Șeful statului român nu a dat niciun fel de explicații atunci când a spus că a „decis” să nu o accepte pe Sevil Shhaideh ca prim-ministru.
PSD și ALDE caută argumente pentru a demonstra că președintele Klaus Iohannis n-ar fi fost îndreptățit să respingă propunerea de premier făcută de noua majoritate parlamentară. Șeful statului nu a dat niciun fel de explicații atunci când a spus că „a cântărit cu grijă argumentele pro și contra” și că a „decis” să nu o accepte pe Sevil Shhaideh ca prim-ministru. Pe de altă parte, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, că la discuțiile pe care le-a avut cu președintele acum o săptămână, Iohannis i-ar fi mărturisit că “va face tot ce îi stă în putință pentru a nu numi un premier PSD” și că ar vrea “să declanșeze un război total”.
Liviu Dragnea, liderul PSD a promis că până mâine coaliția majoritară va lua o decizie în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis. Atunci când a propus-o pe Shhaideh, Dragnea a fost foarte ferm, precizând că aceasta este singura nominalizare pe care o face. În această seară, a relativizat oarecum lucrurile, dând la iveală faptul că nu se aștepta la această mutare din partea lui Iohannis. Improvizând un răspuns coerent, Liviu Dragnea a spus printre altele că președintele ar vrea să fie suspendat pentru a se „reinventa”, că PSD și ALDE trebuie să se gândească “foarte bine” dacă aruncă țara într-o criză politică sau dacă cele două formațiuni vor veni cu o nouă propunere: „Cine ne poate garanta că acea propunere va fi acceptată? O altă propunere e foarte posibil să fie tarata prin presa si să fie prezentată ca un agent KGB, sau terorist de-a binelea, sau coruptul corupților”.
După ce Sevil Shhaideh a fost propusă ca prim-ministru, jurnaliștii de la Rise Project au descoperit că soțul acesteia, de origine siriană, care a lucrat vreme de 20 de ani în administrația de la Damasc, a distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian, pe care SUA îl acuză inclusiv că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli. De asemenea, soțul politicianei PSD a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, prin care a apărat de mai multe ori regimul de la Damasc. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană.
Liviu Dragnea generalizează, insistând că indiferent de propunerea pe care ar face-o PSD, Klaus Iohannis ar putea să o respingă: „o parte din sistemul public din România, partea oculta, ține cu tot dinadinsul ca noi sa nu facem guvernul”. Liderul social-democraților a declarat că se va face o comisie parlamentară pentru a analiza constituționalitatea deciziei președintelui și că împreună cu ALDE vor decide dacă va începe procedura de suspendare, dar că nu se vor „arunca cu capul în gard”.
Dacă PSD refuză să facă o nouă propunere pentru funcția de premier, există două modalități prin care majoritatea ar putea cere Curții Constituționale soluționarea crizei: i) printr-o sesizare directă prin care acuză conflictul constituțional dintre puterile statului: Parlament-Președinție sau ii) prin declanșarea suspendării, care ar duce la un aviz din partea Curții Constituționale, aviz care este consultativ și care, cel puțin teoretic nu poate afecta procesul unei eventuale suspendări. În prima situație, există probabilitatea ca judecătorii Curții să declare sesizarea inadmisibilă pe motiv că majoritatea PSD-ALDE nu este echivalentă cu Parlamentul.
Din toate declarațiile liderilor majorității rezultă că aceștia sunt nesiguri în privința pașilor pe care trebuie să-i facă, dar că se pregătesc să declare gestul președintelui de respingere a lui Sevil Shhaideh ca fiind neconstituțional, ceea ce ar putea fi, la o adică, un pretext de suspendare a președintelui. În același timp, chiar Dragnea a lăsat să se înțeleagă că se teme ca nu cumva suspendarea să ducă la creșterea popularității lui Klaus Iohannis.
Sabina Fati, 27 decembrie 2016
Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.