Duminică 8 Ianuarie 2015 primul ministru grec Alexis Tsipras a prezentat parlamentului planul de guvernare.
În principal guvernul solicită creditorilor un împrumut care să permită acoperirea plăţilor scadente până în luna iunie.
În această perioada guvernul solicită negocierea unui nou acord care să ajute Grecia să returneze împrumuturile contractate.
Premierul a indicat ca principala cauză a solicitării renegocierii împrumuturilor eşecul planului anterior care a adus datoria externă de la 120% din PIB la 180% din PIB, fapt care ar indica datoria ca neviabilă şi de aici imposibilitatea de a fi returnată.
Critici externi indică că abandonarea de către guvern a prezentului plan şi refuzul de a trata cu delegaţia de specialişti numită „troika” constituie un obstacol în calea unor noi convorbiri. În schimbul celor solicitate primul ministru promite un şir de reforme interne. Multe din cele anunţate sunt în fapt puncte din planul UE în diferite domenii. Se promit reduceri de personal şi cheltuieli în aparatul central de stat, vânzarea unui avion, a autoturismelor de lux şi blindate, cheltuieli de lux.
Primul ministru aduce în prim plan solicitarea unor despăgubiri de război şi mai ales returnarea de către Germania a unui împrumut din timpul celui de al doilea război mondial. Aceste puncte au fost inspirate de veteranul nanogenar Manolis Glezos care a luptat în rezistenţa antinazistă şi care împreună cu un alt luptător, atunci tineri, au coborît steagul nazist de pe Acorpole şi au înălţat steagul elen.
Multe puncte anunţate duc la o revizuire a legislaţiei, ceea ce poate introduce o întîrziere în implementare dar şi un volum foarte mare de lucru din partea comisiilor de specialitate ale guvernului şi a echipelor de consultanţi de specialitate. Discursul premierului conţine declararea unui război împotriva duşmanului încă invizibil, similar cu un ecou din Caragiale, vampirul care suge sîngele şi a dus la prezenta datorie, hidra cu şapte capete a îmbinării de interese şi alte texte împotriva elitei economice şi a oligarhiei.
În fapt, partidul a fost sprijinit să ajungă la putere de o împletire de interese ale oligarhilor şi a fost complimentat şi de fostul rege. Premierul anunţă introducerea unui catalog al averilor mobile şi imobile similar cu cel introdus de sovietici în România înainte de naţionalizare, exproprieri şi naţionalizarea locuinţelor sau verighetelor şi bijuteriilor urmărite de Ceauşescu.
Discursul primului ministru este inserat cu ecouri din Tito, propagandă naţionalistă ceauşistă inspirată de Brejnev şi mantra independenţei, suveranităţii şi alte elemente care şi acum sunt pe planul Moscovei. Toţi grecii sunt conştienţi de imposibilitatea unei alianţe cu Rusia, întrucît de câte ori ruşii au coborît spre sud sau au avut interese în zona, de tot de atîtea ori rezultatul a fost război, crime de epurare pe criteriu naţional şi pierderea de teritorii. Rusia sprijină populaţia slava din statul vecin FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) şi pe bulgari în privinţa unor pretenţii teritoriale asupra Greciei.
De aceea Primul Ministru declară limitele pînă la care vor negocia şi că în nici un caz nu se vor negocia valori fundamentale, suveranitatea şi independenţa naţională. Primul ministru promite să acorde cetăţenie copiilor străinilor din generaţia a două. Astfel, peste un milon de albanezi, slavi şi bulgari dar şi foarte mulţi ucraineni şi asiatici şi mulţi africani, inclusiv musulmani, ar putea obţine cetăţenie europeană.
Punctele în care nu se dă satisfacţiei membrilor EuroGroup sunt: încetarea unor privatizări, negarea unui sistem de monitorizare de către troika a situaţiei de fapt, disciplină financiară şi politică sociala, inclusiv piaţă muncii.
Grecia reprezintă 2% din economia Europei. Atunci de ce atât zgomot pentru nimic? Răspunsul este privirea aţintită a pieţelor financiare de peste oceane, mai ales bursele din Pacific, asupra Europei.
Grecia este o emblemă a Europei, am putea spune mascota Europei. Statuia taurului care, conform legendei, a furat-o pe Europa, se află la sediul Uniunii, iar moneda de 2 euro conţine imaginea Europei pe taurul care a furat-o şi duce în mare ca să nu fugă. Dacă negocierile cu Grecia eşuează, înseamnă că planurile de pînă acum care au pompat miliarde din buzunarele contribuabililor din Europa au eşuat, că în această perioadă conducătorii Europei au greşit şi au eşuat, şi prin urmare ar mai avea puncte slabe. Dacă acum se refuză un nou plan care să salveze Grecia pe următoarele 6 luni, înseamnă că Europa nu trebuia să investească banii contribuabililor de la început şi că toate împrumuturile au fost acordate generos doar în scopul de a se cîştiga timp.
Miecruri 11 ianuarie va avea loc şedinţa EuroGroup cu participarea FMI şi a băncii Europene, şi de joi – conferinţa de două zile la nivel înalt care ar putea să examineze situaţia şi solicitarea guvernului elen. În continuare vor ave loc convorbiri cu alţi creditori şi politicieni din Europa.
Voi întrerupe subiectul cu ştirea declaraţiei lui Alan Greenspan, fostul şef al trezoreriei americane, care estimează că plecarea Greciei din zona euro este inevitabilă. Numai în cazul în care ar fi existat o uniune politică, atunci ar fi existat o şansă, infimă, de salvare a Greciei. Chiar dacă pe moment s-ar găsi o posibilitate de amînare a falimentului Greciei, excluderea ar surveni în termen scurt.
Invit cititorii să comenteze declaraţia lui Greenspan.
Prezicerea lui Greenspan — este valabilă dacă lucrurile s-ar desfăşura după logică – logica economică şi logica juridică. Dar oamenii pot să ia şi hătărâri nelogice, de exemplu de genul „salvării feţei” (feţei lor sau a unor instituţii).
In cazul de fata trebuie sa luam in consideratie sfatul preotului Laocoon din Troia: „Timeo Danaos et dona ferentes” [Mi-e teamă de greci chiar şi când aduc daruri].
@Musat
> Ce ar putea sa spuna inteleptul citat?
Poate vrea să spună că Grecia, şi mai nou şi Ciprul, ambii membri UE şi NATO, ar putea juca rolul de cal troian al Rusiei putiniste în aceste organizaţii?
Nu este exclus’ dar nici invers.
Un lucru este sigur, nu se atrag decit de departe, de aproape se resping.
Cred ca una din ideile guvernului grec este de a trage la fund UE prin falimentul Greciei.
Dupa cum ati descris-o guvernul nou e ccompus din aventuristi anarhisti sau fascisti care au facut promisiuni goale populatiei grecesti. Se bazau pe faptul ca pe cale de santaj vor capata bani. Prima rata pana in iunie. Si dupa iunie?
Ma intreb daca Putin le va ajuta daca Grecii le vor da baze navale in Mediterana de Est, si cat merita aceste baze pentru Putin. Nici Putin n’are in momentul de fata bani de prisos.
Aceste jocuri sunt periculoase si potential molipsitoare, ma refer la Spania!
Nu cred ca sunt asa de rai si apoi nu este posibil.
Falimentul Greciei ca numar, este neglijabil pentru UE.
Rusia nu este pe placul Greciei.
De cite ori Rusia s-a amestecat in balcani s-auprodus razboaie, curatari de populatie si au murit multi oameni.
Rusii au doua simpatii: bulgari si FYROM pe care ii considera frati slavi.
Greci sunt numai ortodoxi si cind este vorba de interese ii uita.
Deci Rusia nu merge cu Grecia si nu are nici o sansa sa se alieze cu aceasta. Grecia apartine NATO.
Nu am spus este membra intrucit este integrata si are aceleasi interese.
Tovarasi sau companieros din Syriza au un scop sfant si anume sa mearga afacerea lor. Partidul este ca o firma care produce bani.
Deci nu are importanta ce declari ci ce intreprinzi.
Posibil ca tot teatrul sa fie deja bine regizat.
Guvernul grec joaca un rol asa cum este in scenariu si va obtine mai putin decit avea si va da mai mult decit dadea pina acum.
Aceasta este soarta zisilor independenti sa faca lucrurile mai grele pentru orice tara.
Si alti tovarasi din conducerea europei au fost anarhisto-comunisto maosito stalinisti dar le-a trecut si in timp s-au facut socialisti si apoi liberali.
Deci este bine sa analizam toate posibilitatile.
Pun pareu pe o brinzoaica din Constanta ca asa este si in acest caz.