caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

O linie germană conciliantă faţă de Rusia

de (20-6-2016)
8 ecouri

 
Declaraţii ale ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier (SPD, Partidul Social Democrat), criticate de colegii săi.

Ministrul de externe al Germaniei a criticat exerciţiile militare ale NATO în Europa de Est şi s-a pronunţat pentru reducerea treptată a sancţiunilor europene împotriva Rusiei dacă se fac progrese substanţiale în procesul de pace din Ucraina. Aceste declaraţii ale lui Frank-Walter Steinmeier apărute duminică în presa germană sunt cele mai limpezi indicii ale diviziunilor din sânul coaliţiei guvernamentale de la Berlin în privinţa politicii faţă de Rusia.

„Sancţiunile nu sunt un scop în sine, ci trebuie mai degrabă să încurajeze o schimbare de comportament”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, explicând că sancţiunile trebuie relaxate în funcţie de progrese.

„Atitudinea totul sau nimic, chiar dacă sună bine, nu funcţionează”, a mai spus Steinmeier. „Trebuie totuşi să avem posibilitatea să reflectăm în comun dacă dorim să găsim soluţii în alte conflicte mari”, a mai spus ministrul german de externe, într-o aluzie la rolul Rusiei în încercările de rezolvare a crizei din Siria.

El a făcut declaraţiile într-un interviu cu reţeaua de publicaţii locale, Redaktions Netzwerk Deutschland, după ce Uniunea Europeană a decis vinerea trecută să prelungească până la mijlocul anului 2017 interdicţia afacerilor cu întreprinderi din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia.

Statele Unite au sprijinit măsura şi au încurajat Uniunea Europeană să extindă şi celelalte sancţiuni, mult mai ample, impuse Rusiei pentru rolul jucat în conflictul din estul Ucrainei. O decizie urmează a fi luată de Uniunea Europeană săptămâna aceasta.

La Berlin, Partidul Social Democrat al lui Steinmeier promovează o linie mai conciliantă faţă de Rusia decât partenerii de coaliţie creştin-democraţi în frunte cu Angela Merkel. Cancelara germană a spus mereu că sancţiunile vor fi ridicate numai dacă Rusia îşi îndeplineşte pe deplin, nu doar parţial, angajamentele asumare prin acordurile de pace de la Minsk, la medierea cărora ea a jucat un rol central, în februarie 2015.

Acordurile de la Minsk prevăd între altele oprirea totală a luptelor între forţele ucrainene şi separatiştii sprijiniţi de Rusia în Donbass, precum şi o serie de alţi paşi, între care asigurarea controlului ucrainean la graniţa cu Rusia.

Într-un alt interviu, publicat duminică de tabloidului german Bild am Sonntag, ministrul Steinmeier a criticat decizia NATO să organizeze manevre militare în estul Europei şi a avertizat că acestea pot amplifica tensiunile cu Rusia.

„Ceea ce trebuie evitat actualmente este inflamarea situaţiei prin strigăte războinice şi zângănit de arme”, a spus Steinmeier. „Cei care cred că defilarea simbolică a tancurilor la graniţa estică a alianţei aduce mai multă securitate, se înşală”, a mai spus oficialul german.

El nu a precizat la ce manevre se referă, dar NATO tocmai a încheiat un exerciţiu militar amplu de zece zile în Polonia la care au participat aproximativ 30 de mii de militari din peste 20 de ţări NATO, inclusiv Germania.

Germania a susţinut tot luna aceasta planuri trasate împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie de creare a unei noi forţe NATO la graniţele Rusiei. Cu câteva săptămâni înainte de summit-ul NATO de la Varşovia, de pe 8 iulie, cele trei ţări au anunţat că vor conduce fiecare câte un batalion NATO care vor fi trimise de anul viitor în Ţările Baltice şi Polonia. Un alt batalion mixt sub comandă românească ar urma să fie staţionat în România.

Declaraţiile lui Steinmeier au atras critici severe din partea conaţionalei sale, Rebecca Harms, co-preşedinta grupului Verzilor din Parlamentul European. Ea a spus că declaraţiile ministrului de externe trimit un „semnal iresponsabil” Moscovei, în vreme ce Rusia refuză în continuare să sprijine eforturile de aplanare a crizei din Ucraina.

Preşedintele Comisiei de relaţii externe din Parlamentul European, Elmar Brok, un aliat apropiat al Angelei Merkel, a declarat cotidianului german Neue Osnabruecker Zeitung, sâmbătă, că Uniunea Europeană va extinde fără îndoială sancţiunile împotriva Rusiei.

Alexandru Eftode, 20 innie 2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (20-6-2016 la 15:51)

    Cât timp Rusia practică, fie agresiuni directe împotriva vecinilor săi, fie doar o propagandă agresivă împotriva unor ţari membre in NATO, sunt justificate manevrele de amploare ale NATO. Politica promovată de Steinmeier este si ea justificată, dar poate fi aplicatâ imediat ce Rusia inceteazâ ambele tipuri de agresiune.

    Eu mi-as permite sa gândesc ceva mai departe ,spre un viitor in care Rusia sa poatâ fi membrâ a UE şi NATO, când CHINA va deveni o dominantă politică a lumii şi – nu este exclus – o ţarâ agresiva !

  • Victor Manta: (20-6-2016 la 16:32)

    @Sfartz Pincu

    >Eu mi-as permite sa gândesc ceva mai departe ,spre un viitor in care Rusia sa poatâ fi membrâ a UE şi NATO, când CHINA va deveni o dominantă politică a lumii şi – nu este exclus – o ţarâ agresiva !

    Până una, alta, ţara agresivă şi periculoasă în Europa este Rusia, aşa cum şi spuneţi, şi nu China. Aceasta implică o concentrate sporită a forţelor pentru stăvilirea/îngrădirea politicii Rusiei putiniste.

    Se ştie despre concentrarea acţiunilor şi forţelor că reprezintă o metodă de bază pentru a se ajunge la atingerea scopurilor proprii. De aceea, contrar adepţilor d-lui Steinemaier, eu m-aş declara mulţumit să văd acest obiectiv atins, după care vom trăi şi vom vedea.

  • Sfartz Pincu: (21-6-2016 la 04:05)

    2-1,(la „bâgatul” cu degetul),pentru Elvetia,Romănia a pierdut!
    Sunt de acord câ AZI,Rusia trebuie sa primeascâ o ripostâ extrem de durâ,pentru ce a fâcut,dar ea este totuşi o ţarâ europeanâ, şi este normal,ca sâ intre întro uniune europeanâ, şi nu în una asiaticâ, situaţie cu totul- nedoritâ .
    Oare,ce parte din comentariul meu, a primit douâ goluri?(eu,le consider „hantz-uri”,câ au fost facute cu ….degetul!)

  • vlad puscasu: (21-6-2016 la 09:44)

    este imposibil ca NATO sa-si atinga tinta, caderea lui Putin daca statele membre sunt atat de confuze: altele ar face afaceri cu Moscova, altele ar fi suspicioase, altele ar pune sanctiuni iar altele ar bombarda direct toata Rusia(precum Turcia).

    NATO de la vest la est este un ansamblu de contradictii.

  • Victor Manta: (21-6-2016 la 14:35)

    @Sfartz Pincu

    >2-1,(la „bâgatul” cu degetul),pentru Elvetia,Romănia a pierdut!
    >Oare,ce parte din comentariul meu, a primit douâ goluri?(eu,le consider „hantz-uri”,câ au fost facute cu ….degetul!)

    Dv. nu sunteţi România, şi s-a văzut înainte că nici nu vă prea pricepeţi la fotbal (mai ştiţi, povestea cu alergatul ca cea mai preţioasă calitate a fotbalistului?). De ce reacţionaţi oare atât de sensibil, şi nu pentru prima dată, la degetele îndreptate în jos? Să aibă aceasta vreo legătură cu orgoliul dv. propriu?

    > Sunt de acord câ AZI,Rusia trebuie sa primeascâ o ripostâ extrem de durâ,pentru ce a fâcut,

    Aici suntem de acord.

    >… dar ea este totuşi o ţarâ europeanâ, şi este normal,ca sâ intre întro uniune europeanâ, şi nu în una asiaticâ, situaţie cu totul- nedoritâ .

    Rusia este o ţară liberă. Ea poate să-şi exprime dorinţa să intre, de exemplu, în UE, dar şi în organizaţii regionale asiatice, deoarece o mare parte a teritoriului Rusiei se întinde în Asia. Nu văd nimic reprobabil în ideea că Rusia ar putea adera la o organizaţie paşnică a unor ţări asiatice, desigur că dacă este acceptată de acestea.

    Astăzi, mai mult ca de ceva vreme, a redevenit actual bancul că URSS se învecinează cu cine vrea ea. Consecinţele agresivităţii Rusiei putiniste nu au întârziat nici ele să se arate.

  • Sfartz Pincu: (21-6-2016 la 19:15)

    Cateva date pentru cele doua zone ale Rusiei,cea europeana si cea asiatica,pentru a vedea daca recomandarea Dvs. ca Rusia sa intre in comunitatea tarilor asiatice este sustinuta! (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B7%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8)
    Teritorii:
    European-3,88 milioane km.p.
    Asiatic- 13,1 milioane km.p.
    Populatii_
    Europeana-145 milioane
    Asiatica-53 milioane
    Uniunile se fac mai curand dupa populatie,decat dupa suprafete.
    Asa ca nu mai împingeti Rusia spre Asia,recte spre China si India !

  • Alexandru Leibovici: (21-6-2016 la 20:42)

    @Sfartz Pincu

    > Eu mi-as permite sa gândesc ceva mai departe ,spre un viitor in care Rusia sa poatâ fi
    > membrâ a UE şi NATO, când CHINA va deveni o dominantă politică a lumii şi – nu este
    > exclus – o ţarâ agresiva !

    Până acum câtăva vreme NATO şi UE duceau o politică de apropiere şi asociere cu Rusia, dar, după cum văd în articolul din ACUM al lui Nocolae Filipescu http://acum.tv/articol/8650/

    Eforturile considerabile ale occidentalilor de a angrena Moscova, nefiind reciprocate, au esuat. Presedintele rus Vladimir Putin si cei din anturajul lui au respins ofertele de parteneriat, au denigrat „intentiile perfide” de expansiune ale NATO si UE in vecinatatea Rusiei si au incercat sa paralizeze functionalitatea institutiilor euroatlantice. In acelasi timp, ei au insistat ca Moscova trebuie sa fie consultata inainte de considerarea oricaror decizii in probleme de securitate si ca interesele nationale ale Rusiei trebuie sa fie respectate. Putin s-a impotrivit cu inversunare expansiunii NATO si UE in spre est, a promovat un nationalism dur cu tonalitati anti-occidentale si, contrar unor promisiuni anterioare, a insistat sa perpetueze prezenta militarilor rusi in tarile cu conflicte „inghetate” din vecinatatea Federatiei Ruse.

    Cât despre China… ea este (şi va rămâne 🙂 ) departe de Europa.

  • Victor Manta: (21-6-2016 la 20:57)

    @Sfartz Pincu

    >Uniunile se fac mai curand dupa populatie,decat dupa suprafete.

    Uniunile sunt decizii politice şi economice care se iau prin prisma intereselor părţilor.

    >Asa ca nu mai împingeti Rusia spre Asia,recte spre China si India !

    Să o împing eu pe ditamai Rusia? Cu ce oare, cu cunoştinele mele de rusă (care ar proveni, după dv., de la Maxim Gorki)? Привет! 😉



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ziua Taţilor. Neguţătorul de timp

Înainte de trecerea în nefiinţă a tatălui meu, de fiecare dată la telefon îmi spunea să vin acasă, să ne mai...

Închide
52.15.196.4