BNR creste dobanda la 9% pe fondul maririi rezervelor in Ianuarie dar cu depreciere. Asadar cursul nu floteaza, iar BNR are perceptii. De data asta din pacate ceva nisip a intrat in mecanism, pentru ca nu ar trebui sa marseze nimeni pe tobele agentiilor de rating. Ma rog, comportamentul BNR este explicabil pentru ca pe partea micro nu s-a facut mare lucru, deci daca arunca tara in recesiune, macar exista o scuza cum ca cei de la Biroul de Statistica nu si-au facut datoria fiindca vedem inflatia numai printr-un CPI dar nu vedem clar ce si unde.
In orice caz scoala economica este strict europeana, deci nu ma mai avant acum sa aduc teoria de peste ocean pentru ca vorbim alta limba. Am mai incercat sa aduc macroeconomia de peste ocean in vizorul romanilor, insa la intrarea la doctorat am luat 6. Ma rog, am luat 10 la teorie financiara si pana la urma am intrat.
Da, se pare ca economia trebuie franata ca sa intram in euro, pentru ca altfel criteriile de convergenta nu se pot atinge. Am mai scris eu un articol cum ca inflatie moderata = cresterea/mentinerea investitiilor straine, asociata cu o apreciere moderata, dar nu m-a crezut nimeni, (poate doar spaniolii avand mult mai multi macroeconomisti decat noi).
In fine, se para ca alfa s-a volatilizat cu ajutorul IPOurilor trase cu sfori, si perceptia frauduloasa si preturile exorbitante franand entuzismul investitorilor straini.
Daca activele devin scumpe, imobiliarele trebuie sa stagneze altfel emigreaza toti, inseamna ca intram intr-o noua faza, “prin noi insine”, cum zicea Titulescu, strainii fiind acum oarecum siliti sa lichideze si sa-si ia talpasita.
Sa speram ca intram in Euro prin noi insine, si ajungem ca Grecia, 1 Euro = 1 Ou.