Termenul de mai sus nu există dar ar putea să aibă semnificaţia acoperirii Euro; nu este vorba nici de Apocalipsa lui Ioan şi nici de filmul Apocalypto al lui Mel Gibson care pare scos din tragedia antică elena.
Europa este în criză profundă, dar în prim plan este insolvenţa Greciei şi de aceea vedem numai acest copac şi pierdem întreagă imagine.
Problema centrală nu este rămînerea sau nu a Greciei în zona euro, ci existenţa statului elen şi păstrarea echilibrului de forţe în zona.
În situaţia în care Grecia părăseşte zona euro, statul elen se prăbuşeşte din imposibilitatea administrării ţării şi a exercitării funcţiilor strategice precum, apărare, alimentare cu apă şi alimente şi sănătate.
În cazul prăbuşirii statului elen, imediat se va crea un vid de putere şi se poate ajunge la război civil şi forţe din exterior ar putea să aibă iniţiativa în zona.
Astfel musulmani extremişti vor avea iniţiativa apărării minorităţilor musulmane şi ar încerca să formeze un arc musulman în nordul Grecei, Macedonia, Kosovo, Bosnia şi Albania.
Imediat forţele ruseşti ar putea avea iniţiativa avansării pînă în Bulgaria iar Turcia ar deveni o ţară NATO izolată.
Dacă examinăm metodele folosite de sovietici în Cehoslovacia şi Polonia am putea să considerăm că nu s-ar putea folosi în cazul Grecei din multe motive.
Dar situaţia ar putea să se degradeze foarte repede şi dacă nu se acţionează, în timp vom fi în faţă unei situaţii extrem de grave.
De aceea sub nici un motiv Grecia nu trebuie abandonată.
Este necesară o soluţie pragmatică indiferent de prejudecăţile pe care unii politicieni din Europa le-ar putea avea.
De aceea o avansare spre unitate politică chiar în mod accelerat ar putea să ajute.
Cel mai probabil va fi sa se ajungă la un mandat ONU prin care Grecia să fie administrată pentru o perioada după modelul unor condominii.
Nu reuşesc să înţeleg de ce existenţa statului elen şi păstrarea echilibrului de forţe în zonă ar fi în pericol prin ieşirea acestui stat din zona Euro.
De aceea pun direct întrebarea de ce renunţarea la Euro ar duce la prăbuşirea statului elen, care a existat multă vreme fără să fi făcut parte din această uniune monetară?
Mie ipoteza prăbuşirii Greciei ca stat nu mi se pare credibilă, dar sunt oricând gata să reconsider punctul meu de vedere dacă sunt prezentate argumente valabile.
Până atunci nu-mi bat capul cu ce ar putea face musulmanii, ruşii, bulgarii, etc.
Mă îndoiesc profund că ideea unei uniuni politice europene ar putea fi acceptată de populaţiile ţărilor UE, care se plâng şi aşa de deficitul de influenţă pe care îl au în afacerile europene.
Mă îndoiesc şi că poporul grec va dori vreodată să fie administrat de ONU, aşa cum au fost West New Guinea, Cambodia, Kosovo sau East Timor. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_territories_governed_by_the_United_Nations
Viziunea dumneavoastra este optimista si toti am dori ca sa existe progrese.
Iesirea din zona euro ar putea duce la o criza economica si sociala asa de mare incit nimeni si nimic nu o poate opri cu rezultat terminal anarhie si razboi civil.
Azi Grecia pare sa nu fie condusa de nimeni.
O mica parte din guvern se ocupa de asa zise convorbiri cu creditorii si se declara in fiecare zi succese necomfirmate de nimeni.
Nimic nu garanteaza ca in cazul in care creditorii continua injectia de capital Grecia se va redresa.
De 6 ani creditorii arunca bani cu camionul in groapa fara fund a deficitului guvernului grec si nu se intimpla nimic.
Nici un guvern de pina acum nu a intreprins reforme.
Ce minune ar trebui pentru ca economia sa se redreseze ?
Personal nu cred ca situatia se va redresa in viitor si ca va exista guvern grec care sa poata conduce tara eficient.
Numai daca va exista o indulgenta din partea creditorilor care ii vor lasa pe greci sa modifice din creion indicatorii economici se pot gasi statistici positive.
Moneda euro este precum o echipa a caror membrii trebuie toti sa participe la cursa si tori sa infrunte problemele si toti sa ajunga la capat la sfirsitul fiecarei zile.
Daca un membru este ranit sau are probleme trebuie ajutat sa se scoale si sa continue.
Sigur ca nimanui nu-i pare bine sa fie administrat dar ce se poate face atunci cind el nu poate administra ?
După mine, acest articol descrie un scenariu-catastrofă constituit dintr-o succesiune de evenimente foarte improbabile. Probabilitatea realizării acestei secvenţe scade exponenţial, astfel încât rezultatul final de care se teme autorul – un război european, practic – ajunge de fapt să fie o ficţiune.
Dar autorul îl consideră chiar probabil, deoarece trage o concluzie imperativă: „sub nici un motiv Grecia nu trebuie abandonată”.
Mai mult, dl. Muşat pledează pentru accelerarea unificării politice a Europei pe lângă cea monetară. Şi asta în ciuda mentalităţilor atât de diferite de la o ţară a alta, diferenţe care deja au provocat mari pagube în urma unificării monetare.
Originea problemelor este că este nedrept ca unii să fie siliţi să plătească oalele sparte de alţii, fie că este vorba în interiorul unei ţări sau, cu atât mai mult, între ţări. Nici măcar în interiorul unei familii lucrul nu este fără probleme. Uniunea Europeană nu este şi nu poate să fie „o mare familie”, iar cine crede altfel, îşi bagă degetele în ochi.
Iar varianta cu mandatul ONU însaemnă că austeritatea va fi impusă cu forţa de către trupe străine, lucru contra cărora grecii riscă să se opună cu armele.
> Daca un membru este ranit sau are probleme trebuie ajutat sa se scoale si sa continue.
Asta se şi întâmplă de 6 ani, dar alegătorii greci au refuzat să profite de ajutor deja adus (sub formă de anulare a unor datorii, amânarea altor datorii, injectare de miliarde) şi să facă şi ei partea lor. Aşa cum a făcut de exemplu Portugalia.
Deci eu cred că UE a făcut mai mult decât ar fi drept să se ceară contribuabililor europeni, iar dacă nici ceea ce au făcut nu ajunge, atunci răspunderea este a Greciei – a guvernelor şi a alegătorilor ei.
>Nimic nu garanteaza ca in cazul in care creditorii continua injectia de capital Grecia se va redresa. De 6 ani creditorii arunca bani cu camionul in groapa fara fund a deficitului guvernului grec si nu se intimpla nimic.
>Daca un membru este ranit sau are probleme trebuie ajutat sa se scoale si sa continue.
Cele două idei de mai sus mi se par a fi în contradicţie. Pe de o parte arătaţi eforturile făcute de ţările creditoare ale Greciei, pe de altă parte susţineţi necesitatea alimentării în continuare a gropii fără fund, fără nici un fel de precondiţii.
>Nici un guvern de pina acum nu a intreprins reforme.
Guvernul precedent a încercat să facă ceva, dar rezultatul a fost că grecii s-au opus acestor încercări. Au urmat în consecinţă noi alegeri şi ajungerea la putere a unui partid (Syriza – foarte de stânga, candidând pe o platformă de anti-austeritate) care le-a promis votanţilor că lucrurile vor continua ca înainte. Alegătorii greci au votat masiv pentru acest partid, el obţinând 149 locuri în parlament, din cele 300 existente.
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_legislative_election,_2015
Guvernul grec format după ultimele alegeri a încercat să forţeze nota pe lângă UE, dar nu i-a prea mers, fiind pus în permanenţă în faţa alegerii dureroase fie de a-şi asuma datoriile şi a face reforme, în conformitate cu reglementările UE, fie de a ieşi din uniunea monetară. Negocierile sunt în curs.
Nu văd în continuare de ce Grecia nu s-ar putea auto-administra, în special dacă va trebui să-şi ia din nou soarta în propriile mâini, aceasta fiind direcţia în care au împins-o, vrând-nevrând, cetăţenii ei. În fond nu mai puţin de 9 state membre ale UE, dintre care Danemarca, Suedia şi Regatul Unit, nu sunt membre ale Zonei Euro şi nu par să sufere din acest motiv. http://en.wikipedia.org/wiki/Eurozone
Va multumesc pentru rinduri.
Sunt un autor in reflexie in legatura cu ce se va intimpla miine sau pe termen lung.
Voi reciti opiniile dumneavoastra care sper sa ma ajute sa fiu realist si sa inteleg mai bine situatia pe teren.
Desi lucrez zi si noapte citesc in special in presa franca ca sunt un lenes.
Cred ca doua sunt problemele actuale:
– Sistemul supradimensionat in stat si extrem de costisitor pentru venitul care il aduce prin impozite, taxe etc.
– Dezorganizare totala a statului, societatii, structurilor si invatamintul reflectat in perceptia si practica umana.
In mod sincer, Romania este o tara mult mai adaptata la realitate si mai aproape de standarde europeene.
@Nicolae Musat
> Romania este o tara mult mai adaptata la realitate si mai aproape de standarde europeene
Da, adică mai puţin bizantină… Şi cu oameni ceva mai disciplinaţi.
De supradimensionarea statului, a administraţiei, suferă şi Franţa, de aici impozitele mari de acolo şi deci stagnare economică.
Element:
– Grecia a incheiat doua memorandum, in fapt contracte de imprumut, cu conditii si obligatii de implementare.
Setul de legi legate de aplicarea primului memorandum imputerniceste pe ministrul de finante sa semneze tratate si intelegeri internationale, contracte de exemplu de incheiere de imprumuturi si asumarea de obligatii.
Ultima data cind a fost implementata aceasta imputernicire a fost in data de 20 februarie cind Grecia a semnat prin Yanis Varufakis ministru de finante o intelegere cu tarile membre EuroGroup.
Acest tratat a fost supus tuturor parlamentelor tarilor membre exceptie remarcabila fiind Grecia care nici macare nu a prezentat textul in parlament pentru discutie.
S-au gasit tot felul de motivatii mai mult sau mai putin fantaziste si doar un politician a declarat ca nu este necesar sa se aproba in parlamant.
Ministrul de finante a declarat ca termenii contractului au fost in mod intentionat supusi unei neclaritati constructive care sa ajute Grecia. Aceasta initiativa insa a fost inspirata de conducerea EuroGroup si UE.
Astfel fiecare parte a citit acelasi text dar a inteles asa cum ii comvine.
Rog sa ma ajutati sa inteleg ce se intimpla.
Eu cred ca Grecia nu este in pozitia sa negocieze cu partenerii din Europa.
Cauza ar fi stiuatia de fapt care nu este nici o mindrie pentru guvernele elene de pina acum dar si un mare semn de intrebare despre limitle tarilor din EuoGroup intrucit in multe din aceste tari guvernele sunt mult mai gospodare, avind venituri din taxe mult mai mici, si totusi imprumuta.
@Nicolae Musat
> Ministrul de finante a declarat ca termenii contractului au fost in mod intentionat supusi unei neclaritati constructive care sa ajute Grecia. Aceasta initiativa insa a fost inspirata de conducerea EuroGroup si UE.
Puteţi să ne indicaţi un link către sursa acestei informaţii, sau, dacă este din presa tipărită, să publicaţi un citat în limba originală, însoţit de indicarea sursei?
TIA (merci d’avance).
> Cauza ar fi stiuatia de fapt care nu este nici o mindrie pentru guvernele elene de pina acum dar si un mare semn de intrebare despre limitle tarilor din EuoGroup intrucit in multe din aceste tari guvernele sunt mult mai gospodare, avind venituri din taxe mult mai mici, si totusi imprumuta.
Nu îmi este clar, de aceea vă rog să reformulaţi.
Va multumesc pentru interes si puncte de vedere.
Inainte de a raspunde as dori sa intreb:
-Este legal ca un parlamant sa imputerniceasca ministru de finante sa poata semna intelegeri internationale care sunt considerate cu putere de lege fara sa mai fie aprobate in parlament?
Pentru intrebarea privitor la „neclaritate constructiva”, termen prezentat chiar de ministrul de finante Y.V. se poate cauta pe Google
βαρουφακης + ασαφεια
care da multe rezultate cu articole care se traduc de catre google.
Exista pe prima pagina si un film cu discurs in parlament.
Am urmarit multe emisiuni in care Yani Varoufakis face apoligia acestei paractici.
Criticii lui spun ca numai cei puternici in negocieri is pot permite astfel de metoda.
In realitate neclaritatea este in dezavantajul partilor.
Multi spun ca a ajutat sa treaca mai repede prin parlamentele celorlate tari.
Oricul termenul a ajuns de pomina.
https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+%2B+%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%B1&spell=1
Punctul 2
-Multe tari au nivel de trai mai mic decit al Greciei si totusi platesc pentru ca aceasta tara sa fie salvata, dar spun ca vor inceta aceste plati intrucit cetatenilor tarilor nu inteleg de ce ei care sunt mai saraci trebuie sa plateasca din taxe sume mari catre Grecia care nu implementeaza masurile de gospodarire ale statului.
De curind s-a aflat in presa ca nici un guvern grec nu efectuat masuri asa cum s-a obligat si ca in final au frinat reformele.
Daca nici guvernul actual nu va impelementa masuri hotarite atunci se pierde orice sursa de finantare si pot veni consecinte grave.
Bănuiesc că aceasta depinde de prerogativele acordate ministrului de finanţe, iar în general de legile şi cutumele ţării. Cum în Grecia există opoziţie, este de aşteptat ca ea să-şi îndeplinească misiunea, de exemplu cerând avizul organelor supreme judecătoreşti asupra eventualelor nereguli. O opoziţie demnă de acest nume nu ar trebui să lase să-i scape o asemenea ocazie.
> -Multe tari au nivel de trai mai mic decit al Greciei si totusi platesc pentru ca aceasta tara sa fie salvata, dar spun ca vor inceta aceste plati intrucit cetatenilor tarilor nu inteleg de ce ei care sunt mai saraci trebuie sa plateasca din taxe sume mari catre Grecia care nu implementeaza masurile de gospodarire ale statului.
Mi se pare normal să o facă, şi nu numai ele.
>Daca nici guvernul actual nu va impelementa masuri hotarite atunci se pierde orice sursa de finantare si pot veni consecinte grave.
Cu siguranţă că lunga istorie a grecilor nu se va încheia aici. Dacă partidul acum majoritar nu va fi capabil să stabilizeze situaţia, grecii se vor întoarce împotriva lui, alegându-i pe alţii mai potriviţi pentru găsirea şi implementarea soluţiei de ieşire din situaţia în care au intrat.
Este o situaţie din care şi alte ţări ar avea destule de învăţat, fiind binecunoscut faptul că este mai puţin dureros să înveţi din greşelile altora decât din cele proprii.
De cite ori si in ce cazuri in istorie am vazut ca un parlament sa-si delege prerogativele unei persoane ?
Ce consecinte are delegarea prerogativelor unei persoane ?
Poate ca un cunoscator in drept si in special drept constitutional poate sa se pronunte.
>De cite ori si in ce cazuri in istorie am vazut ca un parlament sa-si delege prerogativele unei persoane ?
Pentru a evita complicaţiile legate de găsirea unui cunoscător în drept constituţional, am căutat rapid cu prietenul nostru Google.
5. Ministers’ executive powers do not require, either by law or convention, parliamentary approval before or after they are used.
http://www.parliament.uk/business/committees/committees-archive/public-administration-select-committee/pasc-no-12/
Grecia nu este, desigur, Regatul Unit, dar de vreme ce aţi cerut exemple din istoria universală, v-am prezentat unul, care este chiar actual, fiind vorba de AD 2002.
Trebuie sa diferentiem intre:
– semnare de catre executiv, ex. ministru finante
– ratificare de catre parlament
In cazul Greciei se insumeaza cei doi pasi
Indiferent de ce paşi se însumează (ziceţi dvs., fără a face cunoscute sursele) sau nu în Grecia, eu v-am dat exemplul că există ţări în care miniştrii au puteri foarte largi. La ce v-a folosit acest exemplu, pe care l-aţi cerut chiar dvs.? La nimic.
Este, de altfel, interesantă poziţia noului parlament grec condus de Syriza, ce nu se limitează la problemele sale interne, care i-ar fi mai mult decât suficiente, dar încearcă să influenţeze întreaga UE să meargă pe direcţiile politico-economice pe care le preferă. Un exemplu, prin citat însoţit de link (!):
“The newly-elected government in Athens has always been suspicious of the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) and will use its Parliament majority to sink the EU-US trade pact, claims a former Syriza MEP now turned minister.”
https://greekleftreview.wordpress.com/2015/02/03/syriza-led-greek-parliament-will-never-ratify-ttip/
Aceasta ar putea explica şi de ce ministrul de finanţe grec încearcă eventual să-şi conturneze parlamentul, chiar dacă acesta are o majoritate de aceeaşi culoare politică cu cea a ministrului însuşi.
Va multumesc pentru analiza si concluzii.
Rezultatul ca aveti dreptate nu poate decit sa va comfirme metodele si modul de abordare a unor subiecte dificile din diferite domenii.
Intre timp pe plan local au loc lupte fracticide in partidul de guvernamint cu tinta principala Presedinta Parlamanetului care intra in comflict si cu fortele de ordine dar este supusa la un linsaj mediatic.
Posibl ca Primul Ministru sa doreasca sa curete partidul de cei cu alta parere si se pare ca va reusi.
Pe zi ce trece partidul merge spre dreapta.
Primul-Ministru A. Tsipras a rostit un discurs la sedinta largita a Comitetului central al partidului de guvernaming syriza cu scopul de a reasigura membrii de partid si publicul de hotarirea de a pastra limitele in negocieri pe care le-a declarat in timpul campaniei electorale si de a linistii pe sustinatori ca isi va pastra linia declarata de stinga.
In realitate se apropie data unui acord cu creditorii si Primul-Ministru are nevoie de acceptul cit mai mare pentru ca partenerii externi sa cunoasca ca va putea implementa si sustine program de reforme.
Este posibil sa se organizeze alegeri pentru ca partidul sa stringa cit mai multi sustinatori si daca se poate sa obtina majoritatea si acceptul populatiei pentru a convinge Europa.
Masele vor fi manipulate, si inca usor, sa voteze pentru guvern pentru ca apoi primul ministru sa rastalmasceasca mesajul victoriei si sa declare ca a primit ordin de la popor sa infaptuiasca cele care ii vor fi impuse de creditori.
Daca Grecia nu contracteaza alte datorii, va putea sa plateasca cele 350 miliarde pina in anul 20175.
Daca comparam cu situatia Romaniei din anii ’80 cand au fost returnate aproximativ 17 miliarde in aproximativ un deceniu atunci Greciei i-ar trebui 200 de ani pentru a plati datoria.
Diferenta este ca Romania avea atunci o populatie dubla cu structura de populatiei mai buna, o industrie noua, o agricultura pe suprafata imensa si alte bogatii ale solului si subsolului.
La capitolul fapt divers, operatorii turistici sunt in panica si declara scaderea numarului de rezervari cit si pretentia clientilor de a fi asiguratii in caz de prabusire economica a Greciei si faliment.
Posibil ca o parte din scaderea numarului de turisti sa fie echilibrata de numarul mare de ziaristi care vor sosi ori in plina vara sau mai posibil in octombrie la alegeri anticipate.
De moment suntem de 7 ani in criza si ziarele nu au tradus pt. mintea lectorului mediu situatia din Grecia comparata cu alte tari.
Ca sa nu mai spunem ca autoritatile grecesti tind sa falsifice datele.
20% functionari, stim ca au un sistem de pensii imposibil de mentinut, dar cum este el.
Care sunt ajutoarele sociale, comparativ cu alte tari, care sunt excesele.
Au salarii mari functionarii si par angajati pe viata, cat ar trebui reudse fata de venitul tarii.
Nu impoziteaza cetatenii cu un venit anual sub 8’000 de euro, deci stimuleaza sa ascunzi anumite venituri si nu platesti nimic.
De ce grecii s-au contaminat atat de profund de ideile marxiste avand exemplul langa ei ?
Care este proportia de greci cu ganidire de dreapta sanatoasa, daca exista asa ceva, pt. ca au EKK, partid bolsevic, au partide de stanga radicale Syriza, partid socialist, partide de extrema dreapta si partide de dreapta care in putere au perpetuat guvernarea de stanga.
Raspunsul la intrebarea privitor la orientarea de stinga si marxista a unor greci este ori simpla ori extrem de complicata si poate in viitor stiinta va raspunde.
As dori sa sochez si sa afirm ca in fiecare partid sau orientare a unor grupuri exista la diferite nivele si cantitati elemente
NEDEMOCRATICE, EXTREMISTE, FASCISTE SI TOTALITARE.
Niciunul din partidele din Grecia nu sunt democratice si nu functioneaza democratic ci se bazeaza pe un sistem feudal al clanului mafiot denumit in europa de est
Centralism democratic.
Seful de partid este dictator totalitar da afara din partid pe cine vrea si tot ce cunoasteti.
Fiecare partid si in special gruparile de tineret au grupari de soc recrutate inca din scoala si a caror drum in viata depinde de partid incepind cu note, locul de munca, ajutor banesc in scoala, gasirea unui bilet de vacanta sau mers la taverna, bilete de orce fel dar si soarta copiilor lui este conditionata de partid.
Denumirile din alte tari nu se potrivesv in Grecia.
Am vorbit in mod intimplator cu diferiti oameni si unii se declarau anarhisti.
Dar atunci cind explica ideiile si practicile lor inteleg ca sunt oameni foarte pasnici, au copii si servicii unde sunt cotati profesional foarte bine, nu se implica in certuri din cartier si nu merg la demonstratii intrucit pregatesc lectiile cu copii lor.
De asemenea niciunii din acestia nu sunt membrii de partid.
In fapt sunt oameni care isi pun probleme si de multe ori ajung la concluzii nihiliste.
Cei care efectueaza tulburari, aruncari de sticle incediare in autobuze sau magazine sau intervin in demonstratii sunt necunoscuti dar organizati de persoane necunoscute si niciunul nu este identificat si dispare pentru ca peste un timp sa apara.
Multumim domnule Nicolae Musat ! precizarile sunt bune,
De multe ori vb. de stat islamic sau de altceva si chiar citind toata presa nimeni nu se oboseste sa ne spuna mai multe detalii, de ex. cum functioneaza spitalele in orasele ocupate, ISIS aloca ceva fonduri pt. medicamente ? se cer bani bolnavilor ? cumva ISI este lasata sa-si faca de cap ca sa-l rastoarne pe alasad ? sau sa strice imaginea islamismului in lumea islamica cu tot felul de excese ?
Nu am vazut niciodata un studiu despre cum gandesc tiganii de la noi, ce gandesc ei? de ce poarta fuste largi, cum de se vad frumosi cu mustati mari, doresc ei sa devina moderni ?
Despre concitadini rromi nu cunosc elemente traditionale in amanunt desi am mers la scoala si cu ei dar trebuie sa existe biografie. Cert este ca sunt napastuiti si noi ii ignoram.
Despre respectivul stat islamic nu se cunoaste mult in afara. Pentru noi sunt un mare semn de intrebare Cum a fost posibil. Personal consider ca nu sunt musulmani ci extremisti.
Am crescut intre oameni care ii cunosteau pe musulmani care intrau in relatii bune cu multi oameni si astfel se cunosteau si intelegeau obiceiurile si as crede ca exista un set de valori comune si un protocol de comunicare si asa se explica de ce nu existau comflicte.
Ca acum imi aduc aminte vizita hogea care locuia in vecinatate si caruia nimeni nu i-a deschis usa cind a iesit din inchisoare. Spunea ca in beciul inchisorii intra lumina mai mult in aceasta perioada si se gindea ca au iesit ciresile si nu stia nimic de copii si familie.
La capitolul Euro-Vision la editia 60 Turcia nu a participat, cauza fiind cintecul Armeniei care in varianta originala se referea la genocidul armenilor.
Interesant este mesajul umanist si pentru pace umana si comportament civilizat al Suediei.
Daca insa cititi ce se intimpla in Europa, am putea crede ca practicipe vizate sunt parte din viata de zi cu zi si sunt obisnuita in tot Continentul European si nu cred ca numai un cintec fara multa munca poate indrepta ceva.
Se spune ca dupa disparitia generatiei celor care au trait razboiul, omenii sunt mai egoisti si mai rai si poate mai agresivi si violenti.
Daca cineva cunoaste mai multe tari europeene ar fi util sa citi cum se reflecta VIZIUNEA EUROPEANA.
In coltul de geografie in care traiesc am impresia ca democratia a disparut din esenta si este numai o eticheta.
In spania exista putin putin euroscepticism intruchipat de partide oficial, poate doar Podemos, partid de stanga radical, care pare sa-si modereze mesajul ca sa ia mai multe voturi.
In tarile care au aproape 30 de ani de UE, o parte din populatie asa s-a nascut.
In timpul crizei din extrema stanga se auzeau sloganuri populiste anti-Merkel.
O mica greseala facuta de autoritati este ca nu popularizeaza celelalte tari-regiuni, europenii nu se cunosc intre ei.
Oamenii se simt bine cand averea comuna creste, niciodata romanilor nu li se arata insulele Canare cu varful Teide (3718m) ca fiind aproape si al lor in familia UE. In EEUU, cei din Miami stiu ca si Alaska este al lor.
Romania ca si alte state s-a facut pe baza unelor mituri, or UE nu reuseste sa produca multe iluzii.
Nu am inteles niciodata de ce suntem atat de reci cu vecinii, pe timpul nationalismului feroce avea logica ei, dar acum populatiile stau fata in fata la granita si nu se viziteaza. Sa vina un invatator bulgar acasa la un invatator roman intr-o duminica nu este chiar o cheltuiala mare. Genetic populatiile sunt inrudite.
Putini romani au vizitat Odessa desi este f. aproape.
Unele tari din Caucaz ca Georgia doreste o apropiere de UE, n-am auzit niciodata ca Romania sa faca apropieri culturale fata ei, desi au un trecut bogat. Logic ar fi sa le intindem noi o mana ca suntem vecini sa nu asteptam sa vina irlandezii.
Nu inteleg de ce nu exista nici un program macar simbolic de readucere in Romania a descendentilor moldoveni deportati in vechea urss. O mica parte si-ar dori acest lucru, daca li se ofera conditii, suntem in UE si este f. posibil ca viata la noi in unele orase sa fie mai buna decat in catunele siberiene , o clima mai blanda mereu este de multumit.
Niciodata nu am auzit sa se puna problema primirii de crestini sirieni sau irakieni persecutati, banuiesc ca s-ar integra cu timpul. Ne tot miram cum de au fost ucisi armenii de catre turci si noi nici macar nu ne obosim sa vb. pe internet de un ajutor teoretic.
Care este parerea dv. este Palmira arheologica greu de aparat de catre occident ?
Dl Musat a incheiat ultimul comentariu scriind: „In coltul de geografie in care traiesc am impresia ca democratia a disparut din esenta si este numai o eticheta”
Intradevar, democratia cum o cunoastem in vestul Europei si Statele Unite, nu este nici pe aporape la fel cu asa zisa „democratie” in tarile foste comuniste. Aceste tari nu au nici o idee ce inseamna democratie. Va trebui sa treaca inca cel putin doua decenii, pina societatea romina va invata ce inseamna democratie.
Dl. Marco a scris: „Niciodata nu am auzit sa se puna problema primirii de crestini sirieni sau irakieni persecutati, banuiesc ca s-ar integra cu timpul. Ne tot miram cum de au fost ucisi armenii de catre turci si noi nici macar nu ne obosim sa vb. pe internet de un ajutor teoretic.”
Dl Marco, Religia Crestina nu a fost niciodata „unita”. Este o rusine ca bisericile catolice, greci ortodoxe, baptiste si protestante, nu ajuta crestinii care sint terorizati si omoriti in Siria si Irac si in general in Middle East. Parca aud oamenii spunind :” Pai ei „este” departe de noi!” „Noi nu avem nimic in comun cu ei” „Pai nu e treaba mea” Dl. Marco, recunoasteti aceste vorbe?
In engleza se spune: If it does not happen in my backyard, it is not happening! Asta se numeste INDIFERENTA!
TRIST, dar ADEVARAT!
Grecia nu dorește să iasă din zona euro, oricât de stângist ori dreptist ar fi Tsipras și partidul lui de vorbiști.
Scenariul că a ieși din zona euro e o soluție dovedește minimă informație. Agitarea ideii că dacă iese Grecia din euro vine sfârșitul lumii ori măcar al UE este altă dovadă de infantilism analitic. Grecia, indiferent cine o conduce, nu dorește să iasă din zona euro dintr-un motiv foarte simplu: zona euro este o zonă puternică, UE este o zonă puternică. Încă puternică.
Sigur, este foarte posibil ca, prin fărâmițare să nu mai fie puternică. Rusia și, poate, și America și-ar dori acest lucru. Dacă iese din zona euro, în Grecia poate începe, corect, un război civil. Lumea va ieși în stradă și-l va defenestra pe Tsipras. Da, este un scenariu plauzibil, dacă o țară mică și fragilă, cum este Grecia, iese din zona euro ar fi catastrofal pt acea țară, nu pt zona euro în general.
Tsipras, după ce și-a epuizat discursurile populiste, a ajuns la capătul drumului. Nu mai poate face nimic altceva decât fie se ocupă de reforma sistemul politic și administrativ grec, fie își dă demisia.
Primul scenariu e greu, foarte greu în Grecia; al doilea e simplu, foarte simplu, extrem de simplu.
O varianta cu mai mult suspans ar fi ca Tspras ar fi seful guvernului Adams si nu Syriza.
Adams ar putea fi o persoana asemanatoare cu cea din filmul cu acelasi nume care ar fi mandarinul care gestioneaza evolutia situatiei si ar lucra in folosul creditorilor.
Astfel Grecia trebuie sa fie tratata ca o tara in robie si Adams ar incerca sa ia managementul situatiei.
Problema care se pune este cine ar putea gestiona situatia pe termen lung si in ce masura ar putea urni economia.
De aceea se creaza o situatie de haos cu informatii diametral opuse.
Se agita vestile cele mai mult creatoate de spaima si panica pentru imobiliza publicul care sa nu mai reactioneze.
Lui Tsipras i se va acorda calitatea de salvator si pentru inceput ar putea tine pe plebei in friu.
Ceea ce se incearca acum este o forma de cosimtamint si aprobare din partea populatiei pentru noile masuri.
Cind se va ajunge la concluzia ca a fost un simplu experiment esuat ca celelalte doua, va fi prea tirziu pentru populatie si se va investa o noua pacaleala.