Într-un dialog recent cu o bună prietenă de ani, aş spune de zeci de ani, am primit cu mult drag o reţetă de supă de roşii pe care o transmit mai departe.
Emili Serghie traieste in Stounton, un orasel situat in Valea Shenandoah, in Muntii Apalasi, aidoma plaiurilor natale din Romania. La prima vedere nu ar însemna mare lucru: un imigrant stabilit undeva în America. Emili a lăsat orăşelul transilvan Sebeş, judeţul Albă, însă nu obiceiurile şi tradiţiile adevărate. Ţarina de la Abrud, întâlnirile săteşti de duminică, părinţii şi grădinile bogate din jurul caselor îi revin obsesiv, şi şi-a dezvoltat o pasiune în a colecţiona costume populare româneşti şi de a le confecţiona. Se enumeră printre cei ce organizează întâlniri româno-americane. În această localitate infimă şi pierdută în sudul Statelor Unite ale Americii un erou american de origine română este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Staunton. Romanul imigrant plecat din Transilvania în urmă cu peste 150
ani s-a înrolat în armata americană şi a murit la datorie.
„Buffalo Soldier Nicolae Dunca was born in 1837, in Transylvania, Romania, came to the United States in December 1861. He enlisted in the Union Army in 1862 and due to his past military experience, was appointed captain of the 12th Infantry Regiment. Dunca was killed in action at the Battle of Cross Keys on June 8, 1862, and was still a Romanian citizen at the time of death. He was buried at Perkey’s Farm, Cross Keys, Va., and his remains were moved to Staunton (Section B, Grave 292)”
Nu de multe ori Emili se duce la mormântul eroului căzut departe de dealurile transilvane şi de cei dragi ai lui. Poate în acea vreme nu era carte să ajungă acasă să vestească moartea lui.
Ingrediente
1/2 ceapă tăiată fin
1 ardei iute curăţat de seminţe şi tăiat foarte fin (jalapeno)
1 conservă de roşii 300 gr
70 gr unt
200 ml apă sau supă strecurată (vită sau pui)
câteva fire de tarhon proaspăt tăiat foarte fin
4 căţei de usturoi mărunţit
100 gr de brânză cedar (răzuită)
sare, piper după gust
100 gr
Metodă de preparare
1. Căliţi ceapa, usturoiul în untul încins
2. Adăugaţi roşiile din conservă
3. Lăsaţi să fiarbă la foc domol timp de 20 minute
4. Dacă doriţi, pasaţi în blender conţinutul după ce supa se răceşte puţin
5. Înainte de a servi presari tarhonul şi brânza peste supa fierbinte
Aş menţiona că ideea fuziunii roşiilor cu tarhonul apare în bucătăria transilvană.
Ştim că supa clasică de roşii fuzionează cu busuoiocul proaspăt.
Mulţumesc prietenei Emili Serghie pentru timpul petrecut alături de noi şi pentru semnalul culinar, în speranţa că nu va fi ultimul.