caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Referendum în Grecia

de (4-7-2015)
21 ecouri

 
Duminică 5 iulie are loc în Grecia un Referendum la care electoratul va răspunde la întrebarea:

„Trebuie să fie aprobat planul de accord pe care Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetrar Internaţional l-au depus la şedinţa EuroGroup din dată de 25.06.2015 şi care se constituie din două secţiuni care împreună formează o propunere generală a celor citaţi?

Primul document se intitulează Reforme pentru împlinirea prezentului plan cît şi pe viitor şi al doilea document are titul Analiză preliminară a datoriei.”

Există două căsuţe care pot fi completate prin aplicarea unei cruci, purtînd inscripţia

NU pentru respingere (sus)

DA pentru aprobare

În fapt, cu dată de 30 iunie Grecia nu se mai află în programul de ajutorare, condiţie pentru ca să se poată reinoi sau modifica un program, şi prin urmare întrebarea nu mai este de actualitate, fiind doar orientativă.

Chiar dacă rezultatul votului ar fi DA, nu mai există o ofertă în vigoare.

Pentru a se ajunge la un nou program de ajutorare, Grecia trebuie să înceapă procedura prin depunere a unei noi cereri care să fie examinată în şedinţa EuropGroup şi să fi aprobată de parlamentele ţărilor membre, ca apoi să se treacă la negocieri, care pot avea orice rezultat.

Societatea elena este puternic divizată de acest referendum – conseciţă importantă încă înainte de exprimarea electoratului – iar după aflarea rezultatului am putea să vedem un rezultat care să influienteze scena politică şi să ducă la alegeri anticipate.

Curentul de opinie pentru exprimare prin vot DA a fost în creştere în ultima săptămînă şi a cuprins 96% din emisiunile de televiziune care au prezentat în special actori sau personalităţi din diferite domenii care fac campanie în această direcţie, fie prin declaraţii, fie prin mitinguri de amploare care reiterează sprijinirea valorilor europeene.

Chiar dacă în următoarea săptămînă se vor efectua paşi rapizi în noile negorieri, finalizarea unei înţelegeri care să aducă numerar băncilor elene şi statului grec ar putea să dureze foarte mult şi prin această se va întîrzia o normalizare a situaţiei.

Un interval de incertitudine de încă o luna este posibil şi prin aceasta economia şi societatea vor fi afectate grav.

La început relaţia Europa-Grecia a fost prezentă că fiind cea dintre furnică şi greiere. În fapt este o situaţie mult mai complexă, cu mulţi actori – ţările din zona euro – şi cu o mai mare greutate în relaţiile dintre aceştia.

Europa pare şi ea în schimbare şi dacă triumviratul Franţa, Germania şi Regatul Unit putea să impună o line Uniunii Europeene, acum există numai un lider cu un adjunct şi cel de al treilea pe care de îndepărtare.

Lipseşte o uniune politică şi un pragmatism în luarea deciziilor.

Încerc să fiu imparţial în analizarea relaţiei Grecia şi EuroGroup fără să pot să nu găsesc greşeli de amblele părţi.

Situaţia zilei de după referendum nu va fi caracterizată de Win-Win în care şi Europa şi Grecia ar putea cîştiga ci numai Win pentru Europa care va trebui să se adapteze situaţiei şi să-şi mpuna punctul de vedere.

Să efectuăm o divagaţie pe plan sentimental şi cel pragmatic.

În tinereţe am fost atras în mod fanatic de o prezenţa cu promiţătoare şi de success în toate domeniile.

Încă nu îmi dau seama cum eram privit eu provincial de cineva de success care se găsea la nivel superior de prosperitate.

Nu am reuşit să stabilesc o relaţie constantă de durata, dar la început era ceva stimulant să înţelegi cealaltă parte şi au existat doi concurenţi care au avut ofertele lor care nu s-au finalizat.

La ţară se spună că atunci cînd o pereche este potrivită, Dumnezeu nu a vrut să strice două case.

Tocmai aici este esenţialul şi în politică.

Prezenţa atrăgătoare încă din tinereţe este chiar Europa.

Europa a încercat să cuprindă Elveţia şi Norvegia, dar la acel moment nu erau potriviţi şi pragmatismul a prevalat şi fiecare îşi continuă drumul.

Grecia şi alte ţări mai mici s-au simţit atrase de Europa şi au trecut la convieţuire pe baza unui sentiment sincer.

Se pare că nu exista o potrivite şi că timpul a adus la suprafaţă atenauarea sentimentelor şi apariţia diferenţelor de caracter.

Greecia este la antipodul Norvegiei şi a Elveţiei.

Grecia se află mult sub media Europei, cînd peste medie se află Norvegia şi Elveţia.

Indiferent de rezultatul referendumui şi chiar în cazul unui nou acord de salvare a Greciei, problema pragmatică a compatibilităţii dintre Europa şi Grecia va dăinui.

Se pare că nici în Europa şi nici în Grecia nu există voinţa politică de separaţie.

Totuşi eforturile părţilor de pînă acum au eşuat în practică.

Greece_2015_referendum_ballot

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (5-7-2015 la 08:16)

    Dl. Muşat ne scrie:

    „Exista elemente noi ca indicativ ca rezultatul va fi NU.

    Dimineata jurnalistii indemnau la intelegere, impaciuire si armonie.

    Exista opinii privitor la o mare campanie de dezinformare de care ziaristii si TV ar fi practicat-o.

    Deci in general ar vrea sa arate ca au gresit si isi fac mea culpa.

    Separat firme de diferite marimi au planuri pentru ziua de dupa day after. Unele firme nu au platit salarii altele, foarte putine, au platit, si o exceptie a platit jumatate numerar. Multe firme au dat concedii.

    Va trece mult timp pina cind se va linisti situatia.”

  • Nicolae Musat: (5-7-2015 la 08:35)

    Ma aflu in fata intrarii unei sectii de votare iar la poarta exista doua mici grupuri care impart fluturasi cu da si nu.

    Numarul votantilor care iau foi cu „nu” este mai mare si la fel dupa vot – mai multi oameni vorbesc cu cei din gruparea n”u”. Pe gard este un afis „nū” cu insemnele Syriza .Posibil ca in timp sa vina la vot mai multi sustinatori ai „da”.

    Daca in primele ore ale diminetii votanti cu virsta peste 50 de ani erau preponderenti dar in timp apar virste mai mici in scadere, oameni cu familie care adduceau parinti pensionari si acum familii tinere cu copii pina in 14 ani. Tinerii necasatoriti intirzie.

    Daca avem in vedere in vedere autoturismele cu care vin votantii, observam ca sunt foarte putine si ca majoritatea vin pe jos iar in timp vin autoturisme si mai mari in special de familie sectiune care va aparea si dupa orele prizului.

    Starea de spirit a votantilor este mai destinsa decit in primele ore iar la umbra se opresc grupuri de oameni in special cunostinte care par sa discute subiecte fenerare incepind cu sanatatea celor in virsta si intimplari si birfe despre rude.

  • Alexandru Leibovici: (5-7-2015 la 10:54)

    Alte fotografii de la autorul articolului:

    http://acum.tv/wp-content/uploads/2015/07/IMG_20150705_120941.jpg
    In centrų: un militant pentru NU, probabil din cadru Syriza de guvernamint, incearca sa convinga un votant. Campania a incetat vineri laa ora 24, dar practica o prelungeste…

    Secţie de vot:
    http://acum.tv/wp-content/uploads/2015/07/IMG_20150705_131433.jpg

  • Nicolae Musat: (5-7-2015 la 15:44)

    La ora 19:00 ora locala si la Bucuresti se vor da publicitatii sondaje de opine efectuatea azi.

    Nu exista nici o masuratoare la iesirea de la vot.

    Dupa tonul ziaristilor si al comentariilor politicienilor si reprezentatilor breslelor profesionale in special ale patronilor, comerciantilor, se intrevede un scor pentru NU mult mai mare decit cel estimat si reflectat de mediile de informare in masa.

    Exista parerea ca de miine incepe o noua zi cu scaderea nivelului de trai si al activitatii economice si vom vedea o alta situatie mult mai grea.

  • Nicolae Musat: (5-7-2015 la 16:04)

    5 sondaje de opinie dau avans votului NU cu marje de la 3 la 5 procente.

    Sondajele au marje mare de erorare si este posibil sa avem diferenta mai mare in favoarea NU, sau aporopiere.

    La ora 21 se vor da pubilicitatii primele rezultate partiale.

    Impresia zileleor anterioare pe baza emisiunile TV dadea o imagine opusa si se estima ca DA va prevala.

  • Nicolae Musat: (5-7-2015 la 17:45)

    Purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne a anuntat estimarea rezultatului referendumului ca putind sa depaseasca 61% pentru optiunea NU.

    Ne aflam in fata unei situatii de constructive ambiguity in care fiecare poate interpreta rezultatul dupa cum ii place si sa fie fericit ca are sperante de viitor ca va fi avantajat si ca are dreptate.

    Ne intrebam care ar putea fi scopul unui asemena de referendum pe linga cel prezentat mai sus.

    Primul gind este acela de a se folosi referendumul si a-l face imposibil sa fie folosit in viitorul apropiat pe un subiect si important reflectat in intrebare clara.

    De acum inainte grecii nu vor mai dori sa organizeze referendum pentru mai multi ani, chiar daca ar aparea o situatie care ar impune referendum.

    Deci daca in viitor Grecia ar fi in situatia de a alegere intre a ramine in zona euro sau sa o paraseasca, sau daca va trebui sa decida daca un tratat important cu implicatii pe mai multe generatii trebuie sa fie adoptat si ratificat atunci ramine numai calea parlamentara.

    Practic s-a consumat in van si s-a spulberat, dreptul poporului de a decide.

  • Alexandru Leibovici: (5-7-2015 la 20:56)

    Eu cred că este mai bine pentru Zona Euro ca Grecia s-o părăsească, altfel situaţia „sabia lui Damocles” poate continua încă mulţi ani, cu alte zeci de miliarde şi lipsă de reforme structurale. Se vede că populaţia nu este dispusă la schimbări, crede că se poate continua aşa la nesfârşit. Deci acest NU masiv ar trebui să îndemne UE la fermitate şi s-o lase să părăsească Euro la o adică.

    Iar când nu va mai fi în Zona Euro, va reveni la Drahmă, iar pe asta va avea toată libertatea s-o manipuleze (şi să creadă că aşa va ieşi mai uşor din criză, cum propăvăduiesc unele teorii monetare). Măcar nu vor pune în pericol pe alţii…

  • Victor Manta: (5-7-2015 la 22:53)

    În articolul « Europa şi limitele migraţiei » autorul scria: « E foarte comod şi profitabil electoral să faci, astăzi, politică şi demagogie de stînga. Ce va fi mîine nu contează ».

    Este interesant că cele scrise se potrivesc foarte bine şi la referendumul grecesc. Se vor găsi destule guverne de (centru-) stânga din EU, cel al Franţei fiind primul candidat, care vor prelua din argumentele extremei stângi greceşti (demnitate, democraţie, şantajare, etc.) pentru a continua, sub o formă sau alta, susţinerea unui sistem falimentat.

    Aşa cum scria dl. Muşat, cu acest referendum „Practic s-a consumat in van si s-a spulberat, dreptul poporului de a decide”. Cu un guvern şi parlament grec scăpat de controlul popular şi cu o EU dezunită nu văd o soluţionare echitabilă a problemei datoriilor greceşti, care riscă să aibă soarta fostelor datorii ruseşti acumulate până în anul 1917.

  • Nicolae Musat: (6-7-2015 la 07:56)

    Va multumesc pentru comentarii.

    Ministrul finantelor Yanis Varoufakis a demisionat.

    Va trebui un inlocuitor si poate un independent ar fi o alegere menita sa stearga memoria ultimilor luni.

    Posibil ca tot ce am observat pina acum sa fi fost varianta unui plan anterior.

    Nu este exclus ca in parte acest plan sa fi fost decis cu partenerii de convorbiri dar nu toate cele din intelegerea din 22 februarie au fost resectate.

    Ambele parti sunt de parerere ca cel mai dificil este sa fie convins electoratul grec.

    Cred ca noile convorbiri anuntate de guvern vor dura mult si ar putea sa se impotmoleasca.

    Chiar daca se ajunge la un acord este posibil ca implementarea sa esueze.

  • Alexandru Leibovici: (6-7-2015 la 09:20)

    > Ministrul finantelor Yanis Varoufakis a demisionat.

    Însemnă că grecii sunt conştienţi că urmează să cerşească la UE şi că Varoufakis ar fi într-o poziţie foarte proastă, după toate porcăriile pe care le-a spus despre cei de la care ar fi urmat să cerşească.

    În ceea ce mă priveşte, regret că sunt acum mari şanse ca Grecia să rămână în euro

  • Nicolae Musat: (7-7-2015 la 08:36)

    The day after:

    Luni sefii de partid s-au reunit la chemarea resedintelui elen Prokopis Pavlopoulos si au emis un comunicate prin care dau mandat Primului-Ministru Alex. Tsipra sa angajeje convorbiri urgente cu scoul obtinerii unui acord cu aliatii din UE.

    Ministrul Apararii P. Kamenos a declarat ca trebuie sa se ajunga la un acord cu Europa cu orice sacrificii.

    Deci rezultatul referendumului nu are nici o imortanta.

    Cum a ajuns electoratul sa raspunda cu NU majoritar si cum a ajuns ca o parte sa cada in lasa Syriza este o chestiune comlicata care tine de greselile efectuate de guvernele elene si Uniunea Europeana in ultimii 6 ani de criza.

    Am putea spune ca aceste greseli tind sa se repete si ca oricite acorduri se vor incheia si oricit timp se va acorda pentru implementare rezultatul va fi un esec asa cum cu esec s-au soldat si acordurile anterioare.

    Pentru Grecia va fi o catastrofa totala si continuarea unei crize umanitare existente si azi.

    Pentur Europa va fi o situatie dificila atunci cind electoratul va constata ca s-au cheltuit multe miliarde fara rezultat.

    Sigur ca politicienii vor iesi basma curata pentru intelepciunea de a fi pierdut multe miliarde sau poate vor inventa o poveste credibila.

    Pe scurt Grexit este sigur si este chestiune de timp.

  • Victor Manta: (7-7-2015 la 19:43)

    Dl. Musat scrie: „Pentru Grecia va fi o catastrofa totala si continuarea unei crize umanitare existente si azi”.

    Oare despre ce criză umanitară este vorba? De regulă refugiaţii evită să intre în ţările care suferă de crize umanitare, dar totuşi fac ce pot pentru ca să intre în Grecia.

    Îmi permit să afirm că în Grecia se trăieşte mai bine decât în România, ţară despre care nu ştiu că ar suferi de pe urma unei crize umanitare.

  • Nicolae Musat: (8-7-2015 la 05:01)

    Vorba din popor: durerea altuia este un vis.

    Ceea ce se poate spune cu siguranta la timpul trecut este ca pensionarii erau mult mai bine in Grecia decit in Romania.

    Criza a distrus segmente din populatie care nu se vor reface niciodata.
    Planul genrros al guvernului este sa asigure celor fara venit mincare de 2 euro pe zi.

    In ultimii ani s-au implicat institutii si organizatii de binefacere care insa nu fac fata situatiei.

  • Victor Manta: (9-7-2015 la 00:17)

    @Nicolae Musat

    >Vorba din popor: durerea altuia este un vis.

    Cu alte cuvinte oamenii sunt nesimţiţi. Nu cunosc acest proverb şi mă cam îndoiesc că este românesc.

    >Ceea ce se poate spune cu siguranta la timpul trecut este ca pensionarii erau mult mai bine in Grecia decit in Romania.

    Cred că se poate spune şi la timpul prezent, pornind de la datele statistice generale, de exemplu Eurostat.

    http://cursdeguvernare.ro/datele-eurostat-nivelul-de-trai-din-romania-a-crescut-in-perioada-de-criza-pozitionarea-la-nivel-european-din-perspectiva-aderarii-la-zona-euro.html

    >Criza a distrus segmente din populatie care nu se vor reface niciodata.

    M-ar interesa foarte mult să aflu care segmente din populaţie au fost definitiv distruse, ce le-a distrus şi cum se ştie că rezultatul este definitiv.

    >Planul genrros al guvernului este sa asigure celor fara venit mincare de 2 euro pe zi.

    Cine sunt cei fără venit? De unde provin ei? Pe ce perioadă de timp se asigură ajutorul de şomaj şi cum se reînoieşte dreptul de a-l primi?

  • Nicolae Musat: (9-7-2015 la 07:55)

    Sa incercam sa intelegem urmatoarelele:

    – Ati simtit cum este scoaterea nervului dentar cu o anestezie care nu a prins? Dar dureri in incheieturi in degete, incheieturi, in sold sau in bazin ? Ati simtit ce inseamna sa te lase sotia ?

    Dar sa lucrati la 40 de grade Celsius cu 10 ani in urma si apoi sa incercati acum ? Ati efectuat gauri pentru suruburi si sa le pregatiti in materiale de dur aluminiu.

    Ati gatit pilaf in masina de gatit interbalica si sa puneti toate ingradientele de la inceptut inclusiv carnea de pui si sa iasa foarte bine si sa nu se prinda.

    Ati incercati sa pregatiti peltea din coarne de la Babadac si sa reuseasca perfect?

    Toate acestea sunt experiente unice, pe care orcit le-am descrie nu seamana cu realitatea trairii acestora.

    Experienta directa este diferita de orice descriere intrucit reprezinta realitate traita.

    De exemplu eu nu am nascut si nu stiu ce inseamna oricit mi s-ar explica.

    Cit priveste statistici si analize sunt cit se poate orientate.
    Exeplu in sfirstiul anilor ’90 se anunta cum scade inflatia si Grecia se apropie de parametrii ceruti pentru a se adera la euro.

    Productivitatea, cistigurle si cifrele economice erau la virful Alpilor dar daca ne discutam cu oameni din diferite companii si ne intrebam pe ce se bazeaza minunea economica nu se gasea nici o explicatie, nici inventii, nici restructurari nimic care sa o justifice.

    In schimb paturi din populatie inchideau afacerile si negotul mic si mijlociu si traiau din mici venituri si din pensia parintilor.

    Segmente de populatie afectate incepind de jos sunt mici mestesugari, mici ateliere, producatori de pantofi, camasi, apoi orice producatori de produse importante din Asia.

    Exemplu din mica librarie traiau doi sau trei oameni dar au inchis intrucit nimeni nu citeste si nimeni nu mai invata.

    Tot ce este legat de mincare traditionala in orase in cartiere obisnuite.
    O impresie ar putea face mersul pe strada in aceste cartiere in care majoritatea au inchis afacerea.

    La fel este si in centru.

    Multi producatori agricoli au inchis.

    Apoi fabrici mijocii care au inchis. Unii au incercati sa se salveze mergind in in Bulgaria dar si acolo multi au inchis.

    Nimic nu mai merge iar acum cum nu exista nici o centima nimeni nu mai cumpara si nu mai vinde.
    Cei fara venit sunt cei care au inchis afacerile, cei intrati in somaj si nu mai au ajutor dupa 1 an, agricultori in special fara teren, pescari si lucratori turism si lucratori si muncitori.

    In total sunt inregistrati la somaj 27% din forta de munca si sub 9% primesc ajutor.
    Altii nu sunt inregistrati intrucit provin din categorii care nu se incadreaza si altii sunt pusi ca liber profesionisti care poate lucreaza doua saptamini pe ani la un centru telefonic de informare comerciala.

    Sa nu ajungi la nanghie.

    Cam aceasta scrie la inceputul romanului nenorocitului de la Notre-Dame.
    Ar trebui sa va povestesc pe acest subiect.
    Un tinar lovit de soarta in anii copilarii a inceput sa citeasca cu pasiune cind a intrat la liceu si apoi am discutat pe acest subiect pe care dorea sa inteleaga.

    Azi este un om de cultura deosebita si reusit profesional si nu numai.
    Important este sa exista vocatie.

  • Nicolae Musat: (9-7-2015 la 09:23)

    Comentariu care va supara:

    In Grecia se desfasoara de mai multi ani o campanie de distorsionare a realitatii si influientarea opiniei publice.

    Cele mai ciudate exprimari de multe ori neintelese si de cei care le folosesc sunt puse in „gura poporului” si se interpreteaza ceea ce doreste fiecare ca fiind o comanda superioara venita direct de la suveranul absolut si anume poporul care s-a exprimat in alegeri, sau recent in referendum.

    Minciuna nu are limite dar politicienii si presa merg inainte si nu tin seama de nimic.

    In cazul deputatilor posiblitatea este fara limite si nimeni nu ii poate trage la raspundere.

    Aceasta este limita democratiei „CEL MAI MIC RAU”

    Cine voteaza in Grecia este o victima sigura.

    In Grecia votul este imputernicire in alb si fiecare deputat face ce vrea cu puterea cu care a fost investit.

    Dar nu putem spune nimic intrucit s-ar putea primi voturi cu blam si am fi caracterizati dusmani ai democratiei pure.

    Revin la paradigma lui Iremia care a lasat multi urmasi in Grecia in rindul politicienilor care totdeauna dau cu oistea in gard.

    Pina si un autoturism modern este mai destept decit sistemul din Grecia. Autoturismul are ABS, pe cind sistemul din Grecia totdeaua merge spre prapastie sau spre stilpul de curent.

    Imediat dupa referendum politicienii au interpretat votul ca fiind ordin din partea electoratului sa se pastreze Grecia in euro. De unde rezulta aceasta nu se stie intrucit alta a fost intrebarea referendumului. Chestiunea este repetata si in Parlamentul EUropean in care grecii declara ca 80% din populatie vrea sa ramina in zona euro.

    Ieri Primul-Ministru a participat la o sedinta a Parlamentului European in care reprezentanti curentelor politice au tinut discursuri si au efectuat recomandari.

    Daca ma veti intreba ce nume mi-a ramas in memorie voi raspunde Guy.

    Reprezentantul grupului liberal Guy Verhofstadt a tinut un discurs memorabil la care numai tonul extragerat de nelinistit precum al unui mediteranian urmarit de sarazini. [Cuvântarea lui Guy Verhofstadt https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=P84tN0z4jqM /Mod.]

    Discursul a fost foarte bine documentat si se poate afirma cel mai apropiat de realitatile Greciei si mai ales al aparatului de stat bazat pe partidul de putere, favoruri clientelei politice si ciuburcuri.

    Guy Verhofstadt a reprosat si lipsa de reforme si lipsa de vointa politic apentru schimbare cit si tendinta Syriza de a continua traditia partidelor de la putere de a-si implata oamenii si de a conduce absolutist.

    Totusi pina acum nimeni din EuroGroup nu a mers asa de departe si a ignorat aceste elemente.

    Se pare ca situatia din Grecia este tolerata din motive necunoscute.

  • Victor Manta: (10-7-2015 la 21:06)

    @Nicolae Musat

    Mulţumesc pentru răspunsurile dvs. Constat că afirmaţia dvs. „Comentariu care va supara” nu a supărat pe nimeni, drept care s-ar putea trage concluzia că aţi fost poate prea blând.

    Iată ce am aflat despre Grecia, atât de năpăstuită în ultimii ani:

    Greece has a capitalist economy with a public sector accounting for about 40% of GDP and with per capita GDP about two-thirds that of the leading euro-zone economies. Tourism provides 18% of GDP. Immigrants make up nearly one-fifth of the work force, mainly in agricultural and unskilled jobs. Greece is a major beneficiary of EU aid, equal to about 3.3% of annual GDP.

    http://www.indexmundi.com/greece/economy_profile.html

    Am aflat de la dvs. că in Grecia există 27% şomeri, şi că “Multi producatori agricoli au inchis”. Pe de altă parte 20% din munca din agricultură şi cea necalificată este efectuată de imigranţi.

    În ciuda faptului că grecii sunt un beneficiar major al ajutorului EU, constatăm, şi datorită dvs., că situaţia populaţiei s-a deteriorat. Ne putem întreba cu suspiciune unde s-a dus de fapt acest ajutor, fiind vorba de o ţară tipic balcanică, cu care suntem în bună măsură familiarizaţi?

  • Nicolae Musat: (11-7-2015 la 04:41)

    Poate ca subiectul ajuns la saturatie.

    Eu il traiesc in fiecare zi si ma intreb daca Europa trebuie uitata abandonata si atentia sa fie indreptata spre Orientul Indepartat.

    Europa este o cantitate neglijabila si un continent fara viitor.

    Poate ca fascisti din partidul Xrysi Avgi se vor tine de cuvint si ma vor goni.

  • Victor Manta: (11-7-2015 la 19:58)

    >Poate ca subiectul ajuns la saturatie.

    Se poate, chiar dacă în media este mai prezent ca oricând.

    >Europa este o cantitate neglijabila si un continent fara viitor.

    Vorbe grele, aruncate fără argumentare şi, în consecinţă, în vânt.

  • Nicolae Musat: (11-7-2015 la 22:32)

    Dupa atitia ani de criza fascistii detin locuri in parlament si se pot reactiva inckusiv impotriva minoritatilor si strainilor.

    Astfel, in piete populare sau talciocuri dar si in ocazii sau chiar cind vrei un reparator, poti sa dai peste elemente radicale periculoase si amenintatoare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Codul bunei neveste” (1934)

"Căsătoria este o loterie: iată o vorbă ce s'a banalizat şi care, totuşi, oricât ar fi repetată, îşi păstrează veşnic...

Închide
3.133.108.66