caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Societate civila



 

Liberland. Aspiraţia unui microstat sau o simplă glumă?

de (25-4-2015)
11 ecouri
Drapelul Liberland

Drapelul Liberland

La 13 aprilie 2015 politicianul ceh libertarian de 31 de ani Vit Jedlička poroclama un nou micro-stat Republica Liberă Liberland (Svobodná republika Liberland).

Jedlička a stabilit că teritoriul noii republici să fie pe un mic teren de 7 km2, o meandră a Dunării pe graniţa dintre Croaţia şi Serbia. Datorită unor neînţelegeri în stabilirea frontierei, ambele state nu recunosc că această porţiune, devenită acum Liberland, le aparţine.

Scopul lui Jedlička este de a crea de la zero un stat de concepţie libertariană (dimensiunea şi intervenţia administraţiei de stat în treburile acestuia sînt reduse la minim) cu inspiraţie după Monaco (ca micro-stat prosper) şi din stilul de conducere al Elveţiei.

Jedlička, autodeclarat preşedinte al republicii, anunţă că primeşte cereri de cetăţenie. Condiţiile de cetăţenie sînt minime, şi se referă la a nu avea antecendte antiumane ca apartenenţa la partide comuniste sau naziste sau alte grupări extremiste.

În doar două săptămîni de la crerere, informaţia despre acest eveniment pare a se fi dublat în fiecare zi. Iată câteva referinţe:

The Guardian: Liberland: hundreds of thousands apply to live in world’s newest ‘country’

The Independent: Liberland: Man sets up his own libertarian nation, 160,000 register to become citizens

Wikipedia: Liberland

Liberland are o pagină pe Facebook, grupuri de lucru (urbanism) şi, bineînţeles, un sait: www.liberland.org

Există deja un proiect de Constituţie şi, conform informaţiilor de pe sait, s-au primit sute de mii de cereri de cetăţenie. Foarte multe sînt din ţările arabe, Asia şi Africa. Pentru cerere de cetăţenie doritorii se pot adresa aici.

Liberland are motto-ul „Trăieşte şi lasă-i pe alţii să trăiască” („To live and let live”) şi promite un sistem de impozite „benevole”, deci impozit nul pentru cine nu consimte să plătească. Reversul monedei va fi contribuţia minimă a administraţiei în viaţa societăţii. Poate că asta va însemna că fiecare va trebui să rezolve infrastructura şi că şcoală, sănătatea etc. vor fi toate suportate din buzunarul propriu.

În acelaşi timp, scepticii, inclusiv în forma unei declaraţii oficiale a Croaţiei, consideră această iniţiativa că fiind o glumă. Au fost chiar voci în presa suedeză care se tem că un astfel de experiment va retrezi conflicte grave într-o zona care a fost cunoscută istoric că fiind „Butoiul cu pulbere al Europei”.

Nu este greu că partea raţională din noi să claseze direct acest proiect că pe o glumă sortită eşecului. Dar întrucît, cînd e vorba de fenomene complexe, e greu să prevezi viitorul, părerea mea este că în acest moment prezicerile despre ce se va întîmpla cu noul stătuleţ Liberland sînt tot atît de exacte ca cele pe care invitaţii la nuntă lui Maria şi Ion le fac despre viitorul căsniciei lor.

Pînă atunci, vă invit mai jos să vă spuneţi părerea despre viitorul Liberland-ului.

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (25-4-2015 la 15:33)

    Cifra de 160 de mii de aplicanti – cum/cine a verificat-o?
    S-au incasat bani ca donatii? Daca da, de catre cine? Exista o evidenta? Ce s-a facut cu ei pana in prezent?
    Aspiratie – nu cred. Gluma? Nici atat. Scam? Cel mai probabil!

  • Wanda Lucaciu: (25-4-2015 la 15:52)

    Nici nu-mi trece prin cap sa dau bani la acest scam! Mai bine donez la un orfelinat, la o casa de batrini, la un om de pe strada care nu are casa si masa.
    Daca Liberland exista ca o entitate, trebuie sa aibe o patalama la mina care sa arate ca este inregistrata (not-for-profit)si sa arate suma primita prin donatii si cheltuielile associate cu dezvoltarea acestei „tari”

    Eu sint de accord cu Dl Maier…SCAM!!! Dar o fantezie interesanta 🙂

    P.S. Nici nu-mi place desenul steagului! Poate daca imi placea, poate le trimeteam 1 cent 🙂

  • George Petrineanu: (25-4-2015 la 16:05)

    @Wanda, Stefan,
    Intrebarile cu privire la audienta inregistrata si transparenta donatiilor sint cit se poate de justificate.
    As putea spune, in afara de faptul ca nu am niciun raspuns (voi incerca sa-l caut, din ceeace se publica) ca problema donatiilor nu este prezentata ca fiind esentiala, centrala, de catre cei care se intitueleaza reprezentanti ai Liberland.org Nu apare nicio mentiune pe prima pagina si informatiile despre Liberland sint cu mult mai multe si de alta natura.

    Strict vorbind de donatii, intr-adevar, un stat, sau o organizatie, mai ales ca se pretind libertariene au o obligatie la transparenta.
    In ce priveste totusi strict donatiile, atita vreme cit nu se indica destinatia lor, nu sint conditionate de ceva si nu se promite nimic in schimbul lor, nu vad de ce ar fi vazute ca o pacaleala. O donatie este si ea parte a unui contract iar contractele pot fi foarte diferte.
    Pe sectiunea donatii am gasit doar mentiunea: „If you wish to donate Liberland, please, send us any amount of money using one of the following ways: … Thank you for your support! Please note, that donations are non-refundable.”

    Formulat in felul acesta, nu vad cum cineva si-ar face iluzii dupa care, la nerealizarea lor s-ar putea simti pacalit.

    Pentru a fi „scam” trebuie sa existe promisiune sau macar o aluzie mai concreta la faptul ca se promite ceva. Intr-adevar, cei care doneaza se asteapta ca donatia sa contribuie la lansarea acestei initiative. Din felul in care este pornita si explicata, in vazul opiniei publice, imi este foarte greu sa-mi inchipui ca cineva din interiorul acestei organizatii (sa-i zicem asa) si-ar asuma riscul sa delapideze. Ar risca sa fie linsat politic.

  • George Petrineanu: (25-4-2015 la 16:29)

    P.S. Pentru ca am scris acest text precizez ca nu voi da nici „plusuri” nici „minusuri” la comentarii. Eventualele obiectii, completari sau confirmari de opinie le fac prin text explicit.

  • George Petrineanu: (25-4-2015 la 16:43)

    @Stefan:
    Cifra de 160000 de cereri de cetatenie e citata de The Independent de la geek.com, scris de
    Matthew Humphries, News writer and senior editor for Geek.com by day, game designer by night
    http://www.geek.com/news/man-forms-tiny-european-nation-160000-sign-up-to-become-citizens-1620943/

    Marturisesc ca nu stiam de geek.

  • Alexandru Leibovici: (25-4-2015 la 20:18)

    > de a crea de la zero un stat de concepţie libertariană (dimensiunea şi intervenţia administraţiei de stat
    > în treburile acestuia sînt reduse la minim) cu inspiraţie după Monaco (ca micro-stat prosper) şi din stilul
    > de conducere al Elveţiei.

    Inspiraţia principală a Constituţiei este Constituţia SUA, nicidecum a Elveţiei sau a principatului Monaco; acestea două sunt departe de a fi state minimale („libertariene”). Elveţia este ceva mai puţin etatistă decât statele din jur, dar minimalistă este din ce în ce mai puţin.

    > Condiţiile de cetăţenie sînt minime, şi se referă la a nu avea antecendte antiumane ca apartenenţa la partide
    > comuniste sau naziste sau alte grupări extremiste.

    Hmmm… Pe de alt parte, Constituţia zice:

    PART II: LEGISLATIVE RESTRICTIONS

    §12. No law shall abridge the freedom of thought and feeling, or their peaceful expression or dissemination, as in speech, press …

    §11. No law shall abridge the right of freedom of association;

    Prin urmare crearea unor partide comuniste sau fasciste nu este interzisă. Deci iată o contradicţie

    > promite un sistem de impozite „benevole”, deci impozit nul pentru cine nu consimte să plătească.

    Oare?

    Article I: The Legislative Power

    §12. The powers of the Assembly …
    §12(3) to lay and collect taxes

    În general, Constituţia este interesantă, se vrea o îmbunătăţire a cele americane, ţinând cont de defectele şi golurile care au dus la abuzurile ce au avut loc în ultimele 100-120 de ani. Numai că mi se pare cam dezordonată, stufoasă, parţial contradictorie, ca şi cum ar fi fost întocmită nu de o persoană, ci de un comitet 😉 Va funcţiona numai o metodă riguros top down care porneşte de definirea rolului statului în societate, din care să rezulte funcţiile legitime ale acestuia.Iar Constituţia trebuie să le enumere şi să descrie mecanismele prin care se realizează.

    Şi mi se pare că nu este adaptată unui teritoriu de 2 pe 3 kilometri înconjurat de alte ţări… În particular politica constituţională a graniţelor deschise… Deşi se pare că vor fi max. 20’000 de cetăţeni. Dar probabil restul vor fi rezidenţi sau Gastarbeiter. Ca în Monaco?

    Dar cea mai mare problemă practică pe care o văd este că acel teritoriu NU a fost acordat iniţiatorilor, iar recunoaşterea internaţională a graniţelor este puţin probabilă. Drept consecinţă, nimeni nu va dori să investească acolo – pentru infrastructură, locuinţe, economie. În plus, locul pare să fie şi mlăştinos, poate chiar inundabil…

    Nu am remarcat să se ceară donaţii pentru a primi cetăţenia. Este adevărat că se primesc donaţii, dar nu se specifică în ce scop, ceea ce este el puţin o scăpare; să vedem dacă se va corecta.

    O altă problemă este că libertarienii sunt de zeci (sute?) de nuanţe diferite, aşa că n-o să se înţeleagă niciodată între ei, şi acesta va fi sfârşitul nobilului plan 😉

    Astea au fost doar câteva gânduri răzleţe…

  • George Petrineanu: (26-4-2015 la 06:11)

    Mulțumesc Alexandru pentru comentarii!

    Un nou articol aici. Jedlicka susține că are acum 260000 de cereri.

    Meet the eccentric president of Liberland, the world’s newest micronation
    http://uk.businessinsider.com/meet-the-eccentric-president-of-liberland-the-worlds-newest-micronation-2015-4?r=US

  • Stefan N. Maier: (26-4-2015 la 14:38)

    Singura forma de cerere de donatie care nu specifica in ce scop se face donatia este cersitul. Mi se pare o idee extraordinara sa cersesti in numele unei tari care nu va exista niciodata (la fel de bine s-ar putea face aceasta si pentru o tara mai mare, localizata pe Jupiter).

  • George Petrineanu: (25-6-2015 la 10:06)

    Mi se pare ca acest fenomen merita privit macar cu coada ochiului din cind in cind.

    Chiar dacă e repetarea unei povesti vechi, ea se face cu mijloacele anului 2015.

    Poate ca oamenii acestia, in majoritate foarte tineri (comparat cu virsta tipica a functionarilor inalti si politicienilor, peste 40-45 ani) urmaresc mai mult decit cersitul dolarilor.

    http://liberlandpress.com/2015/06/liberland-weekend-the-king-is-dead-long-live-the-king/

  • Alexandru Leibovici: (28-6-2015 la 23:21)

    @George

    De fapt… nu mi-e clar din linkul pe care îl dai care este situaţia actuală cu această nouă ţară

  • George Petrineanu: (29-6-2015 la 05:00)

    @Alexandru

    Da, nu aș putea spune că linkul clarifică ceva. E nevoie de energie să urmărești informația în jurul acestui subiect. Chiar dacă e limitată (o parte din ea e în ceha), trebuie să interpretezi ce consecințe poate avea un anume fapt relatat.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Capra vecinului (ziceri)

Un condiment în exces poate face de nemâncat cel mai grozav aliment. // Umorul îndeamnă la reflecţie, dar nu toţi...

Închide
18.118.10.36