caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

„Vorbim despre o mare crimă a Uniunii Sovietice, care a culminat cu protocoalele secrete din august 1939”

de (15-5-2015)

 
Ce spun experţii despre declaraiile laudative la adresa Pactului Ribbentrop-Molotov ale lui V. Putin.

Pactul din 1939 între Germania fascistă şi Uniunea Sovietică a lui Stalin a revenit recent în atenţia preşedintelui Rusiei Vladimir Putin ca un moment care a „a avut sens” în acel moment pentru „asigurarea securităţii Uniunii Sovietice”. Şocant este că declaraţia a fost făcută săptămînă trecută într-o conferinţă de presă comună cu cancelara Germaniei Angela Merkel. Relatarea corespondentului Europei Libere Robert Coalson este rezumată de Oana Serafim.„Când Uniunea Sovietică a înţeles că a fost lăsată singură faţă în faţă cu Germania lui Hitler, a luat măsuri ca să evite confruntarea directă şi atunci a fost semnat pactul Molotov-Ribbentropp. În acest sens, eu imparatsesc opinia ministrului nostru al culturii că acest pact a avut sens pentru a asigura securitatea Uniunii Sovietice.”

Anul trecut în noiembrie, la o conferinţă cu tineri istorici, Putin a aparat acest pact, declarînd rîzînd că prin el a fost „pedepsită” Polonia care a şi-a luat „răsplata”.

Ministrul rus al culturii Vladmir Medinsky, cel citat de Putin în declaraţia făcută pe 10 mai, declarase că pactul Molotov-Ribbentrop a fost „o mare victorie a diplomaţiei sovietice”.

Nikita Petrov, cercetător la fundaţia Memoria, care a studiat documentele terorii staliniste crede că această abordare este de-a dreptul aberantă:

„Vorbim despre o mare crimă a Uniunii Sovietice, care a culminat cu protocoalele secrete din august 1939 ce stabileau sferele de influenţă, şi nu numai că stabileau aceste sfere de influenţă, dar ocupau şi distrugeau independenţa unor state vecine. Aceasta este o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale.”

Reamintim că pactul Ribbentrop-Molotov era un pact de neagresiune între cele două puteri şi că a avut şi protrocoale secrete prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit estul Europei.

La cîteva zile după semnarea acordului, Polonia a fost invadată la 1 septembrie de către Germania iar estul ei a fost invadat de Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică ocupă apoi şi ţările Baltice în 1940.

Istoriografia sovietică a negat existenţa protocoalelor secrete, chiar dacă ele au fost publicate de Statele Unite după ce au fost găsite în Germania.

Liderii Rusiei nu au avut mereu această părere despre momentul 1939.

În 1989, congresul deputaţilor poporului a condamnat oficial printr-o rezoluţie acest pact, dar documentul aşa cum este şi protocoalele secrete au fost aduse la cunoştinţă publicului din URSS abia în 1992, cînd au fost publicate de Ministerul rus de externe.

Dramaturgul rus Aleksandr Gelman era deputat în acest organism sovietic în 1989:

„A fost o zi deosebită. Pînă la urmă adevărul a ieşit la iveală. Sigur că toată lumea ştia adevărul, dar în acea zi şi poporul nostru află, în sfîrşit, adevărul.”

La şedinţa din 1989 a participat şi Vitautas Landsbergis, cel ce avea să devină primul preşedinte post-sovietic al Lituaniei. El a spus Europei Libere că în perioada 1980 – 1990 a existat un efort real al Rusiei de a-şi asumă istoria şi de a-şi normaliza relaţiile istorice cu vecinii.

„Am semnat acorduri cu ei aşa cum fac oamenii normali, cum fac statele între ele. Yeltin nu mai vroia să cucerească ţările astea. Dar după el, au venit la putere nişte politicieni revanşişti. El vroia, cel puţin la început, să privească într-un mod nou realitatea, să facă din Rusia un stat non-comunist şi care să nu mai fie la cheremul KGB-ului. Dar acel moment a fost pierdut.”

Chiar şi Putin a avut o altă părere despre acest pact în 2008, cînd era premier şi declara la o reuniune cu liderii ţărilor baltice:

„Luaţi va rog în considerare declaraţia Congresului Deputaţilor Poporului din 1989 unde se scrie negru pe alb că Congresul condamnă pactul Molotov Ribbemtropp şi consideră că nu are nicio valoare legală şi că nu reprezintă părerea popoarelor sovietice ci a fost doar o chestiune particulară între Stalin şi Hitler.”

De ce acum este privit altfel acest pact, considerat unul dintre cele mai ruşinoase ale secolului trecut?

Iată explicaţia analistului Nikita Petrov:

„Întoarcerea de acum la a justifică pactul este o reflecţie a politicii noastre actuale. În aceste zile în Rusia vedem întoarcerea la metodele de divizare a lumii în sfere de influenţă, la înţelegeri secrete. De aceea, mai ales în acest an, vedem aceste apeluri pentru o nouă Yalta, un nou Helsinki. Ele sunt produsul ideii dăunătoare că lumea poate fi divizată, împărţită şi că astfel de înţelegeri se pot obţine. în mod secret an baza aceloraşi principii în care funcţiona şi Uniunea Sovietică şi Germania de atunci.”

Expertul Petrov spune că este uimit de comentariile de pe reţele de socializare despre inexistenţa protocoalelor secrete ale acestui pact şi că acest tip de dezinformare este promovat chiar de unii istorici.

Pentru dramaturgul Aleksandr Gelman reabilitarea mitului lui Stalin şi justificarea pactului Ribbentrop-Molotov este o pantă extrem de periculoasă pe care merge societatea rusă:

„Ceea ce vedem acum este pregătirea unei anume fel de agresiune. Societatea este pregătită să accepte ideea că s-ar putea să trebuiască să luptăm. Chiar dacă în realitate nu există motive reale pentru un nou război mondial, ele pot fi induse prin ideile acestea nebuneşti. Dar trebuie să nu uităm că ideile nebuneşti pot să se transforme în realitate. Ele pot fi acceptate de oameni ca idei bune. Şi cam la acest proces în dezvoltare asistăm noi acum.”

Oana Serafim, 15.05.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
A apărut „Raportul Boris Nemţov” despre agresiunea Rusiei contra Ucrainei

S-a publicat raportul de investigaţie la care Nemţov lucra înainte să fi fost împuşcat mortal în apropierea Kremlinului, la sfârşitul...

Închide
3.139.233.121