Intr-o retrospectiva fugitiva urmarim ca ocaziile rare oferite de locurile vizitate de catre multi artisti au iscat opere nemuritoare, si poate carti de vizita ce ne aduc culoarea si aerul acelor colturi fara ca noi, degustatorii artelor, sa le fi vazut in realitate.
Cum ar fi Italia fara Ceaikovski (Capriciu Italian), pinii din Roma fara Respighi, soarele Meditarenei fara Saint-Saens , St. Petersburg fara valsul lui Johann Strauss jr.: Ramas bun, St. Petersburg ?
In urma cu peste un secol un compozitorul franco-german Jacques Offenbach a vizitat America in iulie 1876, cu ocazia celebrarea a suta de ani de la proclamarea Independentei.
Aceasta vizita l-a impresionat atat de mult incat a dedicat Americii o neuitata bijuterie : Valsul Vulturului American.
Poemul muzical se construieste pe un song de alamuri dominat de linia melodica a instrumentului numit cornet. Cumva acest eveniment muzical anticipeaza o relatie culturala deosebita dintre S.U.A. si Franta (si de ce nu Europa?!), amintind vizita lui George Gershwin la Paris prin punerea in note a unui alt poem simfonic in accente de jazz: Un American la Paris.