Tam-tamul din presa mondiala referitor la soldatii americani care fac victime peste victime civile in Irak nu a incetat. In mare masura insa, tribunalele militare americane isi fac datoria de a investiga si condamna aceste cazuri, dealtfel disparate. La polul opus, avem de-a face cu 4000 de victime de partea Americana si cu numerosi mutilati care descriu cazurile de extrema cruzime sinucigasa a unui oponent greu identificabil. Un ultim caz este cel al muncitorilor simpli americani carora li se trimit falangele prin posta pentru a se dovedi linsarea acestora. Acesti oameni care au mers in Irak pentru a castiga o bucata de paine nu sunt combatanti si nu au nici o vina in afara de simplul fapt ca erau incadrati in munca. De fapt cei care beneficiaza de fonduri petroliere pentru a face o politie sangeroasa si a impiedica masele largi de a se angaja in orice structura a noului stat sunt principalii vinovati a situatiei precare a tarii respective. In mod constant, atacurile teroriste la punctele de angajare organizate de orice societate comerciala din Irak dovedesc acest lucru.
Sa privim lucrurile si din alt punct de vedere insa, cel al situatiei economice americane: de la inceperea razboiului din Irak avem de-a face cu o deteriorare economica semnificativa in America la nivel de standard de viata a clasei mijlocii. Presa mondiala abunda acum de articole de genul “inghesuirea clasei mijlocii in America”, “Prabusirea pretului caselor”, etc. Realitatea este ca avioanele catre America de Sud sunt pline cu imigranti reintorsi din cauza reversarii bunastarii catre tarile respective.
De ce se intampla acest lucru? Un motiv principal este finantarea razboiului din prelevari fiscale interne. Vechii cuceritori, ca de pilda Traian in Dacia, emiteau moneda imediat dupa cucerirea statului respectiv, proportional cu puterea economica a tarii cucerite, dar de multe ori mult sub nivelul real. La fel URSS in 1946 au impus plati directe, fara compensare, tarilor Axei. Asta ar insemna ca petrolul Irakian sa fi venit in America gratis. In realitate America plateste petrolul Irakian la preturi mondiale. La fel Irakul isi pastreaza dinarul sub o forma refacuta a Autoritatii Financiare, din care fac parte si cativa experti americani care umbla in transportoare blindate si poarta veste anti-glont.
De fapt ei au reusit sa stearga vechiului stat Irak toate datoriile externe. Deci se pare ca in realitate acesti oameni muncesc pentru Irak, nu pentru SUA.
La fel fortele SUA de mentinere a pacii in Irak nu sunt platite cu dinari de statul Irakian, ci cu dolari americani obtinuti de la Congresul American din prelevari fiscale normale, nici macar tipariti suplimentar.
Ca urmare populatia Americana, chiar daca Administratia Bush a taiat din taxele salariale, a simtit o reducere importanta a standardului de viata, cauzata de cresterea taxelor pe aprecierea nerealizata in bani lichizi a proprietatilor.
Autoritatile locale au crescut taxele pe proprietati incepand cu 2006, invocand o crestere ne-lichida (adica pe hartie) a pretului proprietatilor, dar in realitate luptandu-se cu cererile crescande ale Congresului pentru finantarea razboiului. Astfel, proprietarii au inceput sa vanda precipitat, iar treptat pretul a intrat in vrie, ducand intreaga economie ca si dolarul si pietele financiare in aceeasi directie.
Planurile de a mari lichiditatea cu 30 miliarde in conditiile in care razboiul a absorbit sute de miliarde sunt literalmente puerile.
In aceste conditii, SUA se afla probabil pentru prima oara de la razboiul civil in situatia in care are nevoie urgenta, in afara de un plan guvernamental serios de rezolvare a crizei, de un imprumut in cos de monede internationale de la FMI.