Socialiştii cer convocarea unei şedinţe extraordinare a legislativului la 10 mai, pentru audieri despre prezenţa militarilor americani în R. Moldova.
Deschiderea oficială a exerciţiului militar moldo-româno-american „Dragoon Pioneer” va avea loc pe miine dimineata la Batalionul de Geniu, din Negreşti, raionul Străşeni. Exerciţiul include activităţi de pregătire a efectivului medical, mentenanţă şi operaţiuni geniste.
Momentele cheie ale exerciţiului vor fi tratamentul şi evacuarea medicală, mentenanţa tehnicii în condiţii de câmp si operaţiuni de distrugere simple. Exerciţiile preconizate vin ca rezultat al unei cooperări continue între SUA şi Moldova şi care vizează sporirea potenţialului de apărare al Republicii Moldova şi creşterea interoperabilităţii dintre militarii americani şi moldoveni, se arata intr-un comunicat al ambasadei americane la Chisinau. Initial militarii americani care participa la aceasta operatiune si echipamentele pe care le folosesc ar urma sa fie expuse de 9 mai, Ziua Victoriei, in Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau. Preşedintele Nicolae Timofti a recomandat însă ca militarii americani aflaţi la exerciţii în Moldova să-şi expună tehnica la 9 mai în altă parte decât în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de pildă la o unitate militară.
Preşedinţia consideră că expoziţia cu tehnică militară din dotarea armatei Statelor Unite în inima capitalei, în ziua de 9 mai, „poate genera speculaţii negative în rândul populaţiei, cât şi în cel al partenerilor Republicii Moldova care nu au fost invitaţi să participe la expoziţie”. Cel puţin aşa argumentează consilierul prezidenţial recomandarea cu privire la schimbarea locului pentru desfăşurarea evenimentului. În acest context, decizia aparţine însă ministerului Apărării, spune secretarul general al Preşedinţiei, Ion Păduraru.
Ion Păduraru: „Opinia preşedinţiei a fost expusă de consilierul Barbăneagră, pornind de la anumite informaţii care existau. Republica Moldova nu-i doar Piaţa Marii Adunări Naţionale. Deci asta a fost expus într-o opinie de oportunitate şi nicidecum de interzicere, nu-i vorba de interzicerea unui eveniement, pentru că totul este coordonat cu preşedintele, intrarea militarilor americani, participarea la manevre, graficul şi restul elementelor acestor manevre sunt coordonate cu preşedinţia. Poziţia ministerului Apărării este greu de înţeles fiindcă dacă există insistenţa de a organiza, să vină să discute cu preşdedintele şi va fi organizată, care este problema, deci nu poate fi vorba de un conflict la acest capitol.”
În ciuda acestei recomandări, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, spune că decizia rămâne neschimbată.
Anatol Şalaru: „Este o recomandare a preşedintelui. Eu nu comentez recomandările şi declaraţiile preşedintelui. Noi am informat preşedinţia despre organizarea acestei acţiuni de comemorare a victimelor războiului şi ea rămâne în vigoare pentru Piaţa Marii Adunări Naţionale.”
Recomandarea consilierului prezidenţial este făcută în contextul în care sunt anunţate mai multe proteste. O formaţiune parlamentară de opoziţiei, Partidul Socialiştilor, a anunţat că va pregăti acţiuni de rezistenţă în cazul în care blindatele americane vor dori să ajungă la expoziţia din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, s-a adresat direct militarilor americani în cadrul unei conferinţe de presă.
Igor Dodon: „Dau asigurări şi vin cu un mesaj către militarii străini (n.r. americani), nu încercaţi să intraţi pe 9 mai în Chişinău, nu riscaţi. Eu vă promit că vor fi mii de persoane care nu vor admite ca tehnica militară să intre în Chişinău. Vreţi ca tot globul pământesc să vadă tancuri americane aruncate cu ouă şi cu alte lucruri care sunt pregătite? Eu vreau să vă spun că noi foarte serios ne vom pregăti pentru ziua de 9 mai.”
Deputaţii socialişti cer şi convocarea unei şedinţe extraordinare a legislativului în data de 10 mai, la care să fie audiaţi şefii instituţiilor de forţă cu privire la aflarea militarilor americani în Republica Moldova şi exerciţiile pe care le desfăşoară. Pentru convocarea unei astfel de şedinţe, demersul socialiştilor mai trebuie să fie semnat de cel puţin 10 deputaţi, iar Igor Dodon a spus că mizează pe semnăturile democraţilor şi ale comuniştilor. Acest lucru ar fi imposibil însă din punct de vedere juridic, spune deputatul democrat, Sergiu Sîrbu.
Sergiu Sîrbu: „O şedinţă extraordinară în cadrul unei sesiuni ordinare nu se admite. Asta este o prevedere constituţională. Sesiunea extraordinară poate fi convocată doar între sesiunile ordinare, iar semnăturile pentru convocarea şedinţei nu este necesar. El este membru al biroului permanent, nu are decât să facă demersuri la biroul permanent pentru ca acesta să decidă când va avea loc şedinţa plenară. Ce ţine de aceste acţiuni, vreau să-i reamintesc domnului Dodon că acordul de colaborare în cadrul IPAP NATO a fost semnat în anul 2002 de către preşedintele Voronin, iar din câte înţeleg aceste exrciţii au loc anume în cadrul acestei colaborări.”
Trupele americane au ajuns în Moldova în data de trei mai, pentru a participa în cadrul unor exerciţii comune cu militarii moldoveni, care se vor desfăşura până pe 20 mai.
Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.
Nicu Guşan, 04.05.2016
De ce nu s-ar fi organizat o parada si o expozitie militara comuna, moldo-ruso-americana, ca doar 9 Mai este Ziua Victoriei trupelor aliate ?? Daca Dodon nu are ce arata, sa apeleze la stapanii sai-de la Moscova, care ar veni cu placere, dar si cu intentia ascinsa de nu mai pleca !
Stimate domnule Pincu Sfratz,
Nu mai particip demult la discutiile de pe acum.tv din cauza atitudinii total lipsite de informatie despre R.Moldova a autorilor acestei reviste. Dar comentariul Dvs, care nu a fost acceptat de catre cititori, m-a facut sa scriu acest comentariu.
Domnul ministru al apararii RM, Anatol Salaru, a trimis oficial o invitatie trupelor militare rusesti din Transnistria cu propunerea de a participa la comemorarea sfarsitului celui de al doilea razboi mondial, la Chisinau, pe data de 8 mai, 2016, in Piata Marii Adunari Nationale a Moldovei, alaturi de trupele moldovenesti si americane. Ministerul Apararii a R.Moldova a primit un refuz categoric. Trupele de ocupatie rusesti din Tiraspol, in schimb, au participat la Parada militara infaptuita de separatistii transnistreni, pe data de 9 mai, la Tiraspol, fara niciun acord din partea autoritatilor legale ale R.M.
Deci, totul cred ca s-a clarificat.
Cu respect!
@ Grosu Alexandru
A fost si este o mare plăcere sâ nu fiu de acord cu Dvs.!
Când comentăm, comentăm cu cititorii, şi nu cu redacţia ! Aşa că reveniţi, si vom vedea daca ne pune cineva piedici în a ne exprima liber şi a ne informa reciproc.
Cine nu cunoaşte Moldova de dincolo de Prut (pe direcţia Bucuresti-Moscova!), ar trebui sa trăiasca măcar o săptămână la periferia Chişinăului ca să inţeleagă starea de spirit si disperarea neputinţei moldovenilor, a oamenilor simpli, nu a ahtiaţilor dupa putere si bani, de a fi din nou români – fara „привкус”-ul imperialismului moscovit.
@Alexandru Grosu
> Nu mai particip demult la discutiile de pe acum.tv din cauza atitudinii total lipsite de informatie despre R.Moldova a autorilor acestei reviste.
ACUM nu are autori proprii care să scrie pe teme legate de R. Moldova, aşa că preia din când în când articole de pe situl Europei Libere.
În orice caz, nimeni nu ne-a propus articole despre R.M., dar puteţi chiar dv. să ne propuneţi fie articole din alte publicaţii pe care consideraţi că merită să fie preluate, fie, şi mai bine, să scrieţi chiar dv. Eventual chiar şi pe orice alte teme.