caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Scena si Ecranul



 

Prezente romanesti

de (25-2-2008)

“Scaunele” de Eugen Ionesco, la teatrul “Scena” din Washington DC

Teatrul “Scena” din Washington DC, prezinta in perioada 25-29 Februarie a.c. piesa “Scaunele”, a cunoscutului dramaturg Eugen Ionesco. Scrisa in 1952, aceasta piesa, intr-un singur act, reuneste doua personaje: un batrin si o batrina, care impreuna aranjeaza numeroase scaune pentru musafirii invitati sa ia parte la discursul unui orator. Impinzind scena cu scaune pentru vizitatorii lor imaginari, cuplul se regaseste de-o parte si de alta a pieselor de mobilier, situatie care ii pune pe cei doi intr-o situatie de instrainare.
Nascut in Romania, la Slatina, in 1909, Eugen Ionescu isi petrece mare parte a copilariei in Franta, reintorcindu-se in Romania dupa divortul parintilor, in 1925, urmind sa studieze la Liceul Sfintul Sava si apoi la Facultatea de Litere, in cadrul Univeristatii din Bucuresti. Se casatoreste in 1936 si revine in Franta in 1938, alaturi de sotia si fiica sa, pentru care scrie o serie de carti neconventionale pentru copii. Isi definitiveaza teza de doctorat “Tema morţii şi a păcatului în poezia franceză”, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial, se stabileste la Paris. Nu scrie piese de teatru pina in anul 1950, cind debuteaza cu piesa \\\”Cântăreaţa cheală\\\”, reprezentată la 11 mai 1950 la „Théatre de la Huchette” în regia lui N. Bataille. Continua sa scrie peste 20 de piese, printre care „Lectia”, „Ucigaş fără simbrie”, „Rinocerii, Regele moare”, „Scaunele”, abordind un teatru cu subiecte de instrainare si dezumanizare, temele cele mai intilnite fiind singurătatea şi izolarea, falsitatea. Autorul este considerat un inovator al teatrului modern absurd, fondator al teatrului de avangarda, opera sa plasindu-l printre cei mai importanti scriitori de teatru ai secolului 20. In anul 1970 este ales membru al Academiei Franceze, primul scriitor de origine romana cu o atit de inalta distinctie. In anii ’80 si ’90 inceteaza sa scrie piese de teatu, dedicindu-si timpul picturii. Se stinge din viata in anul 1994 la Paris.
Teatrul „Scena” din Washington a fost infiintat in anii 1987-1988, producind lucrari ale teatrului contemporam european, participind cu regularitate din 1989, la festivalele internationale de teatru.

****

Lucia Hossu Longin la New York

La data de 28 Februarie 2008, la Institutul Cultural Roman din New York, Doamna Lucia Hossu Longhin va vorbi, la invitatie directoarei RCINY, Doamna Corina Suteu, despre realizarea documentarului “Memorialul Durerii”, 120 de episoade, peste 150.000 de minute despre temnitele comuniste, prizonierii politici, rezistenta anti-comunista si politia secreta – securitatea, o perioada neagra din istoria moderna a Romaniei. Documentarul a fost difuzat de catre Televiziunea Romana in perioada anilor 1991 – 2004, o arhiva video a deceniilor de represiune si teroare comunista. “Memorialul Durerii” a fost achizitionat de Videoteca din Paris, Arhivele Hoover si Biblioteca Congresului SUA.
Televiziunea Romana a aprobat prezentare pe post a unei noi serii de documentare sub semnatura Doamnei Lucia Hossu Longin: “O istorie care nu se invata in scoala”, in noiembrie 2005.
La discutiile ce vor avea loc la New York, Doamna Hossu Longin va prezenta metodele pe care le-a ales pentru a lucra si prezenta aceste amintiri comuniste, dificultatea muncii sale, de la cenzura pina la amenintari cu moartea, si rezultatul final al acestui proiect curajos. Imagini din documentar vor insotii discutiile.
In viitor, Doamna Lucia Hossu Longin, impreuna cu istoricul Stejarel Olaru si echipa lor de televiziune, se vor afla in New York, Washington si Chicago pentru a incepe filmarile la documentarul despre moartea suspicioasa a istoricului Ioan Petru Culianu. Filmul va fi produs de catre Televiuziunea Romana si Insitutul de Investigatii asupra Crimelor Comuniste din Romania.

****

Nic Ularu la teatrul “La MaMa E.T.C” din New York

In perioada 15 februarie – 2 martie 2008, in cadrul teatrului “La MaMa E.T.C.” din New York, se va juca piesa \”The Talking Band in Imminence\”, a carei scenografie este semnata de scenograful roman Nic Ularu. Artistul este prezent in cadrul aceluiasi teatru si in ipostaza de scriitor si regizor, cu noua sa piesa: “Livada cu visini – Continuare”, care se va juca in perioada 21 februarie – 9 martie. Actiunea noii productii de teatru, are loc la 18 ani de la ultima scena a cunoscutei piese “Livada cu visini” a lui Cehov.
Piesele lui Nic Ularu au fost prezente la Festivalul de teatru KO din Massachusetts, Festivalul de teatru din Carolina de Sud, Festivalul International de teatru de la Sibiu, precum si pe scenele Teatrului Foarte Mic din Bucuresti, Teatrul National din Constanta si Teatrul “O” din Suedia. Ca si scenograf, Nic Ularu este cunoscut atit pe scenele din Statele Unite cit si in Suedia, Nordul Irlandei, Danemarca, Italia, Germania, Anglia si Romania, unde a condus sectia de scenografie a Teatrului National din Bucuresti. Membru timp de patru ani al Ligii Europene a Institutelor de Arta, precum si vicepresedinte al Centrului Roman OISTAT, Nic Ularu a predat scenografia in Romania, Germania, Suedia, Anglia, Italia, Danemarca si Hong Kong. Din anul 1997 preda in Statele Unite.

****

Costel Busuioc

Romanians in Spain watched on Wesnesday another success of Romanian worker Costel Busuioc in the singing contest „Los Hijos de Babel”, live on the Spanish national television. Nicknamed „Romania’s Pavarotti” Costel Busuioc got the highest grade in the history of the show and it is the forth time in a row that he manages to win the appreciation of the audiences.

http://es.youtube.com/watch?v=YB8ZmmO_s-A.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
SEMNAL EDITORIAL

Orasul cu mii de ochi sau despre felul cum ai innopta intr-un poemIn curand va apare antologia de poezie Orasul...

Închide
18.227.134.45