Recent-derulatul IPO, in care bancile romanesti au acordat investitorilor credite negarantate in valoare de circa 500 mil. euro pentru a subscrie in cadrul ofertei Transgaz, denota imaturitatea sistemului bancar romanesc. Aceste credite, gajate numai de valoarea actiunilor cumparate cu ele, multe pe termen mediu si lung, invita bancile la pierderi in cazul in care pretul Tranzgaz va cadea in secondary-trading.
Diferenta intre un repurchase “repo” agreement convertibil intr-un credit garantat, forma normala de operare pentru IPOuri si formula actuala de finantare a subscrierilor se bazeaza pe o exuberanta irationala cum ca pretul Tranzgaz se va ridica dupa IPO. In realitate, pretul este si asa ridicat, ratia PE a utilitatilor pe pietele mature fiind mai redusa.
Se pare ca principalul vinovat de aceasta aiureala este chiar divizia bancara a grupului Raiffeisen, o fosta banca cooperatista de liga secunda, care si-a finantat IPO ul derulat de propria divizie de capital cu 300 MM scrisori de garantie, un conflict de interese interzis in SUA, care duce la sustinerea artificiala a pretului IPOului si iluzia de aparenta suprasubscriere.
Astfel nu este de mirare interesul in continuare redus al fondurilor de pensii americane fata de piata de capital din Romania, acestea fiind in cautare de siguranta!
Pentru calibrarea sistemului financiar romanesc, este nevoie de licentierea urgenta a examenelor Agentiei Americane de Actiuni si Instrumente Derivate (NASD) si in Romania, Seriile 7, 63 si Seria 24 pentru manageri, aceste examene tratand aceste aspecte peste ocean incepand din anii ’40, si de impunerea regulilor continute de ele cu privire la siguranta pietelor financiare.
Da, e o bataie de joc… transgaz a crescut in secondary trading la 100 de euro, ce-i drept la lichiditate redusa, pe cand apple a crescut la 200 dolari dupa ce a avut 3 produse reusite dintre care iPod. Piata romaneasca e o escrocherie.
da e cam aiurea – Transgaz la o valoare nominala pe actiune de 10 lei se vinde la 335 lei deci raportul valoare de piata/ valoare contabila este de 33,5 pe cand unele utilitati se vand sub valoare contabila datorita interesului slab… deci aici ori e vorba de o contabilitate neajustata la inflatie ceea ce nu cred, ori vreo alta marlanie.