(Ziarul “Time” l-a denumit pe Vladimir Putin “Omul anului 2007”. Redam mai jos pasajele principale din interviul publicat la data de 19 decembrie 2007)
Traducere: Mircea Hortensiu Tomus
Denver (Colorado)
6 ianuarie 2008
Intrebare: Domnule Presedinte. Vreau, in primul rand, sa va transmit in numele intregii echipe faptul ca suntem onorati pentru primirea calduroasa pe care ne-ati acordat-o.
In al doilea rand, socotim ca pentru noi e o mare cinste realizarea unui interviu cu D-stra. Colaborarea D-stra cu revista “Time” inseamna pentru noi foarte mult.
V-ati nascut in anul 1946, eu in 1948. Apartinem, deci, aceleasi generatii. Am crescut in tari opuse, aflate in stare de dusmanie chiar; istoric Rusia si Statele Unite s-au aflat
in centrul marilor conflicte – primul razboi mondial, al doilea razboi mondial – evenimente care ne-au obligat la colaborare. Luand in considerare aceste experiente istorice, privind spre viitor, cum credeti ca se prefigureaza relatiile dintre Rusia si Statele Unite ale Americii?
V.Putin: Daca imi permiteti, o mica corectie la datele invocate. Eu nu puteam sa ma nasc in 1946, deoarece spre sfarsitul razboiului si dupa razboi tatal meu, ranit grav, era spitalizat, mama mea a suportat blocada Leningradului si in razboi au pierit doi dintre copiii lor.
In aceste conditii nu puteau concepe aducerea pe lume a inca unui copil. Iata pentru ce, cred, m-am nascut ceva mai tarzior, in 1952. Sigur, aceasta nu schimba esenta problemei…
Si nici esenta intrebarii pe care mi-ati pus-o, ea e absolut concreta – cum am edificat relatiile noastre inainte, cum le edificam azi si in viitor. Astfel am inteles continutul intrebarii pe care mi-ati adresat-o.
Imi permit sa va raspund astfel, in parte filosofic, dupa cum ati formulat si intrebarea.
Este o realitate ca Rusia si Statele Unite in cele doua mari conflagratii mondiale tragice pentru intreaga omenire – in primul si in cel de al doilea razboi mondial – au colaborat ca aliati.[…] Fara indoiala, tragica pentru relatiile dintre cele tarile noastre a fost perioada “razboiului rece”. Nu asi fi vrut in nici un fel ca rudimentele acelor relatii trecute sa se rasfranga si astazi, si cu atat mai putin in viitor. Cred ca nu va veti supara pe mine, pentru ca m-ati solicitat la o discutie deschisa si, de aceea, voi fi cat se poate de transant.
Mi se pare ca in ultimul deceniu, poate chiar in ultimii 50 de ani, in constiinta societatii americane s-a incetatenit idea suprematiei SUA in lume. Da, exista o posibila explicatie. Pentru ca este aproape un fenomen in istoria omenirii: in ultimii 250 si ceva de ani, dintr-un teritoriu colonial s-a transformat intr-o putere statala infloritoare, intr-unul din liderii marcanti ai zilelor noastre, aceasta spune multe, desigur, spune despre talentul poporului American, despre constructia optimala economica si politica. Dar liderii tarii, de regula, nu au dezvoltat in aceeasi masura drepturi exceptionale, ci au dezvoltat de regula, indatoriri cetatenesti optimale. Iar daca liderii incep sa gandeasca ca ei au drepturi de exceptie, atunci, de regula, isi dilueaza si chiar pierd pozitia de lideri.
Intrebare: Nu demult a fost anuntat ca si candidat la Presedintie d-l Medvedev. CIA-ul american a caracterizat aceasta alegere de candidatura in plan direct ca d-stra sa deveniti prim-ministru. Aceasta ca o perspective spre a oferi posibilitatea de a ramane lider national.[…]. Multi americani considera astfel: ”El incearca sa evite ceva, incearca sa-si cimenteze o pozitie de lider pentru viitor, intarind puterea primului ministru si slabind pozitia si misiunea Presedintelui”.
V. Putin: Se poate gandi si asa, daca as fi actionat sub directa mea supraveghere pentru schimbari in Constitutia Rusiei, sau sa presupunem, as fi stabilit dupa bunul meu plac ingradiri pe termene, sau as fi schimbat imputernicirile legale de drept constitutional intre Guvern si Presedintie si sa ma asez cu de la mine putere in postura de prim-ministru.
Dar in realitatea rusa nici una, nici cealalta nu sunt posibile. Nici nu sunt premise, dar ar fi chiar vatamatoare pentru Rusia. Rusia este un stat care, la fel ca Statele Unite, se bazeaza pe un real balans prezidential, avand ca rezultanta o puternica constructie prezidential-statala. Personal, sunt categoric impotriva distorsionarii puterii constitutionale a Presedintelui Rusiei. Cred cu toata taria ca acest lucru ar fi distructiv pentru Rusia.
Intrebare: In America, dupa cum cunoasteti, a inceput campania prezidentiala. Orice candidat, chiar si actualul Presedinte, s-ar mandri daca ar avea asemenea rezultate de popularitate pe care le aveti D-stra in Rusia.[…]. De ce D-stra, un astfel de presedinte popular, nu permiteti presei si opozitiei in a actiona deplin, deschis.
V. Putin: D-stra ce credeti, de ce d-l Kasparov, cat timp a fost retinut, a vorbit in limba engleza si nu in limba rusa, v-a preocupat acest amanunt? Eu cred ca, in primul rand, intregul sau mesaj nu se adresa poporului rus, ci era indreptat spre a fi inteles de auditoriul apusean. Pe cetateanul care lucreaza pentru auditoriul altui stat, in tara sa nu poate fi numit un mesager politic al propriului popor. De aceea, cel ce are pretentia de a fi ales lider al tarii sale trebuie sa gandeasca in interesul poporului sau, n limba sa natala.
Acum, in ceea ce priveste “autopropulsarea” …
Nu-mi place sa jignesc pe nimeni, dar haideti sa ne aducem aminte de ultimele alegeri ale Presedintelui American, ce au fost legate de anumite dificultati care, in cele din urma, soarta lor s-a hotarat in instanta si nu prin votul direct. Vreau sa va atrag atentia ca, dupa umila mea parere, la sfarsitul sec.al XVIII-lea un astfel de precedent in istoria Statelor Unite a existat deja. Insa noi nu ne pronuntam in niciun fel pentru schimbarea legislatiei voastre electorale: acesta este un drept suveran al poporului american si al legislatiei americane. De ce D-stra considerati ca aveti dreptul sa va amestecati in treburile noastre?
Intrebare: D-le Presedinte, ati amintit ca puteri externe se amesteca in treburile interne ale Rusiei si ca acum ati avea si D-stra posibilitatea de a va amesteca in treburile interne ale Americii. Exista vreun candidat pe care D-stra l-ati sustine la alegerile pentru Presedintia Americana? Vedeti pe cineva dintre republicani sau dintre democrati care, dupa parerea D-stra, ar deveni un bun Presedinte American, putand astfel influenta alegerile americane?
V. Putin: Observ ca nu ati priceput nimic din ce am afirmat. Principiul activitatii noastre consta in aceea ca consideram neloial orice amestec in treburile interne ale altui stat. Noi nu permitem nimanui si nu vom permite nici de aci inainte amestecul in treburile noastre interne, si cu atat mai mult nu intentionam a ne amesteca in treburile interne ale altui stat. […]. Nu avem nici un fel de indoieli in aceasta privinta. Si, mai mult decat atat, sunt adanc convins ca oricine va fi ales in inaltul post de Presedinte al Statelor Unite ale Americii, intregul mers obiectiv al dezvoltarii cooperarii din lumea intreaga, al dezvoltarii legaturilor bilaterale dintre Rusia si Statele Unite, vor actiona pozitiv si asupra colaborarii dintre conducerile celor doua state in vederea edificarii si dezvoltarii continue a unor relatii de bun parteneriat intre ele.[…].
Nu de mult am afirmat ca Uniunea Sovietica a militat pentru a deveni un lider al revolutiei comuniste mondiale. Aceasta tendinta a fost o imensa eroare. Nu vrem sa repetam in viitor astfel de erori. Noi nu intentionam sa comandam nimanui, nu dorim sa fim un superstat, care sa domine si sa impuna hotararile sale altor state. Dar vrem sa avem destula putere pentru a ne apara, pentru a sta pavaza intereselor proprii si pentru a construi astfel relatii bune cu vecinii nostri, cu partenerii nostri de baza, pentru ca acesti parteneri sa fie interesati in dezvoltarea echitabila si intarirea Federatiei Ruse.
Intrebare: Se scie ca D-stra sunteti “un om al comertului, ca intelegeti piata, ca aveti mare incredere in mecanismele comerciale”. Ar fi interesant a cunoaste cum o cariera de fost ofiter KGB, crescut si educat in Uniunea Sovietica, a devenit omul amplelor relatii comerciale?
V. Putin: In primul si in primul rand, am absolvit Universitatea de Stat din Leningrad. Aceasta mi-a pus bazele juridice si nu cele economice, insa, cu toate acestea, au existat multe domenii si sfere unde dreptul si economicul s-au intrepatruns puternic unul cu celalalt. Nu e vorba numai de dreptul civil, ci si de alte domenii ale cunostintelor de drept. M-am specializat in domeniul dreptului privat international, acesta, drept vorbind, e deasemenea o sfera larga ce se leaga intrinsec cu economicul si are tangenta chiar cu economia mondiala. Deci, aceasta, in primul rand.[…]. Mai tarziu, cred ca cunoasteti, sper, am avut satisfactia de a sustine disertatia de candidat in stiinte economice, de aceea si cunostintele teoretice si, cu atat mai mult, experienta practica a anilor de munca mi-au inoculat principii complementare de care m-am folosit in ultimii ani si care au rodit pozitiv.
Inrebare: Ce credeti ca ati invatat din relatia cu ziaristii straini?
V. Putin: Cunoasteti ca esenta nu e nici in ziaristi, nici in activistii politici, nici in cei militari. Ma refer la relatiile interumane.[…]. Trebuie insa sa va spun cu sinceritate, de vreti, puteti da la gazeta, de nu vreti, nu notati, d-stra singuri cunoasteti: sunt oameni deosebit de angajati,in pofida libertatii apusului, incluzandu-i si pe americani, in domeniul presei. Ei isi castiga banii pe care-i primesc de la stapanii lor, cu care nu vor sa intre in conflict.
Intrebare: Am o intrebare personala. V-a trecut prin minte vreodata ca veti conduce candva o tara, un stat,i n conditii deosbite cum sunt aceste vremuri ale schimbarilor, vremuri nelinistite?
V. Putin: Niciodata nu m-am gandit la aceasta si, desigur, nu mi-a trecut vreodata prin cap asa ceva. Am venit la Moscova din Petersburg in vara anului 1996.[…]. Pentru ca omul cu care lucram acolo, domnul Sobceak, a pierdut alegerile, nu am avut posibilitatea de a ma angaja undeva in serviciu. Acolo nu ma angaja nimeni.
Intrebare: Va puteti referi pe scurt la relatiile D-stra cu Eltin si cu d-l Gorbaciov?
V.Putin: D-l Eltin a decedat, dupa cum stiti si d-stra.
Replica: Ma scuzati.
V. Putin: Asa ca pot discuta doar despre relatia mea din acea perioada de timp in care a condus Rusia.[…]. Socotesc ca si dansul, si Gorbaciov, au facut, totusi, dupa a mea parere, ceea ce eu nu as fi putut face, ei au realizat pasul spre distrugerea sistemului pe care poporul rus nu-l mai putea suporta. Nu sunt convins ca as fi fost in stare sa ma hotarasc la asa ceva. Gorbaciov a facut primul pas, iar Eltin a desavarsit aceasta tranzitie, consider istorica, deosebit de importanta pentru Rusia si poporul rus. Ei, cu deosebire Eltin, categoric au redat Rusiei libertatea: aceasta fiind fara nici o indoiala contributia istorica a epocii Eltin.
Intrebare: Cand ati devenit in mod practic, categoric, lider national?
V. Putin: Nu m-am gandit niciodata la cest fapt, tot asa cum nu m-am gandit vreodata ca voi ajunge Presedinte. Ma simt ca un cal de munca care trage la ham dupa el o caruta incarcata la maximum cu marfa grea. Trebuie sa va recunosc ca, in general, in functie de cat de repede si eficient reusesc sa inaintez pe directia propusa, intratat ma reincarc cu satisfactia lucrului dus cu bine la capat.
Intrebare: Cum credeti ca va colabora Rusia cu CSI, fostele republici componente ale Uniunii Sovietice? Aveti dificultati de relatii comerciale, discuti contradictorii in legatura cu preturile, cu livrarile de gaze…
V. Putin: Ce fel de dificultati? Exista preturi mondiale la petrol, gaze. Tuturor le vindem la preturile internationale. De ce trebuie ca noi se vindem produsele noastre sub pretul mondial? V-a trecut prin cap o asemenea punere a problemei? Americanii vand cuiva ceva sub pretul mondial? Poti oare sa intri intr-un magazin din SUA si sa spui: eu sunt din Canada, noi canadienii suntem prieteni apropiati ai Statelor Unite, dati-mi va rog un “Crysler” la jumatate de pret!”. Ce ii va raspunde vanzatorul unui asemenea comparator, cu asemenea pretentii? Ii va spune raspicat: ”Esti tampit!? Ia sterge-o de-aici!”
[…] Intelegeti, nu noi politizam problematica energetica, de exemplu. Haideti sa o spunem pe cea dreapta! Despre ce vorbim? Ce vrem sa clarificam invartindu-ne in jurul cozii, cum se spune pe la noi “ca motanul in jurul farfuriei cu gris fierbinte”, fara sa clarificam esenta problemei? […]. Poate Statele Unite au conchis ca in Ucraina exista o parte a elitei politice proamericane, iar o alta parte proruse. Si si-au zis ca n-ar fi rau sa sustina acea parte care se declara proamericana, asa numitii revolutionarii portocalii.
Bun! Ati hotarat sa-i sustineti, sustineti-i, desi noi socotim ca cest lucru este incorect, pentru ca acolo traiesc oameni cu diferite opinii si cu diferite orientari politice.
Dar, in general, daca politicul pretinde popularitate in randul natiunii sale, el trebuie sa apere interesele sale nationale.[…]. Prin aceste actiuni ati inceput sa dezmembrati Ucraina, integritatea sa teritoriala si sa subminati suveranitatea ei. Iata ce au realizat Statele Unite in Ucraina. Acelasi lucru are loc in Goergia.
Insa cand toti au vazut ca are loc o destabilizare, ca sa nu fie distrusa si destabilizata Ucraina, s-a incercat determinarea Rusiei sa subsidieze economic Ucraina. De ce? Daca d-stra vreti sa sustineti pe cineva, platiti pentru aceasta. Nimeni nu se angajeaza la o astfel de plata. Am discutat cu unul dintre colegii mei europeni, ministru al economiei. Ii spun: ”Ei, platiti in acest caz?”. El imi raspunde: ”De ce, sunt prost?”. Si-atunci ini raspund si mie insumi: ”Da eu, seman a idiot?”.
Intrebare: Dar intr-o perspectiva mai indepartata, ce presupuneti, Ucraina va deveni din nou o parte a Rusiei?
V. Putin: Nu, absolut nu. Acest lucru nici nu ni-l dorim. Noi nu vrem de acum inainte sa includem in componenta Rusiei pe nimeni, pentru ca pentru noi acest lucru ar constitui o greutate economica suplimentara. Dar vrem ca asa numitele bogatii concurentiale naturale din economia mondiala sa fie intrebuintate. Poate fi vorba numai de o integrare economica. Dar incercarea de a forma niste posibile noi state constitue o tendinta negativa,
aiuristica, fara sens, daca la baza acestui demers nu sta vointa explicita a poporului acelei tari.
Intrebare: Actualul Presedinte al Statelor Unite, Bush, a spus ca v-a privit direct in ochi si v-a patruns in suflet. Intrebarea este: D-stra ati simtit sufletul Presedintelui Bush cand v-ati privit ochi in ochi si ce ati simtit?
V. Putin: Intre noi s-a statornicit cu adevarat o relatie personala buna, o pretuiesc, il socotesc ca un partener onorabil, pe care te poti baza, un om respectabil.
Intrebare: Dupa 11 septembrie D-stra ati fost printre primii care ati venit in sprijinul Statelor Unite.[…]. Nu credeti oare ca SUA si Rusia au ratat ocazia de a actiona cu mai multa putere si cooperare in domeniul antiterorismului, datorita Irakului, datorita faptului ca ati considerat interventia in Irak ca o greseala?
V. Putin: Noi am fi putut actiona mult mai concertat, deci mult mai eficient, aceasta in mod précis. Dar, incercand sa nu ma lungesc la vorba, pot spune ca, totusi, colaborarea dintre specialisti domeniilor respective exista, nu intotdeauna ii putem demonstra existenta, dar trebuie sa va spun ca ea exista efectiv. In ceea ce priveste promovarea securitatii, in sensul real al cuvantului, securitatea cetatenilor Rusiei si a cetatenilor Statelor Unite ale Americii este in preocuparea noastra majora. Rezultatele muncii noastre comune de specialitate, putem sa le consideram satisfacatoare, fiind si astazi in stare sa preintampinam actiuni serioase ale potrivnicilor nostri asupra cetatenilor nostri, aceasta facandu-se de o vreme si chiar in aceste zile se realizeaza cu success.
Si ceea ce am afirmat nu e o fraza de confidentialitate, nici generalizatoare. Eu vorbesc avand la baza rezultate concrete ale activitatii de preintampinare ale unor actiuni deosebit de concrete, indreptate fie impotriva noastra, fie impotriva americanilor, a cetatenilor tarilor noastre, masuri reusite ca rezultat a colaborarii noastre.
Intrebare: Vorbiti despre Presedintele Bush, dar ati avut convorbiri si cu Presedintele Clinton. Ati putea sa faceti o comparative a stilurilor dansilor, a posibilitatilor lor intelectuale, sa va referiti la modul cum au reactionat la intrebari, puteti face o asemenea comparatie?
Raspuns: Desigur, as putea sa fac acest lucru, dar chiar credeti ca il voi face? Eu ii respect mult si pe unul, si pe celalalt politician, pentru a-mi putea permite sa fac asemenea comparatii si observatii.
Dar imi amintesc cu ce am inceput. Presedintele Eltin m-a trimis in Noua Zelanda la SAMIT-ul ASASE. Eram pe atunci prim-ministru cu destule perspective politice controversate, multe dintre ele nu-mi erau foarte limpezi. Dar Clinton atunci era deja un om arhicunoscut,r espectat si in propria tara, si in lume. Era un lider recunoscut al lumii. Imi amintesc cum, dupa pranzul comun, cand Clinton s-a ridicat de la masa, a dat ocolul ei, o masa imensa la care sezusera foarte multi lideri ai ASASE, s-a apropiat de mine si mi-a soptit la ureche: ”Volodia, iti propun sa iesim impreuna, amandoi”. Pentru mine a fost un lucru neasteptat, iar continuarea a fost asa: m-am ridicat langa dansul, toti ceilalti colegi s-au dat la o parte, realizand un coridor uman de trecere, iar noi doi, impreuna, am inaintat pe acest coridor in aplauzele celor prezenti. Nu voi uita niciodata si azi ii multumesc Presedintelui. Si, in general, fara a lua in considerare deosebirile de vederi asupra unor probleme, astfel de dovezi de omenie, de atentie si curtoazie, de relatii de bunavointa si bunacuviinta intre oameni, cultura relatiilor interumane intre personae de prim rang este o relatie deosebita, de o importanta covarsitoare.
Intrebare: Cum am putea, oare, caracteriza convingerile D-stra religioase?
V. Putin: Pot spune cu toata convingerea ca, dupa parerea mea, valorile morale fara de care n-ar putea supravietui societatea omeneasca in intregul ei, nici cetateanul concret, nu pot fi altele decat cele religioase. Iar in ceea ce priveste institutia concreta, Biserica, aceasta este o alta problema. Cum s-a mai spus, daca Domnul Dumnezeu exista, El nu cunoaste faptul ca oamenii au pareri diferite despre Biserica.
In legea noastra scrie ca la noi sunt patru religii traditionale, patru. Partenerii nostri americani ne-au criticat pentru aceasta, dar asa au concluzionat legiuitorii nostri si in aceste patru religii traditionale ruse se includ: ortodoxismul, iudaismul, islamismul si budismul.[…].
Eu multumesc mult oamenilor pentru faptul ca au perceput pozitiv faptul ca eu, in cei 8 ani, am muncit cu adevarat, cinstit, ca un rob la galera, in fiecare zi. Si eu vad, fireste, ca cineva poate sa nu fie inteles, asa cum, poate, n-am fost intotdeauna inteles nici eu. Dar eu nu consider ca cei ce nu m-au inteles sunt vinovati cu ceva, eu chiar cred ca si pentru aceasta sunt eu cel vinovat: inseamna ca nu am fost in stare sa ajung pana la ei; inseamna ca n-am muncit atat cat as fi putut. Dar, in intregul ei, tocmai aceasta ma face sa fiu satisfacut, multumit.
[Nota:parantezele punctuate indica absente nesemnificative din textul tradus.]
Nu inteleg si doresc o explicatie,de ce apare ca autor al interviului tradus de mine si trimis din Denver revistei,d-l Sorin Cismariu??Astept un raspus.
D-le Tomus,
Din felul cum este setat portalul, articolul PARE intradevar sa aiba ca autor pe mine, Sorin Cismaru. Eu sunt de fapt editorul rubricii de Politic.
Ceea ce trebuia sa faceti era sa introduceti textul dvs. prin link-ul din rubrica Politic (exista in pagina principala indicatia „Cum postam”). Articolul dvs. a fost trimis pe adresa mea de email iar eu doar l-am postat in rubrica. De aceea, portalul „agata” numele meu imediat dupa titlu.
Numele dvs. insa, apare imediat inainte de textul articolului.
Putem remedia acest inconvenient daca postati dvs. direct in rubrica, urmarind indicatiile mai sus amintite. Odata primit materialul vom sterge articolul existent (cu numele meu) si re-introduce articolul, care va afisa numele dvs.
Va cer scuze daca v-am creat inconveniente si va asigur ca nu doresc in nici un fel sa-mi atribui merite pentru munca altora. Va astept cu interes cu alte materiale si eventuale sugestii.
Cu stima,
Sorin Cismaru
Am inteles explicatia. Scuze pentru interventie. Multumesc pentru raspuns.
Aveti ce aveti cu acest articol!N-ati nimerit nici de acesta data autorul Ma mir de domnul Felix ca accepta aceasta greseala.Dar ,de data aceasta,chiar n-am inteles mo-bilul greselii,pentru ca,stiindu-va cat sunteti de meticulosi,pare o greseala din prea multa rigurozitate.Recititi si dialogul de mai sus.In consecinta solicit o explicatie.
Cu cine vă certați domnule Tomuș?
In general nu-mi place sa las fara raspuns nici o replica,cat ar fi ea de acida.In consecinta,ca raspuns la intrebarea d-stra complet in afara problemei puse in discutie si dovedind o crasa lipsa de respect pentru efortul celui care va expediaza din cand in cand o contributie,va raspund ceea ce simt:ma „cert”cu morile de vant.Deci,mai cititi inca o data si,poate,va dumiriti ca nu e o „cearta”,ci o ne-
cesara corectare a unei erori.