caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

De toate pentru toti (3)

de (4-2-2008)

– Istoria SANDWICH-ului. Se spune ca un anume Lord SANDWICH, pasionat de diverse jocuri de noroc, refuza sa paraseasca partida si cojucatorii pentru a gusta ceva… în schimb comanda stapânului hotelului \”o mica gustare\” în caz ca i se facea foame. Pentru mai mare exactitate, este ca în anul 1762 Sir John Montagu, al patrulea Conte Sandwich, amiral în flota regelui Angliei George III si jucator de carti înveterat, s-a aflat la un moment dat invitat într-o societate pentru o partida de carti, partida care însa nu a avut loc. Ajutorul hotelierului, pentru a evita ofensa adusa clientului prestigios, i-a servit o \”mica gustare\”, pentru a trece cu vederea ofensa. Gustarea consta din /doua felii de pâine, între care a plasat bucati de carne rece si brânza/ , formula avantajoasa, care a permis Primului lord al Amiralitatii sa \”rontzaie\”, fara a-si murdari degetele.

Mai târziu, în timpul Razboiului de Independenta al Statelor Unite (1775-1782), John Montagu a fost judecat responsabil de înfrângerea englezilor si acuzat de coruptie. A murit în anul 1792, la vârsta de 74 ani. Exploratorul James Cook (1728-1779), marinar britanic, a descoperit doua arhipelaguri, carora le-a dat numele Lordului Sandwich, astazi Hawaï.

Continuarea a fost asigurata de al unsprezecelea conte de Sandwich, care a creat o întreprindere de restaurante rapide, împreuna cu fiul sau Orlando: \”The Earl of Sandwich\”, declarând ca: \”Mon aïeul n’a peut-être pas inventé le sandwich, mais il en a immortalisé le nom\”.

– Istoria BEGEL. Totul a început în anul 1683, când regele Poloniei Jan III Sobieski a reusit sa respinga invazia turcilor care se aflau la poarta Vienei. Pentru a multumi regelui de a fi salvat Austria, un brutar a adus drept omagiu regelui, creând o pâine rotunda (cam de marimea unei chifle) cu o gaura la mijloc, astfel ca atunci când regele trecea în fuga calului, bine asezat în /sha/, sa poata apuca \”pâinea gaurita\”. În lb.austriaca, cuvântul /sha/ se numeste /beugel/, astfel a luat nastere noua denumire.

La începutul secolului XX, imigrantii evrei din Europa de Est, în special evreii-rusi care au poposit în America, au adus BAGEL în valizele lor. Primele aparitii de bagel au fost la New York, apoi la Chicago si s-au raspândit rapid pe întregul continent, fiind adoptati definitiv de populatia americana, constituind pâinea lor preferata. Se vindeau si se vând înca, la toate colturile de strada, în stare naturala sau aromatizati cu seminte de susan sau chimen, se pot taia longitudinal, punându-se la mijloc somon afumat, sunca etc.

Si în România a patruns repede acest fel de pâine la începutul secolului XX, dat fiind populatia densa de evrei, care se numeau covrigi si se vindeau în covrigarii specializate, calzi si proaspeti, la moment scosi din cuptorul de caramida înrosit de carbunii permanent aprinsi…pâna seara târziu. Erau însirati pe sfoara sau pe suport de lemn în forma de baston. (Îmi amintesc din copilarie si adolescenta, pâna la începutul razboiului, de acest aliment gustos si vesnic proaspat, al carui miros se simtea de la distanta. (Pe Calea Serban Voda, aproape de locuinta parintilor mei, între Str.Olimpului si Bd.Marasesti, în casa unui proprietar, anume Iordache Minciulescu, exista o \”covrigarie\”. Uneori dupa amiaza, la o colatiune, un ceai cald, cu lamâie si câteva picaturi de Rom de Jamaica, însotit neaparat de covrigii calzi proaspeti… era un adevarat regal…)

– Istoria FAST-FOOD. Restaurante rapide sau /fast food, prêt-à-manger, snacking, street fooding sau restaupouce/ sunt un fel de restaurante al caror scop este de a câstiga timp clientul, vesnic grabit sau în trecere, timpul de asteptare fiind minim, astfel încât continutul din farfuriile plastifiate sa fie gata pentru preluare. La început felurile servite nu contineau decât hamburger sau sandwich-uri, acompaniate de apa gazoasa si cartofi prajiti. Cu timpul, continutul a devenit variat, servindu-se si cu pescarie, o varietate de salate, orez etc., adaugându-se si alte bauturi, precum jus-urile de fructe presate, cafea, astfel încât chiar pe marile întinderi de sosele, se gasesc implantate chioscuri, la-ndemâna soferilor, care sunt serviti direct la masina de catre vânzatoare, surâzatoare, frumos îmbracate, fara a coborâ din masina.

McDonald’s care a fost creat în 1940 sub forma de \”barbecue en drive-in\” de fratii Dick si Mac McDonald, constatând ca cea mai mare parte a clientilor cumparau hamburger, au schimbat restaurantul lor propunând un Menu care cuprinde hamburger, cartofi prajiti, lapte-batut si cafea. \”Lantzul\” de restaurante a fost considerabil dezvoltat de Ray Kroc, un vânzator de masini pentru lapte batut, care în mod rapid s-a unit cu McDonald.

(Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
PARTICIPAREA AMBASADORULUI ROMANIEI, ADRIAN VIERITA, LA TURNEUL AMBASADORIAL AMERICANO-ROMAN

Ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita, va participa, impreuna cu Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, in perioada 4-8 februarie 2008, la...

Închide
18.119.141.115