la 17:37)

    Este prea devreme sa caracterizam noul guvern. De la nota declarativa la practica exista o distanta mare.

    In Europa exista o linie de schimbare caracterizata prin noi slogane cu tenta populista si elemente nationale, aceasta la nivel declarativ iar in practica se doreste relaxarea consumului.

    Cresterea cheltuielilor la buget este un element care ar putea sa determine pe angajati sa fie mai eficienti si sa consume mai mult fapt care ar incuraja economia.

    Daca pe alocuri vor fi necesare sume de bani, piata cu exces de capital abia asteapta sa imprumute fapt care ar putea sa faca economia tarii mai interesanta.

    Sigur se poate critica aceasta dar mai grijuliu este creditorul pentru o piata pe care trebuie sa o mentina activa.

    Dincolo de toate acestea este importanta eficienta investitiilor, imbunatatirea dotarilor tehnologice si un salt spre inventivitate si inoire a economiei pe care noul guvern le-a sesizat.

  • Victor Manta: (11-1-2017 la 01:55)

    @Nicolae Muşat

    > Cresterea cheltuielilor la buget este un element care ar putea sa determine pe angajati sa fie mai eficienti …

    Angajaţii de stat, căci despre ei este vorba, primesc salarii de la buget care le depăşesc pe cele din economia privată. De aceea şi este bătaie pe posturile lor.

    http://www.rfi.ro/economie-89476-anomalie-salarii-mari-stat-sectorul-privat

    Oare sunt ei prin aceasta mai eficienţi, mai amabili cu cetăţenii, mai productivi?

    >… si sa consume mai mult fapt care ar incuraja economia.

    Salariile salariaţilor statului sunt plătite din taxe, care sunt percepute în mare măsură de la economia privată. Cu cât sunt mai mari salariile la stat, cu atât cresc mai puţin salariile celor din sectorul privat. În cosecinţă primii vor consuma mai mult pe socoteala celorlalţi, al căror consum va stagna.

    De altfel ideea consumului mărit, unul care ar încuraja economia, este contestată cu argumente bune de mulţi economişti.

    > Daca pe alocuri vor fi necesare sume de bani, piata cu exces de capital abia asteapta sa imprumute fapt care ar putea sa faca economia tarii mai interesanta.

    De aici nu pot să trag decât concluzia (greşită) că îndatorarea statului face economia acelui stat „mai interesantă”. Aceasta pune sub semnul întrebării premiza.

    > … mai grijuliu este creditorul pentru o piata pe care trebuie sa o mentina activa.

    Adică acel creditor, pentru ca să nu-şi piardă banii, trebuie să dea şi mai mulţi, devenind un fel de sclav al celui pe care l-a împrumutat.

    > Dincolo de toate acestea este importanta eficienta investitiilor, imbunatatirea dotarilor tehnologice si un salt spre inventivitate si inoire a economiei pe care noul guvern le-a sesizat.

    Inventivitatea şi înoirea economiei (private, deoarece cea de stat este sănătos să rămână foarte limitată) nu este în sarcina directă a guvernului, ci a întreprinderilor respective.

  • Boris M. Marian: (11-1-2017 la 15:23)

    Președintele Iohannis mi-a devenit simpatic prin reacția față de inițiativa „pușcăriabililor” de a-i grația pe frații lor în suferință. Der mult Justiția nu a fost supusă unui asalt disperat ca în aceste zile. Cât despre credibilitatea noului guvern, ne uităm în gura lui Dragnea care caută să ne amețească prin descoperirea unor vechi găuri în buget. „Bravo, națiune, halal să-ți fie”. Noțiunea de rușine a devenit perimată. Regret în continuare plecarea unui premier de bună credință, așa cred, dl. Cioloș. Ce va face noul și tânărul premier este un semn mare de întrebare. Dacă va ieși de sub tutela unui cameleon ca Dragnea, va fi un câștig, de nu, doar Cel de Sus mai poate interveni, dacă se pricepe.

  • Victor Manta: (11-1-2017 la 21:47)

    @Boris M. Marian:

    > Președintele Iohannis mi-a devenit simpatic prin reacția față de inițiativa „pușcăriabililor”. Der mult Justiția nu a fost supusă unui asalt disperat ca în aceste zile.

    Despre ce lege a graţierilor este vorba? A fost propusă/votată vreuna în Parlament? A apărut vreun proiect al ei? Dacă nu este cazul, de ce atâta agitaţie?

    Pare să fie o continuare (din inerţie?) a campaniei electorale recente, cu menţinerea unei stări permanente de tensiune de către cei ce au pierdut alegerile. Îmi aminteşte de revoluţiile permanente ale unor celebri perdanţi.

    > … Dragnea care caută să ne amețească prin descoperirea unor vechi găuri în buget

    Cercetarea critică a ceea ce a lăsat în urmă un guvern precedent este un lucru bun, deoarece face ca toate guvernele să fie mai prudente cu privire la ceea ce fac.

  • Nicolae Muşat: (12-1-2017 la 08:03)

    Statul este totul intrucit statul suntem noi. Deci totul este determinat de stat in mod direct si mai ales indirect.

    Am putea spune ca atunci cind eram pionieri: Statul este in toate, in cele ce sunt si cele ce mine vor fi sub soare.

    Sigur un sector de stat bine platiti este mai eficient si mai ferit de coruptie.

    Daca statul creaza un cadru legislativ si da instructiuni de aplicare care fac imposibila functionarea economiei atunci este rau pentru toti.

    Daca statul vine cu masuri de simplificare a procedurilor birocratice si cu stimulente atunci sunt sanse ca economia sa mearga mai bine.

    Creditorii nu sunt orientate spre pierdere ci sunt orientate spre cistig. Ei stiu unde imprumuta si cunosc cum sa puna pe picioare o economie si pot solicita masuri.

    Exista excedent de capital si se poate imprumuta cu dobinda mica. Important este ca bani sa fie investiti eficient si sa aduca rezultate.

  • Boris M. Marian: (12-1-2017 la 11:17)

    @Dl. V. Manta

    Dragnea a vorbit despre marea „gaură” în buget, apoi a tăcut, era vorba de gaura lui Ponta, deci nu Cioloș o făcuse; cu asemenea demagogi-dezinformatori mergem mereu înapoi

  • Victor Manta: (12-1-2017 la 15:36)

    @Boris M. Marian

    > Dragnea a vorbit despre marea „gaură” în buget, apoi a tăcut, era vorba de gaura lui Ponta, deci nu Cioloș o făcuse; cu asemenea demagogi-dezinformatori mergem mereu înapoi

    Manta a vorbit, apoi a tăcut :-; :

    „Cercetarea critică a ceea ce a lăsat în urmă un guvern precedent este un lucru bun, deoarece face ca toate guvernele să fie mai prudente cu privire la ceea ce fac”.

    Deci se vede că NU m-am referit nici la Dragnea, nici la Cioloş, şi nici la Ponta, ci la ce îi ţine întrucâtva în frâu pe cei ce guvernează.

    Este desigur teama că vine cândva opoziţia la putere şi începe să scormonească în ce a făcut vechea putere înainte. Este foarte bine să scormonească, şi tot aşa să o ţină, oricare ar fi ea!

    Cui nu-i place treaba acum, o să-i placă poate în câţiva ani. Unora ca mine, cărora le pasă mai puţin de persoanele Dragnea, Cioloş, Ponta, sau cum îi mai cheamă, verificările făcute asupra activităţii înaintaşilor de către succesorii lor îl satisfac oricum.

    Motivele pentru care se fac reclamaţiile sunt întotdeauna cam aceleaşi, dar ce contează este să se facă o evaluare critică şi corectă a bilanţului guvernului precedent.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cum vrea Dragnea să-și ia revanșa. Și despre subordonarea viitorului premier

Odată cu noua propunere făcută de PSD pentru funcția de premier, liderul PSD, Liviu Dragnea, a sugerat și care este...

Închide
13.59.62.63