caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

IN MEMORIAM – Acad.Virgil CÂNDEA (1927-2007)

de (11-2-2008)

Acad.Prof.Dr. VIRGIL CÂNDEA a trecut în lumea „celor care nu cuvânta”, în urma cu un an, în ziua de 16 Februarie 2007. Membru titular al Academiei Române din anul 1993, OM de mare cultura al României, umanist, Virgil Cândea s-a nascut la Focsani în ziua de 20 Aprilie 1927, fiind unul dintre cei mai cunoscuti istorici ai culturii românesti, elaborând cercetari si studii în relatiile culturale Sud-Est europene si din Mediterana Orientala, patrimoniul cultural national înstrainat al României, arta melkita, umanismul românesc, aparitia intelectualilor moderni în Europa de Sud-Est, spiritualitatea ortodoxa, Istoria diplomatiei românesti, Istoria Transilvaniei si nu în cele din urma un ahtiat si admirator „cantemirist”, dat fiind marea lui preocupare ce a avut-o fata de scrierile lui Dimitrie Cantemir, printre care si un unic Tratat de medicina scris în vechea limba latina readaptat la latina noua.

Virgil Cândea a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Filosofie si Institutul de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Doctor în Filosofie în 1970, si-a dedicat întreaga viata scriind si predând ca profesor asociat la Facultatea de Drept din Bucuresti, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Teologie si Istorie ale Universitatii din Bucuresti. A fost invitat la „Institut Universitaire des Hautes Études Internationales” din Geneva, „Institut Universitaire d’Études Européenes”, Universitatea din Beirut, Universitatea din Strasbourg, precum si la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România si al Comisiei Nationale române UNESCO, vicepresedinte al Centrului italo-român si de studii istorice din Milano, Fellow al Centrului Wilson Smithsonian Institution din Washington, precum si Membru al Academiei Europene de Stiinte, Arte si Litere din Paris, al Asocietiei Elene de Arheologie din Atena si al Societatii pentru Europa de Sud-Est din München. Bineînteles, poliglot si cunoscator al Limbii arabe.

În ultima perioada a vietii, respectiv din anul 1972 pâna în 1990, a fost Secretarul Asociatiei „România” din Bucuresti, institutie care mentinea relatiile culturale cu diaspora româna, prin organul de presa „Tribuna României”. În aceasta perioada l-am cunoscut si lucrat alaturi de Acad.Virgil Cândea, care mi-a fost un adevarat Mentor, caruia îi datorez o buna parte din aprofundarea si perfectionarea limbilor straine, si nu în cele din urma Istoria umanitatii. A fost un adevarat erudit, care a muncit neîncetat pâna la ultima suflare, nefacându-si decât datoria fata de tara si poporul român pe tarâm cultural. A ajutat mult colaboratorii în momentele penibile ale vietii.

Se spune – POST MORTEM, NIHIL EST (Dupa moarte nu mai e nimic). Într-adevar, fizic nu mai este, dar de la Acad.Virgil Cândea au ramas documente foarte importante pentru cultura poporului român si nu numai, care pot fi gasite în marile Biblioteci ale lumii, asa cum am gasit si eu în Bibliotecile din Montréal.

Locul de veci al Acad.Virgil Cândea se afla la Mânastirea Cernica, unde REQUIESCAT IN PACE alaturi de devotata lui sotie, iar Sâmbata 16 Februarie, la orele 10, va avea loc la Biserica Sf.Silvestru din Bucuresti, enorie din care facea parte, comemorarea împlinirii unui an de când a plecat dintre noi…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Suflet echivoc

din mine ingerii sar nebuni ca si cand s-ar intersecta cu demonii din mine cad boabe stropesc oamenii cu atata...

Închide
18.116.80.68