caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina – evenimentele curente (8 – 17 septembrie 2015)

de (17-9-2015)
8 ecouri

 
17.09.2015 : Kievul impune sancţiuni severe companiei ruseşti Aeroflot

Kievul a impus împotriva principalei companii aeriene din Rusia, Aeroflot, sancţiuni sub formă de restricţii şi rezilierea parţială sau totala a dreptului de tranzit a resurselor, transporturilor şi zborurilor pe teritoriul Ucrainei.

Ucrainei a introdus un regim special pentru zborurile de tranzit prin spaţiul său aerian, condiţionând tranzitul avioanelor Aeroflot de obtinerea unor permisiuni separate pentru fiecare zbor în parte.

Ucraina a interzis deja zborurile spre Crimeea pentru toate liniile aeriene ruse, interdictie care insa este încalcata de Rusia.

* * *

16.09.2015 : Initiativă pentru anularea dreptului de veto al Rusiei la ONU

Un număr de 67 de state au anunţat că sprijină iniţiativa de anulare a dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU în cazul în care Moscova continuă să se amestece în conflicte şi să le influenţeze cursul, a scris pe pagina sa de Twitter ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheev, potrivit Unian.

„67 de ţări au susţinut deja iniţiativa de abţinere de la dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a opri abuzul de drept de veto al Rusiei”, a anunţat Sergheev.
La New York are loc sesiunea jubiliară a Adunării Generale a ONU.

Anul acesta, Rusia, profitând de dreptul său de veto, a blocat înfiinţarea înfiinţării unui tribunal internaţional în chestiunea prăbuşirii in 2014 a avionului de pasageri Boeing-777 al companiei Malaysia Airlines.

* * *

15.09.2015 : Bild explică acalmia din Doneţk prin trimiterea mercenarilor în Siria

“Potrivit unor informaţii provenite de la armata ucraineană, Putin îşi trimite mercenarii din regiunile de est ale Ucrainei în războiul sirian, oferind astfel sprijin militar pentru dictatorul Assad,” – scrie tabloidul german Bild.

„În ultimele săptămâni, Kremlinul a regândit strategia de lupta în partea de est a Ucrainei, iar acum schimbarile radicale sunt vizibile”, scrie Bild.

În loc să se bazeze, ca înainte, pe destabilizarea Ucrainei prin mijloace militare, acum se doreste urmărirea parţiala a prevederilor Acordului de la Minsk.

“Asasinii lui Putin” (cea mai mare parte foşti militari ruşi, voluntari şi mercenari) nu accept[ cu noua strategie, iar Moscova riscă să se trezească cu o revoltă.”

Potrivit Bild, la această ameninţare Kremlinul a reacţionat cu un „plan îndrăzneţ”: mercenarii căliti în luptele din Doneţk şi Lugansk sunt trimişi în Siria să îl ajute pe Assad.

* * *

14.09.2015 : Putin cu Berlusconi la cramă în Crimeea

Vladimir Putin şi fostul premier italian Silvio Berlusconi s-au întâlnit în Crimeea. Cei doi au mers la o degustare de vinuri şi s-au oprit la un monument ridicat în memoria soldaţilor italieni morţi la sfârşitul secolului al XIX-lea în Războiul Crimeii.

Vizita a continuat apoi la Palatul Livadia, fosta reşedinţa de vară a ţarului Nicolae al II-a de la Ialta, acum devenită muzeu.

Cei doi, a căror excelentă relaţie personală este binecunoscută, au depus flori la un monument ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în Războiul Crimeii, la care au participat şi trupe din Regatul Sardiniei, astăzi parte componentă a Italiei.

* * *

10.09.2015 : Rusia construieşte o mare bază militară la graniţa cu Ucraina

Rusia a iniţiat lucrările pentru construirea unei baze care poate găzdui mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, un proiect care arată determinarea Moscovei de a menţine pe termen lung prezenţa în zonă.

Baza militară va fi construită în apropierea oraşelor Soloti şi Belgorod, situat în sud-vestul Rusiei, la 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina. este vorba de o bază care se va întinde pe 30 de hectare: va dispune de un depozit de muniţii şi barăci pentru 3.500 de militari. Este vorba, potrivit documentelor Ministerului rus al Apărării, de o bază de antrenament unde vor fi studiate şi tacticile armatei americane.

NATO a acuzat în mod repetat Rusia de construirea unor baze de unde sunt trimişi militari şi armament greu în estul Ucrainei.

* * *

10.09.2015 : Rusia continuă să-şi întărească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina

Rusia are masaţi la frontiera cu Ucraina circa 53.000 de militari, a declarat şeful Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksandr Turcinov, fostul preşedinte interimar după fuga lui Ianukovici.

Cei 53.000 de militari reprezintă 50 de batalioane tactice.

Potrivit lui Turcinov, şi pe teritoriul regiunii Donbas, aflată sub controlul rebelilor separatişti, se află militari ruşi.

Oleksandr Turcinov a atenţionat, de asemenea, că ameninţarea unei ofensive ruseşti asupra teritoriului ucrainean se menţine.

* * *

09.09.2015 : ONU: numărul morţilor in conflictul din Ucraina se apropie de 8.000

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra’ad Al-Hussein, prezentând, marţi, al 11-lea raport al misiunii de monitorizare a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile omului în Ucraina, a declarat că în zona de conflict din estul Ucrainei, de la mijlocul lunii aprilie 2014 până pe 15 aug 2015, au fost ucisi aproape 8 mii de oameni.

„În ultimele trei luni, bombardarea localităţilor de pe ambele părţi ale liniei de contact a dus la o creştere alarmantă a numarului de victime în rândul civililor. Este necesar să se ia măsuri suplimentare pentru a proteja populaţia civilă şi încetarea completă a ostilităţilor, în conformitate cu acordul de încetare a focului semnat in februarie” – a spus Zeid.

* * *

08.09.2015 : Stoltenberg se pregăteşte să viziteze Ucraina

NATO pregăteşte o vizită a secretatului general Jens Stoltenberg în Ucraina, pe fundalul indignării Rusiei şi al temerii că Ucraina s-ar putea apropia din nou de Alianţa Nord Atlantică.

Vizita a fost anunţată de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin, care a negat că asta ar putea afecta în vreun fel relaţiile cu Rusia, care se opune oricărei apropieri a Kievului de NATO.

Ucraina a renunţat să mai candideze la NATO in 2010, însă recent Kievul a reînceput să dea semne că ar dori să reînvie ideea unei candidaturi la Alianţă ca fiind singura modalitate de a-şi putea proteja teritoriul.

* * *

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Puscasu Vlad: (20-9-2015 la 11:43)

    ucraina nu mai exista pe harta,abandonata de europa si atacata de Rusia. Ucraina nu mai are bani sa-si plateasca salariile,si solda la soldati,e in incapacitate de plata.

  • Alexandru Leibovici: (20-9-2015 la 14:03)

    @Puscasu Vlad

    > Ucraina … abandonata de europa… e in incapacitate de plata

    De la Russia Today citire?

    Nu, Ucraina nu este abandonată, acum o lună a primit o tranşă de 2 miliarde dintr-un total de 18 miliarde acordate în martie de FMI. Iar pe 17 sept parlamentul a aprobat planul de restructurare a datoriilor suverane, ceea ce va permite FMI-ului să acorde tranşele următoare.

    Tot FMI a declarat pe 18 septembrie că „în ciuda unei situaţii dificile, situaţia macroeconomică se stabilizează pe fondul unor măsuri puternice, iar economia prezintă semne de restabilire” (David Lipton, First Deputy Managing Director of IMF).

  • Puscasu Vlad: (21-9-2015 la 21:40)

    asa e, FMI a alocat ceva bani,dar e pe departe de ceea ce Ucraina ar avea nevoie ca sa rezolve ceva.

    Doar reconstructia Donbass dupa razboi va costa pe putin 100 miliarde euro.Totul trebuie reconstruit,sosele,scoli spitale,s.a.

    2 miliarde dolari dati de FMI suna ca o gluma proasta,la o populatie de 40 milioane oameni in Europa.Vorbim pe cifre, cu bugetul asta probabil ca in Anglia s-ar gandi premierul Cameroon sa cumpere pasta de dinti,blanket,corturi la cei 20.000 refugiati sirieni ajunsi in Anglia recent,si sa-i integreze in societate cumva,prin niste ONG-uri,solutii scoala,job-uri

  • Victor Manta: (22-9-2015 la 04:07)

    > 2 miliarde dolari dati de FMI suna ca o gluma proasta,la o populatie de 40 milioane oameni in Europa.

    După o glumă proastă ar fi bine să urmeze una bună, sau şi mai bine o soluţie constructivă. Cel mai simplu este să-i critici pe cei care dau bani, că nu dau destui, pe motivul că cerinţele depăşesc cu mult donaţiile.

    Există o vorbă despre un nebun care a aruncat un bolovan în fântână şi despre zece înţelepţi care nu ştiu cum să-l scoată de acolo. Ar fi bine să ţinem seama şi de ea la evaluarea situaţiei.

  • Puscasu Vlad: (22-9-2015 la 16:25)

    Stimate domn,fac o singura corectura la mesajul dvs: FMI nu da donatii umanitare,ci credite la o dobanda discutabila.

  • Victor Manta: (22-9-2015 la 19:58)

    @Puscasu Vlad

    > Stimate domn,fac o singura corectura la mesajul dvs: FMI nu da donatii umanitare,ci credite la o dobanda discutabila

    Să vedem întâi despre ce vorbim:

    „The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 188 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.

    Created in 1945, the IMF is governed by and accountable to the 188 countries that make up its near-global membership”. https://www.imf.org/external/about.htm

    Puteţi justifica afirmaţia dvs. precum că creditele acordate ar fi „la o dobanda discutabila”? „Discutabila” în raport cu ce?

    Ar fi interesat de ştiut şi de câte ori nu au fost percepute dobânzi, conform:

    „All these facilities provide financing suitable to the diverse needs of LICs (Low-Income Countries – VM) and on concessional terms. LICs are receiving exceptional forgiveness through end 2016 on all interest payments due to the IMF under its concessional lending instruments. The interest rate on RCF (Rapid Credit Facility – VM) financing is set permanently at zero to further enhance support for PRGT-eligible (Poverty Reduction and Growth Trust – VM) countries in fragile situations and those hit by natural disasters.” https://www.imf.org/external/np/exr/facts/poor.htm

  • Puscasu Vlad: (23-9-2015 la 07:35)

    in teorie suna bine,in realitate nu are nimic definitia cu ce se intampla.Ce tari le-a gratiat FMI -ul?! Ca cel putin pe Romania vedem cum a gratiat-o,ajungand piata de desfacere ieftina,cu sclavi pe 200 euro salar,cu industria la fier vechi,si cu peste 140 miliarde dolari datorie public-privata.

    Daca asta numesti gratiere,donatie umanitara de la FMI,multumesc,esti darnic.

    Iar Ucraina?vai de mama ei,si de soarta ei.O sa-si duca toata industria din Donbass la fier vechi,ca si Romania,si va fi o colonie mai mare pe 200 centi,cu sclavi capsunari in fermele din occident,si o piata de desfacere de mana a 20-a.

  • Victor Manta: (23-9-2015 la 14:12)

    @Puscasu Vlad

    > in teorie suna bine,in realitate nu are nimic definitia cu ce se intampla. Etc.

    Constat, şi nu pentru prima dată, că nu sunteţi capabil să justificaţi afirmaţiile dvs. Aţi rămas mut în legătură cu justificarea afirmaţiei dvs. precum că creditele acordate de FMI ar fi „la o dobanda discutabila”. Nici nu aţi fost capabil să răspundeţi la întrebarea legitimă: „Discutabilă” în raport cu ce?

    Intenţiile dvs. sunt vizibile. Scopul dvs. este să-i discreditaţi pe cei care încearcă să scoată bolovanul aruncat în fântână de câte un nebun sau altul. Tot dvs. încercaţi să aruncaţi pe ţările occidentale vina pentru exodul forţei de muncă din România („sclavi capsunari in fermele din occident”). Precum şi pentru alte probleme cu care se confruntă ţările ieşite din comunism (industrie învechită, etc).

    Sunt convins că Dej, tovarăşii săi sovietici şi Ceauşescu, dar şi alde Jivkov, Gomulka sau Honecker, v-ar aplauda la scenă deschisă. Cortina, maestre!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina: „Noi încercăm să-i convingem pe oameni să verifice informaţia…”

Unul din fondatorii portalului ucrainean StopFake.org (Opriţi minciuna), Ruslan Deinicenko, a povestit cum jurnaliştii ucraineni contracarează falsurile din presa rusă....

Închide
13.58.71.140