caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

R. Moldova: Eurointegrarea în pierdere de teren conform Barometrului Opiniei Publice

de (17-4-2015)
20 ecouri

 
Numărul celor care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Rusia îl depăşeşte cu aproape 20% pe cel al susţinătorilor eurointegrării.

La Chişinău a fost dată publicităţii astăzi ediţia de primăvară a Barometrului Opiniei Publice. O corespondenţă despre datele referitoare la orientarea externă a ţării.

După o perioadă îndelungată în care cetăţenii moldovenii erau împărţiţi aproape egal între opţiunea europeană şi cea estică, proaspătul BOP arată că numărul celor care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Rusia îl depăşeşte cu aproape 20% pe cel al susţinătorilor eurointegrării. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la UE, numai 40% ar vota pentru. E cel mai mic procent înregistrat vreodată de la lansarea BOP în 2003.

În schimb, numărul celor care sprijină vectorul eurasiatic atinge un record absolut: 58% dintre respondenţi spun că ar vota pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală. Puşi în situaţia să aleagă între cele două opţiuni, în favoarea UV ar decide 50%, faţă de doar 32% care ar alege UE.

Iată cum explică această scădere a atracţiei UE analistul politic Igor Boţan, care face parte din grupul de experţi ai BOP:

„Cei care au guvernat ţara şi s-au numit partide pro-europene au făcut un mare deserviciu Republicii Moldova, de fapt au subminat vectorul european. Este pentru prima oară când constatăm din acest sondaj că diferenţa dintre cei care vor integrare eurasiatică şi integrare europeană deja este de aproximativ 20 de procente. Ceea ce este dramatic.”

Întrebaţi unde cred că nivelul corupţiei este mai înalt? 42% au spus că în Rusia, de două ori mai puţini în UE. Tot la capitolul relaţii externe, acelaşi BOP arată că aproape jumătate din respondenţi cred că este corectă afirmaţia „Crimeea este pământ rusesc” şi că tensiunile şi criza din estul Ucrainei au fost provocate de amestecul Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Dintre liderii internaţionali de cea mai mare încredere în rândul moldovenilor se bucură preşedintele rus Vladimir Putin. Deşi în scădere cu circa 10% faţă de anul trecut, încrederea în Putin rămâne una ridicată – 60%. Liderul de la Kremlin este urmat la mare distanţă de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele României, Klaus Iohanis, şi cel al SUA, Barack Obama.

Cât priveşte încrederea în liderii moldoveni, fostul premier Iurie Leancă se află pe primul loc, cu 8,8%, urmat de liderul socialist Igor Dodon, 8,6%, şi liderul PCRM Vladimir Voronin cu 6,4 procente. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre respondenţi spun că nu au încredere în nimeni.

Autorii sondajului remarcă un declin aproape absolut al partidelor coaliţiei minoritare, PLDM şi PD, şi o ascensiune a PL. PSRM se menţine în topul preferinţelor moldovenilor. Capătă din ce în ce mai mult teren alte două formaţiuni, deocamdată neînregistrate oficial, Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi, şi Partidul Popular European al lui Iurie Leancă.

Iată cu explică oscilaţiile în audienţa unor partide directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie: „PL, PSRM, Partidul Nostru şi Partidul Popular European sunt în fond partide de opoziţie. PL deşi a participat la negocieri cred că a fost destul de atent ca să nu intre la guvernare şi acum într-un fel se bucură de faptul că nu este la guvernare. Imaginea negativă a partidelor care sunt la guvernare, inclusiv PCRM, este cauzată şi de eşecurile înregistrate, în primul rând economic şi ceea ce se întâmplă în sectorul bancar.”

Nu în ultimul rând, BOP constată o realitate dramatică în opinia experţilor. Numărul celor care se consideră săraci a ajuns la un record absolut, atingând cota de 85%. Analistul Victor Ciobanu, care face parte din grupul de experţi al sondajului spune că această cifră vorbeşte de fapt despre lipsa clasei de mijloc în Moldova, cea care este considerată motorul dezvoltării economică a unei societăţi.

Alla Ceapai, 16.04.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (17-4-2015 la 12:47)

    Sunt foarte surprins… Se pare că respondenţii n-au votat strict pe linii etnice; într-adevăr, în RM cel puţin 75% se declară moldoveni/români.

    Se pare că populaţia ascultă mult posturile din Rusia 🙁

    Probail că toate astea fac întrarea în UE, şi cu atât mai mult reunirea RM cu România, şi mai improbabilă.

  • Marco: (17-4-2015 la 13:55)

    Explicatia este simpla, asa zisii pro-europeni in mare parte sunt niste oportunisti politici care flutura zaharelul UE, in realitate sunt, ca si la noi, pusi pe imbogatire personala.

    Al doilea este presiunea mediatica a Rusiei si slaba educatie politica a populatiei.

    Vina este si la Bucuresti unde factorii de raspundere sunt prost organizati, cum de au ajuns cetatenii moldoveni sa voteze cu cei care i-au rusificat, nationalizat pamanturile, taiat libertatile, deportat in Siberia.

    Adica, avem o cauza buna dar un avocat slab.

  • Alexandru Grosu: (26-4-2015 la 11:44)

    [Red.: D-le Grosu, doriţi ca acest comentariu să apară ca articol?]

    R.Moldova in prezent se confrunta cu cea mai mare criza din acest secol.

    Se parea ca anii 2013-2014 au fost ani de succes, a fost parafat si apoi semnat Acordul de Asociere cu UE. La insistenta Romaniei, cetatenilor R.Moldova le-au fost anulate vizele de calatorie in tarile UE (unica tara din membrele Parteneriatului Estic). Partidele Guvernamentale din Alianta pentru Integrare Europeana PLDM, PD, PL au castigat increderea cetatenilor, chiar dupa scandaluri enorme de coruptie si mai ales cel din Padurea Domneasca, unde un grup de boieri caftaniti (demnitari de cel mai inalt rang, printre care se afla si Procurorul General al Republicii) au impuscat mortal, din neatentie, un om si au incercat sa ascunda acest fapt. S-a intamplat chiar inaintea Craciunului (stil vechi), 2013.

    Chiar in ziua Craciunului, politicianul din opozitie (partidul Antimafie) Sergiu Mocanu a iesit in fata camerelor de luat vederi si a facut publica aceasta intamplare. A urmat un scandal de proportii, la inceput a cazut Procurorul General, apoi rand pe rand s-a destramat Alianta si apoi a cazut si Guvernul Vladimir Filat. S-au intamplat toate in rezultatul luptei dintre doi oligarhi: Vladimir Filat – Prim ministru (PLDM) si Vladimir Plahotniuc, eminenta cenusie a PD, patronul acestui partid. Mihai Ghimpu, alesul acelora, care aspira la unirea cu Romania a fost si el detronat chiar din interiorul Partidului Liberal. 7 deputati PL din 12 (in Parlament sunt 101 deputati) au parasit fractiunea PL si au format o noua fractiune, numita PLR- Partidul Liberal Reformator. S-a intamplat acest lucru inaintea parafarii Acordului de Asociere cu UE, in 2013.

    Au urmat un sir de lupte (sub covor), dupa care, oligarhii Filat si Plahotniuc s-au inteles intre ei si au format o noua Alianta pentru Integrare Europeana, insa fara PL. In total au avut 53 de voturi (impreuna cu PLR). Drept ca Vladimir Filat nu a mai avut posibilitate sa fie prim ministru(a fost demis pentru coruptie). Curtea Constitutionala a R.Moldova i-a interzis sa ocupe acest post, iar mai tarziu CEDO a confirmat acest lucru. In aceste conditii, Filat l-a inaintat la postul de prim ministru pe Ministrul de Externe, Iurie Leanca, un om erudit, cu experienta diplomatica, dar un prost administrator. Plahotniuc a parasit Parlamentul „sa se ocupe de afceri” si a continuat mai departe sa conduca prin marionetele sale alese la postul de Presedinte al Parlamentului si in procuratura.

    Anume Guvernul Leanca a participat la parafarea (2013) si apoi semnarea (2014) a Acordului de Asociere cu UE. Pe timpul guvernului Leanca, UE a anulat vizele pentru cetatenii moldoveni. Dar anul 2014 a fost un an electoral, in noiembrie au avut loc alegerile in Parlament. Rusia a actionat pe doua fronturi: Prin mafiotul Renato Usatii si prin Partidul Socialist al R.Moldovei condus de Igor Dodon – un renegat comunist, evadat din Partidul Comunistilor al lui Vladimir Voronin. Au fost cele mai murdare alegeri din toata istoria acestei tari. Renato Usatii, doar la doua zile pana la alegeri a fost scos din cursa electorala, (Partidul Patria) si i s-a eliberat mandat de arest. A evadat noaptea cu un avion la Moscova unde se afla si astazi.
    http://vox.publika.md/politica/chto-rastyot-v-teni-renato-519922.html

    Priviti poza acestui individ, se lafaieste intr-o cada cu apa purtand tricornul lui Napoleon pe cap si tine la indemana paharele cu bautura, sa bea pentru „democratia” moldoveneasca.

    Partidul lui Usatii a fost scos din alegeri, unii membri au fost arestati, s-au facut razii pe la sediile partidului.

    In anul 2014, atamanul Partidului Comunistilor din R.Moldova (PCRM), un romanofob inversunat, care a fost de doua ori Presedinte al Tarii, a hotarat sa-si schimbe inca o data blana. Prima oara si-a schimbat-o in 2005, cand a facut coalitie cu Iurie Rosca, numit de Petru Clej „un Coriolan Draganescu a politicii basarabene”. Iata ca Voronin a hotarat sa devina inca o data „comunist european” si si-a masacrat toti „talibanii comunisti din partid”.

    Au fost scosi din partid si din listele electorale Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco si altii, invinuiti pentru extremism bolsevic. Deci la alegerile din noiembrie, Voronin a aparut ca un comunist lipsit de „extremism”. Apoi au urmat alegerile din noiembrie, 2014. Partidele din Alianta Europeana au castigat alegerile. PLDM, PD si PL au luat 55 de mandate. Filat, Plahotniuc, Voronin si Ghimpu s-au regasit in noual parlament pe lista deputatilor. Opozitia putinista a lui Dodon a avut un mare succes, oamenii nostalgici dupa URSS l-au lasat pe Voronin fara voturi si au votat partidul rusilor – Dodon.

    Toti adeptii integrarii europene se bucurau ca procesul va merge mai departe. Toti erau convinsi ca se va forma o noua alinata europeana, din PLDM, PD si PL, iar prim ministru va fi iarsi Iurie Leanca, diplomatul.

    Societatea nu isi inchipuia ce procese de furt au avut loc pe timpul guvernarii acestei Aliante „Proeuropene”. La inceput oamenii pareau mirati ca au trecut doua luni dupa alegeri si nu apare noua alianta, nu apare Leanca ca prim ministru. Se scria ca partidele negociaza. Desigur ca sursele din opozitie vorbeau deschis ca se coace ceva scandalos, ca Filat nu-l doreste pe Leanca prim ministru, ca exista divergente intre ei din caza situatiei grele de la cea mai mare banca din RM, banca de economii BEM. UE a incercat sa se implice in procesul de formare a Aliantei, insa fara succes. Mihai Ghimpu, PL, a pus o conditie dura pentru formarea aliantei: Procurorul General al RM trebuie sa fie un strain, un cetatean al UE. Desigur ca pentru Filat si Plahotniuc aceasta conditie nu era de acceptat, pe perioada 2012- 2014 s-a furat masiv de la BEM. Se vorbea ca suma depasise mult un miliard de euro! Au fost date credite destul de mari unor firme fantome, care au transferat banii prin off-shor-uri, asa ca nu li se da de urma.

    Domnul Leanca, inca cand a fost prim ministru, a implicat in investigarea acestor furturi compania de investigatie financiara KROLL. Poate din aceasta cauza a devenit indezirabil pentru ceilalti guvernanti. Mai pe scurt, nu s-a creat niciun fel de alinta intre PL, PLDM si PD. Filat si cu Plahotniuc au creat o alianta „minoritara” intre partidele lor, facand o intelegere secreta cu Voronin, care le-a promis sustinere in unele aspecte. Deci acei, care au venit la putere in 2009 cu sloganul: „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti” l-au adus iarasi la putere pe batranul militian sovietic. Apoi s-a facut un balci cu alesul prim ministrului Leanca, care, fiind credul, a sperat pana in ultima clipa. Au dat votul pentru el numai deputatii PLDM- PD, fiind intelesi cu Voronin sa nu voteze Guvernul Leanca. Deci Leanca nu a trecut prin vot si a ramas cu buzele umflate.

    Doar peste cateva zile a aparut un nou candidat, un necunoscut in RM, numit Chiril Gaburici, care pana acum conducea o intreprindere de telecomunicatii cu capital suedez in Azerbaijan (acolo unde este casatorita Ecaterina, nepotica lui Voronin). Toti au ramas muti, nimeni nici nu banuia ca acest om exista. A fost votat cu voturile a trei partide, PLDM, PD si comunistii. Domnul Leanca si prietenul lui Carpov din PLDM nu au votat si au parasit fractiunea PLDM. In asa mod, domnul Gaburici este prim ministru al unui guvern minoritar, care se afla la cheremul comunistului Voronin. PL (romanesc) al lui Ghimpu a ramas in opozite alaturi de socialistii putinisti ai lui Igor Dodon.

    E un talmes-balmes total, oamenii au ramas dezamagiti, popularitatea partidelor „pro-europene” a ajuns pe branci. S-a inceput o inflatie galopanta, pe care unii o lamuresc prin furtul celor 27 de miliarde de lei din bancile moldovenesti. Guvernantii incearca sa-l faca tap ispasitor pe tanarul cetatean al Israelului Ilan Shor, fiul lui Miron Shor (acum decedat) care are afacerile sale in R.Moldova si detine si cetatenia moldoveneasca. El a administrat un timp BEM. Toti se intreaba unde sunt banii furati, insa nimeni nu poate sa dea un raspuns concret. Comisia KROLL si-a facut lucrul, exista un raport scris, dar deputatii au hotarat sa-l faca secret.

    5000 de oameni au demonstrat inainte de Pasti in fata Guvernului, pe data de 3 Mai vor iesi la protest zeci de mii. Din pacate, idea europeana in R.Moldova, la nivelul guvernantilor, a fost pur si simplu un mod de a face bani murdari. Se apropie alegerile locale din iulie, vor fi surprize. Flibustierul Renato Usatii a anuntat de la Moscova ca doreste sa candideze ca primar al orasului Balti, unde rusofonii sunt majoritari. Tinteste cu bataie lunga, cred ca scopul lui este sa mai formeze o republica rusofona in nordul Basarabiei.

    Premierul Chiril Gaburici chiar din prima saptamana de guvernare a nimerit intr-un scandal rusinos: Deputatul PL Valeriu Munteanu i-a studiat CV-ul si a depistat niste lucruri neclare in privinta studiilor premierului. S-a sapat mai adanc si s-a constat ca dupa noua clase de scoala generala in satul Loganesti, domnul Gaburici a fost inmatriculat la Colegiul de Microelectronica din Chisinau, unde a picat BAC-ul in 1995, si pentru ca nu s-a prezentat la ultimul examen de BAC, a fost exmatriculat. In acelas an, devine student al Academiei de Stiinte Economice, dar peste un timp a fost iarasi exmatriculat. In 2000 devine student al Universitatii Slavone din Chisinau, universitate, care la acel moment nu avea acreditare. Devine student la anul 3, trebuia sa studieze inca 2 ani, dar a studiat 4 ani.

    Din tot acest lant de evenimente apare intrebarea: pe ce baza a fost inmatriculat la Academia Economica domnul Gaburici, daca a picat BAC-ul la colegiu? Doar dupa 9 ani de scoala generala este imposibil sa fii inmatriculat la vreo facultate. Ziarele au facut unele investigatii, insa procuratura a pus sechestru pe toate documentele din arhiva acelor institutii de invatamant. La fiecare intalnire cu jurnalistii, prim ministrul este intrebat in baza caror acte de studiu a ajuns student la facultate si el nu da niciun raspuns. Spune doar ca nu are timp sa se ocupe de asemenea „fleacuri”.

    Dupa toate aceste scandaluri, desigur ca populatia este deprimata. E totul putred in „regatul moldovenesc”.

  • Alexandru Grosu: (26-4-2015 la 12:01)

    Întrebat dacă România a pierdut Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că, după părerea sa, „neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chişinău) înseamnă o Moldovă pierdută”.

    Totodată, el a precizat că Republica Moldova „se poate transforma într-un eşec de proporţii”. „Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova”, a spus Băsescu la Realitatea TV.

    „R. Moldova nu va fi membră în UE. După lecţia Ucrainei nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde”, a explicat fostul şef al statului, adăugând că „Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România”.

    Domnul Basescu a fost acum 3 saptamani in R.Moldova, unde a fost decorat cu cea mai mare distinctie din Republica. Se vorbea chiar ca va cere cetatenia RM, insa nu a cerut-o. Iata ce a spus, dupa intoarcerea in Romania:

    „Băsescu: Republica Moldova se poate transforma într-un eşec de proporţii. Nu va fi membră a UE”

    Întrebat dacă crede în unire, Traian Băsescu a spus că „depinde de oamenii politici din fruntea ţării dacă vor aduce argumentele necesare sau nu”.

    El a mai spus că Rusia „nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE” şi şi-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles a înţeles că „s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută”.

  • Alexandru Grosu: (26-4-2015 la 13:50)

    Nu cred ca ar putea aparea ca articol, in primul rand scriu sub pseudonim, in randul al doilea nu cred ca posed limba jurnalistica. Un articol despre situatia din R.Moldova ar putea fi scris de catre domnul Petru Clej, omul care poseda talentul de jurnalist. Eu am scris doar un comentar, parerea personala a unui emigrant cu stagiu, care se informeaza din ziare si TV. Nu sunt autor, sunt doar un comentator simplu. Nu va suparati.

    [Red.: Nicio supărare. Mă gândeam doar că comentariile sunt mai efemere şi este păcat de efort. Şi nici celelalte nu sunt impedimente. A fost doar o idee…]

  • Alexandru Leibovici: (26-4-2015 la 17:03)

    [Băsescu] a mai spus că Rusia „nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE” şi şi-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles a înţeles că „s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută”.

    Atitudinea capului plecat – a lui Băsescu şi a UE (dacă Băsescu are dreptate) – îl va încuraja şi mai mult pe Putler în ambiţiile sale.

  • Alexandru Grosu: (26-4-2015 la 17:50)

    Putin a inteles deja ca va obtine R.Moldova fara razboi, prin alegeri. Scandalurile de coruptie ale partidelor „proeuropene” moldovenesti au fost cea mai buna propaganda putinista in RM. Saptamana aceasta au iesit la greva fermierii: Putin a interzis exporturile de produse agricole moldovenesti in Rusia.

    Cu doua saptamani in urma au avut loc alegeri in Gagauzia – o autonomie cultural-teritoriala a gagauzilor in R.M. Alegerile le-a gastigat doamna Irina Vlah, aleasa Moscovei. A fost un suport masiv al presei ruse pentru aceasta doamna. Cele mai „sovietice” vedete din show-bizz-ul rusesc au concertat la Comrat si Ceadir-Lunga. Se punea acentul pe nostalgia sovietica, pe Patria Mama (Rodina Mati). Acum doamna Vlah incearca la Moscova sa scoata restrictiile de export a produselor agricole numai pentru Gagauzia. Adica o parte mica din R.Moldova va putea exporta in Rusia, cei cu UE vor privi la marfurile lor si inghiti in sec.

    Un singur lucru imbucurator: Renumitul Göbbels putinist, Dmitrii Kiseleov, a aparut la Aeroportul din Chisinau cu echipa sa, pentru a face un reportaj. A fost luat frumos de maini si urcat in avionul spre Moscova, avand interdictie sa mai calce pe pamantul moldovenesc timp de 5 ani. Cateva zile mai tarziu, alte doua echipe de jurnalisti rusi, adepti ai lui Putin, au fost retinuti de graniceri la aeroport si trimisi acasa. Dmitrii Rogozin, satrapul cel mare al lui Putin a amenintat deja R.Moldova pe Facebook.

    Ce poate face Moldova in acest caz? Nimic! In caz de dezghetare a conflictului transnistrean, Moldova nu are cu ce sa se apere. Daca cu 23 de ani in urma moldovenii posedau tehnica militara sovietica, relativ moderna, astazi, Armata Moldoveneasca este doar o vorba fara continut. Niciun avion militar (ultimile 6 avioane MiG-29 au ruginit pe pista. Vreo 20 de avioane MiG-29 au fost cumparate de la Moldova de catre SUA inca in sec. trecut, o parte le-a procurat Yemenul, un avion l-a primit ca plata Romania). Cele care au ramas nu mai sunt functionale. R.Moldova nu are niciun tanc, transnistrenii au 70 de tancuri.

    Armata moldoveneasca e de vreo 3,5 mii de oameni, cea transnistreana e de 3 ori mai mare, plus munitiile sovietice ramase in depozite la Colbasna (Transnistria. In caz de conflict in R.Moldova, toti mercenarii din Donetk si Lugansk pot veni cu mainile in buzunari la Tiraspol, acolo exista armament pentru toti.

    Ucraina se straduie de una singura sa blocheze Transnistria, se teme pentru situatia din regiunea Odesa. Moldova se apara doar cu o hartoaga, pe care scrie, ca este stat neutru si nu accepta trupe straine pe teritoriul sau, un fel de parodie elvetiana, fiindca RM are trupe straine rusesti la Tiraspol.
    Asa ca Basescu stie ce spune.

  • Alexandru Grosu: (3-5-2015 la 15:36)

    http://jurnal.md/ro/social/2015/5/3/o-mare-adunare-nationala-la-chisinau-mii-de-oameni-protesteaza-fata-de-abuzurile-guvernarii-live-foto/

    Dupa cum am scris in comentariile de mai sus, azi la Chisinau a avut o manifestatie de protest pasnica, au participat zeci de mii de oameni.

    „Jos guvernul mafiot! Plahotniuc si Vlad Filat miliardul l-au furat. DNA sa treaca Prutul”.

    Demonstrantii s-au oprit si in fata Ambasadei Rusiei scandand: Pace in Ucraina.

    Au fost si lozinci unioniste!

  • Alexandru Grosu: (5-5-2015 la 16:29)

    Astazi a fost publicat raportul Kroll, ce tine de disparitia banilor (un miliard de dolari) din bancile R.Moldova. Duminica, 3 mai a avut loc o manifestatie de protest indreptate impotriva coruptiei unde au participat 50000 de oameni. Situatia este foarte tensionata. Iata ce spune directorul Institutului pentru Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române Dan Dungaciu:

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/DAN+DUNGACIU+SITUATIE+MOLDOVA+STRATEGIE+ROMANIA

  • Alexandru Grosu: (5-5-2015 la 17:12)

    Va fi urmatorul Maidan in R.Moldova?
    Se intreaba autoarea articolului de pe site-ul german de noutati heise.de

    http://www.heise.de/tp/artikel/44/44841/1.html

  • Alexandru Grosu: (7-5-2015 la 20:14)

    Se pare ca tot ce se petrece in R. Moldova este un circ.

    A fost furat un miliard din banci, partidele proeuropene s-au facut de cacao, oamenii ies in strada la proteste cu zecile de mii, la guvernare se afla un guvern minoritar condus de un premier, caruia i s-a deschis dosar penal pentru falsificarea actelor de studii!!! (http://www.evz.ro/dosar-penal-deschis-de-politia-moldoveneasca-privind-studiile-premierului-chiril-gaburici.html), dar…

    Donald Tusk, care a vizitat Chisinaul, l-a laudat pe premierul moldovean Chiril Gaburici ca pe un „profesionist” cu care merita sa lucrezi. Fostul presedinte al Georgiei Mihail Saakashvili, care s-a intalnit la Kiev cu Gaburici, a ramas incantat de premierul moldovean. In doua saptamani Saakashvili va vizita Chisinaul in fruntea unui grup de „specialisti” anticoruptie. Interesant, cu cine va conlucra la Chisinau Saakashvili, daca in urma scandalului de coruptie nu a ramas curat niciun politician de la guvernare. Toate acestea seamana cu o bufonada ieftina.

    http://www.timpul.md/articol/echipa-de-consilieri-anticorupie-in-frunte-cu-saakashvili-la-chiinau-73975.html

  • Alexandru Grosu: (14-5-2015 la 15:52)

    Republica Moldova

    (BOMBĂ) PCRM, PSRM și PDM s-au ALIAT ÎN PARLAMENT pe tema NEUTRALITĂȚII. Dreapta urmărește neputincios revenirea rușilor la putere…

    http://www.timpul.md/articol/%28bomba%29-pcrm-psrm-i-pdm-s-au-aliat-in-parlament-pe-tema-neutralitaii–dreapta-urmarete-neputincios-revenirea-ruilor-la-putere-74356.html

    Rusia intra adanc in R.Moldova. Se vede ca Alianta Europeana (minoritara) a dat faliment. PD, aliatul liberalilor-democrati, au trecut de partea socialistilor si comunistilor putinisti. E o campanie nemaivazuta in folosul lui Putin.

    Partidele „proocidentale” au dat faliment din cauza furtului din banci, din cauza aeroportului international „daruit” lui Ilan Shor. Shor a fost arestat saptamana trecuta, dar se afla in arest la domiciliu, in casa sa luxoasa din Chisinau. Ieri reporterii au surprins cu camerele de luat vederi, cum din curtea case lui Ilan Shor a iesit un „convoi” de automobile, pline cu valize si containere, care s-au descarcat la aeroport, unde domnul Shor conduce ca administrator.

    Mai nou, el fiind in arest la domiciliu, si-a depus candidatura la alegerile primarului orasalui Orhei din partea unui partid pro-rus putinist „Ravnopravie”. Guvernantii i-au creat toate conditiile ca el sa evadeze in Israel (in Rusia nu se poate duce, are interdictie de a intra in tara, dupa masinatiile sale la Moscova cu automobile cu numere diplomatice moldovenesti). In Rusia ii traieste familia, sotia – renumita cantareata Jasmin cu copilul. Daca el ar evada, atunci guvernatii (care s-au folosit de el pentru a prelua banii din banci) ar putea arunca vina totalmente pe omul de afaceri si ei ar iesi „curati”. Insa dumnealui declara ca nu va fugi si pledeaza nevinovat.

    Saptamana trecuta s-a intors de la Moscova interlopul Renato Usatii, care are 16 dosare penale in R.Moldova si umbla nestingherit prin republica, chiar si-a depus candidatura la postul de primar al orasului Balti, unde populatia majoritara este rusofona. Pentru primaria din Chisinau candideaza marioneta lui Usatii, Iulian Casu, o persoana total necunoscuta in municipiu, dar care poate vorbi romaneste cu accent de Bucuresti. Din comportamentul lui se vede cu ochiul neinarmat ca este o sluga docila a lui Usatii.

    Ieri s-a intamplat un caz iesit din comun: fortele de securitate moldovenesti l-au deportat din R.Moldova in Romania pe George Simion, cetateanul Romaniei, conducatorul miscarii „Actiunea 2012”. A fost luat de catre ofiterii securisti, dus la vama si i s-a aplicat in pasaport o interdictie de a mai calca hotarul timp de 5 ani. Domnul Simion impreuna cu membrii organizatiei lui si cu „Tinerii Moldovei” au anuntat un „Mars unionist” la Chisinau, pe data de 16 Mai, pentru a aniversa 203 ani de la raptul Basarabiei de catre rusi. Guvernantii se tem de acest mars si l-au expluzat din tara. Ambasada Romaniei a cerut lamuriri de la oficialii moldoveni.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20122381-george-simion-liderul-platformei-unioniste-actiunea-2012-fost-expulzat-din-republica-moldova.htm

    Situatia este foarte tensionata, se aseamana cu cea din 2009, cand protestatarii au dac foc cladirilor Presedintiei si a Parlamentului din Chisinau si au creat o situatie, cand prin alegeri a fost debarcat de la putere Partidul Comunist in frunte cu Vladimir Voronin. Numai ca atunci nu s-au manifestat putinistii cu panglica „Gandacului de Colorado” in piept, cum o fac acum. L-a putere in 2009 venisera partidele pro-occidentale, care in situatia de astazi sunt adanc patate de coruptie si furt.

    Se pare ca cineva este foarte interesat intr-o confruntare a unionistilor romani cu adeptii lui Putin. Razboiul sterge toate urmele hotilor!

  • Alexandru Grosu: (12-6-2015 la 11:04)

    Dupa ce a fost interogat ieri la Procuratura Generala despre cazul cu diploma de studii medii falsificata, prim-ministrul al R.Moldova, Chiril Gaburici, si-a prezentat azi demisia. Demisia a fost presentata cu doua zile inainte de alegerile locale.

    Este foarte interesant acest lucru, pentru ca cu 5 luni in urma politicienii putinisti, asa ca Renato Usatii si Igor Dodon, au prezis acest lucru, ambii au afirmat ca Gaburici va conduce Guvernul numai pana la alegerile locale.

    Este o atmosfera greoaie la Chisinau, ieri, in fata Catedralei principale a Mitropoliei Bisericii din R.Moldova (subordonata Moscovei) a avut loc un concert al vedetelor ruse, legat de aniversarea „Zilei Rusiei”. Concertul a avut loc desi recent a aparut o lege care interzice in campanie electorala orice concerte si „actiuni de binefacere” de catre participantii la cursa electorala, iar „dodonistii” au scuipat pur si simplu pe interdictie.

    „Primarul european” al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, cavaler al ordinului casei regale a Romaniei, capabil sa opreasca orice manifestare ilegala, s-a adeverit a fi doar o marioneta, trasa de fire de oricine cui nu-i este lene.

    Duminica se vor petrece alegerile primarilor si a consiliilor municipiale si satesti. Oamenii normali privesc la aceste alegeri cu un sentiment de scarba profunda. Inculpatul Ilan Shor, care a fost arestat si trimis in arest la domiciliu pentru cazul cu disparitia sutelor de milioane de dolari din bancile R.Moldova, a fost eliberat si i s-a permis chiar sa candideze la functia de primar al orasului Orhei, din partea unui partid putinist, numit „Ravnopravie”. Desi nascut la Tel Aviv (Israel), domnul Ilan Shor este un exponent vadit al politicii rusesti in fostele republici sovietice. La varsta de 28 de ani, nu a invatat limba romana, are o atarnare aroganta fata de jurnalistii vorbitori de limba romana. A avut insa curajul si inteligenta sa participe la ruinarea sistemului bancar al R.Moldova.

    Nu el este organizatorul acestui furt, el este doar un paravan dupa care se ascund adevaratii profitori ai „Furtului veacului”. Ieri, Ilan Shor a sfidat inca odata legile republicii, organizand in plina campanie electorala un concert la Orhei, unde au participat, iarasi, vedete ale estradei ruse, printre care si sotia lui, cantaraeta Jasmin, cea care a fost dur criticata recent de presa rusa pentru dragostea sa cea mare pentru lux si lucruri scumpe. Acest concert a fost camuflat ca un concert dat in numele unui club de fotbal din Orhei, stapanul caruia este Ilan Shor.

    http://ok.ru/video/8533312792

  • wanda lucaciu: (12-6-2015 la 16:36)

    Nu sint la current cu politica din R. Moldova. Pentru acest motiv, m-am uitat la http://ok.ru/video/8533312792 si m-am informat destul de bine despre acest subiect.

    Merita sa fie vizionat! 🙂

  • Alexandru Leibovici: (12-6-2015 la 17:03)

    Video original: http://protv.md/stiri/actualitate/ilan-shor-a-dat-un-concert-grandios-la-orhei-si-a-lansat-un-potop—980881.html

    Şi toate pe care le promite le face nu din bugetul oraşului ci din banii lui personali… Or fi din miliardul pe care se pare că l-a deturnat???

    În orice caz: „Ilan Shor a decis sa candideze la functia de primar al orasului Orhei in timp ce se afla in arest la domiciliu, iar aspiratia de a deveni edil l-a si scapat de masura de arest, fiind plasat in libertate la solicitarea avocatilor sai. Omul de afaceri este principalul figurant in dosarul Bancii de Economii. El este invinuit de abuz in serviciu.” http://inprofunzime.md/stiri/politic/ilan-shor-si-a-prezentat-programul-electoral-promite-ca-va-invata—980661.html

    P.S.: Siturile punct RU nu sunt neaprat bune ca să te informezi…

  • Alexandru Grosu: (12-6-2015 la 18:04)

    Siturile rusesti nu au scris despre Ilan Shor, au scris despre cantareata Jasmin (Sara Lvovna Manaximova). Presa rusa a criticat-o, pentru ca a aparut de nenumarate ori purtand lucruri, care costa zeci si sute de mii de dolari.

    Din cele ce spune presa moldoveneasca, domnul Shor a „lucrat” impreuna cu exponentii puterii. Multi oameni din Moldova sunt convinsi ca banii disparuti din banca de Economii au fost investiti de catre Shor si ciracii lui in Aeroportul International din Chisinau, pe care tot el il gestioneaza. Oficial, insa, Aeroportul din Chisinau a fost dat in concesiune pe 49 de ani unor oameni de afaceri rusi, care, dupa cum reiese acum, nici nu au existat vreodata. Pur si simplu Shor a pompat banii din banci in Aeroport, spunand ca gestioneaza Aeroportul pe bani rusesti. Aceasta este o versiune, dar cine stie adevarul? Raportul Kroll (firma care a petrecut investigatia banilor disparuti din bancile moldovenesti) a pomenit numele Shor de vreo 60-70 de ori.

    Orasul Orhei este un mic orasel provincial, cu 33,5 mii de oameni, sa le faci lucruri gratuite nu este mare scofala. Transport public gratuit? Cateva maxi-taxi care vor circula de la o pasune la alta. Monumente istorice? O bisericuta veche cu monumentul domnitorului Vasile Lupu. Iluminare 100 %? Cateva becuri puse pe stalpii de fire electrice.

    Domnule Leibovici, dar cum ramane cu miile de oameni care si-au pierdut banii de pe deponentele bancii?

  • Alexandru Grosu: (12-6-2015 la 19:38)

    Domnule Leibovici, abea acum am inteles ce aveti in vedere cu siturile ruse. Clipul „electoral” comic pe care l-am postat http://ok.ru/video/8533312792 nu are nimic comun cu presa rusa. E un fel de „youtube” rusesc,unde poate posta orisicine, fie din America ori Moldova. Clipul e moldovenesc…

  • wanda lucaciu: (13-6-2015 la 14:54)

    Dl Grosu, Imi dau seama f bine ca pt dv. ceea ce se intimpla in R Moldova este f important.

    In acelasi timp, trebuie sa ridem putin de cei care candideaza si care promit tot si nu fac nimic. Democratia in tarile foste comuniste este ridicola, coruptia este de necrezut si populatia sufera.

    Politica in orice tara este o comedie , care de multe ori doare, dar trebuie sa fie luata „with a grain of salt”

  • Alexandru Grosu: (25-7-2015 la 11:06)

    Imi amintesc ca marele scriitor ceh Jaroslav Hasek a incercat in cartea sa nemuritoare “Aventurile bravului soldat Svejk” sa dea definitia unui “basinos” si a unui “tartait” (traducere in romana de Vasile Vasilache). Ambele “definitii” sunt valabile in cazul bosorogului de Colonita, liderul PL Mihai Ghimpu, care a insultat-o ieri pe candidata la postul de prim ministru Maia Sandu, numind-o „papusa frumoasa dar nu desteapta”. O marioneta a “Papusarului Plahotniuc” poate gandi doar in termeni de “papuse”. Mai ales ca papusa Alina Zotea intra in Parlamentul RM din partea purtatorului de papion liberal Ghimpu, alaturi de Marina Radvan si Costea Tutu.

    “Traiasca cretinismul cezaro-craiesc” – spunea Jaroslav Hasek in nemuritoarea sa carte… “Traiasca cretinismul statalist-moldovenist” – striga astazi Unchiul si Nepotul de Colonita (Unchiul – Mihai Ghimpu, Nepotul – Dorin Chirtoaca), umbriti de Decoratia Casei Regale de Romania. Timpul trece, cretinismul indobitocit ramane neschimbat…

    Erata:
    Alina Zotea- accede in Parlamentul R.M. :
    http://mamaplus.md/ru/posts/2135/

    Marina Radvan, deputat in Parlamentului RM, spune ca „face dragoste pentru mancare”, o spune ruseste, nu cunoaste limba romana:

    http://protv.md/stiri/actualitate/si-ea-va-face-legi-in-tara-socialista-marina-radvan-care-a-pozat—795011.html

  • Alexandru Grosu: (29-7-2015 la 15:43)

    Asa ceva poti vedea doar in R.Moldova. Activistul civic Oleg Brega se apropie cu camera de luat vederi de un grup de politisti care incearca sa retina o tanara pentru consum de alcool intr-unul unul din parcurile capitalei. Dialogul care urmeaza este un teatru al absurdului:

    https://www.youtube.com/watch?v=VG8vr1gVXzo

    Apoi Brega se duce la sediul temporar al presedintelui (Palatul Prezedential a fost ars in 2009 de multimea revoltata) si “discuta” in plina strada cu Presedintele in functie Nicolae Timofti:

    https://www.youtube.com/watch?v=UH4krt1JWdw

    Apoi urmeaza un interviu dat de catre tanara dupa eliberare:

    https://www.youtube.com/watch?v=tEpvrJmaMa4



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Franţa mea

Tot mai tînjesc după Perigordul Negru. / Foşnindu-mă pe frunzele de stejar, / Presimt stoluri de trufe negre bine ascunse...

Închide
3.144.121.109