caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina : Reuniune la vîrf programată la Minsk

de (8-2-2015)
2 ecouri

 
Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei urmează să se discute miercuri planul germano-francez de reglementare a conflictului.

Cancelara germană Angela Merkel, preşedintele Franţei, François Hollande, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul ucrainean Petro Poroşenko se vor întâlni miercuri la Minsk pentru a discuta noul plan de pace pentru estul Ucrainei, iniţiat de Germania şi Franţa. Summitul a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al guvernului german după o discuţie telefonică între cei patru lideri.

Merkel şi Hollande au discutat deja planul, joi şi vineri, la Kiev şi Moscova, cu liderii celor două ţări, dar pentru moment, se pare, fără rezultate concrete.

Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, noul plan ar prevedea, în primul rând, negocierea unei linii de demarcaţie în estul Ucrainei, în spatele căreia să fie retrase armele grele ale armatei ucrainene şi miliţiilor separatiste. O astfel de linie de demarcaţie a fost deja stabilită în acordul de încetare a focului, negociat în septembrie anul trecut la Minsk. Acordul nu a fost însă respectat de nici o parte, iar separatiştii pro-ruşi au câştigat, între timp, relativ mult teren, la care nu vor să renunţe.

Luni 9 februarie, cancelara germană Angela Merkel este aşteptată la Washinton, unde va discuta Casa Albă cu preşedintele american Barack Obama, între altele, şi despre criza din estul Ucrainei. Joi la Kiev, secretarul de stat american John Kerry declarase că în câteva zile administraţia americană va decide dacă să sprijine, cu arme defensive, armata ucraineană. Un sprjin cerut insistent de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la Conferinţa de securitate de la München, la sfîrşitul acestei săptămâni.

Tot la München, după vizita de la Moscova, cancelara Angela Merkel a declarat că nu crede că Occidentul poate înarma Ucraina în aşa măsură încât să descurajeze Rusia. În cazul unei opoziţii puternice din partea aliaţilor europenei la ideea înarmării Ucrainei, este de aşteptat ca preşedintele Obama să insiste asupra extinderii sancţiunilor economice împotriva Rusiei, pentru amestecul acestei ţări în treburile Ucrainei şi pentru anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea.

Este şi poziţia adoptată de Secretarul de Stat american John Kerry, care, duminică, la Conferinţa internaţională de securitate de la München declara că America nu crede într-o soluţie militară a crizei din Ucraina. Dacă însă Rusia nu-şi schimbă strategia, Occidentul va fi obligat să prelungească şi să extindă sancţiunile, care au cauzat deja pierderi serioase economiei ruse.

Între timp, surse din serviciile de informaţii germane erau citate astăzi de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), cu aprecierea că numărul victimelor din estul Ucrainei ar fi de zece ori mai mare decât cifrele oficiale. FAZ citează o sursă anonimă care susţine că din aprilie 2014, aproape 50 de mii de persoane ar fi fost ucise. Naţiunile Unite estimează numărul victimelor la peste cinci mii, cifră citată în toate discuţiile şi discursurile oficiale.

La Conferinţa internaţională de la München, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a spus că numai în regiunea Donbas, numărul victimelor ar fi de 1.200 de militari şi 5.400 de civili.

Ileana Giurchescu, 08.02.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (8-2-2015 la 12:56)

    Conform BBC, astăzi, duminecă 8 februarie, au avut loc o îndelungată conferunţă telefonică între cei patru.

    Putin a insistat că întâlnirea de miercuri va avea loc numai „dacă se va ajunge între timp la o înţelegere privind anumite puncte”.

    Tot miercuri va avea loc, la Minsk, o întâlnire între reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, aiseparatiştilor şi a OSCE.

    Vizita pe care trebuia s-o facă preşedintele K. Iohannis la Berlin miercuri s-a amânat.

  • nelutiu: (8-2-2015 la 14:26)

    Doamnă Ghiurcescu acest articol al dumnevoastră este doar unul de informare pentru oricare cetăţean care nu a văzut ştirile din media, asta e bine pentru Secu!

    Ceea ce nu menţionaţi în acest articol ar fi evoluţia fostei Federaţii CSI după marea reformă a lui Mihail Gorbaciov, impactul avut asupra statelor componente şi cetăţenilor aflaţi oarecum azi în libertate, poate pentru deplasare prin Lume…..

    Orice ar spune toţi şefii de state, ar trebui să înţelegem că nici statele actuale ale Federaţiei Ruse nu mai sunt ceea ce au fost cândva şi nu se poate printr-o formă de anarhie impusă din exterior sau o dictatură militară internă să se ajungă la ceva bun!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Despre Ialta şi compromisuri în politică

Există un mit politic al Ialtei conform căruia, în februarie 1945, ar fi avut loc o mare trădare a Estului...

Închide
3.23.101.241