caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

PD-L, PNL, PSD – triunghiul toxic

de (30-5-2008)
Dimensiunea pancartelor electorale atinge uneori dimensiuni monstruoaseDimensiunea pancartelor electorale atinge uneori dimensiuni monstruoase

Ce diferenţă face trecerea a numai patru ani!

Ȋn iunie 2004, proaspăt formata Alianţă Dreptate şi Adevăr PNL-PD, îşi testa cu succes viabilitatea în alegerile locale împotriva PSD, aflat acum la guvernare.

Modelul de succes al alianţei “portocalii” a fost cel mai bine evidenţiat la Bucureşti, unde Traian Băsescu a fost ales primar general din primul tur, pulverizându-l pe candidatul PSD, Mircea Geoană, iar lista PNL-PD a câştigat majoritatea absolută în Consiliul Municipal.

Avea să fie o platformă pentru succesul din toamna acelui an al lui Traian Băsescu la prezidenţiale şi impunerea alianţei DA la guvernare.

Ce a urmat, se ştie – Alianţa DA s-a sfărâmat, iar azi efectele se văd din plin pe străzile capitalei, unde se poartă o luptă propagandistică, pe alocuri indecentă, între candidatul Partidului Democrat-Liberal (PD-L), fostul ministru de interne, Vasile Blaga, şi cel al PNL, ministrul transporturilor şi fost vice-primar, Ludovic Orban.

Cei doi candidaţi domină spaţiul public prin numărul şi dimensiunea materialelor publicitare.

Panouri şi pancarte care uneori acoperă întreaga faţadă a unui bloc de opt etaje îţi agresează pur şi simplu privirea.

Nici la Londra, cel mai mare oraş al Uniunii Europene cu 7,5 milioane de locuitori şi 5,5 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale, nu am văzut în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarului şi a Adunării Londrei astfel de afişe de dimensiuni aberante.

Pe lângă aceste materiale de dimensiuni gigantice, voluntarii distribuie cetăţenilor pliante şi broşuri cu programele candidaţilor, care nimeresc direct la coş sau pe pavaj, agravând starea de murdărie a Capitalei.

PSD – divizat

Dar dacă PNL şi PD sunt la cuţite, nici PSD nu pare capabil să profite, aşa cum s-a întâmplat în 2000, în momentul destrămării Convenţiei Democrate.

Ȋn Capitală, unde PSD (sau predecesorii săi FSN şi PDSR) n-a reuşit niciodată să câştige primăria, candidatul principalului partid de opoziţie, senatorul Cristian Diaconescu, fost ministru al justiţiei, un politician cu o imagine bună, dar total lipsit de carismă, se străduie să convingă electoratul că el chiar reprezintă PSD.

Impus de liderul partidului, Mircea Geoană, Cristian Diaconescu trebuie să facă faţă concurenţei din partea disidentului Sorin Oprescu, senator şi veşnic candidat perdant la primărie sau la şefia partidului.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi fidelii săi din partid aproape că nu-şi ascund simpatia faţă de Sorin Oprescu.

Ȋn aceste condiţii, rezultatul alegerilor din Capitală este incert.

Ca “moştenitor” al actualului primar, Adriean Videanu şi bucurându-se de sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, candidatul PD-L Vasile Blaga ar trebui să fie favorit, dar prezenţa PNL-ului în cursă complică datele problemei.

Ȋn plus, alegerile pentru Consiliul Municipal se anunţă extreme de competitive, prefigurându-se, ca pentru întreaga ţară un “triunghi toxic” – PD-L – PNL – PSD – prefigurat de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European din noiembrie, trei partide în adversitate două câte două (în pofida aparentei complicităţi PNL – PSD) care riscă să reproducă la nivel local aberantul şi unicul aranjament de putere de la nivel central de acest fel în Uniunea Europeană.

Urnele s-au deschis duminică 1 iunie la ora 7 şi se inchid la ora 21.

Biroul Electoral Central (http://www.beclocale2008.ro) va comunica date privind prezenţa la vot duminică la orele 11.30, 15.30, 18.30 şi 22.30, iar rezultatele vor fi comunicate luni 2 iunie la orele 10, 14, 18 şi 22.

Cei care doresc să pună întrebări sau să facă comentarii despre alegeri, pot posta ecouri sau le pot trimite pe adresa petru.clej@btinternet.com.

Ecouri

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (30-5-2008 la 00:00)

    Din pacate aceasta campanie a fost (cel putin pina acum) cea mai caragieleasca campanie din ‘ 90 incoace. Batai, injunghieri, batai cu bite si nu in ultimul rind bani dati alegatorilor in plina zi si fara nici o perdea.

    Si ca si cum toate astea nu ar fi fost suficiente mai avem si o apatie generala combinata cu numarul mare de indecisi.

    Cred ca vom avea surprize de proportii atit la primarii si consilii judetene cit si la consiliile locale si judetene.

    Este greu sa dau un pronostic dar am senzatia ca vom avea surprize de proportie cil putin in marile orase.

    Oricum, romanii incep sa se cam sature de politicienii care fac promisiuni uneori aberante. Se simte in aer o usoara maturizare a electoratului din Romania. Vom vedea!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Femei din Moldova se rătăcesc pe Muntele Athos

Patru femei din Republica Moldova au încălcat în mod neintenţionat o interdicţie în vigoare din anul 1060 atunci când au...

Închide
18.223.170.253