caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

De ce nu are nevoie Iohannis de Ponta

de (25-1-2015)
1 ecou

 
Pregătirile pentru schimbarea guvernului condus de Victor Ponta se fac deocamdată într-o oarecare surdină.

Noul Partid Naţional Liberal care a înghiţit PDL are negocieri neoficiale cu fiecare parlamentar nemulţumit de actuala majoritate din legislativul de la Bucureşti. Între timp Victor Ponta este tot mai contestat de baronii propriului partid, de aceea temporizează organizarea unui congres în care să se analizeze de ce a pierdut alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că au început „mişcări în parlament” pentru formarea unei noi majorităţi, iar co-preşedinta PNL, Alina Gorghiu, a spus că schimbarea guvernului ar putea avea loc în această sesiune parlamentară, care se încheie în luna iunie.

Klaus Iohannis a explicat că are o relaţie instituţională normală cu premierul Victor Ponta, dar a accentuat că nu are cum să-şi pună în practică „viziunea pe zece ani pentru România” cu acest guvern. Echipa liberalilor lucrează de câteva luni la o strategie care să corespundă acestei viziuni şi doar după ce acest program va fi gata vor începe tratativele oficiale pentru schimbarea majorităţii.

Fostul prezidenţiabil al socialiştilor Mircea Geoană, exclus fără motiv din partid, adună în jurul lui tot mai mulţi parlamentari nemulţumiţi de Victor Ponta şi care ar putea fi pregătiţi să voteze viitoarea moţiune de cenzură prin care PNL să dărâme guvernul. În schimb, fracţiunea lui va dori să împartă guvernarea cu liberalii, ceea ce ridică deocamdată anumite semne de întrebare.

De asemenea progresiştii (UNPR-Uniunea Naţională pentru Progresul României), care deţin funcţii importante în executivul de la Bucureşti, ar putea trece de partea cealaltă a baricadei. Maghiarii (UDMR) şi grupul celorlalte minorităţi naţionale se aşează în mod tradiţional în barca puterii.

Numai că un guvern atât de multicolor este ineficient, dacă luăm în considerare experienţa din perioada 2008-2012, în care dreapta nu a reuşit să aibă rezultate prea bune, în parte şi din cauza crizei economice. O soluţie alternativă ar fi un guvern minoritar liberal sprijinit din parlament, dar această formulă ar fi şi mai complicată.

Declaraţia tranşantă a lui Klaus Iohannis că îşi „doreşte” un guvern PNL „cu cât mai repede cu atât mai bine” este un imbold pentru liberalii care nu par prea siguri pe ei. Preşedintele a adăugat însă că nu el „dirijează aceste lucruri” arătându-le în acest fel românilor că este altfel decât Traian Băsescu, iar foştilor colegi de partid, că ei trebuie să facă toate aranjamentele.

Premierul din umbră al liberalilor este Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei (2008-2012), care în diferitele lui ieşiri publice sugera că schimbarea lui Victor Ponta ar putea avea loc înainte de luna martie. Klaus Iohannis, în spiritul său neutru, a mărturisit că nu îl preferă pe Predoiu fiindcă i-ar fi „mai simpatic”, ci „pentru că el este alegerea PNL” şi pentru că ca preşedinte face politică „pentru România, nu pentru anumite persoane”.

În acest fel, Iohannis s-a plasat în rolul de mediator pe care i-l conferă Constituţia, dar a pus în acelaşi timp toate cărţile pe masă, argumentând că are nevoie de un guvern de dreapta pentru a produce schimbările necesare României în următorii zece ani.

Preşedintele român are deci preferinţe, dar lucrează cu „materialul clientului”, nu vrea să forţeze lucrurile, ci doar să arate calea pe care-şi doreşte să meargă. Pentru Klaus Iohannis, premierul Ponta pare să fie doar o soluţie de moment, dar care nu-i este de niciun folos în planurile sale şi pe care l-ar vrea înlocuit cu altcineva care înţelege exact care sunt priorităţile următorilor zece ani şi se poate apuca imediat de treabă.

Sabina Fati, 23 ianuarie 2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • CHARLIE: (25-1-2015 la 18:24)

    In fond nici Ponta nu are nevoie de Iohannis. A reusit sa piarda alegerile pentru presidentie fara ajutorul nimanui . Sa speram ca Ponta este un fenomen trecator si nu se va repeta.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Joe Cocker – N’Oubliez Jamais

Joe Cocker - N'Oubliez Jamais

Închide
3.135.201.101