În compartimentul de tren eram şase persoane. Ne aştepta o călătorie lungă şi plictisitoare, ca toate călătoriile din zilele reci şi cenuşii ale începutului de iarnă. Mi-am privit tovarăşii de drum. Erau oameni obişnuiţi, preocupaţi cu ale lor, care nu aveau nimic în comun în afară de dorinţa de a ajunge mai repede şi fără probleme la destinaţie. Până când fără să vreau, am strănutat tare şi am pronunţat pe nas:
– Ei, fire-ar să fie, se pare că am răcit…
Bărbatul cel gras care ocupa un loc lângă fereastră a constatat firesc:
– A început sezonul. Cum ajungi acasă, dragă domnule, bagă-te sub plapumă, ia vreo doua aspirine şi bea mult ceai verde, chinezesc…
– De ce verde şi de ce chinezesc?
Femeia care vorbise ştia ceva pentru că era foarte categorică:
– Nimic nu-i mai eficient decât ceaiul de flori de tei. Ajută şi la tuse, e bun pentru sudaţie şi în plus e calmant şi sedativ. Trebuie băut încet, încet, dacă se poate fierbinte, ca să determine sudaţie şi transpiraţie. Îndulcit cu miere de albine de anul trecut, sau cu zahăr brun, sau melasă, face minuni.
– Eu, dacă-mi permiteţi, interveni un bărbat uscăţiv care părea a fi un fost militar de carieră, socot că nimic nu ajută mai repede şi mai bine decât un pahar de vin fiert cu scorţişoară. Ba chiar mai multe pahare, dacă crezi că ai răcit mai tare. Vinul te face să uiţi de toate simptomele şi, după ce tragi un pui de somn corespunzător, te trezeşti absolut sănătos şi cu nasul roşu, dar uscat.
– Poate că e bun şi tratamentul cu vin şi scorţişoară, confirmă un domn în vârstă, dar nu toată lumea are voie… Există persoane care suferă de hipertensiune, sau care iau medicamente pentru altă boală şi atunci medicamentele astea se contrazic sau, mai rău, pot provoca o reacţie în lanţ cu un final nedorit. Eu vă spun, din proprie experienţă, că cel mai bun lucru este un masaj cu oţet, sau cataplasme cu muştar, prişniţe cu comprese umede şi calde, băi de picioare cu apă aproape fierbinte. Răceala se manifestă la cap, dar credeţi-mă că ea vine întotdeauna de la picioare…
– Cel mai mult ajută să întăreşti organismul cu vitamine, spuse o doamnă care ascultase cu bunăvoinţă toate opiniile. Vitamina ce din fructe, cum ar fi lămâile şi ardeiul iute, vitamina be din brânză de capră, vitamina de din iaurt patru la sută şi zeamă de varză, plus pateu de ficat şi un muşchi în sânge te face mai sănătos decât erai… Zău aşa…
Se părea că totul a fost spus. În compartiment se lăsase o linişte stânjenitoare, mai ales pentru că eu, cel care provocasem avalanşa de sfaturi binevoitoare, tăceam.
– Ei, ce spui dumneata, întrebară deodată mai multe glasuri curioase. Dumneata cum crezi că trebuie tratată răceala?
– Eu, hîm, nu am nici o părere. Eu sunt medic…