caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Cehia, Moldova şi rusofilul preşedinte Milos Zeman

de (12-6-2016)
6 ecouri

 
Lubomir Zaoralek: „Rusia se foloseşte de slăbiciunea noastră […] Trebuie să găsim o cale de a răspunde”.

Săptămîna încheiată a fost, pe plan diplomatic în Moldova, una a Cehiei, o ţară central-europeană care a susţinut constant în ultimii 25 de ani Chişinău în eforturile de modernizare şi integrare europeană.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka, aflat la Chişinău două zile, între 9 şi 10 iunie, a girat semnarea unor memorandumuri de cooperare între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia Cehă de Dezvoltare, şi desfăşurarea Forumului economic moldo-ceh.

Citat de agenţiile de presă, Sobotka a afirmat că Moldova este „un partener prioritar al Cehiei” şi că Praga este interesată, între altele, de exporturile de produse alimentare din Moldova. Premierul Pavel Filip a subliniat, la o conferinţă de presă comună, că guvernul de la Chişinău este interesat de investiţiile cehe în economia Moldovei.

Cehia a fost săptămîna trecută – şi rămîne – şi în atenţia observatorilor internaţionali. Cum declara ministrul de externe ceh, Lubomir Zaoralek, într-un interviu cu cotidianul „Financial Times”, „Rusia se foloseşte de slăbiciunea noastră […] Trebuie să găsim o cale de a răspunde”, iar „acest populism de dreapta este extrem de primejdios, deoarece ar putea distruge cu adevărat curentul principal european. Strategia cu bătaie lungă a Rusiei este de a divide şi de a cuceri.”.

Declaraţiile diplomatului ceh vizau în primul rînd formaţiunile extremiste din Ungaria, Jobbik, şi din Franţa, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen. Cehia nu are mişcări proeminente de extremă-dreaptă, dar îl are, în schimb, pe preşedintele Milos Zeman, care este calificat, chiar de concetăţeni ai săi, cum este Jakub Janda, director adjunct al think-tankului praghez „Valori europene”, drept un „Cal troian al Rusiei”.

Zeman a criticat adesea sancţiunile Uniunii Europene împotriva regimului Putin, impuse după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă, şi a fost acuzat, de nenumărate ori că are vederi pro-Kremlin. Ministrul de externe ceh, dădea exemplul dezbaterii în jurul Brexit-ului, a posibilei ieşiri prin referendum a Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi spunea în interviul cu „Financial Times”, publicat la 8 iunie, că „nemulţumirea faţă de UE din Marea Britanie… este o mare şansă pentru Rusia de a devni şi mai puternică în Europa”. Zaoralek cita chiar o conversaţie avută cu Vladimir Putin la care liderul rus l-a avertizat „să aibă grijă cu Bruxelles-ul”. „Dacă instituţiile sînt slabe, atunci dl. Putin va fi capabil să profite de ele”, nota Zaoralek.

Instituţia preşedinţiei cehe este unul din aceste puncte slabe ale construcţiei europene. Milos Zeman este singurul lider dintr-o ţară NATO care neagă prezenţa militară rusă în Ucraina. După expresia lui el ar „lua în serios declaraţia [ministrului de] externe Serghei Lavrov că nu există trupe [acolo].” Un fapt contrazis pînă şi de informaţiile serviciilor cehe de securitate, atrăgea atenţia analistul politic Jakub Janda.

În acest context, nu este de mirare că spusele preşedintelui Zeman sînt folosite intens de propaganda rusă. O analiză recentă a mediilor de informare ruse, realizată de un organism de consultanţă de la Praga, Semantic Vision, arăta că Zeman a fost citat de 34 de ori mai mult, în ultimii trei ani, decît, de exemplu, preşedintele Germaniei, Joachim Gauk. Iar una din caracteristicile evocate adesea de mediile ruse ar fi că Zeman este unul din puţinii lideri din UE care „a refuzat să fie o păpuşă în mîinile Statelor Unite”. O afirmaţie pe placul preşedintelui ceh care a anunţat că a interzis intrarea ambasadorului Statelor Unite la Castel…

Anti-imigraţionist şi anti-islamic, avertizînd populist împotriva unei „invazii” a Europei de către refugiaţi, anti-ucrainean, susţinînd propaganda Moscovei pe tema guvernului „fascist” de la Kiev şi aprobînd persecutarea Nadiei Savcenko, erou al Partidului Comunist ceh, rămas pro-rus şi care se bucură de susţinerea a circa 15% dintre alegători, Milos Zeman, al cărui mandat prezidenţial este pînă în ianuarie 2018, îl are alături, în calitate de consilier şef pentru politica economică, pe Martin Nejedly, fost lider proeminent al companiei ruse Lukoil. Analiştii se tem că li s-ar putea alătura şi ministrul de finanţe Andrej Babis, considerat la Praga cea mai puternică figură de politician a momentului.

Într-o asemenea perspectivă, cei trei – susţine analistul praghez Jakub Janda – „ar putea constitui cea mai viguroasă infrastructură politică pro-rusă dintr-o naţiune membră a NATO şi a Uniunii Europene”.

Victor Eskenasy, 12 iunie 2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (16-6-2016 la 05:04)

    Dacă existâ o ţară din Europa, din UE,-în care majoritatea absolută a populaţiei este „antirusa”-aceasta este Republica CEHIA,aşa cum insistă cehii să fie numele ţării lor,pentru a se disocia de numele de Ceho-Slovacia!
    Terţa de conducători filoruşi,indicată de autor-nu va putea face absolut nimic în sensul apropierii de Putin,de ruşi!
    Este suficient să va urcaţi întrun tramvai din Praga,şi să cereţi în limba rusă un bilet! Veţi avea parte de o reacţie spontană qvasitotala din partea pasagerilor, care ca la comandă,vor întoarce capetele în altă parte,cu o expresie de dispreţ ! Am trăit pe pielea mea această atitudine socio-politică,(dupâ August 1968).
    Înainte de apariţia acestui articol,al Stimatului Domn Esterhazy, am publicat în Aprilie 2016,articolul „Nu întotdeauna…”,în care prin gura lui Jirinovsky,cu aprobarea asistenţei,inclusiv cu prezenţa ţarului Putin, se afirma că : ” Ei se tem de noi, şi noi trebuie să le arătăm biciul, nu zăhărelul, ca ei să se teamă de noi – zi şi noapte, ceas de ceas.” Asta se inâtmpla in 2014,înainte de Maidanul Kievean.
    Această politică agresivă,-deocamdată la nivel propagandistic, aplicată fizic deja contra Ucrainei, coincide 100% cu declaraţia ministrului de Externe ceh-Lubomir Zaoralek: „Rusia se foloseşte de slăbiciunea noastră […] Trebuie să găsim o cale de a răspunde”.Şi o cale s-a gasit !!
    În acest context,ameninţările recente ale Rusiei împotriva Romanieio,imediat sesizate de ambasadorii SUA şi a Franţei din România,şi comunicate guvernelor lor, au avut efectul necesar,mai puternic decat cel solicitat de Zaoralek! Pentagonul,în acord deplin cu NATO, va trimite zilele acestea un corp expediţionar de 7000 de soldaţi,în Europa de Est,cu o parioritate pentru România !
    Privitor la relaţiile economice ale României cu Cehia, se pune întrebarea: De ce România nu are relaţii prioritare cu o ţară ca Cehia,care este la acelaşi nivel de dezvoltare tehnologică cu Germania, iar Moldova a putut să devină exportator de produse agricole spre Cehia, luand-o înaintea României,care are un putential mult mai mare în acest domeniu? Politicienii noştri se jumulesc între ei,în loc să înveţe să vândă! (produse agricole-nu să se vândă între ei-DNA-ului,asa cum o fac ,cu mare veselie pentru distractia populaţiei,din fata micilor ecrane 1)

  • Vlad Puscasu: (20-6-2016 la 07:50)

    NATO nu are o politica externa uniforma si asta nu e bine deloc pentru ca este o contradictie cu propriul statut de existenta.

    Daca Cehia, Ungaria, BULGARIA, Grecia, tari membre NATO sunt de partea lui Vladimir Putin , direct sau indirect, sunt in contradictie cu proprii aliati ca TURCIA de exemplu, tara aflata practic in razboi direct cu Federatia Rusa. Polonia si Romania , tari impotriva Rusiei si impotriva lui Putin diplomatic, economic, militar.

    Turcia pe de alta parte nu respecta drepturile umane, aresteaza jurnalisti in puscarie ( FREE RASOOL cum zice publicatia americana VICE NEWS). Genocideaza minoritatea kurda si foloseste tortura si crima ca arme politice.

  • Victor Manta: (20-6-2016 la 13:45)

    Dl. Vlad Puscasu ne informează: „Turcia pe de alta parte nu respecta drepturile umane, aresteaza jurnalisti in puscarie …”

    Poliţia turcă pare să fie cea mai comodă din lume. Într-adevăr de ce să-şi bată ea capul să-i caute pe jurnalişti prin cine ştie ce spelunci? 😉

  • Sfartz Pincu: (21-6-2016 la 04:22)

    […/Mod.] Turcia este azi, „veriga” intermediarâ- dintre Evul Mediu şi contemporaneitate,-între preceptele islamismului şi democraţia europeana,între „gloria Imprialâ” şi statutul de membru ordinar al ONU.

  • vlad puscasu: (28-6-2016 la 12:14)

    da, turcii nu respecta drepturile umane, masacreaza minoritatea kurda, si asta nu o spun eu, ci americanii de la publicatia Vice News. Iar Rasool este un jurnalist turc arestat de regimul Erdogan pentru ca a filmat ce nu i-a convenit, pentru partenerii lui americani.

  • Victor Manta: (28-6-2016 la 17:14)

    @vlad puscasu

    > da, turcii nu respecta drepturile umane …

    The Kurdistan Workers’ Party (Kurdish: Partiya Karkerên Kurdistanê‎, PKK) is a militant left-wing organization based in Turkey and Iraqi Kurdistan. Since 1984 the PKK has waged an armed struggle against the Turkish state for cultural and political rights and self-determination for the Kurds in Turkey, …

    The PKK is listed as a terrorist organization by several states and organizations, including the North Atlantic Treaty Organization (NATO), the United States of America[33] and European Union.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kurdistan_Workers%27_Party

    Este vorba despre lupta statului turc împotriva Partidul Muncitoresc din Kurdistan, care este considerat o organizaţie teroristă de către NATO, SUA şi UE.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un motănel cere politicos de mâncare

Un motănel cere politicos de mâncare

Închide
3.137.200.56