caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Limba latina – limba Europei

de (3-3-2008)

Înainte de cucerirea romana, limba oficiala în Europa era cea /galica/, mai târziu instalându-se limba latina în Tara Galilor. Aceste doua limbi au disparut, totusi ele au influentat limba franceza. Dupa cucerirea Galiei de catre romani, toate documentele administrative erau redactate în latina, limba vorbita si scrisa de poporul roman. Aristocratia galica, dorind sa traiasca \”ŕ la romaine\”, au adoptat aceasta limba. Dupa caderea Imperiului roman, în secolul al VI-lea, latina a devenit limba comuna a tuturor crestinilor. În zilele noastre, cuvintele nu mai au aceeasi terminatie, dar ele sunt totusi foarte asemanatoare limbii latine.

Alfabetul pe care noi îl utilizam astazi în lumea occidentala s-a inspirat din alfabetul latin. În timpul Romanilor, el numara numai 22 litere si anume: A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T V X Z. Cu timpul s-au adaugat alte patru litere si anume: J U W Y – litera \”Y\” fiind singura folosita pentru cuvintele împrumutate din lb.greaca.

În privinta cifrelor romane, le folosim si în zilele noastre: I=1 II=2 III=3 IV =4 V=5 VI=6 VII=7 VIII=8 IX=9 X=10 XI=11 XII=12. În anumite carti, frontispicii din Biserici, Muzee si diverse documente, putem întâlni cifrele romane care corespund cifrelor arabe, astfel: 1 = I; 5 = V; 10=X; 50=L; 100=C; 500=D; 1000=M. Spre exemplu anul 2008 = MMVIII.

Limba latina, limba Europei. Limba latina a fost si a ramas limba savantilor si a filosofilor secolelor XVII si XVIII, si în continuare a oamenilor de cultura, a intelectualilor.

– În anul 1628, WILLIAM HARVEY, chirurg englez, publica /Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in animalibus/ organizând o dezbatere medicala în secolul XVII privitor la /forma anatomica si functiunea inimii si sângelui la animale/.

– DESCARTES (1596-16500, filosof francez, a scris în latina un mare numar de lucrari filosofice, precum si celebrul /Cogito ergo sum/ = Gândesc, deci exist, precum si /Metaphisicae meditationes/, care au ramas celebre. (N.B.în lb.latina \”ae\” se citeste \”e\”).

– NEWTON (1642-1727), fizician si matematician englez, a publicat în anul 1687 /Philosophiae naturalis principia mathematica/ , o sinteza a matematicii pentru a întelege lumea.

În acea epoca limba latina era limba internationala a savantilor si gânditorilor care comunicau în latina cu colegii europeni. Lucrarile universitare s-au redactat în latina pâna la începutul secolului XX: Jean JAURČS, om politic francez (1859-1914) a intitulat Teza sa: /De germanici socialismi fundamentis/, declarând-se fericit ca scrie în latina, afirmând: \”seule langue vraiment internationale\”.

Este foarte adevarat ca limba latina, chiar daca de-a lungul timpului a devenit o limba \”moarta\”, totusi, Tratatele de Drept si Anatomie cuprind termeni si citate în limba latina. De asemenea în Occident exista scoli si universitati unde se preda si Limba latina.

(Va urma /Originile francofoniei în România/)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Peruş–Perruchot şi oglinda

Colivia a stat atârnată A tot stat şi-a rămas şi-a tot stat pe holul afumat o iarnă-ntreagă Peruş–Pérouse–Perruchot a cântat...

Închide
18.118.32.224