Sir EDMUND HILLARY, alpinist si explorator neo-zeelandez, a încetat din viata la vârsta de 88 ani, în urma cu câteva zile, veste anuntata de Primul ministru al N.Zeelande Helen Clark.
Sir E.Hillary, nascut la Auckland în anul 1919, este primul om care a reusit sa atinga în anul 1953 vârful cel mai înalt din lume, Everest (Nepal), la înaltimea de 8.848 m., însotit de sherpa Tenzing Norgay. Explorarea acestui vârf a mai fost tentata de zeci de ori, de alti alpinisti, dar fara rezultat.
Alpinistul Hillary a continuat sa „colectioneze” si alte vârfuri, urcând nu mai putin de zece în muntii Himalaia, între anii 1956 si 1965, de asemenea a atins Polul Sud în 4 Ianuarie 1958 cu o Expeditie Trans-Antarctica a Commonwealth-ului. (N.B. O coincidenta bizara de date: decesul a fost anuntat Vineri 4 Ianuarie 2008).
În ciuda siluetei, mic de statura si cam dezordonata, el a impus respect prin forta si rabdare, prin vointa dar si prin dorinta de a ajuta poporul sherpa (locuitorii din Muntii Nepal) petrecând o mare parte din viata lui construind scoli si spitale în Himalaia.
În Iulie 1953, a fost onorat Cavaler comandor al Ordre de l’ Empire Britanique, apoi membru al Ordre de Nouvelle-Zélande în 1987. Cu ocazia celei de a cincizecea aniversari de la prima ascensiune a Everestului, guvernul nepalez i-a conferit „cetatenia onorifica” în cursul unei ceremonii la Katmandu, E.Hillary fiind primul strain care a primit aceasta distinctie.
Acest neo-zeelandez, este considerat ca unul dintre cei mai mari aventurieri ai secolului XX, om modest, astfel încât a fost capabil sa recunoasca faptul ca el a fost primul om care a atins vârful Everest, aceasta însa mult timp dupa moartea lui Tenzing Norgay, partenerul lui de drum.
În anul 2005, Sir Edmund Hillary a cerut UNESCO sa înscrie pe lista „Patrimoniului mondial în pericol” si Vârful Everest – „Toit du Monde” – denumire atribuita de însusi cuceritorul vârfului.
Helen Clark, Primul ministru al N.Zeelande în comunicatul decesului exploratorului Sir Edmund Hillary, a declarat ca: „E.Hillary se descria ca un neo-zeelandez de mijloc, cu modeste capacitati. În realitate, era un colos. Era o figura de erou, care nu numai ca a cucerit Everestul, dar a trait o viata determinata, modesta si generoasa”.