Aceasta conferinta dedicata analizei alegerilor din 25 noiembrie a avut loc la coltul strazii in fata unui chiosc, care vindea de toate: de la bere la sticla pana la ciocolata cu termen de valabilitate expirat, si chiar hartie igenica cu termen de valabilitate neexpirat. Participantii aparuti in numar destul de mare, tineau in mana sticle destupate de bere, simbol al crezului si convingerilor lor.
– Eu, – incepu conferentiarul – nu am fost la vot. Ce sa fac eu acolo? Se descurca ei si fara mine. Parlamentul Europei nu ma intereseaza. De intrat am intrat, acum asteptam sa ne vina ceva bani de acolo. Cat despre partide, aici am fost foarte nesigur si nu prea am stiut cu cine sa votez. Eu mi-as fi dorit un partid al celor multi si amarati, niste socialisti carevasazica. Aici ar fi fost bun PSD, dar cand am auzit ca fura ca-n codru si practica un capitalism salbatic de cumetrie am renuntat. Ca daca imi mai aduc aminte si de povestea cu minerii, imi vine sa-i incadrez la capitolul terorism. Pai, socialisti sunt astia? Mi-ar fi placut si Alianta DA dar aia s-a destramat. Asa e cand vrei sa-ti croiesti un costum din stofa si folosesti marfa de proasta calitate. Se sifoneaza, se toceste si se rupe imediat De cand au inlaturat-o pe Macovei, uitate sunt frumoasele cuvinte dreptate si adevar in care am sperat atat. M-am gandit apoi sa ma orientez catre un partid de centru-dreapta cum ar fi PNL. Dar am auzit ca acolo daca ai alta parere decat a sefului, esti dat afara din partid. Astea sunt metode comuniste, nu-s de mine. In plus un mare baron de la PNL dorea sa exileze toti tiganii in desertul Egiptului. Nici metodele fasciste nu sunt de mine. Un alt inalt personaj PNL nu are ce face si il ataca pe ambasadorul american cu acuzatii puerile si nefondate. A uitat probabil ca URSS e astazi istorie si ca politica s-a mai schimbat de atunci. Dar cu el trebuie sa avem intelegere. Stim din ce ograda provine si mai stim ca aschia nu sare departe de pom. Pe alt insemnat personaj liberal l-au prins cu caltabosul in sac. Se pare ca de aceea au vrut ei sa scape de Macovei si de Presedinte: ca sa-si poata digera in liniste peschesurile. Aici trebuie sa recunoastem ca Romania este o tara foarte saraca. Daca unui ditamai ministru nu-i ajunge salariu sa-si cumpere si el cativa caltabosi acolo… Mai avem unul la Sanatate, care vrea sa ceara despagubiri de la medicii doritori sa emigreze. Nu stiu cate idei noi si benefice a avut acest ministru, dar asta cu despagubirile a fost ideea lui Ceasca. Istoria se repeta.
Si unui asemenea partid (nu am zis adunatura de puslamale incompetente si corupte cum imi statea pe limba, pentru ca sunt un om politicos) sa-i dau eu votul?
De la PLD nu am vazut nimic concret si nici o idee mai deosebita pana acum. De ce as vota cu ei?
PD nu are nevoie de votul meu, pentru ca ii tine Basescu sub aripa sa ocrotitoare.
De gargariselile lui Becali si Vadim ne-am saturat cu totii si si-au pierdut demult creditibilitatea de odinioara. Ne-am mai desteptat si noi si stim sa facem o diferenta. Nici pe Voiculescu cu toate studiourile lui de televiziune nu-l mai vrea nimeni. Cine sa mai voteze cu ei ?
– Nu votezi, nu contezi! – indrazneste o voce timida.
– Noi amarastenii – i se raspunse – nu am contat niciodata. Cand aveau nevoie de votul nostru, ne dadeau mititei si bere. Iar cand au avut nevoie acuta de voturi, au fugit cu urnele in brate prin piete dupa oameni. Amintiti-va de 2003. Abia dupa ce votam nu mai contam. Devenim numai o masa amorfa, numai buna de manipulat. Votul uninominal ar fi o treaba aparent buna. Stim si noi ce votam si nu ni se baga pe gat o lighioana corupta si analfabeta de pe lista. Si asta numai pentru ca are portofelul doldora. Dar daca fura si asta, pe care il alegem? In Romania dupa cum stim cu totii furtul si coruptia au devenit endemice. Si daca fura, avem ocazia sa nu-l mai alegem in mandatul urmator. Dar are timp patru ani sa-si faca mendrele.
Acestea fiind spuse si sticlele de bere goale, vajnicii absenteisti de la vot se indreapta fiecare catre casele lor. In urma lor se naste o intrebare:
Este numai vina lor ca au ajuns sa gandeasca asa sau cauzele trebuiesc cautate mult mai sus, sa zicem la cei care motaie prin fotoliile Parlamentului?